تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۴۰۱ - ۰۹:۳۴

سنندج- ایرنا- پرونده سال ۱۴۰۰ هم بسته شد، سال گذشته در کردستان، اتفاق‌هایی مثل برگزاری جشن جهانی نوروز، بارش کم‌سابقه برف و بهره‌برداری از جاده جدید سنندج - مریوان، دل هم‌استانی‌ها را شاد و فوت ۲ نفر از اصحاب رسانه و درگذشت سه تن بر اثر انفجار تانکر حمل سوخت در حسین‌آباد هم کام مردم را تلخ کرد.

به گزارش ایرنا، سال ۱۴۰۰ پر بود از حوادث و رویدادهای مختلف، "سالی که نکوست از بهارش پیداست". این ضرب‌المثل لااقل برای پارسال کردستان چندان مصداق نداشت، چراکه مردم استان بهار بدی را به لحاظ بارش تجربه کردند و کم آبی به شدت همه را نگران کرده بود اما زمستان با دست و دل بازی‌اش، بهار را شرمنده کرد و بارش سنگین و کم‌سابقه برف، موجی از شادی را در دل مردم به راه انداخت.

جدا از کاهش شدید و نگران کننده بارندگی در استان (کاهش ۳۴ درصدی بارش در اولین ماه بهار)، اتفاق بد دیگری هم افتاد و زلزله‌ای ۵.۳ ریشتری ۱۷ فروردین، مرز عراق و کردستان، حوالی مریوان را لرزاند.  براساس برآوردهای به عمل آمده در مجموع بیش از هفت هزار واحد مسکونی، دامی و تجاری در ۱۰۱ روستا مورد ارزیابی قرار گرفت که از این تعداد، ۷۸۵ واحد نیاز به نوسازی داشت و ۳۴۵ واحد هم نیازمند تعمیر و مقاوم سازی بود.

بعضی‌ها می‌گویند کرونا از زلزله هم بدتر است. حالا که بحث کرونا شد،  بد نیست به این ویروس و خبرهای مربوط به بیماری کووید۱۹ در سال گذشته هم اشاره‌ای داشته باشیم.

پارسال به ویژه بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم، کار واکسیناسیون کرونا سرعت بیشتری به خود گرفت و پس از فراز و فرودهای زیاد، شیوع و شدت آن در پیک ششم متوقف و تا حدودی کنترل شد اما در نهایت تعداد قربانیان این ویروس و سویه‌های مختلف آن در کردستان به ۲ هزار و پنج نفر رسید.

از آنجایی که تعداد فوتی‌ها، مبتلایان و بستری‌های کرونایی در کشور و از جمله استان کردستان بطور قابل ملاحظه‌ای کمتر شد، دولت هم تصمیم گرفت، اعلام کند که هموطنان به شرط تزریق ۲ دُز واکسن، می‌توانند در تعطیلات نوروز به سفر بروند که خبر خوبی برای مردم بود تا بعد از ۲ سال محدودیت، باز هم راهی سفر شوند و برای چند روزی کنار خانواده خوش باشند.

سفر مسوولان کشوری به کردستان

کردستان سال پیش به بهانه‌های مختلف میزبان برخی مسوولان کشوری و دولتی بود. سفرهایی که برای استان، رنگ و بوی توسعه داشت.

وزیر راه و شهرسازی وقت دولت دوازدهم، هشتم تیرماه برای افتتاح جاده سنندج- مریوان، به کردستان سفر کرد و خواسته دیرینه مردم منطقه محقق و نگرانی‌ آنها از خطرات این محور تا حدود زیادی برطرف شد.

محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وزیر دولت سیزدهم هم روز پنجشنبه ۶ آبان در آیین افتتاح کتابخانه امام خامنه ای شرکت و از پروژه تالار مرکزی سنندج هم بازدید کرد.

علی اکبر محرابیان وزیر نیرو هم هفتم دی ماه برای بازدید از سدها، مشکلات مربوط به آب شرب شهر بانه و طرح‌های آبرسانی به کردستان سفر کرد.

در این سفر مصوب شد ۸۳ هزار میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل پروژه‌های نیمه تمام آبرسانی و حوزه آب استان اختصاص یابد که بتازگی استاندار کردستان از تخصیص  ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار از مصوبات سفر وزیر نیرو برای اجرای طرح انتقال آب از سد آزاد به تصفیه‌خانه سنندج و ۵۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل سد چراغ خبر داد.

