تهران - ایرنا - دولت روسیه اعلام کرده است قصد دارد ممنوعیت صادرات غلات و شکر به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) را تا پایان ماه اوت (مرداد ۱۴۰۱) تمدید کند، اقدامی که ترس از کمبود مواد غذایی در سراسر منطقه آسیای مرکزی را برانگیخته است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از خبرگزاری تاس، وزارت توسعه اقتصادی روسیه اعلام کرد که این تصمیم به دلیل نیاز به «تضمین امنیت غذایی این کشور و کمک به حفاظت از بازار داخلی در شرایط جوی کنونی» است.

بر اساس گزارش آسیا پلاس، کشورهای ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان از اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا تا تاریخ تعیین شده از فرصت واردات گندم، جو و ذرت از روسیه محروم خواهند شد.

مقامات روسی اصرار دارند که روسیه در حال حاضر دارای ذخایر غلات بیش از نیاز خود است، اما این ممنوعیت موقت تا حدی برای جلوگیری از صادرات مجدد محصولات به کشورهای ثالث اعمال شده است.

در بیانیه منتشر شده توسط وزارت توسعه اقتصادی آمده است که بر اساس داده های وزارت کشاورزی، ذخایر غلات در روسیه بیش از ۱۵۰ درصد ظرفیت اسمی است.

در همین حال سایت اوراسیانت (Eurasianet) اشاره می کند که قزاقستان در سال گذشته حجم خرید غلات خود از روسیه را ۷۷ درصد معادل  ۲.۳ میلیون تن افزایش داد و تنها از ترکیه و مصر به عنوان خریداران اصلی غلات روسیه در جهان عقب تر بود. کارشناسان داخلی صنعت می گویند که حجم واقعی ممکن است حتی بیشتر باشد، زیرا داده های رسمی روسیه معاملات انجام شده در اقتصاد خاکستری را در نظر نمی گیرند.

برداشت غلات در قزاقستان به ویژه در سال گذشته به دلیل یک دوره طولانی خشکسالی بد بود.

در همین حال، بنا بر گزارش ها وزارت کشاورزی قزاقستان در یک بیانیه مطبوعاتی در ۱۱ مارس گفت که هیچ دلیلی برای نگرانی در مورد امنیت غذایی وجود ندارد. این وزارتخانه گفت که ذخایر گندم این کشور  در حال حاضر حدود ۶.۷ میلیون تن است که برای تامین نیازهای داخلی تا برداشت پاییز آینده کافی است.

اما یوگنی کارابانوف کارشناس اتحادیه غلات قزاقستان (یک گروه لابی کشاورزی) به اوراسیانت گفت که ممنوعیت روسیه در حال حاضر باعث وحشت خرید آرد شده است و برخی کشاورزان با افزایش قیمت‌هایشان از مزیت‌های خود استفاده کرده‌اند.

کارابانوف گفت: «قزاقستان غلات کافی و حتی مازاد زیادی دارد که می تواند صادر شود. آنچه مهم است این است که مقامات ما  محدودیت‌هایی برای صادرات اعمال نکنند که می‌تواند برای صنعت مضر باشد.»

گزارش شده است که وضعیت شکر پیچیده تر است. تولید این محصول در قزاقستان به طور کامل نیازهای داخلی را پوشش نمی دهد. این کشور دو سوم شکر مصرفی خود را وارد می کند و نیمی از این واردات از روسیه است.

اوراسیا نت در باره اثر تصمیم روسیه برای تعلیق صادرات غلات و شکر در قرقیزستان می گوید که این موضوع یک اثر کاهشی محسوس در قرقیزستان خواهد داشت. بیش از ۹۰ درصد گندم وارداتی این کشور از قزاقستان و روسیه است. در حالی که قرقیزستان تقریباً ۳۶۳ هزار تن گندم خود را در سال ۲۰۲۱ تولید کرد، طبق گزارش ها تقریباً  ۱۲۵ هزار تن از روسیه وارد شده است.

خبرگزاری کاکتوس مستقر در بیشکک در ۱۱ مارس گزارش داد که قیمت شکر یک شبه با توجه به اخبار ممنوعیت صادرات روسیه از ۸۰ سوم (معادل ۰.۷۶ دلار آمریکا) در هر کیلوگرم به ۹۰ سوم افزایش یافت.

کاکتوس گفت: «طی چند روز گذشته، تمام محصولات نان و آرد در قرقیزستان حداقل دو تا سه سوم افزایش قیمت داشته است.