به گزارش ایرنا،کاروان های راهیان نور با هدف اعزام افراد به مناطق عملیاتی دوران هشت سال دفاع مقدس با هدف گرامی داشت یاد و خاطره شهدا و رزمندگان اسلام از سال ۷۶ فعالیت خود را آغاز کرد و از سال ۱۳۸۴ و با ابلاغ مقام معظم رهبری، ستاد مرکزی راهیان نور در قالب اساسنامه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ماموریت خود را از سر گرفت.
به همین منظور ستاد مرکزی راهیان نور با هدف ساماندهی به وضعیت راهیان نور در سال ۱۳۸۳ ذیل ساختار بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس تعریف و در سال ۱۳۸۴ ستاد مرکزی راهیان نور تأسیس شد.
به گفته کارشناسان و مسوولان، راهیان نور فرصتی برای شناخت دوران دفاع مقدس برای نسلی است که آن دوران را درک نکردهاند و به طور قطع این سفر معنوی و ارزشمند در روحیه آنان و همچنین در جامعه تاثیرات مثبت و گران سنگی خواهد داشت.
این عده معتقدند،نسل جوان و آیندگان که سالهای دفاع مقدس را درک نکرده اند با حضور در اردوهای راهیان نور با حال و هوای جبهه ها در دوران دفاع مقدس آشنا می شوند و بهتر به رشادت های رزمندگان اسلام در جنگ هشت ساله پی می برند.
خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به همین منظور با سرهنگ پاسدار حمدالله آشوری مسوول امور اردویی راهیان نور سپاه صاحب الامر(عج) استان قزوین پیرامون برگزاری اردوهای راهیان نور به گفت و گو نشست.
او معتقد است، اعزام کاروان راهیان نور به منطقه جنگی جنوب کشور بهترین راه ترویج و نشر ارزشهای دفاع مقدس و زنده نگهداشتن یاد و خاطره ایثارگریها، شهید و شهادتها و دفاع از آرمانهای امام و رهبری، نظام و انقلاب است.
ایرنا: برنامه اعزام راهیان نور در قزوین به چه صورت و از چه زمان شروع شده است؟
اردوهای راهیان نور از ۱۶ اسفند ماه با اعزام کاروان های دانشجویی از استان قزوین آغاز شده و در همین قالب بیش از ۷۰۰ نفر تا ۲۵ اسفند به مناطق جنگی اعزام شدند.
از ۲۷ اسفند ماه اعزام های کاروانی در قالب چهار گروه پیگیری شده و تا ۱۲ فروردین ادامه دارد که در قالب کاروان های گروهی و خودرویی چهار هزار نفر از استان قزوین طی این مدت به مناطق عملیاتی هشت سال دفاع مقدس اعزام خواهند شد.
۲ محل برای اسکان زائران در نظر گرفته شده که به ترتیب اردوگاه شهید مسعودیان اهواز و زائر سرای خرمشهر هستند و افراد حاضر در این اردوها پس از سازماندهی و توجیه برنامه ها به زیارت یادمان ها به صورت کاروانی طی ۲روز اعزام خواهند شد.
ایرنا:آیا محدودیتی در اعزام ها خواهید داشت؟
براساس اعلام ستاد کرونا باید زائران سه دوز واکسن را دریافت کرده باشند تا بتوانند ثبت نام کنند، بخش عمده اعزام ها به صورت خودرویی و در قالب کاروان های ۵۰ تا ۷۰ نفری به یادمان ها اعزام خواهند شد.
امسال با توجه به شرایط کرونا تمهیدات لازم برای اسکان و پذیرایی زائران اندیشیده شده است، غذاها در فضای باز توزیع می شود در بحث اسکان نیز تمام تمهیدات امنیتی، ایمنی و بهداشتی و درمانی راهیان نور برای اعزام به مناطق عملیاتی در نظر گرفته شده است.
ایرنا: میزان حضور شهروندان قزوینی در اردوهای راهیان نور چگونه بوده است؟
تاکنون استقبال خوبی شده و ما با توجه به ظرفیتی که در نظر گرفته ایم جوابگوی خیل متقاضیان نیستیم.
۲ سال وقفه در برگزاری راهیان نور شوق و عطش مردم برای بازدید از این مناطق را بیشتر کرده است و امیدواریم سال آینده ظرفیت حضور شهروندان قزوینی در مناطق عملیاتی هشت سال دفاع مقدس را افزایش دهیم.
ایرنا: شرایط اعزام های خودرویی به چه صورت است؟ و در صورت تصمیم افراد برای سفر به مناطق عملیاتی با خودروی شخصی باید حتما ثبت نام صورت گیرد؟
افرادی که تصمیم دارند با خودروی شخصی و به صورت خانوادگی راهی مناطق عملیاتی شوند، باید به پایگاه، حوزه و یا ناحیه بسیج مراجعه و اقدام به ثبت نام کنند.
بیش از ۵۰ درصد اعزام ها به صورت خودرویی است و افرادی که که قصد عزیمت به راهیان نور با خودروی شخصی خود را دارند میتوانند در قالب کاروانهای خودرو شخصی در سامانه «ره نور» به آدرس الکترونیکی http://rahnoor.ir ثبت نام کنند.