احمد وحیدی وزیر کشور نیز اول آذر پارسال برای شرکت در آیین تکریم و معارفه استانداران سابق و جدید کردستان به این استان سفر کرد.  اسماعیل زارعی کوشا روز چهارشنبه ۲۶ آبان در جلسه هیات دولت به ریاست آیت‌الله دکتر سیدابراهیم رئیسی به عنوان استاندار کردستان در دولت سیزدهم معرفی شد. پیش از این بهمن مردانیا از ۲۲ مهر۱۳۹۶(چهار سال) استاندار کردستان بود.

زمان زیادی نگذشت که وزیر کشور دومین سفرش به کردستان را انجام داد. بعد از بارش سنگین برف و بروز برخی مشکلات برای مردم، احمد وحیدی به منظور بررسی آخرین وضعیت راه‌های استان و اقدامات انجام شده در این رابطه، پنجم بهمن به استان سفر کرد.

سعید محمد دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی هم روزهای هشتم و نهم اسفند به کردستان سفر کرد تا عملیات اجرایی مناطق آزاد بانه و مریوان با حضور او آغاز شود؛ طرحی که سالها است مردم چشم انتظار آن هستند.

مهمترین رویدادهای حوزه اقتصادی و زیرساختی

حالا وقت آن رسیده است که اشاره‌ای هم به مهمترین رویدادهای اقتصادی و اقدامات انجام شده در حوزه زیرساختی استان در سال گذشته داشته باشیم.

اغلب، از کردستان به استانی کمتر برخوردار و حتی محروم نام می برند، چراکه درآمد سرانه مردم استان و همینطور شاخص های منطقه در بحث های زیرساختی، راه روستایی، اراضی آبی کشاورزی و صنعت، از میانگین کشوری پایین‌تر است؛ بنابراین توسعه در بخش اقتصادی همیشه برای مردم و مسوولان دغدغه بوده است.

برگزاری همایش‌های فرصت‌های سرمایه‌گذاری منطقه ویژه اقتصادی در بانه

شهرستان بانه و منطقه ویژه اقتصادی آن، فرصت خوبی برای حضور سرمایه‌گذاران بخش اقتصادی و حوزه تولید فراهم کرده که با توجه به مرزی بودن، پلی برای رونق و توسعه منطقه است.

در همین راستا چهارم خرداد پارسال، همایش یک روزه فرصت‌های سرمایە‌گذاری منطقە ویژە اقتصادی بانە با حضور سرمایه‌گذارانی از اقلیم کردستان عراق و استان کردستان در هتل لاله این شهر برگزار شد.

استاندار سلیمانیه در این همایش گفت که زمینه ترغیب سرمایه‌گذاران عراقی را برای سرمایه‌گذاری و فعالیت در منطقه ویژه اقتصادی بانه فراهم کرده و آنان را مورد حمایت قرار می‌دهیم.

«هه‌وال ابوبکر» به این هم اشاره کرد که شهرهای استان کردستان برای ما همانند شهرهای اقلیم کردستان هستند و تلاش می‌شود سرمایه گذاران را به سرمایه‌گذاری در شهرهای استان کردستان به ویژه منطقه ویژه اقتصادی بانه ترغیب کرد.

افتتاح جاده جدید سنندج- مریوان

سالها بود مردم کردستان به ویژه اهالی مریوان، از ناایمن و غیراستاندارد بودن جاده سنندج – مریوان، انتقاد داشتند، چرا که به دفعات در این مسیر، تصادفات رانندگی ناگوار روی داد و باعث جان باختن تعداد زیادی از اهالی منطقه و حتی مسافران و هموطنان شد.

این مشکلات باعث شد که در سفر سال ۱۳۸۸ رهبری به کردستان، بودجه‌ای برای اصلاح و تغییر مسیر این جاده مصوب شود و بالاخره بعد از ۱۲ سال، این پروژه در هشتم تیرماه سال ۱۴۰۰ با حضور وزیر وقت راه و شهرسازی به بهره برداری رسید که خبری خوش برای مردم استان به ویژه مریوانی ها بود.

طول پروژه جاده جدید سنندج - مریوان (واریانت تیژتیژ - گاران) ۵۲ کیلومتر و عرض جاده ۱۰ متر، در ۶ قطعه اجرا شده و شامل سه دستگاه تونل با سه هزار و ۶۳۰ متر است که تونل باغان آن یک هزار و ۹۴۲ متر است.

