به گزارش ایرنا، استان خراسان رضوی هم اکنون قریب هفت میلیون نفر جمعیت دارد که بیش از نیمی از این تعداد ساکن شهر مشهد هستند. همچنین در شرایط عادی و غیرکرونایی این شهر سالانه میزبان دستکم ۳۰ میلیون نفر است که طبق آمار یک سوم آنها در ایام نوروز به مشهد سفر میکنند.
در همین راستا فروردین ۱۳۹۸ مهدی فروزان سخنگوی پیشین ستاد اجرایی خدمات سفر خراسان رضوی از ورود ۱۰ میلیون و ۶۶ هزار و ۱۳۰ زائر و مسافر به این استان از ۲۵ اسفند ۹۷ تا پایان نهمین روز فروردین ۹۸ سخن گفته بود.
پس از آنکه با عملکرد مطلوب دولت سیزدهم در گسترش و تسریع واکسیناسیون، شرایط کرونایی بهبود یافت، استاندار خراسان رضوی روز بیست و سوم اسفند گذشته در نشست مشورتی خدمات سفرهای نوروزی استان پیش بینی کرد که دستکم هشت میلیون زائر و مسافر در ایام تعطیلات نوروز امسال، از ۲۵ اسفند گذشته تا ۱۴ فروردین جاری به مشهدالرضا سفر کنند.
به گفته یعقوبعلی نظری، حتی احتمال حضور حدود ۱۰ میلیون زائر برای نوروز امسال در مشهد پیشبینی شده است که طبق برآوردها از این تعداد ۸۹ درصد با وسایل نقلیه شخصی به مشهد سفر خواهند کرد.
تاکید تولیت آستان قدس رضوی بر تامین پارکینگ زائران
حضور بیشتر زائران با خودرو شخصی، تامین پارکینگ و پیشگیری از سردرگمی زائران برای پیدا کردن جای پارک را ضروری میسازد. این موضوع مورد تاکید تولیت آستان قدس رضوی هم قرار گرفته است.
تولیت آستان قدس رضوی روز سوم اسفند گذشته در دیدار با فرماندار مشهد گفته بود: موضوع تأمین پارکینگ از درخواستهای مکرر زائران و از دغدغههایی بوده که همواره در آستان قدس رضوی داشتهایم و ضروری است مسوولان شهری و استانی برای رفع این مشکل و تأمین پارکینگ در اطراف حرم رضوی تدبیری بیندیشند.
حجتالاسلام احمد مروی با بیان اینکه موضوع پارکینگ در اطراف حرم مطهر امروز به یک معضل تبدیل شده و مشکلات زیادی برای زائران ایجاد کرده است، افزود: مردم نسبت به نبود محل پارک خودرو در حریم حرم گلایه دارند، تأمین پارکینگ همگانی و ساخت شبکه معابر عمومی وظیفه مدیریت شهری و دستگاههای متولی در استان است. اما آستان قدس رضوی سالهاست برای رفع مشکلات زائران و مردم زیرگذر حرم را بهطور موقت به این منظور اختصاص داده است، درحالیکه در طراحی ابتدایی و ساخت زیرگذر حرم، کاربری عبادی و فرهنگی و ایجاد رواق مد نظر بوده است.
وی با اشاره به رشد روز افزون جمعیت زائران و مجاوران در سالهای گذشته، عنوان کرد: باگذشت سالها مشکل پارکینگ اطراف حرم نیز هرسال پررنگتر شده است به طوری که امروز دیگر پارکینگهای زیرگذر حرم پاسخگوی جمعیت زائران نیست و دستگاههای شهری و استانی متولی امر نیز در سالیان اخیر از این موضوع غفلت کردهاند و برای تأمین پارکینگ مردم اقدام محسوسی انجام ندادهاند.
تامین پارکینگ نیازمند همکاری همه دستگاهها است
معاون عمران، حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد هم گفت: ۱۱ هزار و ۵۰۰ جای پارک موقت ویژه زائران و مجاوران در محدوده خارج از هسته مرکزی شهر مشهد وجود دارد که زائران هر ساله از آن استفاده میکنند.
سیدخلیل منبتی افزود: امسال با توجه به تاکید همه مسوولان در خصوص افزایش ظرفیت پارکینگ ها و شناسایی جاهایی که امکان استفاده دارد پیگیری کردیم تا اطلاعات اماکنی را که در اختیار نهادهای مختلف دولتی و خارج از سازمانی است، به دست آوریم که پنج هزار و ۶۰۰ جای پارک شناسایی شد و با توجه به اینکه هر کدام از این زمینها در اختیار یک نهاد و سازمان است و هر کدام نیز نیازمند استقرار نیرو، برق رسانی و دیگر امور مرتبط است، با نهادهای مختلف مکاتبه شد و تاکنون سه هزار و ۴۰۰ جای پارک به ظرفیت قبلی اضافه شده است.
