به گزارش خبرنگار ایرنا، قصرشیرین ۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق دارد که در امتداد این مرزها ۲ مرز رسمی خسروی و پرویزخان واقع است و همواره از قطب های اصلی اقتصادی غرب کشور است.
این شهرستان با توجه به آب و هوای بسیار خوب و اقلیم گرم همواره مقصد سفر های گردشگران است و در ایام اسفند ماه و نوروز پذیرای شمار زیادی از مسافران است.
شهرستان قصرشیرین ۹۷ اثر تاریخی دارد که از این تعداد ۳۰ اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مهم ترین آثار تاریخی شامل کانال ساسانی، آتشکده چارقاپو، عمارت خسرو، نهر شاهگدار، بان قلعه و کاروانسرای شاه عباسی است و طبق گفته مورخان قصرشیرین در گذشته به دستگرد یا دستجرد معروف بود و یونانی ها نیز به این شهر آرت میتا می گفتند.
مردم این شهرستان مرزی به زبان کُردی قصری یکی از شاخه های کلهری سخن می گویند و دارای فرق مختلف مذاهب اسلامی شیعه، سنی و اهل حق هستند که لباس مردمان این منطقه نیز کُردی از نوع بالاپوش و سربند برای زنان و کت و شلوار کُردی و کلاه و دستمال برای مردان است.
عمارت چهارقاپی
عمارت چهارقاپو یا چهارقاپی به معنی چهار در و آتشکده های زمان ساسانی در شهر مرزی قصرشیرین قرار دارد که از نوع آتشکده هایی است که دارای دالان طواف بوده است. به مروز زمان و بخصوص در دوران هشت سال دفاع مقدس رواق این عمارت فرو ریخت ولی با این وجود در برخی از قسمت ها آثاری از آن هنوز دیده می شود.
بیشتر باستان شناسان این بنا را آتشکده ای از زمان خسرو پرویز پادشاه ساسانی می دانند ولی برخی نیز آن را کاخی از همان دوران و متعلق به پادشاهان ساسانی دانسته اند.
کاخ خسرو پرویز
در نزدیکی آتشکده چهارقاپی و حاشیه شمالی شهر قصرشیرین ویرانه های قصر خسرو پرویز قرار گرفته که بر روی سکویی بلند به ارتفاع هشت متر ایجاد شده و امروز به صورت تلی از خاک در آمده است.
بیشتر مورخان و جغرافی نویسان ایرانی و عرب معتقدند که کاخ خسرو پرویز به فرمان وی و در میان باغ وسیعی ساخته شده که حیوانات وحشی با کمال آزادی در این مکان می زیسته اند و آب فراوانی از رودخانه الوند در جدولی مرتفع به این باغ وارد می شده و این کاخ را جزء عجایب جهان می دانند که در سال ۶۲۸ میلادی توسط هراکلیوس ویران شد.
نهر شاهگدار اثری از دوره ساسانیان در قصرشیرین
در جبهه شمالی بنای معروف به عمارت خسرو به موازات جاده کمربندی قصرشیرین – خسروی بقایای سامانه های آبرسانی دوره ساسانی به طول تقریبی ۱۰ کیلومتر قابل رویت است که در میان اهالی محل به نهر شاهگدار معروف است.
این کانال از طریق بندی که در شمال شرقی روستای سیدایاز قرار دارد که از قدیم تاکنون، آب رودخانه حلوان یا الوند را به حاشیه شمالی شهر قصرشیرین انتقال می دهد.
کاروانسرای شاه عباسی
کاروانسرای شاه عباسی دارای معماری به سبک هنر ایرانی و اسلامی از آثار تاریخی دوره صفویه و گنجینه مردم شناسی قصرشیرین در غرب کرمانشاه، در ایام سال میزبان مسافران و مهمانان زیادی است که از سراسر کشورمان برای خرید به این نقطه می آیند.
کاروانسرای شاه عباسی و موزه مردم شناسی قصرشیرین در فاصله ۲۰ کیلومتری مرز ایران و عراق در مرکز شهر مرزی قصرشیرین واقع شده است. این کاروانسرا به مساحت سه هزار و ۶۰۰ متر مربع با طول ۶۰ متر و ارتفاع پنج متر از داخل، در گذشته پذیرای زائران عتبات عالیات بوده که مواد یا ملات به کار رفته برای ساخت آن از نوع ساروج است که مخلوطی از آهک، خاکستر و گاهی سفیده تخم مرغ بوده و طوری طراحی شده که در زمستان ها گرم و در تابستان ها خنک است.