برای اجرای این پروژه ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است. با بهره برداری از آن، ایمنی مسیر سنندج - مریوان، بسیار بالاتر رفت و این مسیر از ۱۲۵ کیلومتر به ۱۰۰ کیلومتر کاهش یافت.

پایان عملیات ریل گذاری راه آهن همدان- سنندج

یکی از آرزوهای چندین ساله مردم کردستان، دسترسی و اتصال این استان به شبکه ریلی و راه‌آهن سراسری کشور است که بارقه‌های امید در دل مردم روشن شده اما هنوز به واقعیت تبدیل نشده است.

کلنگ احداث راه آهن همدان- سنندج سال ۱۳۸۵ به زمین زده شد اما این طرح ابتدا پیشرفت بسیار کندی داشت تا بالاخره با شتاب گرفتن عملیات اجرایی آن و پیگیری‌های مسوولان استان، کار ریل‌گذاری این طرح مهم و حیاتی در ۲۰ مهر ماه پارسال پایان یافت.

خیرالله خادمی مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور در آیین پایان عملیات ریل‌گذاری اظهار امیدواری کرد این طرح که در مجموع ۷۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد تا دهه فجر سال ۱۴۰۰ به بهره برداری برسد که البته محقق نشد.

طول خط آهن تهران - همدان - سنندج ۴۲۰ کیلومتر است که مسیر تهران تا همدان به طول ۲۷۰ کیلومتر به بهره‌برداری رسیده است و از ۱۵۰ کیلومتر طول خط ریلی همدان - سنندج نیز ۶۴ کیلومتر آن در حوزه استان همدان واقع شده و از شهر بهار و لالجین عبور و به استان کردستان منتهی می شود.

طول قطعه یک این پروژه ۶۴.۵ کیلومتر، قطعه دوم ۵۶ کیلومتر و قطعه سوم ۲۹.۵ کیلومتر است. این خط آهن یک خطه، دارای عرض مسیر ۶ متر و طول پل‌ها ۲ هزار و ۵۲۴ متر است.

آغاز عملیات اجرایی منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان

منطقه آزاد محدوده ای است که درگیر برخی مقررات جاری عمومی کشور نیست و مزایایی هم چون بخشودگی مالیاتی و عوارض گمرکی دارد که این مهم عامل اصلی حضور سرمایه‌گذاران در آن شده است.

وجود چنین طرحی برای کردستان، قطعا می تواند در جذب سرمایه‌گذار و توسعه اقتصادی استان بسیار تاثیرگذار باشد، به همین دلیل مسوولان استان در سال‌های گذشته تلاش زیادی برای مصوب شدن منطقه آزاد تجاری در استان کردند تا اینکه به نتیجه رسید و ایجاد منطقه آزاد بانه-مریوان ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید و مرحله نخست عملیات اجرایی آن و تعیین مدیر اجرایی و افتتاح ساختمان‌های اداری این منطقه هشتم و نهم اسفند با حضور دبیر شورای عالی مناطق آزاد انجام شد.

قرار شده در بانه ۲ هزار هکتار و در مریوان سه هزار و ۵۰۰ هکتار زمین برای ایجاد منطقه آزاد تجاری اختصاص یابد.

روز نهم اسفند یعنی همان روز آغاز عملیات اجرایی منطقه آزاد تجاری مریوان با حضور محمد سعید دبیر شورای عالی مناطق آزاد، استاندار سلیمانیه عراق با هدف رایزنی در مورد ایجاد منطقه آزاد مشترک، به مریوان سفر کرد.

اتفاقاتی که در بخش فرهنگی روی داد

سال گذشته با وجود شیوع کرونا، تحولات و رویدادهای خوبی را در حوزه فرهنگی کردستان شاهد بودیم که به نوبت به آنها اشاره می شود رویدادهایی که برای تغییر روحیه مردم ونشاط آفرینی بسیار مهم بود.

۱۱ مهر ماه پارسال، اختتامیه چهاردهمین دوره کنگره سراسری شعر عاشورایی در قروه با حضور شاعران و ادیبان برجسته ملی برگزار شد. ۳۰۰ اثر از  شاعران آیینی ۲۷ استان کشور به دبیرخانه دائمی چهاردهمین کنگره سراسری شعر عاشورایی ارسال شده‌ بود که با معرفی ۶ برگزیده در بخش اصلی و ویژه به کار خود پایان داد.

آشنایی شیفتگان فرهنگ متعالی عاشورا با صفات و فضائل امام حسین (ع) و یاران وفادارش، اشاعه فرهنگ و ادبیات آئینی عاشورایی و شناسایی و تجلیل از پدید آورندگان آثار فاخر فرهنگی و ادبی مرتبط با عاشورا از اهداف این کنگره است.

جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان

یکی از برنامه های فرهنگی و هنری کردستان که طرفداران خیلی زیادی دارد، جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان است که سال ۱۳۹۹ بخاطر شیوع کرونا، به صورت مجازی برگزار شد اما سال قبل(۱۴۰۰) با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، قرار شد از اول تا پنجم آبان برگزار شود اما بر اساس اعلام دبیرخانه پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان، به منظور تثبیت شرایط ایمن سلامتی و اطمینان از روند کاهش کرونا در کردستان و به ویژه در مریوان، پنج روز عقب افتاد و در نهایت این رویداد فرهنگی مهم از پنج آبان شروع و تا ۱۰ آبان ماه ۱۴۰۰ در مریوان برگزار شد.

نمایش‌های راه‌یافته به این جشنواره ۴۱ اثر بوده که ۱۶ اثر در بخش آزاد، ۶ اثر در بخش آیینی و سنتی، پنج اثر در بخش کودک و نوجوان، سه اثر در بخش دگرگونی‌های اجرایی و پنج اثر هم در بخش ویژه(ایثار و شهادت) به مرحله نهایی راه یافت.

سی و دومین دوره جشنواره تئاتر کردستان

همانطور که گفته شد، سال ۱۴۰۰، در حوزه فرهنگی و برگزاری جشنواره‌ها، سال پر ازدحامی برای حوزه هنر و فرهنگ بود. سی و دومین دوره جشنواره تئاتر کردستان از ۲۷ آبان آغاز و تا ۳۰ آبان در سنندج طول کشید که طی این چهار روز ۱۱ نمایش به رقابت پرداختند. از سال ۹۰ تاکنون ۱۱ دوره جشنواره تئاتر کردستان برگزار شده که از این تعداد سه دوره آن در شهرستان‌های قروه و کامیاران و مابقی در سنندج برگزار شد.

جشنواره داستان بانه

اما دوازدهمین دوره جشنواره داستان بانه هم در ۲ زبان کردی و فارسی و در سه بخش داستان بزرگسالان، داستان بخش کودکان و نوجوانان و بخش مقاله ۲۵ اسفند برگزار شد که از بین ۵۳۳ اثر، ۹۵ اثر در بخش داستان کودکان و ۳۰ اثر هم در بخش مقاله بود.

در پایان، ۱۴ اثر به عنوان آثار برتر انتخاب و در بخش اصلی جشنواره سه اثر کُردی و سه اثر فارسی، در بخش داستان کودکان ۲ اثر کردی و ۲ اثر فارسی و در بخش مقاله هم ۲ اثر کُردی و ۲ اثر فارسی به عنوان آثار برتر برگزیده شدند.

جشن جهانی نوروز به میزبانی سنندج

سال ۱۴۰۰، با رویداد فرهنگی مهمی در کردستان پایان یافت. جشن جهانی نوروز به میزبانی سنندج برگزار شد.

از یکی ۲ ماه گذشته بحث برگزاری جشن بین‌المللی نوروزدر مسیر گردشگری غرب کشور برسر زبان‌ها افتاده بود و مسوولان استان کردستان به عنوان یکی از میزبانان این جشن در راستای برگزاری هرچه بهتر آن برنامه ریزی‌های لازم را انجام دادند.

جشن جهانی نوروز باستانی روز دوشنبه ۲۳ اسفند با دف زنی ۳۰۰ دف نواز کردستانی در باغ هنر تهران کلید خورد و پس از آن همدان و کرمانشاه  میزبانی این جشن را عهده دار بودند و روز پنجشنبه ۲۶ اسفند نیز نوبت به میزبانی استان کردستان و شهر سنندج رسید.

کارناوال جشن نوروز متشکل از گروه‌های مختلف اقوام ایرانی و نمایندگان ۱۲ کشور جهان، ۲۶ اسفند در پیاده راه فردوسی سنندج و خانه کرد به اجرای برنامه‌های متنوع و شادی نظیر هه‌لپرکی کُردی و دف نوازی پرداختند و عصر همان روز جشن نوروز با حضور پرشور مردم، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران و اقوام مختلف در سالن ۶ هزار نفری ۲۲ گولان سنندج برگزار شد.

