به گزارش ایرنا، استان گیلان در کنار داشته های طبیعی و همچنین اقتصاد کشاورزی و گردشگری که سابقه ای طولانی دارد، طی چند دهه اخیر به دلیل تجارت خیز بودن جغرافیای خود به یکی از قطب های صنعتی کشور تبدیل شده است.
وجود حدود سه هزار واحد صنعتی در ۳۳ منطقه و شهرک صنعتی گواه حرکت این استان به سمت اقتصاد تولیدی- صنعتی است که البته طی یک دهه اخیر به دلیل برخی مشکلات از جمله تحریم های ظالمانه، تصمیم گیری های اشتباه و همچنین فقدان راستی آزمایی بخشی از این توان هدر رفته و وارد سایه رکود شده است.
با این حال سال ۱۴۰۰ صنعت گیلان میزبان رویدادهای موثری بوده است که میتوان به کاهش چشمگیر زمانبندی اخذ مجوز سرمایه گذاری، بسته تسهیلاتی دولت و همچنین برداشتن موانع دستورالعمل های دست و پاگیر در سطح ملی و استانی اشاره کرد. در پایین به بخشی از رویدادهای صنعتی استان طی سال ۱۴۰۰ خواهیم پرداخت.
افزایش تولید و اشتغالزایی در دستور کار دولت سیزدهم
با استقرار دولت سیزدهم برنامه های دولت جدید برای صنعت گیلان رونمایی شد؛نماینده عالی دولت سیزدهم در گیلان پس از برعهده گرفتن سکان استانداری با تشکیل ستاد احیاء و فعالسازی واحدهای تولیدی با ۶ برنامه و محور اصلی استان در حوزه اقتصادی کار خود را آغاز کرد.
اسدالله عباسی اعلام کرد که از مجموع ۹۰۵ واحد غیر فعال استان، راه اندازی تعداد ۳۸۳ واحد راکد و غیرفعال که قابلیت احیاء دارند، راه اندازی و بازگشت به تولید ۱۰۵ واحد تحت تملیک و جانشینی بانکها، به ظرفیت کامل رساندن ۲ هزار و ۷۳۱ واحد استان که با ظرفیت پایین (از ۱۰ تا ۹۰ درصد ظرفیت تولید) در حال کار هستند نیز در دستور کار قرار گرفته است.
وی همچنین اتمام یک هزار و ۷۲ طرح نیمه تمام اقتصادی با پیشرفت فیزیکی ۱۰ تا ۹۰ درصد، افزایش شیفت کاری و توسعه تولید در تعداد ۷۰ واحد فعال استان و تثبیت اشتغال و تولید تعداد ۲ هزار و ۹۸۵ واحد فعال موجود با تامین سرمایه در گردش لازم را از دیگر برنامه های استان عنوان کرد.
استاندار گیلان تاکید کرد که با انجام۶ برنامه راهبردی، تعداد ۸۶ هزار فرصت شغلی جدید طی سه سال آتی در استان ایجاد و تعداد ۴۴ هزار شغل موجود نیز تثبیت خواهد شد تا به هدف برنامه که کاهش نرخ بیکاری به هشت درصد و دستیابی به نرخ رشد اقتصادی هشت درصدی برسیم.
نماینده عالی دولت در گیلان همچنین با بیان اینکه توجه به ارتقاء صنعت و تولید برای ایجاد اشتغال پایدار از برنامه های راهبردی دولت سیزدهم است،گفت: اجازه رها شدن بخش تولید را نخواهیم داد و پای کار رونق تولید و اشتغال هستم.
عباسی بیان داشت: قطار توسعه و پیشرفت گیلان با اهتمام ویژه و حمایت دولت با ارائه تسهیلات مناسب در کمترین زمان به سرمایه گذاران و نیز بهره مندی از تمام ظرفیت برای ایجاد اشتغال پایدار توسط صاحبان سرمایه سرعت می گیرد و باید مردم شاهد شکوفایی اقتصاد این استان باشند.