این کاروانسرا به وسیله سنگ و آجرساخته شده و حتی در برخی از قسمتهای آن از جمله ورودی، از آجرهای بناهای ساسانی نیز استفاده شده است. در جریان جنگ تحمیلی و حمله رژیم بعث عراق و اشغال قصرشیرین، قسمت اعظمی از این بنا تخریب شد، هر چند در این دوران تمام شهر قصرشیرین نیز به یک ویرانه واقعی تبدیل شد.
کاروانسرای شاه عباسی پس از مرمت و بازسازی به همت دولتمردان به یک بازارچه مرزی تبدیل شده و کالاهای متعدد خارجی وارداتی در این بازارچه با قیمت مناسب فروخته می شود که این امر موجب رونق اقتصادی و گردشگری شهر تاریخی قصرشیرین شده است.
رودخانه الوند
رود خروشان الوند که در گذشته به نام الوان و یا حلوان معروف بود و امروز در زبان محلی به آن «الون» می گویند از میانه شهر سرپل ذهاب می گذرد و از غرب به سمت قصرشیرین جاری می شود.
سرچشمه اصلی این رودخانه، سراب «اسکندر» در غرب قلل زاگرس حد فاصل ۳۲ کیلومتری در شرق دشت ذهاب و در شمال دهستان ریجاب است که در مسیر خود در شهرستان قصرشیرین پس از سیرآب کردن زمین های زراعی و کشاورزی و درختان نخل و نیزارهای اطراف، با گذر از مرکز شهر جلوه خاصی به آن داده و به نوعی محلی برای تفریح و تفرج دوستداران طبیعت و ماهیگیران و همچنین شنای جوانان در فصل تابستان شده است.
یادمان های هشت سال دفاع مقدس و گردشگری جنگ
قصرشیرین رزمگاه شهدا و نقطه آغاز و پایان جنگ تحمیلی است که جای جای این منطقه بوی جهاد و شهادت می دهد و دارای یادمان ها و مناطق عملیاتی بسیاری است که در همه ایام سال پذیرای مسافران بسیاری است که از سراسر کشور به صورت کاروانی و انفرادی راهی این منطقه می شوند.
معراج شهدا، نمایشگاه جلوه های ایثار، رزمگاه شهدا، مسجد مهدیه، نقطه صفر مرزی خسروی، روادگاه امام حسن مجتبی (ع)، بوستان بسیج و بیمارستان مخروبه قصرشیرین از آثار باقیمانده هشت سال دفاع مقدس است که محور بازدید کاروان های راهیان نور بخصوص در ایام نوروز است.
سوغات قصرشیرین
از صنایع دستی این منطقه جارو قصری که با برگ های نخل خرما درست می شود، چیخ که با نی (در اطلاح محلی قامیش) ساخته می شود، دوشاو خرما (شیره خرما)، خرما زیری، لیمو شیرین و مرکبات است.
از غذاهای معروف این منطقه نیز می توان قاپلی (لوبیا پلو محلی)، بامیه گوشت، تولیه (بورانی پنیرک)، کپه (نوعی کوکوی برنج و گوشت چرخ کرده) نام برد.
قصرشیرین و مکان های اقامتی بسیار مناسب
قصرشیرین دارای هتل ها و اماکن اقامتی بسیار خوب با سرمایه گذاری کلان است به گونه ای که اکنون ۱۰ هتل و سه مهمانپذیر با ۳۲۲ اتاق و یک هزار و ۱۱۶ تخت در این شهرستان مرزی وجود دارد.
قصرشیرین مقصد اصلی گردشگران است
معاون گردشگری اداراه کل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان کرمانشاه گفت: شهرستان قصرشیرین با توجه به شرایط مساعد آب و هوایی و طبیعت بسیار زیبا یکی از مقاصد مهم و اصلی مسافران نوروزی و گردشگران در تعطیلات نوروزی و پس از آن است.
«علی صابر» در جلسه ستاد اجرایی و هماهنگی خدمات سفر قصرشیرین افزود: پیشبینی میشود مسافرت و ورود گردشگران به کرمانشاه و دیگر شهرهای این استان با توجه به شرایط واکسیناسیون و رفع محدودیتهای سفر با وسایل نقلیه عمومی و همچنین پذیرش مسافر توسط تاسیسات گردشگری نسبت به سنوات قبل بسیار بیشتر باشد.
