به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، در کتاب لرزه خیزی خاورمیانه: بررسی پارامترهای مختلف زمینلرزهها ازجمله زمان وقوع، عمق زمینلرزهها، مکانیزم کانونی و بزرگای زمینلرزهها در دورههای زمانی مختلف برای هر دو پهنه موردمطالعه کلید مهمی برای حل بسیاری از پرسشهایی خواهد بود که از نظر علمی و مدیریتی برای کشور ما ارزشمند است.
فصل اول این کتاب بهطور کامل به زمینشناسی دو پهنه لرزه خیز زاگرس و دریای سرخ اختصاص دارد. در آغاز جایگاه زمین شناسی زاگرس شامل پوشش رسوبی، تاریخچه چین های و چینهشناسی، واحدهای سنگ چینهای، سازندها و .... را معرفی و مورد بررسی قرار میدهد و در ادامه زمین شناسی دریای سرخ شامل منشأ دریای سرخ، چینه شناسی و ... پرداخته شده است.
در فصل دوم زمین ساخت دو پهنه مورد بررسی قرارگرفته است. در فصل سوم لرزهخیزی و لرزهزمینساخت دو پهنه شامل عمق زمین لرزه ها، زمینلرزه های تاریخی، ضرایب لرزهخیزی، بزرگا، تعداد رخدادهای دو پهنه و ....مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و در فصل چهارم دادهها مورد تجزیهو تحلیل داده ها و لرزهخیزی دو پهنه مورد بررسی قرار گرفته است.
کاتالوگ زمینلرزههای دستگاهی، تکمیل دادهها در فهرست زمینلرزهها، تکمیل بزرگ فهرست زمینلرزهها، ژرفای کانونی زمینلرزهها، حذف رویدادهای وابسته، برآورد پارامترهای لرزهخیزی، سازوکار کانونی و ...... مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. در ادامه تصحیح داده های شتابنگاری انجام و رکوردهای جنبش نیرومند زمین در زمینلرزههای با بزرگای بیشتر از ۵ در گستره زاگرس در ایستگاههای با بیشینه شتاب ثبتشده پردازش شده است.
در کتاب مبانی ژئوفیزیک اکتشافی نیز استفاده از روشهای ژئوفیزیکی و اندازه گیری خصوصیات فیزیکی سنگهای زیرسطحی، راه حل مناسبی برای بررسی ساختارهای زیرسطحی و اکتشاف ذخایر مدفون در زیر زمین (از قبیل نفت، گاز، آب، کانیها و... ) هستند. برای نیل به این هدف، به کارگیری فیلترهای مختلف تخمین لبه و عمق، مدلسازی دو و سه بعدی، از موفق ترین روشهای تفسیر داده های ژئوفیزیکی است؛ که نتیجه آن، پیدا کردن درک صحیح تر از ساختارهای زیرسطحی همچون شکل چشمه، میزان عمق، گستردگی سطحی، کشیدگی عمقی و ... است. مشخص شدن این پارامترها، تأثیر مستقیم و بسزا در تصمیمگیریهای بعدی دارد؛ که میتواند در مدیریت هزینهها، مؤثر واقع گردد.
فصل اول این کتاب بهطور کامل به زمینشناسی دو پهنه لرزه خیز زاگرس و دریای سرخ اختصاص دارد. در آغاز جایگاه زمینشناسی زاگرس شامل پوشش رسوبی، تاریخچه چینه ای و چینه شناسی، واحدهای سنگ چینهای، سازندها و... را معرفی و موردبررسی قرار می دهد و در ادامه زمین شناسی دریای سرخ شامل منشأ دریای سرخ، چینه شناسی و ... پرداخته شده است.
در فصل دوم میدان گرانشی و شکل کره زمین شامل اندازهگیریهای گرانی، ایزوستازی، تصحیح مقادیر گرانی و ... مورد بررسی قرار گرفته است.
در فصل سوم به میدان مغناطیسی کره زمین شامل، مبانی فیزیکی میدان مغناطیسی، روش اکتشاف مغناطیسی، منشا میدان مغناطیسی کره زمین، تجزیه و تحلیل بیهنجاریهای مغناطیسی و... پرداخته شده و در فصل چهارم تعیین مرز، تخمین عمق و مدلسازی وارون سه بعدی بیهنجاریهای گرانی زاگرس و دریای سرخ با استفاده از داده های گرانیسنجی استخراج شده از مدل ژئوپتانسیل EGM۲۰۰۸ انجام پذیرفته است.
در فصل پنجم نیز پردازش و تفسیر دادههای مغناطیسی هوابرد دو پهنه زاگرس و دریای سرخ صورت پذیرفته است. هدف از انجام برداشتهای مغناطیـسی به دست آوردن اطلاعـات بیـشتری از تکتونیـک و زمینشناسی ناحیهای و نیز تعیین پهنـههـای مـساعد جهـت اکتـشافات تفـصیلی کـانیهـا و هیدروکربنها است. دانشجویان گرامی و علاقه مندان می توانند این کتابهای ارزشمند را از انتشارات آریوحان تهران، کتابفروشی های معتبر و یا به صورت اینترنتی تهیه کند.