به گزارش ایرنا، در ایران از دیرباز جشنهای مختلفی برگزار میشد که هدف اصلی همه این جشنها چه جشنهای باستانی و چه جشن و اعیاد ملی مذهبی، ایجاد شادابی و نشاط در جامعه است تا مردم در کنار هم و با هم در جشنها حضور یابند.
یکی از جشنهای معروف در ایران که قدمت و زمان برگزاری اولین جشن آن مشخص نیست ، جشن شب چهارشنبه سوری است که این جشن از غروب آخرین سهشنبه سال آغاز میشود و تا پاسی از شب ادامه مییابد که در این چند ساعت ، مردم با اجرای مراسمهای مختلف ، به شادی و نشاط میپرداختند.
اما در چند سال اخیر این شادی و نشاط رنگ باخته و به بیراهه رفتن جشن شب چهارشنبه سوری باعث شده تا هماینک شاهد ایجاد مزاحمت در این جشن برای اقشار مختلف مردم باشیم و تعدادی از هموطنان با روی آوردن به پرتاب انواع مواد محترقه باعث ایجاد رعب و وحشت در جامعه میشوند.
این در حالی است که تا یکی ۲ دهه گذشته مردم به خصوص کودکان برای فرارسیدن این جشن باستانی روزشماری میکردند و سایر اقشار مختلف مردم در رده های سنی گوناگون، برنامههای مختلفی را برای هر چه بهتر برگزار کردن این جشن تدارک میدیدند.
علاوه بر پریدن از روی آتش ، خوردن آجیل و انواع میوه، خرید وسایل مختلفی همچون آیینه و سایر لوزم برای نظافت منزل، خرید انواع ظروف سفالی و دود کردن اسفند، از دیگر برنامههای این شب بود که علاوه بر آن، مراسم های دیگری همچون قاشق زنی نیز جایگاه ویژه ای در این جشن داشت.
اما هم اینک کودکان ، بانوان و سایر اقشار مختلف مردم از نزدیک شدن به این روز واهمه داشته چون تعدادی از افراد با ایجاد مزاحمت و پرتاب مواد منفجره خطرناک که صدای مهیبی نیز دارند، برپایی این جشن را به بیراهه کشانده و هیچ ارزشی برای سنن گذشتگان خود قایل نیستند.
با افراد مخل نظم جامعه به شدت برخورد میشود
اما معاون اجتماعی فرمانده انتظامی گیلان با توجه به نزدیک شدن به آخرین چهارشنبه سال در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: در این خصوص پلیس کار و وظیفه خود را انجام می دهد و در بخش آموزش در رسانهها و فضای مجازی کارهای زیادی را انجام داده است.
سرهنگ مجید رسول زاده افزود: با توجه به نزدیک شدن به آخرین شب چهارشنبه سال، نیروی انتظامی گیلان در آماده باش کامل است و برای ایجاد برقراری نظم و امنیت از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد و با افرادی که قصد ایجاد مزاحمت برای مردم را دارند، به شدت برخورد خواهد کرد.
وی ادامه داد: با توجه به این امر، ۴۸۵ گشت خودرویی ، ۱۹۰ گشت موتوری و همچنین گشتهای پیاده توسط نیروی انتظامی گیلان در شب چهارشنبه سوری فعالیت خواهند کرد اما خانواده ها در ایجاد نظم و امنیت در این جشن تاثیر بیشتری دارند.
معاون اجتماعی فرمانده انتظامی گیلان اضافه کرد: خانواده ها نقش بسیار اساسی در آموزش فرزندان خود دارند و در این خصوص نیز باید به فرزندان خود آموزش دهیم و آنان را با نحوه صحیح برپایی این جشنها آشنا و از خطرات انواع مواد محترقه آگاه سازیم و در این خصوص به طور جدی عمل کنیم.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه طبق قانون خرید، فروش و حمل ترقههای غیراستاندارد جرم محسوب می شود و در نظم قابلیت تعقیب کیفری دارد، از فروشندگان و خریداران و همچنین افرادی که مواد محترقه غیراستاندارد را حمل می کنند برخورد می شود و طبق قانون نفراتی که در این زمینه بازداشت شوند، بین سه ماه الی یکسال و تحمل حداکثر ۷۴ ضربه شلاق محکوم می شوند.
