دکتر محسن افشارچی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تولید تنها ابزار قابل کنترل برای حفظ ارزش پول ملی است و ارزش پول ملی هم به دارایی های کشور وابسته است، افزود: در میان داراییهای کشور که شامل مواردی مانند معادن، نفت، طلا و ارز، تولیدات صنعتی و کشاورزی است، آیتم هایی مانند نفت، طلا و معادن، ثابت هستند اما پارامتر تولید در اختیار ما قرار دارد که با کارکرد مناسب روی آن میتوان دستاوردهای بسیاری داشت.
وی با اشاره به شعار سال و فرمایشات رهبر معظم انقلاب اظهار داشت: فرمایشات رهبری پیشران بوده و چند سالی است که پتانسیل مضاعفی را در حرکت اقتصادی کشور میافزاید.
استاندار زنجان با بیان اینکه تاکیدات رهبری بر تولید و توجه ویژه به آن، امکان اشتغال را هم ایجاد می کند تصریح کرد: هرچه تولید بالا رود میزان اشتغال هم افزایش پیدا میکند.
افشارچی با تاکید بر اینکه فرمایشات رهبری در آغاز سال، بسیار مبارک و راهگشا است خاطرنشان کرد: در مواقعی که احساس می کنیم ادامه مسیر با مشکل مواجه می شود قطعاً به کارگیری رهنمودهای رهبری که در قالب شعار سال در آغاز هر سال مطرح میشود راه را نشان می دهد و بسیاری از مشکلات را حل کرده و از این پس نیز حل خواهد کرد.
مسئله تولید نجات دهنده اقتصاد کشورها است
وی با اشاره به تاکیدات رهبر معظم انقلاب به مسئله تولید، اظهار داشت: دلیل این سفارشات این است که مسئله تولید نجات دهنده اقتصاد کشورها است.
استاندار زنجان گفت: همه دولتها در یک بازه زمانی مشخص، از تولیدات داخلی خود به صورت خاص حمایت و پشتیبانی کرده و با وضع قواعد و قوانین، حساسیت خود نسبت به مسئله تولید را نشان داده اند.
افشارچی با اشاره به یک نمونه از پیشرفتهای اقتصادی در سطح دنیا افزود: تا قرن هجدهم، کشور انگلستان نسبت به برخی کشورها مانند بلژیک و هلند عقب بود و فقط صادرات پشم خام داشت تا اینکه یکی از پادشاهان آن، خامفروشی را ممنوع و برای واردات لباس تعرفه بالاتری تعیین کرد.
وی خاطرنشان کرد: دولت انگلستان به آنهایی که از محل پشم خام تولید و صادرات میکردند یارانه میدهد و بعد از صادرات هم بهرهوری بیشتری به آنها میدهد و با این روش انگلستان روی غلتک صادرات میافتد و جالب تر اینکه برای حفظ جایگاه بالای خود در حوزه صادرات، به مستعمرات خود اجازه صادرات به انگلستان در بخش کالاها و خدماتی را که خود در آنها توانایی دارد، نمی دهد و حتی مانع از تولیدات با تکنولوژیهای بالاتر از تولیدات انگلستان میشود.
استاندار زنجان با تاکید بر اینکه ما نیز در استان و حتی کشور باید چنین مسیری را طی کنیم تصریح کرد: باید از تولید به عنوان ابزاری برای پیشرفت کشور استفاده کنیم.
افشارچی با بیان اینکه در استان نیز باید با توجه به هدف گذاری های کمی انجام شده، افق نگاه ما به نقطه راه اندازی تولید باشد گفت: برای تحقق این امر باید سرمایه گذاری های جدید منتج به تولید با توجه به تنوع سبد تولیدات استان از جمله صنایع سلولزی کاغذی، فولادی، برق قدرت و صنایع معدنی که داریم انجام شود.
وی افزود: در این حوزه اولین کاری که در استان انجام شد این بود که از مجموعه سرمایهگذاران درخواست کردیم امتداد حرکت اقتصادی خود را برای ما تعیین و مشخص کنند
و در مدت چند ماهی که مسئولیت را قبول کردهام تلاش کردیم مجموعه سرمایهگذاران استان را برای افزایش تولیدات ترغیب و تشویق کنیم.