وی ادامه داد: برای ساخت پارکینگ دائم نیازمند اعتبار و مشارکت دیگر بخشها هستیم. در حال حاضر ۲ محل پارک در ابتدای ورودی میدان توحید در حال ساخت است که دستکم حدود هزار محل پارک دیگر با بهره برداری از این ۲ محل اضافه خواهد شد.
وی بیان کرد: زمین های مختلفی در اطراف حرم مطهر رضوی و هسته مرکزی شهر در اختیار نهادها و دستگاههای دولتی است که اگر همکاری کنند، تقریبا مشکل جای پارک موقت خودرو حل می شود. هم اینک زمین بسیار بزرگی در تقاطع میدان شهید گمنام با ظرفیت دستکم چهار هزار خودرو وجود دارد اما هنوز دستگاههای مربوطه به دلایل نامعلومی در این زمینه همکاری نکرده اند.
معاون عمران، حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد افزود: گمرک، شرکت نفت، شرکت برق و آموزش و پرورش نیز زمین هایی با ظرفیتهای مختلف در اطراف محدوده حرم و هسته مرکزی دارند که می توان از آنها برای پارکینگ موقت استفاده کرد. حل موضوع پارکینگ نیازمند همکاری همه دستگاهها و مجموعهها است.
پارکینگ های حرم جوابگوی این حجم از خودرو نیست
مدیرعالی حرم مطهر رضوی هم گفت: آستان قدس رضوی تمام زمین های در اختیار را برای خدمات دهی به زائران در نظر گرفته است. اما با توجه به نسبت ورود زائران و موجودی فعلی قطعا زمین های ما برای پارک خودرو کافی نیست. اما متناسب نبودن پارکینگ و تعداد خودروها یکی از معضلات اساسی این بخش است.
مصطفی فیضی افزود: پیشبینی میشود در ایام نوروز دستکم ۴۰۰ هزار نفر در هر روز به حرم مطهر رضوی مشرف شوند و اگر برای هر ۱۰ نفر نیز یک خودرو در نظر بگیریم روزانه ۴۰ هزار خودرو نیازمند جای پارک هستند که تامین این تعداد ظرفیت پارکینگی در گرو همکاری همه سازمانها است.
حل مشکل پارکینگ نیازمند حمایت رییس جمهور
یکی از شهروندان هم به خبرنگار ایرنا گفت: در عمده نقاط کشور تقاضاهایی برای سفر به مشهد وجود دارد که به دلیل محدودیت فضا، مساحت و کاربریهای شکل گرفته به شدت با کمبود پارکینگ برای مسافران و زائران مواجه هستیم و منطقه حرم مطهر رضوی از جمله آنها است.
مهدی عبدالکریمی که ساکن منطقه بلوار "صدر" مشهد است و معمولا هر هفته به حرم مطهر مشرف میشود، افزود: آنچه به وضوح در مناسبتهای شلوغ به چشم میخورد خودروهایی هستند که به دنبال جای پارک میگردند.
وی اظهار داشت: رییس جمهور نیز از اواخر سال ۹۴ به مدت دستکم سه سال تولیت آستان قدس رضوی را داشته و به خوبی با وضعیت حرم مطهر رضوی آشنایی دارند. تقاضا میکنیم برای حل این موضوع به صورت انقلابی از دستگاههای دولتی بخواهند هر چه سریعتر برای رفع کمبود جای پارک در اطراف حرم مطهر رضوی به یک راه حل دائمی برسند و لااقل برای سال آینده بخشی از کار شروع شده باشد.
به گزارش ایرنا، رییس جمهور آیت الله سید ابراهیم رییسی همراه با جمعی از اعضای هیأت دولت عصر فردا چهارشنبه، دهم فروردینماه به مشهد مقدس سفر میکند.
بر اساس پیش بینی های صورت گرفته ورود رییس جمهور به مشهد، در قالب هجدهمین سفر استانی، فردا بعدازظهر خواهد بود، هرچند ممکن است تحت بعضی شرایط برنامهها تغییر کند.
رییس جمهوری در قالب هجدهمین سفر استانی هیات دولت و در سال "تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین" به منظور بررسی اولویتهای توسعه استان و رفع مشکلات مردم به خراسان رضوی، سفر میکند.
آیت الله سیدابراهیم رییسی پیش از این به ۱۷ استان شامل هرمزگان، قم، یزد، لرستان، زنجان، سمنان، اردبیل، فارس، خوزستان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، ایلام، کهگیلویه وبویراحمد، بوشهر، گیلان، گلستان و مازندران سفر کرده است.