سالی ناگوار برای مردم به ویژه اهالی رسانه کردستان

هر چند یادآوری اتفاقات تلخ سال گذشته چندان خوشایند مردم نیست اما به ناچار باید اشاره‌ای به این وقایع داشته باشیم.

چند روزی بعد از بستری شدن منصور ساعدی تصویربردار صداوسیمای مرکز کردستان به دلیل ابتلا به کرونا در بیمارستان، این تلاشگر بااخلاق حوزه تصویر، ۱۳ شهریور ۱۴۰۰ درگذشت و اهالی رسانه را داغدار کرد.

سید عبدالباسط شیخ احمدی سردبیر دو هفته نامه «ئالا» و از روزنامه نگاران باسابقه سنندجی هم ۱۳ اسفند پارسال دار فانی را وداع گفت.

مرحوم شیخ احمدی بیش از ۲ دهه از عمر خود را وقف فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی کرد و طی چند سال اخیر نیز سردبیری دو هفته نامه محلی «ئالا» در استان کردستان را بر عهده داشت.

اما سال قبل اتفاق ناگوار دیگری نیز کام مردم را تلخ کرد. شامگاه شنبه ۱۸ دی ماه،  واژگونی یک دستگاه تانکر حامل سوخت مازوت و انفجار آن در حسین آباد سنندج، علاوه بر مرگ راننده، موجب فوت سه تن و مصدومیت ۱۴ تن دیگر شد.

یکی از خبرهای ناگوار سال قبل در کردستان، درگذشت ماموستا "سیدصلاح‌الدین حسامی"، امام جمعه پیشین سنندج بود.

ماموستا حسامی ۲۷ بهمن و بعد از چند روز بستری در یکی از بیمارستان‌های تهران، بر اثر بیماری و کهولت سن در سن ۷۵ سالگی چشم از جهان فرو بست.

وی یکی از علمای برجسته و تراز اول کردستان بود که در سال ۱۳۶۱ و در حکمی توسط امام خمینی (ره) معمار کبیر انقلاب اسلامی به عنوان امام جمعه شهر سنندج منصوب شد و به مدت ۲۳ سال به مردم این شهر خدمت کرد.

درخشش خبرنگاران ایرنا کردستان در جشنواره‌ها

آخرین سال قرن ۱۴ هجری شمسی برای خبرنگاران ایرنا مرکز سنندج، سال خوبی بود و در جشنواره‌های مختلف خوش درخشیدند.

نخستین دوره جشنواره رسانه‌ای "پینووس" (قلم) کردستان روز شنبه هشتم خرداد ماه با حضور جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه استان به همت کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج برگزار شد و از بین ۴۵ اثری که به این جشنواره ارسال شده بود، هیات داوران گزارش «فصل شکوفه‌های بادام در آرندان» اثر کلثوم مومنی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی را به عنوان اثر برگزیده انتخاب کردند.

دومین دوره جشنواره رسانه‌ای "پینووس" (قلم) کردستان هم ۱۸ مهرماه با حضور جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه استان به همت کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی سنندج برگزار شد و از بین ۵۳ اثر ارسالی به داوری "علیرضا کتابدار"، ۶ اثر برگزیده انتخاب شد که سه اثر آن مربوط به ایرنا مرکز کردستان بود.

در بخش مشارکت سیاسی، عنوان اول و ویژه، تندیس جشنواره، جایزه نقدی و لوح تقدیر به گزارش " آمده‌ایم برای ساختن آینده‌ای بهتر" اثر "وریا کرمی" خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز سنندج رسید.

داور این جشنواره، جایزه دوم و لوح تقدیر این بخش را به "فرانک کیانپور" از خبرگزاری ایسنا و رتبه سوم این جشنواره نیز به گزارش "جای خالی مسائل زیست محیطی در شعارهای انتخاباتی کردستان" از "چنور صادقی" خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز سنندج اختصاص یافت.

در بخش توسعه اقتصادی نیز جایزه برتر، تندیس جشنواره و لوح تقدیر به خانم "شیرین مرادی" از خبرگزاری فارس رسید، رتبه دوم به "زیبا امیدی فر" خبرنگار خبرگزاری کردپرس و عنوان سوم نیز به گزارش "چنور صادقی" خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز سنندج با تیتر "بیم و امیدهای صنعت در کردستان" اختصاص داده شد.

 

جشنواره ابوذر 

هفتمین جشنواره رسانه ای ابوذر روز شنبه ۱۶ بهمن با حضور استاندار و جمعی از مسوولان استان کردستان و با معرفی نفرات برگزیده در سنندج برگزار شد.