استاندار زنجان گفت: آنها جغرافیای استان و امکانات آن را به خوبی می شناسند و ما نیز سعی می کنیم بیشتر و بهتر در راستای حرکت اقتصادی آنها مساعدت های لازم را به عمل آوریم.
افشارچی با بیان اینکه در مرحله دوم سعی میکنیم تولیدات خود را بهتر کنیم افزود: تلاش میکنیم تنوع سبد تولیدات را افزایش دهیم و یکی از مواردی که علاقه مند به افزایش تولید و سرمایه گذاری در آن بخش هستیم، صنایع غذایی است.
وی اظهار داشت: بنابراین هم ادامه و گسترش تولیدات و سرمایهگذاریهای قبلی و هم ایجاد سبد متنوع تر از تولیدات جدید از جمله اقداماتی است که در حال انجام آن هستیم.
استاندار زنجان با اشاره به اینکه تسهیلگری در این حوزه سخت است افزود: بر اساس برآوردی که سال گذشته کردیم متاسفانه، بانکهای ما در مسیر تولید حرکت نکردند و این مشکل در کل کشور بوده است.
افشارچی با بیان اینکه یکی از مزایای تعیین شعار سال از سوی رهبر معظم انقلاب در بخش تولید، امکان بکارگیری همه ابزارها در آن مسیر است افزود: امیدواریم در سال جاری بانک ها بخشی از تسهیلات خود را در مسیر تولید و سرمایهگذاریهای جدید در این بخش به کار گرفته و به ما کمک کنند.
وی هدف گذاری امسال را کمی عنوان کرد و گفت: سرمایهگذاری های جدید در بخش تولید برای امسال از نظر کمی مشخص شده است.
استاندار زنجان از جمله اقدامات لازم برای افزایش بهره وری در بخش تولید را سرمایه گذاری های جدید و مشکل گشایی از بنگاه های تولیدی عنوان کرد و اظهار داشت: این مشکلگشایی از بنگاه های اقتصادی که در حال حاضر با مشکل روبرو هستند، خواهد بود و شامل هر ۲ دسته راکدها و نیز آنهایی که با تمام ظرفیت کار میکنند، میشود.
افشارچی با بیان اینکه این بنگاه ها را به صورت خاص در سال جدید مد نظر قرار خواهیم داد تا در راستای گره گشایی از موانع آنها، گام هایی برداریم گفت: مسایل بنگاه های مشکل دار را حل میکنیم تا آنها نیز هنگام ورود به خط تولید در جهت افزایش تولیدات خود، حرکت هایی انجام دهند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه اقتصاد دانش بنیان، اقتصادی است که پایه اصلی و ارزش افزوده آن بر مبنای دانشی است که افراد کاری در آن حوزه انجام می دهند افزود: وقتی که مبنا دانش افراد است منظور افراد دارای دانش، توانمندی علمی و تکنولوژی در حوزه مد نظر است و صرفا افراد خاص و دانشمند نیست.
استاندار زنجان با اشاره به اینکه همانگونه که ایران رتبه دوم را در تربیت افراد در رشته های مهندسی و علوم در سطح جهان دارد و ما ابزار تبدیل شدن به یکی از اقتصادهای دانش بنیان مطرح دنیا را در اختیار داریم، گفت: استان زنجان هم به تبع کشور، در تربیت افراد در حوزه علوم و رشته های مهندسی رتبه برتر را به خود اختصاص داده است و بنابراین از نظر مبانی و پایه اقتصاد دانش بنیان، ظرفیت های لازم را داریم که این اولین و یکی از مهمترین نکات مثبت است.
افشارچی اظهار داشت: این پتانسیل استان، اتفاق های مهمی را رقم زده و در آینده نیز خواهد زد.
وی با تاکید بر اینکه وقتی صحبت از اقتصاد دانش بنیان می شود در گام اول باید تسهیلگری شود، تصریح کرد: باید زمینه لازم برای تولیدات اقتصاد دانش بنیان به شیوه ای متفاوت تر از تولیدات قبلی باشد تا بهره وری بیشتری حاصل شود.
استاندار زنجان گفت: منظور از تولید محصول در اقتصاد دانش بنیان، این است که باید تولیدی انجام شود که تا قبل از آن، یا تولید نمی شد و یا اینکه تولید با صرف انرژی بیشتری انجام می گرفت.
