به گزارش ایرنا منطقه گردشگری بخش دهبکری از مناطق زیبای هدف گردشگری استان کرمان است که در ایام تعطیل بویژه نوروز میزبان تعداد زیادی از شهروندان قرار دارد.
با تشکیل کارگروه تصادفات استان کرمان در مهرماه سال ۹۹ در محل احداث این پروژه، مقرر شد عملیات ساخت ۳۰ درصد پایانی این پروژه به صورت ویژه و در اسرع وقت در دستور کار قرار گیرد اما زمانی که میزان پیشرفت این پل مطلوب گزارش داده نشد مسئولان مرتبط با این پل به دادسرای بم احضار شدند.
همچنین اعلام شد چنانچه در نقاط حادثه خیز جاده ای شهرستان تصادفی رخ دهد و یکی از دلایل این حادثه مشکلات جاده ای و زیرساختی تشخیص داده شود مسئولان مربوطه باید پاسخگو باشند، قطعا تحت پیگرد قضایی قرار خواهند گرفت و علیه آنان اعلام جرم خواهد شد.
شهرستان بم در ۱۹۵ کیلومتری شرق مرکز استان کرمان قرار دارد.
در بازدید مدیرکل وقت راهداری استان از این پل طی مهر ۹۹، تنها مشکل پیشرفت نکردن مراحل ساخت پل ورودی دهبکری تامین منابع مالی اعلام و گفته شد این پل در صورت تزریق هفت میلیارد تومان اعتبار تا پایان (همان)سال به بهرهبرداری خواهد رسید.
قول هایی که در این ۱۵ سال بارها توسط مسئولان وقت داده شده هر کدام به دلیلی به سرانجام نرسیده است.
به گزارش ایرنا این پل تاکنون چندین بار وارد مناقصه شده اما پیمانکاران انصراف می دهند و مجدد پیمانکار دیگری برای آن درنظر گرفته می شود.
معاون توسعه، ساخت و نگهداری راه های فرعی و روستایی سازمان حمل و نقل جاده ای کشور نیز در ۳۰ آذرماه سال گذشته در بازدید از این پروژه گفته بود که به پیمانکار تاکید شده تا پایان سال (۱۴۰۰) این پل و راه های طرفین آن به اتمام و بهره برداری برسد.
اعتبار هیچ پروژه ای به صورت کامل تامین نمی شود
وی گفته بود: اعتبار این پروژه از ردیف اعتبارات حوادث یا نقاط پرحادثه دیده شده است و البته هیچ پروژه ای نداریم که اعتبار آن به صورت ۱۰۰ درصد تامین شده باشد زیرا اگر کار تمام شود و پیمانکار از داشته خود هزینه کند مطالباتی پیدا می کند که باید آن مطالبات را پرداخت کنیم.
پروژه بعد از ۱۲ سال با ۴۰ درصد پیشرفت به راهداری واگذار شد
در این زمینه رییس اداره راهداری بم به خبرنگار ایرنا می گوید: این پروژه سال ۸۵ توسط راه و شهرسازی شروع شده و طی بازه زمانی ۸۵ تا ۹۷ در اختیار این وزارتخانه بوده است.
محمد اقبالی زاده بیان کرد: می بایست این پروژه در مدت ۱۲ سالی که در اختیار راه و شهرسازی بوده به اتمام می رسید که متاسفانه این اتفاق رخ نداده است .
وی اظهارداشت: در سال ۹۷ این پروژه با ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی به اداره راهداری محول شد و در قرارداد اولیه آن پیمانکار مربوطه یکسری از کارها را انجام داد.
سال ۹۸ پیمانکار پروژه ختمپیمان کرد
رییس راهداری بم ادامه داد: پیمانکار در سال ۹۸ با توجه به نوسان قیمت و تورم ایجاد شده درخواست ماده ۴۸ شرایط عمومی پیمان و عدم تمایلش را اعلام کرد و ختم پیمان انجام شد.
اقبالی تاکیدکرد:در سال ۹۸ در ۶ مرحله این پروژه مجدد به مناقصه گذاشته شد اما با توجه به تورم و نوسان در قیمت ها همچنان پیمانکاران تمایلی برای شرکت در این پروژه نداشتند.
وی خاطرنشان کرد: در نهایت در تاریخ ۱۵ آذرماه سال جاری پیمان مجددی با مبلغ ۹ میلیارد و ۹۸۰ میلیون تومان با پیمانکار قبلی بسته و عهد پیمان انجام شد.
به گفته وی کارهایی که باید در این پروژه انجام می شد احداث یک دستگاه پل با دهانه چهار متر و طول ۲۵ متر بود که هم اکنون در حال آماده سازی فوندانسیون است، همچنین ۲ خط فیبرنوری از محل احداث پل عبور می کرد که باید طی تشریفات قانونی جا به جا می شد و اینک عملیات اجرایی پل شروع شده است.
