سرهنگ سید مصطفی مرتضوی، روز جمعه در گفت و گو با ایرنا، افزود: بالاترین آمار جرم مربوط به جرایم اقتصادی با ۶۲ درصد، جرایم اخلاقی با ۲۶ درصد و جرایم اجتماعی با ۱۲ درصد است.
وی با یادآوری افزایش ۳۷ درصدی کشف جرایم نسبت به یازده ماهه سال گذشته، گفت: با بیان اینکه هفت درصد متهمان مرد و ۲۳ درصد زن هستند، افزود: ۷۲ درصد متهمین از ۲۶ سال به بالا، ۲۲ درصد ۱۹ تا ۲۵ سال و ۶ درصد تا ۱۸ سال هستند.
خرید امن در فضای مجازی نیازمند آگاهی های به روز
مرتضوی با بیان اینکه کانال ها، گروه ها، صفحه های شبکه های اجتماعی و وب سایت های واسطه گر، مرجع رسمی برای خرید و فروش نیستند، افزود: خرید اینترنتی باید از وب سایت های رسمی دارای نماد اعتماد الکترونیک انجام شود.
وی افزود: شهروندان هرگز وجهی را به عنوان بیعانه واریز نکنند و پرداخت وجه را درب منزل و پس از بررسی و تایید اصالت و سلامت کالا و خدمات مورد نظر انجام دهند.
مرتضوی گفت: معاملات به صورت حضوری و پس از احراز هویت فروشنده، انجام شود و وجه مورد معامله فقط به شخصی که احراز هویت شده ، پرداخت شود.
وی افزود: در قبال دریافت کالا، از فروشنده رسید دریافت شود تا اگر کالای دریافتی، معیوب و یا مسروقه بود بتوان فروشنده را معرفی کرد.
رییس پلیس فتای اصفهان گفت: هنگام پرداخت وجه در درگاه های پرداخت اینترنتی، بررسی شود که درگاه، جعلی(فیشینگ) نباشد و آدرس آن به shaparak.ir ختم شود.
وی به کلاهبرداری با پیامک جعلی قوه قضاییه (ثنا) اشاره و بیانکرد: به هیچ عنوان به پیام ها و تماس های ناشناس و نامعتبر اعتنا نکنند و وارد لینک های ارسالی نشوند.
مرتضوی افزود: برای آگاهی از روند پرونده یا شکایت طرح شده علیه شخص نیاز به پرداخت وجه نیست.
به گفته وی، پیامک های مربوط به سامانه های قوه قضاییه مانند ثنا، ابلاغ، نظرسنجی، اطلاع رسانی و دادرسی الکترونیک بدون شماره و فقط با نام ADLIRAN (عدل ایران) ارسال می شوند، بنابراین هرگز نرم افزاری که برای رویت ابلاغ قضایی، از طریق پیامک جعلی ارسال می شود را دریافت و اجرا نشود.
ضرورت آشنایی مردم با شیوه های معمول کلاهبرداری
رییس پلیس فتا اصفهان، افزود: مردم برای مشاهده ابلاغ قضایی از وبسایت رسمی قوه قضاییه به نشانی adliran.ir استفاده نمایند.
سرهنگ مرتضوی به کلاهبرداری در حوزه رمز ارزها اشاره و بیان کرد: مردم فریب کلاهبرداران در قالب سرمایهگذاری ارز دیجیتال، با وعده پرداخت سود تضمینی نجومی را نخورند.
وی افزود: مردم هرگز کیف پول ارز دیجیتال خود و اطلاعات محرمانه آن را در اختیار کسی قرار ندهند و برای ایجاد کیف پول ارز دیجیتال و یا سرمایه گذاری در این حوزه به اشخاص ناشناس اعتماد نکنند.
