به گزارش ایرنا، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران در نخستین جلسه ستاد خدمات سفر نوروز ۱۴۰۱ که با حضور معاون سیاسی امنیتی استانداری مازندران برگزار شد، گفت: این ستاد در سالهای پیش از کرونا به طور تجمیعی در این اداره کل با حضور نمایندگان ادارات مرتبط با سفرها و برپایی ۱۲ کمیته مربوطه برگزار میشد. اما امسال مقرر شد نمایندگان کمیتهها در اداره خودشان حضور داشته باشند و گزارش را روزانه به این ستاد ارائه کنند تا بر اساس گزارشهای دریافتی اطلاعات دقیق جمعبندی شده از سفرهای نوروزی در اختیار استانداری و رسانهها قرار بگیرد.
مهدی ایزدی اظهار کرد: در حوزههای فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پنج پایگاه فعال میراث فرهنگی که در بخشهای فرهنگی و معرفی جاذبههای تاریخی و اماکن تاریخی شاخص را مشخص کردیم. باغ عباسآباد نیز پایلوت نوروزگاه در مازندران است که برنامههای متنوعی برای این پایگاه میراث جهانی در نظر گرفتیم.
وی افزود: ۸۵۰ غرفه صنایع دستی مربوط به تولیدات و سوغاتهای مازندران در ۲۳ جایگاه سراسر استان برپا شده است. مجموعههای دارای کمتر از ۳۰ غرفه نمایشگاهی مجموعههای استانی محسوب میشوند. اما برخی نمایشگاهها بیش از ۳۰ غرفه دارند که ملی به حساب میآیند. برای مثال نمایشگاه نوشهر بیش از یکصد غرفه دارد که افتتاحیه خاصی برای آن خواهیم داشت.
این مسئول تصریح کرد: در بخش تاسیسات گردشگری و اقامتی شامل هتلها، خانهمسافرها، بومگردی هتلها و مهمانپذیرها نیز برنامهریزیهای لازم انجام شد. بیش از ۲۹۰ مجوز بومگردی صادر شد. در بخش خانهمسافر نیز بیش از چهار هزار مجوز صادر کردیم که زیر نظر کارشناسان نظارت ما فعالیتشان در این ایام تحت نظر قرار دارد.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی مازندران با بیان اینکه نظارت بر فعالیت همه زیرساختهای گردشگری به طور ویژه در ایام نوروز انجام میشود، خاطرنشان کرد: رستورانها و مجموعههای پذیرایی استان امسال خدمات کامل را ارائه میدهند. ۱۷۰ نفر از همکاران ما هم برای نظارت بر این مجموعهها فعال هستن و نظارت شهرستانی بر همه تاسیسات گردشگری و اقامتی و پذیرایی داریم. علاوه بر نظارت شهرستانی، برای تعدادی از همکاران به منظور انجام نظارت ستادی از مرکز نیز حکم صادر شد.
ماموریت ویژه به فرمانداران برای نظارت بر سفرها
معاون سیاسی امنیتی استانداری مازندران نیز در این نشست با بیان اینکه مازندران با یک سونامی سفر در نوروز مواجه است و باید از این سونامی به بهترین شکل استفاده کند، گفت: بعد از دو سال انباشت سفر که به دلیل کرونا شکل گرفت و رخوتی که در مردم ایجاد شد، پیشبینی میشود بیش از ۲۰ میلیون مسافر راهی مازندران شوند. البته باید این را به عنوان فرصت کمنظیر برای مازندران در نظر بگیریم.
روحالله سلگی اظهار کرد: از زمان استقرار در استانداری با وجود مشغلههای زیاد مربوط به تغییرات مدیریتی در استان، جلسات تسهیلات سفر را خیلی سریع برگزار کردیم.از حیث زیرساختها نیز تلاش کردیم با برگزاری نشستهایی با مسئولان اقتصادی استان هماهنگی لازم برای تأمین همه الزامات زمان حضور مسافران بویژه مواد غذایی در استان انجام شود.
وی افزود: با توجه به اینکه مازندران گرانترین استان کشور است، به مسئولان اقتصادی استان و فرمانداران محترم تاکید کردیم تنظیم بازار را جدی بگیرند تا دوباره شاهد افزایش عجیب قیمت در غرب استان نباشیم. همچنین به فرمانداران تأکید شد که برای برپایی نوروزگاههایی در ورودی شهرها برنامهریزی شود. بازارچههای سنتی را نیز با دو هدف تاکید کردیم برپا شود تا هم مبلغ صنایع دستی استان باشد و هم محل درآمد فعالان هنرهای سنتی شود. ضمن اینکه بر همه این فعالیتهایی که باید در شهرستانها صورت بگیرد نظارت میکنیم.
این مسئول خاطرنشان کرد: مدیران حوزه گردشگری مازندران مسئولیت انجام کار بزرگی را بر عهده دارند و نوک پیکان فعالیتهای مربوط به سفرهای نوروزی محسوب میشوند. ما نیز در حوزه مدیریت استان و فرمانداریها و شهرداریها در کنار مدیریت گردشگری استان هستیم و امیدواریم خاطرات خوشی را برای مردم ایران رقم بزنیم.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران با تأکید بر لزوم توجه به آیینهای بومی در مناسبتهایی مانند نوروز، تصریح کرد: امروز شاهد استحاله فرهنگ اصیل مازندران هستیم. به همین دلیل نوروزخوانی و مراسمی از این دست باید تقویت شود تا به بوته فراموشی سپرده نشوند. نسل جدید انسی با این فرهنگ بومی ندارد، چون نهادهای فرهنگی و تبلیغاتی تحت رودربایستیها به این فرهنگها نپرداختند و به مرور فرهنگ غربی در حال جایگزین شدن است.
سلگی خاطرنشان کرد: در بروز این وضعیت فرهنگی خود ما مقصریم که در سالهای اخیر بیشتر جنبه پدافندی داشتیم تا آفندی. به فرهنگ ما حمله شد و ما مدام به صورت پدافندی در حال دفاع بودیم که این دفاع نتوانست به حفظ فرهنگ اصیل بومی کمک کند.
ستاد اجرایی خدمات سفر مازندران که از سال ۱۳۹۸ و با آغاز دوران کرونایی جلسهای تشکیل نداده بود، روز دوشنبه پس از ۲۰ ماه برای نخستین بار به منظور برنامهریزی برای سفرهای نوروز ۱۴۰۱ تشکیل جلسه داده بود. شیوع کرونا از آخرین روزهای بهمن ۱۳۹۸ همه برنامههای روتین سفر بویژه در تعطیلات نوروزی را منحل و معلق کرده بود. بر همین اساس نیز عمده تلاشهای انجام شده برای نوروز ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ برنامهریزی با هدف پیشگیری از سفرهای نوروزی بویژه به مازندران بود که با توجه به میل بالای سفرها به این استان تقریبا ناکام ماند.