وی با تبیین شرایط و تاکید بر رعایت دستورالعملهای صادره در حوزه گردشگری و همچنین شرایط کرونا رویکرد وزارتخانه را برای انجام سفرهای ایمن و مسوولانه، اظهار داشت: باید دستگاههای مرتبط آمادگی پذیرایی از مسافران را داشته باشند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: اعضا و مسوولان کمیتههای مختلف عضو ستاد سفرهای نوروزی هرکدام اختیاراتی دارند که بر اساس آن باید از همه ظرفیتها برای استقبال از مهمانهای نوروزی استفاده کرد.
وی اضافه کرد: با توجه به شرایط مساعد آب و هوایی قصرشیرین وظیفه دستگاههای نظارتی و خدماتده در شهرستان بسیار سنگینتر است.
صابر یادآور شد: دستگاهها با نصب اعلانها، پلاکارد و سایر تجهیزات اطلاع رسانی نسبت به آگاه سازی مردم از شرایط و قوانین موجود اقدام کنند.
قصرشیرین برای استقبال از بهار آماده شده است
شهردار قصرشیرین گفت: این شهرستان مرزی با انجام عملیات اجرایی و طرح جهادی واحدهای مختلف این نهاد برای شادابی و نشاط شهروندان با هدف استقبال از بهار آماده میشود.
«بهزاد باقری» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طرح استقبال از بهار از اقدام های ارزشمند شهرداری است که هر سال به پاسداشت نوروز در نظافت و آراستگی محیط زندگی در آستانه سال نو در قالب برنامههای عمرانی، فرهنگی و خدمات شهری و با بسیج تمام نیروها و امکانات اجرا میشود.
وی اظهار داشت: ترمیم و تعویض موزاییک و جداول شکسته، رنگ آمیزی مبلمان شهری، رنگ آمیزی جداول، ایجاد سفره هفت سین، استقرار المان شهری، رفت و روب و نظافت معابر و خیابان ها، بازپیرایی پارک ها، میادین و بلوارها، کاشت گلهای فصلی در میادین، پارکها و تقاطع بلوارها از مجموعه اقدام های در دست اجرا است.
شهردار قصرشیرین گفت: همچنین برای جمعآوری نخالههای ساختمانی از سطح شهر با به کارگیری قسمت خدمات موتوری و پلیس ساختمان شهرداری اقدام هایی انجام میشود که امید است شهروندان همکاری لازم را در این خصوص با شهرداری داشته باشند.
شهردار قصرشیرین گفت: برای پذیرایی از مسافران نوروزی تابع مصوبات ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا هستیم.
تمهیدات لازم برای نوروز در قصرشیرین اتخاد شده است
فرماندار قصرشیرین گفت: تدابیر لازم توسط ستاد هماهنگی تسهیلات نوروزی در شهرستان برای نوروز ۱۴۰۱ اندیشیده شده و بر این اساس، برنامه ریزی ها و تصمیمات استانی و ملی در این شهرستان اجرا می شود.
«مراد علی تاتار» در گفت و گو با ایرنا افزود: چهار واحد اقامتی و یک سفره خانه سنتی هم اکنون شرایط پذیرش مسافر را دارند و به مابقی واحدهای اقامتی نیز ابلاغ شده که در صورت آمادگی برای ایام نوروز تجهیز شوند که تمامی این واحدها زیر نظر میراث فرهنگی و گردشگری و همچنین ستاد کرونای شهرستان فعالیت خواهند کرد.
وی اظهار داشت : تمام مراکز خدماتی و بناهای تاریخی نیز با رعایت دستورالعمل های بهداشتی به مسافران خدمات ارائه خواهند کرد.
تاتار ادامه داد: بهسازی و زیباسازی فضای شهری و تنظیف خیابان ها و معابر نیز توسط شهرداری قصرشیرین از مدتی قبل در شهرستان با عنوان طرح استقبال از بهار آغاز شده و تمام اقدامات لازم برای حضور مسافران نوروزی با رعایت پروتکل بهداشتی در شهرستان مرزی قصرشیرین اندیشیده شده است.
وی گفت: کنترل ترافیک شهری، آراستگی و توجه به زیباسازی ورودی و خروجی شهر، آماده باش دستگاه های خدمات رسان، آمادگی اداره میراث فرهنگی به منظور معرفی شهرستان و راهنمایی گردشگران از تمهیدات لازم است.
تاتار اضافه کرد: هم اکنون قصرشیرین در وضعیت نارنجی کرونایی به سر می برد و برای مقابله با این ویروس و سفید شدن اوضاع شهرستان نیز نیازمند همکاری تمامی مردم و مسافرانی هستیم که وارد این شهرستان می شوند تا سلامت هیچ کس به خطر نیفتد و همگان نوروزی شاد داشته باشند.
قصرشیرین در غرب کرمانشاه بیش از ۲۷هزار نفر جمعیت دارد.