هیات داوران این دوره متشکل از سلیمان الله مرادی، شیروان یاری، سید علی مدنی، اسعد فرهادی و مجید مردانیان است.

در بخش ویژه با رای هیات داوران مهوش رحیمی از سایت خبری آفتاب دل رتبه نخست، طاهره جلوخانی از سایت بام ایران و یاسین شریعتی از خبرآنلاین به طور مشترک رتبه دوم و دنیا ویسی از عدالت خبر و نشمین نوشادی از گوران نیوز به طور مشترک رتبه سوم را کسب کردند.  

در بخش فیلم هم با رای هیات داوران طبیب الله ویسی، بهنام امیری و میترا محمدی از صداوسیمای مرکز کردستان به ترتیب رتبه های اول تا سوم را از آن خود کردند.  

با رای هیات داوران در بخش یادداشت هم عبدالله رحمانی از خبرگزاری ایرنا رتبه اول، عادل پیرویسی از کوردتودی رتبه دوم و فرید نیکخواه از کردپرس رتبه سوم را به خود اختصاص دادند.

در بخش گزارش هم با رای هیات داوران شیرین مرادی از خبرگزاری فارس رتبه نخست، خبات ساعدی از خبرگزاری مهر و زهره نادری مقدم از روزنامه جام جم به طور مشترک رتبه دوم، زینب طلایی از ایرنا و رزیتا قادری از تسنیم به طور مشترک رتبه سوم را از آن خود کردند و گلاره ظاهری از کوردتودی هم شایسته تقدیر این بخش شد.

در بخش ورزشی هم عادل خلیلیان از هفته نامه سیروان رتبه نخست، حامدنظر ویسی و فرهاد شیری از هفته نامه به‌هیز به طور مشترک رتبه دوم و ارشاد خلیل اللهی از کردستان ورزشی رتبه سوم را به خود اختصاص دادند.

با رای هیات داوران در بخش تیتر هم هژیر الله‌مرادی از روزنامه روژان رتبه اول، منصور اولی از کردپرس رتبه دوم و شیرین مرادی از خبرگزاری فارس رتبه سوم را کسب کردند، در بخش گفتگو هم ملیحه سیفی از خبرگزاری ایکنا رتبه اول، فاطمه ملایی از خبرگزاری فارس رتبه دوم و هیوا محمدپور از سایت بارانی نیوز رتبه سوم را به خود اختصاص دادند، کویستان عبدالحکیمی از خبرگزاری کردپرس هم در این بخش شایسته تقدیر شد.

در بخش خبر هم با رای هیات داوران عدالت ناصری از خبرگزاری شبستان رتبه نخست، فرانک کیانپور از خبرگزاری ایسنا و سروش حبیبی راد از خبرگزاری کردپرس به طور مشترک رتبه دوم و یاسین شریعتی از هاواری کردستان رتبه سوم را از آن خود کردند.

در بخش عکس بختیار صمدی از خبرگزاری فارس رتبه اول بخش اصلی و رتبه سوم بخش ویژه، سید مصلح پیرخضرانیان از خبرگزاری ایرنا رتبه دوم بخش اصلی،  فرشید اردلان از خبرگزاری ایسنا رتبه نخست بخش ویژه و رتبه سوم بخش اصلی و الهام امی از خبرگزاری ایمنا رتبه دوم بخش ویژه را کسب کردند.

جشنواره گاز و رسانه

اختتامیه جشنواره گاز و رسانه کردستان قرار بود روز شنبه ۱۴ اسفند برگزار شود که به دلیل درگذشت یکی از روزنامه‌نگاران کردستانی به تعویق افتاد و دوشنبه ۱۶ اسفند با حضور جمعی از مسوولان و خبرنگاران و عکاسان استان برگزار شد.

آخرین مهلت ارسال اثر به این جشنواره هفتم اسفند بود که تا این تاریخ به گفته دبیر جشنواره ۲۶۸ اثر ارسال و بعد از اتمام این مدت هم ۱۴۶ اثر دیگر نیز ارسال شده بود که این تعداد در داوری مورد ارزیابی قرار نگرفتند.

هیات داوران این جشنواره متشکل از شیروان یاری، مسعود مرادسلیمی، سیدعلی مدنی و اسعد فرهادی بود.

