اهواز - ایرنا - مدیرعامل سابق سازمان آب و برق خوزستان خواستار احداث سه سد و ۲ کانال سیلاب‌بر بر روی رودخانه‌های خوزستان برای کاهش اثرات سیل و خشکسالی شد و گفت: کاهش وابستگی شبکه برق کشور به نیروگاه‌های برقابی خوزستان از تشدید خشکسالی در این استان جلوگیری می‌کند.

به گزارش ایرنا فرهاد ایزدجو شامگاه شنبه در آیین تکریم و معارفه مدیران عامل قدیم و جدید سازمان آب و برق خوزستان در سالن گیت بوستان، با اشاره به ضرورت‌ها برای افزایش تاب‌آوری خوزستان در زمان سیلاب و خشکسالی، اقدامات سازه‌ای را ضروری دانست و افزود: برای کاهش خسارت سیلاب و افزایش تاب آوری استان باید کانال سیلاب‌بر خسرج بر روی رودخانه کرخه، کانال سیلاب‌بر مالح بر روی رودخانه کارون و سد بختیاری در بالادست رودخانه دز ساخته شود.

وی اضافه کرد: به منظور کاهش آسیب‌های ناشی از خشکسالی نیز ضرورت دارد اقدامات سازه‌ای برای تکمیل بندهای مقابله با شوری دریا در رودخانه بهمنشیر و مارد اجرا شود همچنین برخی اقدامات اصلاحی از جمله تقویت رودخانه کرخه نور و اصلاح برخی شبکه‌های آبیاری در دستورکار قرار گیرد.

ایزدجو تاکید کرد: کاهش وابستگی شبکه برق کشور به نیروگاه‌های برقابی خوزستان از موارد مهمی است که می‌تواند از تشدید خشکسالی در این استان جلوگیری کند.

وی همچنین با بیان اینکه برنامه ریزی توزیع عادلانه آب در زمان کم‌آبی با چالش‌هایی مواجه است، گفت: ۹۰ درصد منابع آب خوزستان از آب‌های سطحی تامین می‌شود که با کاهش بارندگی، این منابع نیز کاهش می‌یابد و اعمال محدودیت اجتناب ناپذیر خواهد بود.

ایزدجو اضافه کرد: برای رسیدن به هدف اعمال عادلانه کمبود آب در مناطق بالادست و پایین دست، تشکیل گروه‌های هم‌آب و تعیین نمایندگان کشاورزان در بازه‌های مختلف رودخانه در برداشت‌های سنتی و برای دریچه‌های آبیاری درجه۲ شبکه مدرن و تحویل حجمی آب الزامی است، اگر چه کافی نیست.

وی با تاکید بر تشکیل بازار آب افزود: در حال حاضر اسناد بالادستی از جمله نظام‌نامه بازار آب تصویب نشده و باید در دستورکار دولت قرار گیرد.

برنامه‌ای برای توزیع عالانه کم‌آبی

ایزدجو در ادامه عملکرد سازمان آب و برق خوزستان را در دوران سیلاب و خشکسالی‌های اخیر، اگر چه همراه با ایرادات اما مناسب و قابل قبول ارزیابی کرد و گفت: سیلاب و خشکسالی قابل پیشگیری نیستند اما اثرات آنها قابل کاهش است، به طوریکه این پدیده‌ها گاهی در کشورهای پیشرفته نیز خسارات بالادی مالی و جانی به دنبال دارند.

وی افزود: هر چند طبق قانون وزارت نیرو و سازمان مدیریت بحران متولی مقابله با سیلاب هستند اما مدیریت سیلاب طبق ضوابط، مساله‌ای فرابخشی است و هر دستگاهی وظیفه‌ای بر عهده دارد که از جمله آنها وزارت جهاد کشاورزی، سازمان هواشناسی، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان ثبت اسناد، نیروهای مسلح، دارایی، بیمه مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و سازمان صدا و سیماست.

به گفته وی، بر اساس گزارش ملی سیلاب ۹۸، عملکرد سازمان آب و برق خوزستان در مقایسه با سایر استان‌ها نیز مثبت ارزیابی شده است.