سرهنگ رسول زاده خاطرنشان کرد: در این راستان نیز تاکنون حدود یکصدهزار انواع ترقه و مواد منفجره در گیلان کشف و ضبط شد و در این راستا ۹۵ نفر نیز دستگیر شدند و در صورت مشاهده افرادی که در این ایام اقدام به پرتاب ترقه کنند، با آنان برخورد و تا پایان تعطیلات در بازداشت به سر خواهند برد.
متولیان فرهنگی در برپایی جشنها پیشقدم شوند
وی به برپایی جشن هایی نظیر جشن چهارشنبه سوری نیز اشاره و اظهار کرد: از دیرباز برپایی این جشن در نزد ایرانیان مرسوم بوده که اغلب جشنهای باستانی و همچنین برپایی جشن های مذهبی، برای همبستگی ، رفع کدورت ها و همچنین ایجاد شادابی و نشاط در جامعه و دور هم بودن بود.
معاون اجتماعی فرمانده انتظامی گیلان افزود: اما متاسفانه در ۲ دهه اخیر جشن چهارشنبه سوری ماهیت اصلی خود را از دست داد و هم اینک شاهد ایجاد مزاحمت برای شهروندان در برپایی این جشن هستیم که این امر با اصل و ماهیت برگزاری اینگونه جشن ها در تضاد است.
وی گفت: با توجه به اینکه پلیس به عنوان مرجع تامین نظم و امنتیت در جامعه محسوب میشود و در این راستا تمام تلاش و کوشش خود را انجام میدهد، با ایجاد شادی در جامعه مخالفتی ندارد و ایجاد شادی را یکی از عوامل بسیار موثر در ارتقای جامعه میداند.
وی ادامه داد: با این وجود و برای برگزاری صحیح جشنهایی همچون جشن شب چهارشنبه سوری، متولیان فرهنگی نقش تاثیرگذار و بسزایی دارند چون هم اینک این جشن ها با هدف اصلی خود بسیار فاصله گرفته است.
سرهنگ رسول زاده بیان کرد: متولیان فرهنگی ما در شهرداری های ، فرمانداریها و رسانه ملی می توانند با همدلی و با هم افزایی مراسمی را در نقاط شهری و روستایی به طور پرنشاط برگزار کنند تا جوانان و نوجوانان ما به این مراسم ها کشانده شوند.
وی خاطرنشان کرد: به هرحال برپایی جشن و در کنار هم بودن خانواده ها ، نوعی نشاط و شادابی را در جامعه ایجاد میکند و امید است که متولیان فرهنگی اقدام به برپایی جشن پرنشاط و باشکوهی را در آخرین شب چهارشنبه سال داشته باشند تا جوانان و نوجوانان ما به دنبال پرتاب مواد محترقه و آتش سوزی نروند.
معاون اجتماعی فرمانده انتظامی گیلان در خاتمه اظهار کرد: از سوی دیگر ما جشن نیمه شعبان و ولادت امام زمان حضرت مهدی (عج) پیش رو داریم که امید است متولیان فرهنگی گیلان این جشن را با شکوهتر از سالهای گذشته برگزار کنند و نیروی انتظامی نیز در خدمت مردم و جامعه و به دنبال نظم و امنیت است و به طور حتم برای برقراری نظم و امنیت در برپایی اینگونه جشن ها ، از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.
با توجه به شرایط موجود و نزدیک شدن به آیین برپایی جشن آخرین شب چهارشنبه سال که فقط چند ساعت تا آغاز این جشن باقی مانده، مردم گیلان به خصوص مردم شهرستان رشت امیدوارند که مسئولان فرهنگی به خصوص مسئولان شهرداری رشت برای ایجاد یک جشن باشکوه، اقدمات لازمی را اندیشیده باشند.
از سوی دیگر لازم است که نوجوانان و جوانان نیز تغییر روش داده و به سنتها و آیین های گذشتگان خود احترام گذاشته و این رسم و رسومات زیبا را که هدف از برپایی آنها، ایجاد نشاط و شادابی و رفع کدورتها میباشد را به طور صحیح انجام داده و از فرهنگ های ناصحیح بیگانگان در برپایی این جشن ها دوری کنند تا همه مردم در کنار هم در چنین جشنهایی حضور یابند.