شیراز- ایرنا- پنجم فروردین سال ۱۳۹۸ بارش باران در کمتر از ۱۰ دقیقه در دروازه قرآن شیراز منجر به سیلاب شد و جان برخی هموطنان را گرفت؛ هرچند سه سال از آن واقعه تلخ می‌گذرد، اما همچنان نوع‌دوستی و میهمان‌نوازی شیرازی‌ها در این روز جلوه‌گری می‌کند.

۵ فروردین ۹۸، بارشی سهمگین به یکباره ۱۸ میلی‌متر آب را از کوه‌های اطراف شیراز روان کرد که خودروهای پارک‌شده و در حال تردد را در کام کشید و آن‌ها را پس از طی مسافتی روی هم انباشته کرد.

وقوع سیل در پنجم و ششم فروردین ماه ۹۸ در شیراز، جان ۲۱ نفر را گرفت و افزون بر یکصد نفر را مصدوم کرد، جز این، بسیاری از افراد در این سیل منازل خود را در محله سعدی و زمین های پایین دست سیل از دست دادند و به بیش از ۵۰۰ خودرو آسیب وارد شد.
فردای آن روز، یعنی در ششم فروردین ماه، سیلاب در برخی محلات شیراز همچون بلوار فضیلت و بلوار نصر به راه‌ افتاد و آب در محله سعدی وارد خانه‌ها شد؛ همچنین بر اثر طغیان رودخانه خشک بسیاری از خانه‌های حاشیه این رودخانه تخلیه شدند و با حرکت سیلاب به سمت شرق شیراز سه روستای کوشکک، اقبال‌آباد و ماه‌فیروزان نیز تخلیه شد و در نهایت خسارات بسیاری را به شهروندان وارد آمد.

در پی حادثه ویرانگر سیل شیراز، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به امام‌ جمعه‌ شیراز، ضمن تسلیت به مردم داغدار، سرعت و جدیت در امر امدادرسانی به حادثه‌دیدگان را خواستار شدند.

از نوع‌دوستی تا درخواست ثبت روز مهمان‌نوازی به نام شیرازی‌ها
آنچه در سیل فروردین‌ماه ۹۸ شیراز در یاد همگان مانده است و حتی شهرتی جهانی یافت، حضور مردم و سازمان‌های مردم از بدو وقوع حادثه برای یاری‌رسانی به مسافران نوروزی و نیز همشهریانشان بود. راه‌افتادن پویش مجازی "هر خانواده شیرازی میزبان یک خانواده مسافر" نخستین اقدام بود.
در ورودی شهر شیراز، افراد کلید به دست که پیش تر برای درآمدزایی به اجاره منازل مبله می پرداختند، این بار تابلوی 'اسکان رایگان' را زیر باران در دست داشتند تا به یاری هموطنان مسافر بیایند.
در ادامه، سایر اصناف شیراز نیز با ارائه هرگونه خدمت به‌ویژه به همشهریانشان، نقشی از خاطرات خوش و مهربانی را حک کردند؛ برای مثال خشکشویی‌ها، قالی‌شویی‌ها، تعمیرکاران تلفن همراه، تالارهای پذیرایی، تعمیرکاران خودرو و دیگر صنوف داشته های خود را در اختیار در سیل ماندگان و زیان دیدگان از سیل گذاشتند.
هتل‌ها و مسافرخانه‌ها نیز به پناهگاه مسافران و شهروندان سیل‌زده بدل شدند. یکی از گام‌های آغازین این حرکت مربوط به هتل خصوصی شیراز بود که در محل دروازه قرآن قرار دارد و با گشودن درهای خود بر روی آسیب‌دیدگان آن‌ها را پناه داد.
در ادامه، تالارهای پذیرایی و رستوران‌های شیراز نیز چندین روز پیاپی تا اطمینان کامل از گرسنه نماندن هیچ‌یک از مسافران و شهروندان، به صورت رایگان به توزیع خوراک در محل اسکان سیل‌زدگان پرداختند.