افشارچی با بیان اینکه تولیدات منبع محور با تولیدات دانش بنیان متفاوت است اظهارداشت: در تولیدات اقتصاد دانش بنیان با کمترین بهرهگیری از منابع و ذخایر موجود و بیشترین بهره از مغز و هوش، تولید انجام می شود.
وی گفت: دانش بنیان در واقع استفاده از دانش برای تولید محصول است و در برخی از خدمات و سرویس های دانش بنیان هم، با اینکه محصولی تولید نمیشود اما خدماتی عرضه میشود که حاصل دانشی است که در آن حوزه وجود دارد و خدمات تاکسی های اینترنتی که محصول دانش بنیان است، از این دست تولیدات دانش بنیان است.
متاسفانه بهرهوری جدی گرفته نشده است
استاندار زنجان بهره وری را یکی از مسائل مهمی عنوان کرد که با استفاده از دانش، می توان بر آن تمرکز کرده و آن را به نحو شایسته انجام داد افزود: متاسفانه به چند دلیل بهرهوری در کشور ما هیچ وقت جدی گرفته نشده است که یکی از مهمترین دلایل آن این بوده است که منابع و ذخایر طبیعی از جمله آب و خاک به میزان زیاد در اختیار همه بوده و بدون ملاحظه استفاده شده است.
دکتر افشارچی دلیل دیگر را وجود نفت به عنوان پشتوانه اقتصاد عنوان کرد و گفت: زمانی که نفت به عنوان پشتوانه اقتصادی وجود داشته باشد، اتفاق منفی که می افتد این است که همه منابع از جمله گاز و برق، به راحتی و با قیمت پایین در اختیار صنایع قرار گرفته است.
وی با تاکید بر اینکه تنها بخشی از ارزش افزوده صنایع ما، به خاطر کاری است که انجام میدهند و بخش دیگر به دلیل یارانه انرژی است که به آنها تعلق می گیرد، تصریح کرد: ۱۳۰ درصد خروجی های تولیدات معدنی ما، به خاطر برق ارزان قیمت است و اگر قیمت برق افزایش پیدا کند ارزش افزوده آنها پایین می آید.
استاندار زنجان با بیان اینکه باید روی همه این موارد مهم تمرکز کنیم گفت: اولین کاری که باید انجام دهیم این است که حواسمان به افراد فعال در اقتصاد دانش بنیان باشد و برایشان تسهیلگری کنیم.
استاندار زنجان افزود: اول باید منابع مالی برایشان تعیین کنیم و مبنای آن هم، منابع مالی صندوق پژوهش و نوآوری است که در چند ماه گذشته نهایی شده است.
افشارچی اظهار امیدواری کرد: این صندوق تا یکی دو ماه آینده، با ۳۰ میلیارد تومان که رقم قابل توجهی نسبت به دارایی سایر صندوق های دانش بنیان در سطح کشور است راه اندازی شود.
وی تسهیلگری هایی مانند دادن مکان به شرکت های دانش بنیان را از دیگر حمایت های ضروری برای آنها عنوان کرد.
استاندار زنجان از تعیین قطعی مکان پارک علم و فناوری تا پایان اردیبهشت خبر داد و گفت: زمین آن در یکی از بهترین نقاط زنجان در نظر گرفته شده است که بطور کلی به شرکتهای دانشبنیان واگذار میکنیم و آنها در دراز مدت پول آن را پرداخت میکنند.
دکتر افشارچی با اظهار خرسندی از اینکه زیستبوم اقتصاد دانشبنیان، در ایران شکل گرفته است افزود: دغدغه ذهنی من در زنجان این است که این شرکت های دانش بنیان را به چه سمتی هدایت کنیم تا انرژی خود را در مسیر خوب صرف کنند.
استاندار زنجان مشخص کردن مسائل مهم استان از جمله چگونگی استفاده بهینه از منابع آبی خاکی و انرژی را از تکالیف دستگاه های مهم استان عنوان کرد و گفت: این مسائل باید در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار گیرد تا با استفاده از دانش خود، در راستای مصرف بهینه آن کار کرده و راهکارهای لازم را ارائه دهند.
