تهران- ایرنا-  دیوان بین‌المللی دادگستری (ICJ) عصر امروز (چهارشنبه) در پرونده اوکراین که از عالی‌ترین دادگاه سازمان ملل متحد خواسته تا به مسکو دستور دهد تهاجم به این کشور به سرعت متوقف شود، نظر می‌دهد.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه ، دیوان بین‌المللی دادگستری پس از درخواست فوری اوکراین که چند روز پس از آغاز تهاجم روسیه به این کشور به دادگاه ارایه شد، ساعت سه بعد از ظهر امروز به وقت گرینویچ، در جلسه استماع آن در لاهه، تصمیم‌گیری می‌کند.

بر اساس این گزارش، کی‌یف معتقد است که روسیه به طور غیرقانونی تهاجم خود را با ادعای نادرست نسل کشی علیه مردم روس زبان در مناطق اوکراینی دونتسک و لوگانسک توجیه کرده است.

از این رو اوکراین از دیوان بین‌المللی دادگستری که در سال ۱۹۴۶ برای حل و فصل اختلاف‌ها بین دولت‌ها ایجاد شده است، می‌خواهد که اقدامات اضطراری اتخاذ کرده و به روسیه دستور دهد تا به سرعت عملیات نظامی را به حالت تعلیق درآورد.

تاکنون روسیه از حضور در جلسات استماع دیوان بین‌المللی دادگستری در مورد این پرونده در تاریخ هفتم و هشتم مارس خودداری کرده است.

خبرگزاری فرانسه اضافه می‌کند که مسکو در یک سند مکتوب صلاحیت دادگاه در مورد ادعای اوکراین را رد کرده است.

بر اساس این گزارش، روسیه مدعی است که این پرونده در محدوده کنوانسیون نسل کشی ۱۹۴۸ قرار نمی‌گیرد؛ موضوعی که کی‌یف پرونده خود را بر اساس آن استوار می‌کند.

مسکو اعلام کرده است که دولت فدراسیون روسیه محترمانه از دادگاه می‌خواهد که از اشاره به اقدامات موقت خودداری و پرونده را از دستور کار خود خارج کند.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه روسیه اعلام کرده است که در برابر قضات حاضر نشده است چراکه زمان کافی برای آماده شدن نداشت و تهاجم به اوکراین دفاع از خود است.

بر اساس این گزارش، احکام دیوان بین‌المللی دادگستری لازم‌الاجرا هستند و قابل تجدیدنظر نیستند، اما دادگاه ابزاری برای اجرای آنها ندارد. همچنین نهاد اصلی قضایی سازمان ملل متحد نتایج خود را بیشتر بر اساس معاهدات و کنوانسیون ها استوار می‌کند.

اوکراین و روسیه هر دو طرف کنوانسیون نسل‌کشی سازمان ملل در سال ۱۹۴۸ هستند و حال کی‌یف مسکو را متهم به ممانعت از اجرای این کنوانسیون می‌کند.

در همین ارتباط یک استادیار حقوق کیفری بین‌الملل در دانشگاه آمستردام به خبرگزاری فرانسه گفت: بعید است که دیوان بین‌المللی دادگستری دست کم تا حدودی یا به طور کامل به خواسته‌های اوکراین پاسخ ندهد.

به گفته ماریکه دُ هون، قبل از پرداختن به ماهیت اختلاف بین دو کشور که ممکن است سال‌ها طول بکشد، دیوان بین‌المللی دادگستری در این مرحله فقط باید تعیین کند که آیا اختلافی در ابتدا بر سر تفسیر کنوانسیون در مورد نسل‌کشی وجود دارد یا خیر.

وی اضافه کرد: برای دادگاه دشوار نیست که این معیار را رعایت کند، اما اینکه آیا روسیه این قضاوت را در نظر خواهد گرفت؟ موضوعی است که این حقوق‌دان آن را یک سوال کاملاً متفاوت می‌داند.

به گزارش ایرنا، به دنبال حمله بامداد روز پنجشنبه پنجم اسفند نیروهای روسیه به اوکراین، سیل واکنش‌های جهانی به این رویداد همچنان ادامه دارد و فشارهای دیپلماتیک و تهدیدها و تحریم‌های بین‌المللی علیه روسیه در حال افزایش است.