تهران- ایرنا- یافته‌های مطالعه شماری از محققان نشان می‌دهد شهرها در ۳۰ سال آینده تا یک میلیون و ۵۳۰ هزار کیلومتر توسعه خواهند یافت که این توسعه بقای بیش از ۸۰۰ گونه زیستی را تهدید می‌کنند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از ساینس‌دیلی نیوز، بیشتر توسعه فضای شهری احتمالا در کانون‌های تنوع زیستی روی می‌دهد؛ مناطقی که از گونه‌های در معرض خطر به دلیل فعالیت‌های انسانی پر است و همین وضع طیف گسترده‌ای از گونه‌ها را با خطر روبرو می‌کند که از قبل هم در معرض خطر انقراض قرار داشتند.  

یافته های مطالعه محققان دانشگاه ییل نشان می‌دهد توسعه فضاهای شهری به گسترش بیش از یک میلیون و ۵۳۰ هزار کیلومتر مربع فضای شهری جدید منجر می‌شود که در نتیجه آن ۸۵۵ گونه در معرض تهدید قرار خواهند گرفت.

این مطالعه که توسط اساتید علوم شهرنشینی در دانشکده محیط زیست ییل انجام شده کانون های شهرها را شناسایی کرده اند که رشد آنها احتمالا تاثیر زیادی بر محل سکونت گونه ها خواهد داشت.

بسیاری از این شهرها در مناطق استوایی واقع شده اند که رشد شهری با سکونتگاه‌های تنوع‌زیستی منطبق است. شهرهایی که بیشترین تهدید را به دلیل توسعه برای گونه‌ها پدید می‌آورند بیشتر در مناطق استوایی در حال توسعه زیرصحرای آفریقا، آمریکای لاتین، جنوب شرقی آسیا و  آمریکای مرکزی قرار دارند. 

گونه های فهرست شده به عنوان در معرض تهدید در فهرست سرخ بین‌المللی کنوانسیون فهرست قرمز بین‌المللی به شکل نامتوازنی در میان گونه های مناطق شهری و فشرده شده دیده می‌شوند، اما تمرکز تلاش ها برای به حداقل رساندن فشردگی سکونتگاه‌ها در مناطق در حال رشد می تواند به محافظت از گونه ها منجر شود. 

این مطالعه بر اساس داده‌های نقشه زندگی دانشگاه ییل در حالی منتشر می‌شود که پانزدهمین کنفرانس اعضای کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد برای بررسی و تصمیم‌گیری در مورد تعهدات کشورها ۲۵ آوریل تا ۸ مه (۵ تا ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۱) برگزار می‌شود.

مطالعه همچنین نشان می‌دهد اقدامات حفاظتی در سطح جهانی شامل سیاست هایی برای محافظت از گونه ها در مناطق شهری ضروری است. 

کارن سیتو از نویسندگان این مطالعه می‌گوید: شهرها بخشی از راه حل هستند، می توانیم شهرها را به شکل متفاوتی از گذشته بسازیم تا برای سیاره زمین خوب باشند، از گونه ها محافظت کنند، قطب های تنوع زیستی باشند و زمین را برای طبیعت حفاظت کنند. 

بر اساس این گزارش گونه های بیشتر از همه در معرض خطر از توسعه در مناطقی از مرکز مکزیک تا آمریکای مرکزی و کارائیب، هائیتی، نیجریه، کامرون، سریلانکا، اندونزی، مالزی، تایلند، برزیل و اکوادور است. 

رابرت مک دونالد محقق دیگر این مطالعه می گوید: در موقعیت زمانی مهمی قرار داریم که دولت ها در حال بازمذاکره تعهدات خود در کنوانسیون تنوع زیستی هستند. این مطالعه از این جهت مهم است که برای اولین بار کیفیت‌سنجی می کند کدام گونه های مشخص به دلیل توسعه شهری بیشتر در معرض تهدید هستند و کدام به محافظت بیشتر نیاز دارند. همچنین علاوه بر تعیین احتمال تهدید بیشتر و انقراض گونه ها این مطالعه نشان می دهد شهرها چطور می توانند به شکلی فعالانه از تنوع زیستی محافظت کنند. 

گزارش کامل این مطالعه در نشریه فرهنگستان علوم آمریکا منتشر شده است.