اقبالی می گوید: اینک این پل حدود ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
رییس راهداری بم توضیح داد:قسمتی از دیواره های اطراف پل بتن ریزی شده و همچنین دیواره سازی به طول حداقل ۵۰ متر حدفاصل پل قدیم و پل جدید در حال احداث است.
وی افزود:مدت زمان قرارداد منعقد شده ۶ماه است و امیدواریم تا خرداد سال ۱۴۰۱ این پروژه تمام شود.
رفع معارض دلیل دیگر کندی پروژه
اقبالی یکی از دلایل دیگری که باعث شده این پل تا پایان سال ۱۴۰۰ به اتمام نرسد را جابهجایی فیبرنوری در این مکان دانست و گفت: یکسری معارض در این منطقه وجود داشت که باید برطرف می شده است.
رییس راهداری بم به دلیل دیگر تاخیر در تکمیل این پروژه اشاره و بیان کرد:به دلیل اینکه زمان عقد قرارداد در فصل سرما بود بتن ریزی در این فصل امکان پذیر نبوده زیرا عملیات های بتن ریزی در یخبندان انجام نمی شود.
به گفته وی برای احرای پروژه ها قرارداد بسته می شود و اعتباری برای آنها تخصیص پیدا می کند اما در زمان اجرا پول کمتری به پروژه ها داده می شود و این باعث می شود پیمانکاران مطالباتی داشته باشند و اعتبار بعدی که داده می شود باید اول مطالبات پیمانکار پرداخت و سپس ادامه پروژه انجام شود.
پروژه پل دهبکری ۱۱ سال به طور کامل تعطیل بود
فرماندار بم نیز گفت: پروژه پل دهبکری جزو پروژه های نقاط حادثه خیز بوده و از سال ۸۵ که کلنگ آن زده شد تا سال ۹۶ به طور کامل تعطیل بود.
هادی شهسوارپور افزود: یکی از دلایل تعطیلی این پروژه بسته شدن ردیف اعتباری آن بود و با پیگیری در سال ۹۷ و سفر وزیر راه وقت که بازدیدی از این مسیر داشت شروع مجدد آن از محل اعتبارات حادثه خیز کشور صادر شد.
وی می گوید: بعد از اینکه پروژه مجدد آغاز به کار کرد حدود ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشت که به تغییر قیمت با پیمانکار و تامین نشدن نقدینگی توسط اداره راهداری و حمل و نقل جاده ای مواجه شد.
فرماندار بم اظهارداشت:پیمانکار نیز تقاضای ماده ۴۸ کرد و حدود ۶ بار این پروژه به مناقصه گذاشته شد و بالاخره با پیمانکار قبلی مجدد قراردادی منعقد می شود.
همیشه پای کمبود اعتبار در میان است
شهسوارپور ادامه داد: پیگیر بودیم قبل از سال ۱۴۰۱ این پروژه به اتمام برسد اما متاسفانه نبود نقدینگی یکی از مشکلاتی بود که باعث شد این پروژه تا پایان سال گذشته به بهره برداری نرسد.
فرماندار بم تاکیدکرد: این مسیر یکی از نقاط حادثه خیز جاده ای استان کرمان و شریان اصلی و همچنین راه اتصالی هفت شهرستان جنوبی است و عمده بار و محصول جنوب کشور از این مسیر تردد می کنند.
به گفته وی به دلیل شرایط خاص این مسیر ضرورت دارد این نقطه حادثه خیز اصلاح و ایمن سازی شود.
۴۳ تصادف منجر به فوت و جرح در این مسیر
در ادامه فرمانده پلیس راه بم-زاهدان نیز به خبرنگار ایرنا در بم اظهار داشت: یکی از مشکلات استان کرمان بالا بودن تلفات جادهای است که جادههای بم به دلیل شریانی و ترانزیتی بودن دارای آمار بالایی در بحث تصادفات و تلفات جانی هستند.
سروان نعیم مفلحی بیان داشت: در سال ۱۴۰۰، ۴۳ تصادف منجر به فوت و جرح در این مسیر رخ داده است.
وی افزود: تعداد ۳۹ تصادف جرحی بوده که نزدیک به ۵۰ نفر در این تصادف ها مجروح شده اند و همچنین چهار فقره تصادف منجر به فوتی داشته ایم که ۶نفر در این تصادف ها فوت کردند.
به گزارش ایرنا قرار گرفتن دهبکری در مسیر تردد بم – جیرفت – بندرعباس و جیرفت – کرمان اهمیت خاصی به آن داده و احداث این پل میتواند علاوه بر تسهیل در رفت و آمد وسایل نقلیه، موجب کاهش تصادفات در سه راهی دهبکری به بم و کرمان نیز شود.