در ایام نوروز بیش از دو هزار نفر از استان قزوین در قالب اعزام های خودرویی به این مناطق خواهند آمد و در این رابطه تاکنون حدود ۱۰۰خودرو به مناطق عملیاتی اعزام شدند و در حال بازدید یادمان ها هستند.
با توجه به اینکه بسیاری از زائران به صورت خانوادگی در یادمانهای دفاع مقدس حضور پیدا میکنند سامانهای برای اسکان آنها تدارک دیده شده است.
ایرنا: زائران راهیان نور از چه یادمانهایی بازدید خواهند کرد؟ و با توجه به شرایط کرونایی آیا محدودیت خاصی در بازدید از این یادمانها لحاظ شده است؟
یادمان های شلمچه،اروند،دهلاویه،هویزه،فتح المبین،فکه،طلاییه و معراج الشهدای اهواز یادمان هایی هستند که مجاز هستند و زائران می توانند از این یادمان ها بازدید به عمل آوردند.
در این یادمان ها ملاحظات بهداشتی وجود دارد تا مردم با سلامت کامل از آنها بازدید کنند.
ایرنا: با توجه به شرایط کرونایی چه تدابیر بهداشتی در این خصوص اتخاذ شده است؟
در کاروانهای راهیان نور به مناطق عملیاتی هشت سال دفاع مقدس با رعایت دستورالعمل های بهداشتی از جمله رعایت فاصلههای اجتماعی، استفاده دائمی از ماسک و شستشوی مرتب دست انجام می شود و ضدعفونی از محل اسکانهای کاروانهای راهیان نور و بازرسی مستمر در دستور کار قرار دارد.
شبکه بهداشت استان خوزستان به صورت روزانه اردوگاه ها و محل اسکان زائران را بازدید می کند تا سلامت مردم تامین شود و مشکلی ایجاد نشود و بازدیدکنندگان نیز همراهی خوبی در رعایت اصول بهداشتی دارند.
براساس مصوبه ستاد ملی کرونا تمامی کاروانهای راهیان نور و تمامی افرادی که برای زیارت یادمانهای دفاع مقدس حضور مییابند باید سه مرحله واکسن تزریق کرده باشند یا تست منفی پی سی آر به همراه دو دز واکسن کرونا را دریافت کرده باشند.
ایرنا:با توجه به مشکلات معیشتی و هزینه های سفر راهیان نور چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟
یکی از مشکلات که همیشه بوده و در شرایط فعلی نیز مضاعف تر شده است بحث مالی و تامین هزینه هاست، ما از افراد خیر و سازمان های دولتی و مجموعه های که توان مالی خوبی برخوردارند وهمچنین از بسیج و سپاه برای برگزاری این اردوها کمک گرفته ایم، ۸۰ درصد هزینه ها از این طریق تامین می شود و مابقی توسط خود زائران پرداخت می شود.
البته تمام تلاش ما براین است که بتوانیم با کمترین هزینه بتوانیم خدمات خوبی به زائران ارائه کنیم و در طول چهار روز حضور این افراد در این مناطق به صرفه جویی و استفاده بهینه بتوانیم اهداف مورد نظر را دنبال کنیم.
ایرنا: قرارگاه های راهیان نور چه خدماتی را به زائران مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس ارایه می کنند؟
قرارگاه های راهیان نور شامل تمام خدمات بهداشتی، درمانی و نیازهای زائران است و شامل پذیرایی، روایتگری، خدمات سلامت، برنامه های فرهنگی و بازدید از نمایشگاه ها و فروشگاه های فرهنگی است و بسته کاملی از سفر برای زائران تعریف شده است.
در کاروان های خودرویی هیچ هزینه ای از افراد دریافت نمی شود محل اسکان ، غذا، میان وعده و بهداشت رایگان است ، در کاروان های گروهی بخش کمی از هزینه ها دریافت می شود و تمامی خدمات نیز به صورت رایگان در اختیار زائران قرار می گیرد.
ایرنا: آیا در حوزه روایتگری ها نظارت های لازم انجام شده تا آنها مطابق با واقعیت ها باشد؟
دوران دفاع مقدس سرشار از نکات اخلاقی و معرفتی است که می تواند برای جوانان و به ویژه نسل جوان آگاهی بخش باشد و روایان در این اردوها نقشی اساسی برعهده دارند تا
رویدادها و وقایع دوران دفاع مقدس برای مخاطبان براساس واقعیت ها بیان و فضای عمومی جنگ و ایثار و مقاومت، دعاها، شوخی ها و صفا و صمیمیت رزمندگان هشت سال دفاع مقدس برای مردم بازگو کنند.
نظارت های لازم بر این روایت ها صورت می گیرد تا واقعیت های آن دوران بدور از هر گونه تحریف به مردم گفته شود.
کلام آخر:
اهمیت راهیان نور کمتر از دفاع مقدس نیست و ما مکلفیم فرهنگ ایثار وشهادت را در جامعه به ویژه نسل جوان ترویج کنیم.
زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهدا رسالتی است که بر عهده همه ما می باشد و باید تجربهها و خاطرات شهدا بیش از گذشته به نسل جوان منتقل شود که در این خصوص اردوهای راهیان نور بهترین بستر هستند.