وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیهای ضمن تاکید بر تعهد خود به توافق سه جانبه ۹ نوامبر ۲۰۲۰ افزود: آذربایجان هیچ یک از مفاد این توافق آتش بس را نقض نکرده است.
دراین بیانیه آمده است ذاکر حسن اف، وزیر دفاع آذربایجان و سرگئی شویگو، همتای روسی وی در ۲۵ مارس در یک گفت و گوی تلفنی وضعیت قره باغ را مورد بررسی قرار داده اند .
در ادامه این بیانیه آمده است: با وجود این، در ۲۶ مارس گروه های مسلح غیرقانونی ارمنستان دست به اقدامات تحریک آمیز زدند که در نتیجه واکنش متقابل، مجبور به عقب نشینی شدند.
بر اساس بند ۴ توافق سه جانبه رهبران روسیه، آذربایجان و ارمنستان بقیه نیروهای مسلح ارمنستان و تشکیلات مسلح غیرقانونی می بایست از خاک جمهوری آذربایجان خارج شوند که ایروان این مورد از توافق را نقض کرده است
این بیانیه می افزاید: با توجه به این موضوع، ما از وزارت دفاع روسیه میخواهیم طبق مفاد توافق آتش بس سه جانبه، خروج کامل باقیمانده نیروهای مسلح ارمنستان و گروههای مسلح غیرقانونی از مرزهای پذیرفته شده بینالمللی آذربایجان را تضمین کند و اسامی درست و پذیرفته شده مناطق جمعیتی آذربایجان را به کار ببرد.
این بیانیه یک روز پس از آن اعلام ورود نیروهای مسلح آذربایجان به منطقه تحت مسئولیت نیروهای حافظ صلح روسیه در منطقه کوهستانی قره باغ کوهستانی توسط وزارت دفاع روسیه صادر شده است.
وزارت دفاع روسیه شنبه شب اعلام کرد که نیروهای مسلح آذربایجان وارد منطقه ای شده اند که مسؤولیت نیروهای حافظ صلح روسیه در منطقه قرهباغ است و یک پست مراقبت ایجاد کردهاند.
به گزارش ایرنا از رویترز، بر اساس اعلامیه وزارت دفاع روسیه، آذربایجان چهار حمله پهپادی در منطقه قره باغ انجام داده و مسکو از آذربایجان خواسته است که نیروهای خود را خارج کند.
وزارت امور خارجه فرانسه نیز با ابراز تأسف از ناآرامیهای اخیر در قرهباغ به ویژه حوادث مسلحانه و تحرکات نیروها در مناطق پاروخ و خرمورت، بازگشت نیروها به مواضع تعیین شده در آتشبس سال ۲۰۲۰ را خواستار شد.
وزارت خارجه فرانسه همچنین در مورد اختلال به وجود آمده در عرضه گاز به جمعیت منطقه قره باغ، ابراز نگرانی و درخواست کرد راه ارتباطی به منظور تامین گاز برقرار شود.
مواضع اخیر در حالی عنوان می شود که جدایی طلبان در منطقه مورد مناقشه باکو و ایروان اعلام کردند که روز جمعه دو سرباز ارمنی توسط نیروهای جمهوری آذربایجان در قره باغ کشته شدند.
منطقه قره باغ با حمایت ایروان و با جمعیت عمدتاً ارمنی، در بحبوحه سقوط اتحاد جماهیر شوروی از آذربایجان اعلام جدایی کرد.
این جدایی به نخستین جنگ در دهه ۱۹۹۰ منجر شد که در جریان آن ۳۰ هزار نفر کشته و صدها هزار نفر دیگر آواره شدند.
درگیری دیگری در پاییز ۲۰۲۰ آغاز شد و در شش هفته به مرگ شش هزار و ۵۰۰ نفر منجر شد. در انتها ارمنستان مجبور شد سه منطقه را به آذربایجان واگذار کند.
آتش بس میان باکو و ایروان با میانجیگری مسکو امضا شد و نیروهای حافظ صلح روسیه در منطقه مورد مناقشه مستقر شدند.