سنندج- ایرنا- مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان گفت: در راستای اجرای ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب، به تازگی حریم و بستر ۳۹۶.۲۵ کیلومتر از رودخانه‌های استان تعیین شد.

آرش آریانژاد روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این کار در راستای اجرای ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب و همچنین ماده ۳ آیین نامه مربوط به نحوه تعیین بستر و حریم رودخانه ها و مسیل‌های مصوب آبان سال ۱۳۷۹ و در حوزه شهرستان‌های سنندج، سقز، مریوان، کامیاران و دیواندره انجام شده است.

وی یادآور شد: در شهرستان سنندج رودخانه قشلاق حد فاصل پلیس راه کرمانشاه به سد ژاوه ۲۷ کیلومتر، در رودخانه کوله دیواندره ۱۲ کیلومتر و رودخانه‌های بیار، زرینجوب و الک در کامیاران به ترتیب هشت کیلومتر، ۱۱ کیلومتر و ۵.۸ کیلومتر تعیین بستر شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان با اشاره به تعیین حریم و بستر هشت کیلومتر از رودخانه گاران در مریوان، افزود: در شهرستان سقز، ۲۰ کیلومتر از حریم رودخانه سیمینه رود بالادست روستای غلامعلی تا پایین دست روستای بیگ اویسی ۲۰ کیلومتر و ۱۵ کیلومتر بالادست روستای قازانتا و اتصال به شاخه اصلی مشخص شده است.

آریانژاد ادامه داد: ۱۸ کیلومتر از رودخانه تموته( سقز و بانه)، ۲ کیلومتر از رودخانه تموته سقز و ۲۲ کیلومتر از رودخانه تموغه همان شهرستان، ۵.۷ کیلومتر از رودخانه پارسانیان سقز، ۴۳ کیلومتر از رودخانه قمچقای بیجار، ۲۹ کیلومتر از رودخانه شیخ بشارت و ۱۴ کیلومتر از رودخانه گوزن بیجار، از دیگر مواردی است که تعیین حریم و بستر شدند.

وی با اشاره به اینکه ۴.۵۵ کیلومتر از رودخانه ایلانی محدوده داخل شهر بیجار تعیین بستر شد، اضافه کرد: ۶۲ کیلومتر از رودخانه اوزون دره بیجار، ۶۴ کیلومتر رودخانه تلوار محدوده روستای سلامت آباد تا اتصال رودخانه دلک، ۱۰.۷ کیلومتر از رودخانه تلوار بالادست روستای دلک تا پایین دست آسیاب جوب و ۱۴.۵ کیلومتر رودخانه تلوار محدوده بالادست روستای علی آباد لوچ تا پایین دست تازه آباد گاومیشان تعیین حریم و بستر شده‌اند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان گفت: کشاورزان و بهره‌برداران معترض به تعیین حریم رودخانه های ذکر شده، می توانند تا پایان فروردین اسناد و مدارک خود را تا به این شرکت ارائه کنند تا در کمیسیون مربوطه بررسی شود.

آریانژاد ادامه داد: تاکنون حریم حدود یک هزار و ۱۰۰ کیلومتر از رودخانه‌های استان نهایی شده و حدود ۵۰۰ کیلومتر دیگر نیز در حال نهایی شدن است.

کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از توده‌های هوای گرم و مرطوب مدیترانه‌ای است که موجب بارندگی‌هایی در بهار و ریزش برف در زمستان‌ها می‌شود.

میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل ۴۵۵ میلی‌متر و بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود ۸۰۰ میلی‌متر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود ۴۰۰ میلی‌متر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به ۵۰۰ میلی متر است.

از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان می‌توان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضه‌های آبریز نیز به سفیدرود شامل رودخانه‌های تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانه‌های سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.

تعداد دشت‌های استان ۹ مورد بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، ۲ دشت در غرب و ۲ مورد دیگر در جنوب استان واقع شده است و دشت‌های قروه،  دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشت‌های ممنوعه محسوب می‌شود.  

۱۹ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان و بهره‌برداری مابقی سدها در اختیار استان‌های همجوار از جمله آذربایجان‌غربی و کرمانشاه قرار دارد.