بر اساس رای هیات داوران در بخش ویژه عادل خلیلیان از رسانه ورزشی کردستان رتبه نخست، عدالت ناصری از خبرگزاری شبستان رتبه دوم و سارا فیضی از روزنامه صنعت رتبه سوم را کسب کردند و در این بخش زهره نادری مقدم هم از نشریه خبرکردستان شایسته تقدیر شناخته شد.

در بخش خبر هم با رای هیات دوران اثری شایسته رتبه اول نبود و شیرین مرادی از نشریه سپهر غرب و هژیر الله‌مرادی از روزنامه روژان به طور مشترک رتبه دوم و خبات ساعدی از ماهنامه کورده‌واری رتبه سوم را به خود اختصاص دادند.

با رای هیات داوران در بخش مصاحبه هم سروش حبیبی راد از خبرگزاری کُردپرس رتبه نخست و چنور صادقی از خبرگزاری ایرنا رتبه دوم را کسب کردند و در این بخش اثری حائز رتبه سوم نشد.

در بخش گزارش هم هیات داوران اثری را شایسته رتبه اول ندانستند، رتبه دوم مشترک در این بخش را وریا کرمی از خبرگزاری ایرنا و کلثوم مومنی از خبرگزاری صداو سیما کسب کردند و رتبه سوم به گلاره ظاهری از سایت کوردتودی رسید و مهوش رحیمی از سایت آفتاب دل هم در این بخش شایسته تقدیر شد.

برگزیدگان بخش فیلم این جشنواره هم متشکل از بهنام امیری، میدیا رحیمی و محدثه جعفری بود که به ترتیب حائز رتبه های اول تا سوم شدند و مرتضی یوسفی هم شایسته تقدیر در این بخش شد.

در بخش عکس هم بختیار صمدی از خبرگزاری فارس رتبه نخست، کیوان فیروزه‌ای از خبرگزاری تسنیم رتبه دوم، فرشید اردلان و الهام امی به طور مشترک رتبه سوم را به خود اختصاص دادند و نوید صیدیمرادی هم از خبرگزاری آنا در این بخش شایسته تقدیر شد.

شرکت گاز کردستان از الناز حسینی از روزنامه کیمیای وطن، آرش مرادی از عصر آزادی، ژاله یوسفی نژاد از هفته نامه ئاوات، عادل پیرویسی از سایت کُرد تودی و مسعود باتمانی از صداوسیمای مرکز کردستان به دلیل همکاری‌هایی که در طول سال با آنها داشتند با اهدای لوح سپاس و هدایایی تجلیل کرد.

 جشنواره منابع طبیعی و رسانه

اما در نخستین جشنواره منابع طبیعی و رسانه خبرنگاران ایرنا بهتر از دیگر رسانه‌ها درخشیدند. این جشنواره چهارشنبه ۱۸ اسفند با معرفی نفرات برگزیده در سنندج پایان یافت.

این جشنواره با هدف اشاعه، گسترش و نهادینه کردن فرهنگ حفاظت، احیای توسعه، اصلاح و بهره برداری اصولی از منابع طبیعی و رشد و تعالی سواد رسانه‌های استان در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری و با همت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان برگزار شد.

در بخش گزارش هیات داوران مقام اول مشترک را به اثر "فصل شکوفه های بادام در آرندان"  نوشته کلثوم مومنی از خبرگزاری ایرنا و شیما صادقی از هفته‌نامه آریز به خاطر گزارش "فرسایش، مرگ خاموش خاک" اهدا کرد.

مقام دوم این بخش به طور مشترک به عادل پیرویسی از پایگاه خبری تحلیلی کرد تودی  به خاطر گزارش" اراضی ملی زیر یوغ گاوآهن‌ها" و سعید فریدی از پایگاه خبری تحلیلی گوران نیوز به خاطر گزارش" سایه شوم خشکیده شدن بر سر زریبار" اهدا کرد.

مقام سوم هم به صورت مشترک به وفا رحیمی از خبرگزاری ایرنا به خاطر گزارش "نگرانی طبیعت دوستان سقزی از کامیون‌های حامل چوب" و عادل معروف زاده از هاولاتی به خاطر گزارش "حکایت غم‌انگیز قطع درختان روستاهای سقز" رسید.

در بخش تیتر، فیض الله پیری از هفته نامه سیروان به خاطر تیترهای "زریبار در میان آب و آتش" و "آتش در دارستان" توانست عنوان اول را کسب کند و رتبه دوم این بخش هم به زینب طلایی به‌خاطر تیتر "آبگرمکن های خورشیدی ناجی جنگل‌های بانه" رسید.