افشارچی مصرف انرژی را در بخش معدن نمونه از مصارف انرژی عنوان و با تاکید بر لزوم کاهش مصرف انرژی در صنایع معدنی به عنوان یک هدف مهم، تصریح کرد: صنایع معدنی باید بدانندکه از این پس منابع و حامل های انرژی با قیمت ارزان تر در اختیار آنها قرار نخواهد گرفت.
وی در ادامه با تاکید بر لزوم آینده مگری و برنامه ریزی لازم برای آن با بیان اینکه باید یک سری مسائل مرز دانشی را هم برای چند سال آینده استان تعریف کنیم، افزود: البته اگر این مسئله در سطح کشور به منظور تعیین مسیر حرکت برای هر استان مشخص و هدفگذاری شود نتیجه بهتر خواهد داد.
استاندار زنجان با اشاره به مواردی که در حال حاضر روی آن کار میشود گفت: به عنوان مثال با توافقی که با ایران ترانسفو کردیم روی موتور الکتریکی سرمایه گذاری می کنند و این یعنی این که حتی شاید در آینده بتوانیم ماشین الکتریکی هم در استان تولید کنیم.
افشارچی افزود: با توجه به اینکه موتور الکتریکی اجزای مختلفی دارد، شرکتهای دانشبنیان مختلفی هم میتوانند روی اجزای مختلف آن کار کنند.
وی با بیان اینکه ایده هایی هم در حوزه هوش مصنوعی و بلاک چین ها برای استان دارم گفت: در حال حاضر اصلی ترین کاری که باید آن را راهبری کنیم این است که باید استان را در یک زمینه های خاصی رو به جلو پیش ببریم .
استاندار زنجان در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر بکارگیری راهکار لازم در راستای توجه به فرمایشات و تاکیدات رهبری در خصوص توجه دستگاههای اجرایی برای تحقق عملی شعار سال از حرف به عمل افزود: خوشبختانه وقتی رهبری شعار سال را تعیین کردند احساس خرسندی به ما دست داد چون حرکت ما در استان در طول چند ماه گذشته، به گونه ای بود که کار در این زمینه آغاز شده است.
دکتر افشارچی با تاکید بر اینکه برنامه حرکتی استان قطعاً تولید را پوشش می دهد، تصریح کرد: ۳۶ هزار میلیارد تومان نیاز به سرمایه گذاری داریم و برنامه ریزی های لازم را انجام داده ایم.
وی با بیان اینکه همه موارد برنامه مربوطه از جمله میزان تسهیلات، میزان آورده بخش خصوصی، اولویت موارد و مراکز راه اندازی تولیدات بیشتر حتی به تفکیک شهرستانها کاملا مشخص شده است گفت: حتی قرار است سرمایهگذاران تا ۲۰ فروردین اطلاع دهند که چه میزان از سرمایه گذاری را در اختیار خواهند داشت و تعدادی سرمایه گذار نیز حتی میزان سرمایه گذاریشان را هم تعیین کرده اند.
استاندار زنجان با اشاره به اینکه با ایجاد سرمایهگذاریهای جدید، صنایع جدید راه اندازی می شود و با افزایش تولید، اشتغالزایی به وجود می آید، اظهارداشت: همه این موارد در تولید ناخالص داخلی استان موثر خواهد بود و این نیز تولید ناخالص داخلی کشور را در پی خواهد داشت که ارزش افزوده را بالابرده و به یقین، تورم را پایین خواهد آورد.
وی همچنین با تأکید بر اینکه متاسفانه پروژههای نیمه تمام استان کم نیستند افزود: اما پروژه های بزرگی که روی آنها هدفگذاری کردهایم زیرساختهای استان را متحول خواهد کرد.
وی، رفع مشکلات پروژه هایی مانند سد مراش و بلوبین را از دیگر اقدامات انجام گرفته در چند ماه گذشته عنوان کرد و گفت: راه اندازی این ۲ سد در چند سال آینده بطور حتم در رفع مشکلات آبی استان، بسیار موثر خواهد بود.
افشارچی با بیان اینکه مشکل حادی که در پروژه پتروشیمی وجود داشت انرژی زیادی برد و با رایزنی های بسیار، بالاخره آن را حل کردیم افزود: فاز اول آن نهایتاً بین یک تا ۲ سال آینده راه اندازی می شود.
وی در خصوص مصوبات سفر رییس جمهور به استان هم گفت: بعضی از پروژههای مصوبات سفر ریاست جمهوری زیر ۵۰ درصد پیشرفت دارند که اتمام آنها را در سفر دوم پیگیری خواهیم کرد.
