تهران - ایرنا - معاون پیشین وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران امنیت پایدار در افغانستان را برای کل منطقه حیاتی دانست و با یادآوری میزبانی کشورمان از پناهجویان افغان در طول دهه‌های اخیر، گفت: همکاری و کمک ایران به مردم افغانستان به رغم تحریم‌های ظالمانه آمریکا و کارشکنی جامعه جهانی متوقف نشد.

به گزارش ایرنا،«سید محمدکاظم سجادپور» روز دوشنبه به عنوان یکی از سخنرانان اصلی کنفرانس بین المللی «چشم‌انداز وضعیت افغانستان» به میزبانی اندیشکده مطالعات راهبردی اسلام‌آباد(ISSI)، همکاری دوجانبه ایران وپاکستان برای تقویت اجماع منطقه‌ای با هدف کمک به افغانستان و کاهش رنج و مشکلات مردم این کشور را مهم قلمداد کرد.

وی افغانستان را پیچیده‌ترین جامعه درجهان دانست وافزود:این کشور در طول تاریخ در برابر همه نوع هجمه یا اشغال مخالفت کرده است درحالی که همه افغانستان را ساده تلقی می‌کردند اما این کشور سه قدرت یعنی بریتانیا، شوروی و آمریکا را به شکست کشانده است.

این کارشناس اظهار داشت: افغانستان از لحاظ حضور بازیگران چه منطقه‌ای و یا بین المللی کشوری شلوغ به حساب می‌آید، طرف‌های زیادی در حوزه افغانستان نقش آفرینی کرده‌اند در عین حال هرنوع هژمونی چه در سطح جهانی، منطقه‌ای و محلی در این کشور غیرممکن است.

وی افزود:هیچ کس نمی‌تواند بر افغانستان مسلط شود حتی طالبان نیز در داخل متنوع است و رهبران آن سلائق خود را دارند و یک تفکر نمی‌تواند در آن گروه هژمونیک باشد.

این دیپلمات ایرانی با تاکید بر «تعادل و مدیریت» در افغانستان گفت که هیچ بازیگری را نمی‌توان نادیده گرفت از طرفی اشغال بین المللی افغانستان در طول چهار دهه گذشته هرگز نتوانست تعادلی در این کشور ایجاد کند بنابراین باید کمک کنیم که به جای دیکته کردن بر مردم افغانستان، تعادل را در این کشور ایجاد کنیم.

وی توازن سیاسی در افغانستان را بسیار مهم دانست وگفت: مسائل بشردوستانه یک مشکل جدی در این کشور است و تمام بازیگران منطقه باید در مدیریت آن نقش آفرینی کنند والبته باید به این موضوع توجه جدی داشت که هیچ طرفی را در بحث افغانستان نباید نادیده گرفت و این یک درس عبرت سختی است که ما از تاریخ آموخته‌ایم.

معاون سابق وزیر خارجه ایران تاکید کرد که زمانی جهان افغانستان را نادیده گرفت و توجهی به وضعیت اسفناک آن نکرد جمهوری اسلامی ایران مرزهای خود را باز نگهداشت و مانند ۴ دهه گذشته اقدامات فوق العاده‌ای را برای تسکین درد و رنج مردم این کشور همسایه به انجام رساند.

وی افزود: به رغم تحریم‌های ضدایرانی آمریکا، کارهای زیادی برای پناهجویان افغان در ایران انجام شد، تجارت ما با افغانستان ادامه داشت و مرزهای ما حتی طی ماه‌های گذشته میزبان بیشترین تردد از افغانستان به سمت مناطق ایران بوده است.

سجادپور اظهار داشت: امنیت در افغانستان نه تنها برای این کشور بلکه برای تمام منطقه مهم قلمداد می‌شود. موضوع داعش یک چالش جدی است و باید برای پرداختن به تهدیدات بالقوه تروریسم مدیریت لازم انجام شود.

وی همکاری‌های منطقه‌ای را کلید اصلی برای اجماع درباره افغانستان دانست و گفت: ایران همواره تلاش کرد تا رابطه کاری را با طالبان حفظ کند که هدف اصلی آن به حداقل رساندن مشکلات مردم افغانستان می‌باشد لذا ما و دیگر بازیگران باید در زمینه مهاجرت، بحران انسانی و چالش پناهندگان همکاری کنیم.

سجادپور در پایان سخنان خود ضمن تاکید بر همکاری نزدیک تهران و اسلام‌آباد برای کمک به کاهش بحران پیش روی مردم افغانستان، آمادگی مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی ایران برای تعامل بیشتر با اندیشکده‌های پاکستانی از جمله موسسه مطالعات راهبردی اسلام‌آباد را اعلام کرد.

در کنفرانس بین المللی چشم‌انداز وضعیت افغانستان برخی دیگر از مهمانان از کشورهای مختلف از جمله رئیس سابق ستاد مشترک ارتش پاکستان، حکمران ایالت خیبرپختونخوا، مدیرکل موسسه مطالعات راهبردی اسلام‌آباد و برخی از اندیشمندان از آمریکا، روسیه، ازبکستان و افغانستان پیرامون چالش‌های منطقه ناشی از اوضاع افغانستان، تعامل با طالبان و همکاری‌های منطقه‌ای سخنرانی کردند.