صدور هفت روزه مجوز سرمایه گذاری گام نخست مانع زدایی
تاکیدات دولت سیزدهم از زمان استقرار دعوت سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف در کشور بوده است اماشاید بتوان بزرگ ترین چالش سرمایه گذاری در کشور و همچنین گیلان را زمان اخذ مجوز برای سرمایه گذاران جدید دانست که طولانی بودن این فرآیند طی سالهای اخیر بسیاری از سرمایه گذاران داخلی و خارجی را نیز از میدان بدر کرد. کوتاه شدن زمان اخذ مجوز یکی از خواسته های اصلی و بجای فعاالان اقتصادی و سرمایه گذاران بود که حال در دولت سیزدهم رنگ تحقق به خود گرفت.
حال طی آخرین ابلاغ استاندار گیلان که به همه دستگاه های اجرایی و مرتبط تکلیف شد، باید صدور مجوز سرمایه گذاری در مدت هفت روز انجام شود.
نماینده عالی دولت در گیلان با بیان اینکه با دستور آیت الله دکتر رئیسی صدور مجوز سرمایه گذاری در کشور، ۱۰ روزه صورت می گیرد؛ گفت: مدیران متولی حوزه تولید، اقتصاد و اشتغال، با حذف موازی کاری، کاهش بروکراسی اداری و تسریع در امور با توجه به جغرافیای گیلان، مجوزهای سرمایه گذاری در استان را کمتر از یک هفته صادر کنند.
عباسی با ابراز رضایت از شناسایی ۱۷۲ عرصه برای واگذاری به سرمایه گذاران بخش خصوصی در مناطق مختلف استان توسط اداره کل اقتصاد و دارایی گیلان، خاطر نشان کرد: تاکنون بیش از۷۰ مجوز بینام برای سرمایه گذاران علاقه مند در حوزه های گردشگری، تولیدی، کشاورزی، صنعتی، صنایع تبدیلی و بسته بندی صادر شده که باید بیشتر شود.
نمایشگاه رونق تولید و فرصت های ساخت داخل در رشت گشایش یافت
نهضت ساخت دولت اقدامی است که طی ۲ سال اخیر با جدیت در گیلان بدنبال می شود که در همین راستا، دومین نمایشگاه فرصت های ساخت داخل و رونق تولید آذرماه با حضور ۷۸ واحد صنعتی و تولیدی در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی گیلان در رشت گشایش یافت.
مجری این نمایشگاه گفت: در این نمایشگاه ۷۸ واحد در زمینه های مختلفی همچون قطعه سازی خودرو ، برق و الکترونیک ، فولاد و محصولات فلزی، ساخت ماشین آلات و تجهیزات ، لوازم خانگی ، صنایع معدنی، نساجی، شیمیایی ، صنایع هوایی و قطعات ساخت ماشین آلات حضور یافته اند.
مرتضی ساجدی فر افزود: به غیر از واحد صنایع دفاعی و تمجیدی که از تهران در این نمایشگاه حضور یافته اند ، تمامی واحدهای شرکت کننده از گیلان هستند.
وی اظهار داشت: این نمایشگاه با رویکرد حذف حلقه های وابسته به واردات و با هدف جلوگیری از واردات کالاهای ساخت مشابه داخلی از خارج از کشور و تامین نیازهای واحدهای صنعتی برای نیل به خودکفایی بخش صنعت برپا شده است .
اختصاص چهار هزار و ۲۲۵ میلیارد تومان اعتبار سفر
در همین مدت اندکی که دولت سیزدهم سکانداری کشور را برعهده گرفت یکی از اقدامات شاخص دولت برگزاری سفرهای استانی بود که بر همین اساس اوایل بهمن ماه پانزدهمین سفر رییس جمهوری به گیلان با اخبار خوشایند برای دست اندراکاران بخش صنعت و گواه عزم دولت برای تسریع در برنامه های اقتصادی شکل گرفت.
