کرونا و شیوع آن صنعت گردشگری، مشاغل مستقیم و غیرمستقیم مرتبط با آن را نه تنها در ایران بلکه در تمام جهان به کمای بیسابقهای فرو برد، به گونه ای که ادامه آن شمار فراوانی از فعالان این حوزه را دچار زیان، بیکاری و حتی فرار از این عرصه کرد.
پیش از شیوع کرونا، به خاطر تلاش های دولت جمهوری اسلامی ایران و دستاندرکاران حوزه گردشگری در ایجاد امنیت خاطر برای گردشگران خارجی، سازمان جهانی گردشگری اعلام کرده بود که ایران در سه سال منتهی به پایان سال ۱۳۹۸ در جایگاه دوم دنیا از نظر سرعت رشد صنعت گردشگری و در مسیر جهشی چشمگیر قرار گرفته است اما ظهور ناگهانی و شیوع سریع ویروس کرونا نه تنها مُهر پایانی بر این موفقیت بود بلکه تداوم آن خسارتهای هنگفتی به صنعت گردشگری ایران وارد کرد.
خراسان رضوی هم که سالانه میزبان یک سوم از کل جمعیت گردشگران خارجی ورودی به ایران بود از این حیث متحمل آسیب های فراوانی شد، آسیب و زیانی که قابل جبران نیست مگر آنکه با رونق دوباره سفر، شاهد شکوفایی دوباره تاسیسات مرتبط با صنعت گردشگری باشیم.
گردشگری به واسطه پررنگی گردشگری زیارت در کلانشهر مشهد به یکی از پایههای مهم اقتصاد در خراسان رضوی بدل شده بود و با شیوع ویروس کرونا بیش از ۵۰ درصد مشاغل مستقیم و غیرمستقیم حوزه گردشگری خراسان رضوی به بیکاری و تعطیلی رسید.
در حالی که نوروز سال ۱۳۹۹ و در تداوم شیوع پاندمی کرونا نوروز ۱۴۰۰ شاهد کاهش چشمگیر سفر و امکان انجام ترددهای جادهای به قصد سیاحت و زیارت بودیم، بار دیگر با فراهم شدن شرایط و رفع محدودیتها به همت دولت و البته با شرط رعایت اصول و توصیههای بهداشتی، سفر ممکن شد؛ در این میان شور و اشتیاق جمع شده طی این ۲ سال برای سفر و زیارت بارگاه علی بن موسی الرضا(ع)، در موج اول سفرهای نوروزی به مقصد خراسان رضوی و مشهد به شکلی پررنگ، میلیونی، فراگیر و البته دلگرم کننده نمایان شد.
رونق سفر و حضور پرخیر و برکت مسافران و زائران در استان خراسان رضوی و مشهد به گونهای بوده و هست که مجاوران و هم استانیها را به یاد ایام گذشته و شور و حال نوروزهای خاطره انگیز سال های پیشین میاندازد؛ سفرهایی که در اوج عاشقی و همت والای زائران رقم می خورد و با همدلی مجاوران به خوبی خاطرهساز و ماندگار میشد.
فعالان زخمخورده و بسیار زیاندیده حوزه گسترده گردشگری خراسان رضوی به همت مسوولان و دستگاههای اجرایی در روزهای انتهایی سال ۱۴۰۰ و طلیعه نوروز ۱۴۰۱ بیصبرانه در انتظار رونق دوباره زیارت و سفر، برای خدمت به زائران امام رضا(ع) کمر همت بستند تا چرخ زنگار بسته گردشگری دوباره به حرکت درآید و بخشی از آسیبهای عمیق دوره رکود و رخوت این صنعت جبران شود.
سفر ۶ میلیون زائر به مشهد
معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: بیش از پنج میلیون و ۹۰۰ هزار زائر و مسافر از روز مبعث حضرت رسول اکرم(ص) تا پایان پنجم فروردینماه امسال وارد مشهد مقدس شدهاند.
حجت الاسلام حجت گنابادینژاد با بیان اینکه از ۱۰ اسفندماه پارسال همزمان با مبعث رسول اکرم (ص) حضور زائران و عاشقان زیارت امام رضا( ع) در مشهد مقدس را تا روز پنجم فروردین ماه جاری شاهد بودهایم، ادامه داد: در روز پنجم فروردین میزبان ورود ۴۰۰ هزار زائر به مشهد بودیم و در عین حال از همان روز شاهد آغاز نخستین موج بازگشت زائران از مشهد هستیم که ۴۷۰ هزار نفر بدین طریق از راههای مختلف مانند اتوبوس، هواپیما ، قطار و خودرو شخصی به شهر و دیار خود بازگشتهاند.
معاون استاندار خراسان رضوی گفت: برای تسهیل بازگشت مسافران تعداد هزار و ۲۰۰ دستگاه اتوبوس مسافربری علاوه بر ظرفیت ناوگان بین شهری به ظرفیتهای این بخش افزوده شده است.
وی حضور زائران در استان و مشهد را پرشور توصیف کرد و گفت: زیارت اصل و پایه سفر به مشهد است و نوروز امسال نشانگر این بود که تا چه میزان عاشقان زیارت امام رئوف در انتظار فراهم شدن شرایط مناسب برای انجام این سفر بوده اند.
وی با بیان اینکه خوشبختانه همه امکانات در قالب همدلی و همکاری دستگاههای مختلف و اعضای ستاد تسهیلات سفر برای خدمت به زائران بسیج شده بود، اظهار کرد: رونق حضور زائران با رونق همت مسوولان همراه شد.
رشد حضور زائران خارجی
حجت الاسلام گنابادی نژاد با بیان اینکه رونق حضور تنها به زائران داخلی محدود نمی شود، ادامه داد: در موج نخست سفرهای نوروزی شاهد رشد حضور زائران خارجی به مشهد مقدس نیز بودیم.