ایزدجو همچنین با تشریح اقدامات سازمان آب و برق در زمان مدیریت خود، گفت: تدوین و تصویب سند سازگاری با کم آبی با رویکرد کمک به تالاب‌ها و محیط زیست، تخصیص آب ۲۲۹ هزار هکتار فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری کشاورزی رهبری و ایجاد زیرساخت‌های تخصیص عادلانه آب شرب، صنعت و کشاورزی از جمله اقدامات این سازمان در سه سال گذشته بوده است.

وی افزود: بهره‌برداری از ۹ هزار و ۴۶۵ هکتار اراضی آبیاری و زهکشی، افزایش چهار برابری لایروبی و تعمیر شبکه‌های آبیاری و زهکشی نسبت به مدت مشابه سه ساله، استفاده از خرد جمعی در کارگروه مشورتی مدیریت به هم پیوسته منابع آب که متشکل از اساتید دانشگاهی و نخبگان آب بوده نیز از دیگر اقدامات این سازمان بوده است.

ایزدجو مشارکت دادن ذینفعان به ویژه تشکل‌های صنفی کشاورزی در برنامه ریزی منابع آب و تدوین مطالعات و راهبردهای توزیع عادلانه آب را از اقدامات دیگر این سازمان برشمرد و اضافه کرد: در سه سال گذشته تلاش کردیم که مدیریت آب را از پشت درهای بسته و درون دفاتر خارج و در میان ذینفعان انجام دهیم.

وی ادامه داد: در سه سال اخیر حجم لایروبی رودخانه‌ها ۶۵ درصد نسبت به مدت مشابه افزایش داشته و به ۲ میلیون و ۷۳۱ هزار مترمکعب رسیده است همچنین با اقداماتی که در رودخانه کارون انجام شده کیفیت آب این رودخانه در تابستان امسال نسبت به خشکسالی مشابه در سال ۹۷ کاهش چشمگیری نشان می‌دهد به طوری که شوری آب که در تابستان ۹۷ در ایستگاه پمپاژ مارد آبادان به ۲۵ هزار میکروموس رسیده بود در تابستان امسال به پنج هزار میکروموس کاهش یافت و آب نخیلات این شهرستان بهبود یافت و آب مناسب‌تری برای نخلستان‌های شادگان تامین شد.

ایزدجو با اشاره افزایش حجم تولیدی آب شرب و بهداشت شهرهای استان از ۱.۵ میلیون به ۲میلیون مترمکعب در شبانه روز، اظهار داشت: با توسعه طرح آبرسانی غدیر کیفیت و کمیت آب شرب آبادان، خرمشهر و شادگان بهبود یافته و ظرفیت آب شرب در آبادان از ۹۰ هزار به ۱۴۰ هزار مترمکعب در شبانه روز، ظرفیت آب شرب خرمشهر از ۶۰ هزار به ۹۰ هزار مترمکعب در شبانه روز و ظرفیت آب شرب شادگان از ۹۰ هزار به ۱۳۰ هزار مترمکعب در شبانه روز ارتقا یافته است.

به گفته وی، ۲۰۰ روستای استان نیز از آب طرح غدیر بهره‌مند شده و دارای آب شرب پایدار شدند.

ایزدجو مشکلات تاریخی تاسیسات تامین آب و دفع فاضلاب در خوزستان را یادآور شد و گفت: با دستور رییس جمهوری طرح میان مدت غدیر به صورت اضطراری در حال اجراست و یک هزار میلیارد تومان به این طرح اختصاص یافته است.

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در ادامه با تقدیر از همکاران و سایر دستگاه‌های خوزستان، گفت: دست کشاورزان پرتوان خوزستان که در سیلاب و خشکسالی‌های ممتد اخیر با مشکلاتی مواجه شدند را به گرمی می‌فشارم و می‌بوسم و اگر قصور یا کوتاهی که قطعا ناخواسته بوده رخ داده، بر ما ببخشند.

بر اساس این گزارش، در این مراسم از زحمات سه ساله فرهاد ایزدجو مدیرعامل سابق سازمان آب و برق خوزستان تقدیر شد و عباس صدریان‌فر به عنوان مدیرعامل جدید معرفی شد.