استاندار زنجان از لزوم تعیین دستگاه عامل برای منطقه ویژه اقتصادی استان زنجان خبر داد و افزود: در مرحله پیدا کردن عامل برای این منطقه هستیم چون دستگاه عامل است که زیرسازی ها را انجام می دهد و زیرساخت هایی مانند گاز آب و برق را به آن منتقل و نسبت به واگذاری آن به صنایع اقدام می کند.
افشارچی با بیان اینکه این مسئله به خاطر سودآوری زیاد، متقاضیان زیادی هم دارد تصریح کرد: چون بخشی از زمین ها هم در اختیار خود دستگاه عامل قرار می گیرد اما باید در انتخاب آن دقت لازم بکار گرفته شود و از همین تریبون فراخوان تعیین دستگاه عامل آن را اعلام می کنم.
وی با اشاره به اینکه با راه اندازی منطقه ویژه اقتصادی در چند سال آینده، رخدادهای مهمی در زنجان می افتد گفت: با هزار هکتار زمینی که در اختیار صنایع قرار می گیرد تحولی بزرگ در استان رخ می دهد و فرودگاه هم رونق بیشتری می گیرد.
استاندار زنجان با بیان اینکه برخی از کشاورزان در محدوه تعیین شده برای منطقه ویژه اقتصادی استان کشت هایی انجام داده اند، افزود: مقرر شده است که فرمانداران زنجان محدوده آن را با آهک مشخص کند و از کشاورزان هم درخواست میکنیم که همکاری های لازم را در این خصوص با ما داشته باشند.
افشارچی گفت: همه دغدغه من این است که منطقه ویژه اقتصادی را هم به صورت هدفمند جلو ببریم و صنایع سودآوری که برای استان اقتصاد و تحول خاصی داشته باشد را مستقر کنیم که این مهم، نیازمند فکر است.
استاندار زنجان در ادامه پروازهای حال حاضر فرودگاه زنجان را یک مُسکن عنوان کرد و گفت: تا وقتی که پای یک سرمایه گذار در میان نباشد در پروازهای فرودگاه زنجان مشکل خواهد داشت.
افشارچی با تاکید بر اینکه سرمایهگذاران زنجانی توانمند هستند تصریح کرد: از همین جا فراخوان میدهیم تا در فرودگاه زنجان نیز پای کار باشند چون حدود ۱۲۰ میلیارد تومان پول مورد نیاز است تا بتوانیم هواپیماهایی را در اختیار بگیریم که سود آور باشد.
وی با اشاره به اینکه سرمایه گذاران باید بدانند که سرمایهگذاری در فرودگاه یک کار سودآور است افزود: دولت جمهوری اسلامی کار خوبی که در دولت سیزدهم انجام میدهد این است که با سرمایهگذاری روی هواپیماهای کوچک مقیاس هم، سیاست این بخش را عوض می کند که در زنجان هم باید با آوردن هواپیماهایی با مقیاس کوچک و پرواز به نقاط مختلف از جمله مشهد، کیش، نجف، ترکیه و حتی تهران در تداوم پرواز های آن تلاش کنیم.
استاندار زنجان گفت: در کشورهای اروپایی هم برای رفتن از یک کشور به کشور دیگر با توجه به نزدیکی آنها( مانند فاصله استان های کشور ما) از هواپیماهای کوچک استفاده می کنند.
عدم هماهنگی مجموعه مدیران عامل مهم در رسیدن به هدف است
وی در پایان، عدم هماهنگی مجموعه مدیران نه تنها در استان بللکه در سطح کشور را یکی از عمده مشکلات کشور در دستیابی به هدفگذاری های انجام شده عنوان کرد و افزود: به عنوان مثال وقتی که رهبری در حوزه تولید تاکیدات و سفارشات فراوانی دارد، هر یک از مدیران در دستگاه های ذیربط با تصورات ذهنی خود و در مسیر تعین شده از سوی خویش حرکت می کنند.
وی تاکید کرد: اگر همه ساختارهای حکومتی هماهنگ و منسجم با هم حرکت کنند بهرهوری و کارآمدی با افزایش چشمگیر حتی تا ۵۰ درصد هم می رسد.