مقام سوم این بخش را هم ایرنا به خود اختصاص داد و  سیروس رنجبر با تیتر "گلی که بوی نان می دهد" حائز رتبه سوم شد.

در بخش یادداشت، هیات داوران هیچ اثری را شایسته مقام اول ندانست و مقام دوم به صورت مشترک به هژیر الله‌مرادی از هفته نامه روژان به خاطر یادداشت "جان جنگل کجاستی" و عبدالله رحمانی از ایرنا به خاطر یادداشت "مرهمی بر زخمهای زاگرس" تعلق گرفت.

عنوان سوم را هم بختیار ناهید از پایگاه واکاوی به خاطر یادداشت "جگر زلیخا و کشتزارهای شرحه شرحه" از ان خود کرد.

در بخش خبر هم هیات داوران جشنواره به دلیل عدم رعایت اصول خبرنویسی هیچ یک از آثار ارسالی جشنواره را حائز رتبه های اول و دوم ندانست و مقام سوم به وریا کرمی از خبرگزاری ایرنا به خاطر نگارش خبر "پویش مردمی بحث کاری برای احیای جنگل های زاگرس" تعلق گرفت.

در بخش مصاحبه نیز کسی حائز رتبه اول نشد و مقام دوم به فرید نیکخواه از هفته نامه گوران به خاطر مصاحبه "ضرورت تشکیل شعبه ویژه دادیاری رسیدگی به پرونده‌های منابع طبیعی" رسیدو مقام سوم هم به هیوا محمدپور از بارانی نیوز به خاطر مصاحبه "گسترش بیابان سدی بر سر راه دستیابی به توسعه پایدار" تعلق یافت.

مصاحبه "کردستان در اجرای طرح های منابع طبیعی و آبخیزداری  برتر شد"  اثر کلثوم مومنی از خبرگزاری ایرنا هم شایسته تقدیر شناخته شد.

در بخش خبر تصویری باز هم ایرنا درخشید و سید مصلح پیرخضرانیان عکاس ایرنا با اثر" پویش مردمی بذرکاری در دانه کوه آبیدر" اول شد، عنوان دوم را بختیار صمدی عکاس خبرگزاری فارس با عنوان " تالاب زریوار بهشت پرندگان" کسب کرد.

در بخش فیلم و گزارش تصویری جایزه اول مشترک را  بهنام امیری به خاطر گزارش "جنگلی که ایستاده می سوزد" و طیب الله‌ویسی به خاطر گزارش "در جستجوی صنوبر"  از خبرگزاری صدا و سیما از آن خود کردند.

جایزه دوم مشترک را هم محمد محمدخانی به خاطر گزارش "روستای کرفتو" و میدیا رحیمی با گزارش "تیغ تیز و ریه‌های زاگرس" به خود اختصاص دادند و جایزه سوم این بخش را دلنیا محمدی از خبرگزاری صدا و سیما برای گزارش "برداشت کتیرا از کوه های پر خیر و برکت کردستان" بدست آورد.

خبرگزاری ایرنا مرکز کردستان هم به دلیل ارسال بیشترین اثار به دبیرخانه این جشنواره، به عنوان رسانه برتر معرفی شد.

کارنامه رسانه های کردستان در جشنواره های سال ۱۴۰۰ با کسب رتبه نخست عبدالله رحمانی خبرنگار و رییس ایرنا مرکز کردستان در بخش یادداشت مرحله کشوری جشنواره رسانه ای ابوذر پررنگ تر و تکمیل شد.  

امیدوار به آینده در کنار انتظار از مسوولان

بهرحال سده ۱۴ هجری خورشیدی با همه سختی‌ها، خوشی‌ها، اتفاقات خوب و بد تمام شد و حالا مردم ایران و از جمله کردستان، چشم انتظار قرنی جدید با زندگی‌ای بهتر و کشور و استانی توسعه‌یافته‌تر هستند که با تلاش دولتمردان قابل تحقق است، ضمن اینکه شاید ۱۴۰۱ همان سالی باشد که کرونا برای همیشه از جهان رخت بربندد.

استان کردستان ۲۹ هزار کیلومتر مربع معادل ۱.۷ درصد مساحت کل کشور ایران است. این استان که در دامنه‌ها و دشت‌های پراکنده رشته کوه‌های زاگرس میانی جای گرفته است، از شمال به استان‌های آذربایجان غربی و زنجان، از شرق به همدان و زنجان، از جنوب به کرمانشاه و از غرب به اقلیم کردستان و کشور عراق محدود است.