وی افزود: تا پایان پنجم فروردین ماه بیش از ۸ هزار زائر خارجی از کشورهای عراق، افغانستان و غیره به مشهدالرضا سفر کردند که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۹۸، حدود پنج درصد رشد نشان می دهد.
وی اظهار کرد: خوشبختانه در این بخش نیز شاهد رونق سفر و زیارت هستیم و انتظار داریم در ادامه ایام نوروز و تا قبل از ماه مبارک رمضان، شمار این سفرها افزایش یابد.
آمادگی خدمت در موج دوم سفرها
معاون استاندار خراسان رضوی بیان کرد: از شب پنجم فروردین ماه ۲۰ درصد ظرفیت اسکان دائمی، اضطراری و موقت در مشهد خالی شد و بر این اساس همچنان آمادگی میزبانی از مسافران جدید را داریم.
حجت الاسلام گنابادی نژاد ادامه داد: در زمینه تامین کالاهای اساسی و اقامت، به عنوان دو محور اصلی سفر و نیز میزبانی مطلوب در حرم رضوی مشکلی نداشته و نداریم و در موج دوم سفرها نیز آمادگی همه جانبه ای، مشابه آنچه در موج اول سفرها مشاهده شد، در این خصوص داریم.
وی با تاکید بر اینکه از مسافران تقاضا داریم قبل از آغاز سفر نسبت به تعیین محل اقامت خود اقدام کنند، گفت: در غیر این صورت و ورود بدون هماهنگی، زائران میتوانند با شماره تلفن ۱۳۷ تماس گرفته و در خصوص شرایط اقامتی خود راهنمایی بگیرند.
وی با بیان اینکه خراسان رضوی برای نوروز ۱۴۰۱ با بیش از ۴۷۰ هزار نفر شب ظرفیت، آماده میزبانی از مسافران نوروزی بوده است، ادامه داد: بیش از ۳۵۰ هزار نفر شب از این ظرفیت در مشهد قرار دارد و همه اقشار قابلیت سفر و اقامت در این شهر زیارتی را دارند.
تکمیل ۱۰۰ درصد گنجایش اقامت
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: در موج اول سفرهای نوروزی که در پنجم فروردین ماه به پایان رسید، ظرفیت واحدهای اقامتی دائم و موقت استان به صورت ۱۰۰ درصدی تکمیل شد.
یوسف بیدخوری با بیان اینکه در عین حال همچنان امکانات اقامتی پیش بینی شده برای اسکان زائران وجود داشته و مورد استفاده قرار گرفت، ادامه داد: به همین دلیل تاکنون هیچ مسافری که به روشی برای اقامت به متولیان این حوزه مراجعه کرده باشد، بدون محل اقامت نمانده است.
معاون گردشگری خراسان رضوی اظهار کرد: بعد از ۲ سال از شیوع ویروس کرونا، امسال طبق پیش بینی ها شاهد رونق حضور مسافران هستیم و خوشبختانه در زمینه ظرفیتهای اقامتی نیز پیش بینی های لازم صورت گرفته است.
وی اظهار کرد: با هدف ارائه خدمت و راهنمایی مسافران جویای اقامت در مشهد، امکان تماس با سامانه ۱۳۷ و هدایت آنان به سمت ظرفیتهای خالی اقامتی فراهم شده که اقدامی کاملا راهگشا و موثر بوده است.
وی افزود: تا پایان چهارم فروردین ماه جاری حدود ۲ میلیون نفرشب اقامت در ظرفیت های اقامتی مشهد ثبت شده است.
رشد ۶۵ درصدی بازدید آثار تاریخی
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: بیش از ۱۰۴ هزار مورد بازدید گردشگران از مجموعههای فرهنگی، تاریخی، تفریحی و گردشگری این استان در ایام نوروزی تا پایان پنجم فروردین ماه جاری انجام شده است.
سیدجواد موسوی با بیان اینکه این تعداد بازدید از ۲۵ اسفند پارسال تا روز پنجم فروردین ماه جاری از مجموعههای تاریخی، تفریحی و گردشگری خراسان رضوی صورت گرفته است، ادامه داد: این میزان بازدید در مقایسه با مدت مشابه نوروز قبل از شیوع ویروس کرونا ۶۵ درصد رشد دارد.
وی ادامه داد: بیش از ۵۰ هزار بازدید از این تعداد مربوط به مجموعه تاریخی توس و آرامگاه فردوسی است که از این حیث همانند سالهای گذشته مقام اول پربازدیدترین مجموعه تاریخی استان را از آن آرامگاه فردوسی کرد.
موسوی گفت: آرامگاههای خیام، عطار و باغ نادری از دیگر مجموعههای تاریخی و آرامگاهی پربازدید استان است که مورد اقبال مسافران نوروزی واقع شده است.
وی با اشاره به رونق حضور مسافران نوروزی گفت: خطه تاریخ ساز خراسان رضوی با وجود بارگاه منور رضوی همیشه به عنوان یکی از مقاصد اصلی سفر در کشور مطرح بوده و هست و اکنون بعد از ۲ سال محدودیتهای سفر، شاهد اقبال دوباره زائران و گردشگران به این خطه و حضور عاشقان اهل بیت(ع) در استان هستیم.
موسوی اظهار کرد: بخصوص به مسافرانی که با وسیله نقلیه شخصی سفر میکنند توصیه میشود در حالی که برای زیارت به مشهدالرضا مشرف میشوند، از اماکن تاریخی، فرهنگی و گردشگری شهرستانها هم دیدن کرده و از ظرفیتهای فراهم شده بهره ببرند.