علاوه بر اماکنی که از سوی مسئولان دولتی و نهادهایی همچون ارتش و سپاه پاسداران برای میزبانی مسافران سیل زده اعلام شد، اماکن مقدس شهر شیراز همچون حرم مطهر حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع) نیز برای میزبانی مسافران آستین بالا زدند.
درهای مساجد نیز پیرو تاکید آیت الله لطف الله دژکام نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز به روی مسافران سیل زده باز شد تا شبستان های مساجد به مامن و پناهگاهی برای آنها تبدیل شود.

آیت‌الله لطف الله دژکام طی روزهای بعد در سخنانی گفت: سیل اخیر نشان داد که همه شیرازی‌ها مشترکاً همراه هم می‌توانند کار کنند و این همکاری‌ها می‌تواند برای آینده کشور و جهان اسلام الگویی جدید پایه ریزی کند.
نماینده ولی فقیه در استان فارس افزود: افتخاری که شیراز آفرید مدیون کسانی است که این فرهنگ را ایجاد کردند، اینکه مردم شیراز نشان دادند که 'بنی آدم اعضای یکدیگرند' را بدهکار افرادی هستیم که این فرهنگ را ایجاد کردند و در این راستا باید از مردم تشکر کنیم.
وی افزود: گاه بلایی حادث می‌شود اما مردم خوب با آن برخورد می‌کنند و تبدیل به نعمت می‌شود در این بحران نیز عموم مردم خوب حرکت کردند و رهبری نیز قدرت بسیج شوندگی آنان را ستودند.

در ادامه، شیرازی‌ها با بدرقه مسافران با هزار شاخه گل، سعی کردند خاطره‌ای ناخوش را با مهربانی به خاطره‌ای خوش بدل کنند تا باری دیگر شاهد حضور مسافران از سراسر کشور باشند.
یکی دیگر از شگفتی‌های مهربانانه مردم شیراز در تمام بحران‌های اخیر، به‌ویژه در سیل شیراز، این بود که هیچ جنسی گران نشد و مردم با در اختیار نهادن رایگان امکاناتشان، از یکدیگر حمایت کردند.
در پاسخ به رفتارهای محبت‌آمیز مردم شیراز بسیاری از مسافران با چسباندن پیام‌های تشکر در پشت شیشه خودروهایشان از شیرازی‌ها خداحافظی کردند و راهی خانه‌هایشان شدند.
همچنین دروازه قرآن شیراز در همین روز به میعادگاه شیرازی‌ها برای همدردی با آسیب‌دیدگان این حادثه بدل شد. مردم با قرائت فاتحه و برپایی آیین عزاداری و سرودهای حماسی، جلوه خاصی به این نماد تاریخی شیراز داده بودند.
"شیرازی با غیرت تسلیت، تسلیت" از جمله شعاری بود که مردم در این مراسم سر دادند.
همچنین برخی از مردم با به همراه داشتن پارچه نوشته هایی این حادثه ناگوار را به بازماندگان قربانیان سیل شیراز تسلیت گفتند.شماری از جوانان نیز با نواختن سنج و دمام به عزاداری پرداختند.
در این میان، دوست‌داران شیراز در دیگر کشورها نیز از با ارسال پیام‌هایی با مردم شیراز همدردی کردند. لان شائومین شهردار شهر نانجینگ چین، خواهرخوانده شیراز با ارسال پیامی به مردم شیراز از بروز سیل در این شهر ابراز ناراحتی کرد.
دیرک هیلبرت شهردار شهر درسدن آلمان و اندری سادووی شهردار شهر لویو اوکراین نیز با پیام‌هایی وقوع سیل و از دست رفتن هموطنانمان را تسلیت گفتند و برای کمک به شیراز اعلام آمادگی کردند.
پیرو این اقدامات همنوع‌دوستانه مردم شیراز، این ایده مطرح شد که ۵ فروردین‌ماه با عنوان روز جهانی میهمان‌نوازی به‌دلیل رفتار شایسته و مثال‌زدنی مردم شیراز ثبت شود.
هرچند این روز تاکنون در تقویم ثبت نشده اما در قلب‌های ایرانیان ماندگار و درخشان است.