رییس پلیس فتا اصفهان افزود: مردم در صورت نداشتن اطلاعات و دانش کافی در خصوص رمز ارزها، وارد این حوزه نشوند چرا که افراد سودجو با دراختیار داشتن کلید خصوصی و پشتیبان ۱۲ یا ۲۴ کلمه ای کیف پول شما به دارایی ها دسترسی می یابند.
وی افزود: شهروندان در هنگام ارسال پیام و یا تماس با مشترک با مضمون برنده شدن، به هیچ عنوان اطلاعات محرمانه کارت بانکی خود، شامل رمز دوم ثابت و پویا ، cvv۲ و تاریخ انقضا کارت و حتی شماره ملی را برای کسی بازگو و یا ارسال نکنند.
رییس پلیس فتا اصفهان افزود: کلاهبرداری با استفاده از تورهای لحظه آخری مسافرتی وگردشگری، فروش سوالات امتحانی، سایت های صیغه یابی، فروش رمز ارز، استفاده از پیامک های جعلی با عنوان پلیس فتا، ایجاد صفحه های جعلی و فریبنده، فروش لوازم و تجهیزات و یا ارایه خدمات به صورت غیر واقعی، ارایه نرم افزارهای آلوده با عنوان تقویم ۱۴۰۰ یا ۱۴۰۱،آگهی های فروش یا ارایه خدمات یا تجهیزات صوری و دریافت بیعانه از دیگر شیوه های کلاهبرداری است.
وی افزود: به هشدارهای درج شده در سایت های دیوار وشیپور توجه شود و پساز رویت واقعی و فیزیکی کالا و اطمینان از صحت آن اقدام به پرداخت هزینه نماییم و هرگز در این گونه موارد بیعانه پرداخت نکنیم.
وی با بیان اینکه باید به صفحات اینستاگرام به عنوان محل تبلیغ کالا یا خدمات توجه نماییم و نه صرفا فروش کالا، افزود: ارزان بودن خارج از عرف یک کالا یا خدمات می تواند نشانه کلاهبرداری باشد.
مرتضوی از مردم درخواست کرد به هیچ عنوان کدهای احراز هویت محرمانه که به صورت پیامکی برایشان ارسال می شود را در اختیار کسی قرار ندهند.
وی افزود: در صورت برنده شدن شما در مسابقه ای، هرگز نیاز به مراجعه به دستگاه عابربانک و یا ارایه اطلاعاتی بیشتر از شماره کارت نیست.
رییس پلیس فتا اصفهان هشدار داد: دقت داشته باشید که در صورت برنده شدن از سوی ارگان و یا سازمانی دولتی یا غیر دولتی (صداوسیما ، مخابرات و...) هرگز از طریق فضای مجازی و یا پیام رسان های اینترنتی(مانند واتساپ) و در ساعات غیراداری با شما تماس نخواهند گرفت.
مرتضوی افزود: برندگان جهت پیگیری صحت جایزه ای که برنده شده اند بطور مستقیم با همان شرکت و یا سازمان تماس گرفته و برای دریافت جایزه ، هرگز وجهی را واریز نکنند.
وی افزود: ارسال پیامک با سوء استفاده از عنوان ثنا یا قوه قضاییه مبنی بر ثبت شکواییه، توقیف خودرو و هدایت قربانی از طریق لینک آلوده به سایت های فیشینگ یا نصب بدافزار، برقراری تماس مبنی بر برنده شدن در قرعه کشی صدا وسیما و یا قرعه کشی اپراتورها و دریافت اطلاعات بانکی، نصب اپلیکیشن بانکی و خالی کردن حساب شهروندان از شیوه های معمول کلاهبرداری است.
مرتضوی تاکید کرد: به پیامک هایی که از طریق شماره موبایل شخصی ارسال شده و با محتوای تهدید آمیز و یا دارای لینک هست توجه نشود.
وی دانلود اپلیکیشن های مورد نیاز از مراجع رسمی مانند اپلیکیشن های مالی و بانکی صرفا از سایت بانک مربوطه را، از راه های پیشگیری از کلاهبرداری عنوان کرد.