سفری که با اختصاص چهار هزار و ۲۲۵ میلیارد تومان مصوبه و بسته حمایتی جان تازه ای به بازسازی صنعتی و احیای واحدهای راکد و همچنین توسعه زیرساخت های صنعتی بخشید. طبق گزارش سرپرست معاونت امور صنایع و معادن استان گیلان این میزان اعتبار برای ۷۵ طرح صنعتی استان خواهد بود. از این مبلغ ۲ هزار و ۴۳۳ میلیارد تومان در طرح های نیازمند سرمایه ثابت و یک هزار و ۷۹۲ میلیارد تومان برای تامین سرمایه درگردش واحدهای دارای پروانه بهره برداری اختصاص یافته است.
همچنین برای تکمیل زیرساخت های بخش صنعت از قبیل احداث یا تکمیل تصفیه خانه فاضلاب تعدادی از شهرک ها و نواحی استان ، تامین برق مورد نیاز واحدها ، شناسایی و تخصیص اراضی مورد نیاز جهت ایجاد یا توسعه شهرک های صنعتی مصوباتی وجود دارد.
سرپرست معاونت امور صنایع و معادن سازمان صمت گیلان با اشاره به اینکه کمیته ای با محوریت معاونت حقوقی رییس جمهوری برای تسریع در تعیین تکلیف تعدادی از واحدهای بزرگ صنعتی در تملک بانک های استان تشکیل شده است، اظهار داشت: واحدهای بزرگ صنعتی دارای اهمیت باید به بخش خصوصی واگذار و یا فعالسازی و احیاء شوند و به تولید برسند بنابراین فعال سازی واحدها در درجه اول با اولویت واگذاری به بخش خصوصی توانمند و دارای اهلیت و در غیر اینصورت سرمایه گذاری لازم از سوی شرکتهای تخصصی وابسته به نهادهای عمومی مانند شستا و صندوق بازنشستگی کشوری انجام شود.
طبق برآورد سازمان صمت گیلان، درصورت تحقق این تسهیلات به صنعت استان دستکم حدود ۲۵ طرح ایجادی توسعه ای تا سال اینده به بهره برداری می رسد و برای حدود ۳ هزار و ۴۰۰ نفر اشتغال ایجاد می کند. تامین سرمایه در گردش واحدهای صنعتی نیز باعث افزایش تولید و تثبیت اشتغال موجود می شود و هم اینک تلاش برای اجرایی شدن برنامه های دولت سیزدهم ادامه دارد.
بهره برداری از ۲۰ طرح صنعتی گیلان طی دهه فجر
بهره برداری از ۲۰ طرح صنعتی در گیلان طی ایام دهه فجر با سرمایهگذاری ۵۳۳ میلیارد تومان و فراهم شدن ۳۹۰ فرصت شغلی از اتفاقات خوب حوزه صنعت در سال گذشته بود
عمده فعالیت این طرح های صنعتی در زمینه صنایع شیمیایی، بسته بندی مواد غذایی، تولید انواع سیلندر، طبی اکسیژن و سیلندرهای صنعتی، صنعت سلولزیی، تولید آسفالت و شن و ماسه، دستگاه تصفیه آب، لنت ترمز، لولههای کشاورزی پلی پروپیلن، ماشین آلات کیک و کلوچه نایلون و نایلکس اعلام شده است.
در کنار بهره برداری از طرح های صنعتی در راستای حمایت و افزایش تولید بیش از ۲ هزار ۱۱۷ میلیارد تومان تسهیلات سرمایه درگردش برای تامین مواد اولیه و سرمایه ثابت بمنظور تکمیل خطوط تولید به حوزه های متعدد تولیدی و بنگاه های اقتصادی استان پرداخت شد
۴۴میلیون دلار صرفهجویی ارزی در گیلان حاصل نهضت ساخت داخل
طبق گزارش صنعت، معدن و تجارت گیلان با اجرای طرح نهضت ساخت داخل طی سالجاری بیش از ۴۴ میلیون دلار در زمینه واردات صرفهجویی ارزی محقق شده است.
طی سال گذشته ۵۰ میلیون دلار در استان برای این امر هدفگذاری شد که این میزان تحقق یافت. در گذشته تولیدکنندگان برای تامین نیازهای تولید خود مجبور به واردات ماشینآلات از خارج کشور بودند اما سیاست و راهبرد حمایت از ساخت داخلی و نهضت ساخت داخل از راهکارهایی است که میتوان از ظرفیت، توان علمی و نیروی انسانی داخلی استفاده کرد.
بر همین اساس، سال ۹۹ با هدف تولید ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز کشور در داخل و عدم واردات مشابه این تولیدات از خارج از کشور، ۵۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی و ساخت داخل هدفگذاری شد و در همین راستا، دومین نمایشگاه نهضت ساخت داخل در استان طی ماههای گذشته دایر شد.
قطعات خودرو همچون نوعی از قفل خودرو ۲۰۶، دیسک، صفحه کلاچ، قفل فرمان را از جمله محصولاتی است که در گیلان تولید میشود و در زمان حاضر گیلان ۸۰ درصد نیاز کارخانههای خودروسازی سایپا و ایران خودرو را تولید میکند.
براساس گزارش صمت گیلان تولیدات دانشبنیان و صادرات محور در اولویت سازمان صمت استان قرار گرفته اند و تلاش میشود تا با حداکثر کیفیت مطلوب و قیمت مناسب محصولات در استان تولید شود؛ ضمن اینکه قابلیت رقابتپذیری با محصولات خارجی بویژه برای صادرات نیز ایجاد شود.
قرار بود امسال یکهزار و ۱۰۰ میلیارد تومان به واحدهای تولیدی پرداخت شود اما بیش از ۲هزار و ۱۱۷ میلیارد تومان به آنها پرداخت شد که گیلان از این حیث رتبه اول را در کشور کسب کرده است.
هدفگذاری برای احیای ۵۷۰ واحد تولیدی راکد
بازگردانی واحدهای تولیدی راکد استان گیلان همواره یکی از مهم ترین دغدغه های این استان بوده است. در حال حاضر حدود سه هزار واحد تولیدی در استان وجود دارد که از این تعداد حدود ۶۰۰ واحد غیر فعال و راکد هستند. مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گیلان نیز در آخرین روز از سال گذشته اعلام کرد که احیاء بیش از ۵۷۰ واحد صنعتی راکد هف گذاری شده است که پیشتر نیز مورد تاکید استاندار گیلان در نخستین روز سکانداری بود.
تولید به عنوان مهمترین مولفه رشد اقتصادی موجب اشتغال زایی ،افزایش درآمد ، شکوفایی استعدادهای داخلی، رشد تجارت و بازرگانی بین المللی، پیشرفت صنایع و کارخانجات و پیامدهای مثبت اجتماعی و اقتصادی بسیاری و در نهایت به توسعه پایدار و طولانی مدت منجر می شود.
کارشناسان اقتصادی یکی از ملزومات توسعه پایدار را رشد تولید کالاها و محصولات با کیفیت برای مصارف داخلی و بعد از آن صادر کردن مازاد تولیدات داخلی به کشورهای دیگر برای ارتقای اقتصاد کشور می دانند که این امرسبب گسترش صادرات و تجارت در عرصه بین المللی و شکل گیری یک قدرت بزرگ و مستقل اقتصادی خواهد شد.
گیلان استانی مرزی در همسایگی کشورهای حاشیه خزر است که با قابلیت ها و زیر ساخت هایی همچون دریا ، منطقه آزاد ، بندر، مسیر ریلی و هوایی؛ مستعد فعالیت های واحدهای صنعتی منطبق با ظرفیت های این منطقه جهت تولید است.