بجنورد- ایرنا- خراسان شمالی سال پایانی سده چهاردهم را با مجموعه ای از رخدادهای تلخ و شیرینی پشت سر گذاشت که زلزله ویرانگر، خشکسالی، حضور پرشور مردم در انتخابات ۲۸ خرداد و پایان روزهای سیاه کرونایی از مهم‌ترین آنها است.

گرچه سال ۱۴۰۰ نیز همانند سال ۹۹ با خبرهای هر روزه کرونایی می گذشت، ولی برای مردم خراسان شمالی که بخش زیادی از جمعیت آن در روستاها ساکن هستند، زلزله ناگهانی اردیبهشت ماه موجب شد که ذهن ها تا حدودی کرونا را از یاد برد و به گونه ای دیگر درگیر شود.  

در واقع از بدترین اتفاقاتی که می توانست در سال پیش روی دهد، زمین لرزه ای بود که به بزرگی ۵.۵ ریشتری بامداد روز دوشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ مناطقی از جنوب خراسان شمالی، شهر سنخواست و روستاهای اطراف را لرزاند و به بیش از یک هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی ۱۰ تا ۱۰۰ درصد خسارت وارد کرد.

سالی که گذشت، با فراز و نشیب های زیادی همراه بود، با زلزله و کرونا آغاز شد و خاطرات تلخی را برای مردم رقم زد، ولی در این میان در حالی که بسیاری از تحلیلگران رسانه های معاند، حضور حداقلی مردم را با توجه به وضعیت کرونایی و اقتصادی کشور پیش بینی می کردند، مردم خراسان شمالی با مشارکت ۶۴ درصدی در انتخابات ریاست جمهوری و مشارکت ۶۳ درصدی در ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر، روستایی و عشایری،  وظیفه دینی و ملی خود را برای ایران قوی و مقتدر بجا آوردند.

همچنین با وجود اینکه خراسان شمالی نیمه نخست سال ۱۴۰۰ را با روزهای تلخ کرونایی سپری کرد با اقدام جهادی دولت در تولید واکسن داخلی و پیشروی واکسیناسیون در استان، موجب عقب نشینی موج ششم کرونا با سویه امیکرون نیز در روزهای پایانی سال شد.

زلزله و خانوارهای در انتظار سرپناه

زمین لرزه ۲۷ اردیبهشت ماه پارسال بخش هایی از مناطق شهرستان های گرمه و جاجرم را در جنوب و جنوب غربی این استان را لرزاند و موجب خسارت عمده به واحدهای مسکونی، تاسیسات زیربنایی و واحدهای دامی شد که پس لرزه های متعدد پس از آن خسارت ها را در این مناطق افزایش داد.

براساس آمارهای رسمی، در این زلزله به یک هزار و ۳۰۲ واحد مسکونی خسارت وارد شد که به دلیل خشت و گلی بودن واحدهای مسکونی میزان تخریب ها بسیار بالا بود.

از سوی دیگر مردم مناطق زلزله زده استان پس از سپری کردن زندگی در زیر چادرهای پلاستیکی در فصل گرما در شرایط بد آب و هوایی فصل سرد به سر می برند بطوریکه برخی شب ها دمای هوا تا پنج درجه سانتیگراد به زیر صفر می رسید و این وضعیت زندگی آنها را در کانکس ها و خانه های موقت دشوار کرده بود.

سفر رییس بنیاد مسکن 

گرچه تا پیش از این تلاش هایی برای بازسازی و مرمت واحدهای مسکونی انجام شده اما براساس بازدید میدانی خبرنگار ایرنا سرعت لازم را در این زمینه نداشت تا اینکه با تصویب هیات دولت برای پرداخت تسهیلات به زلزله زدگان، و تاکید دولت سیزدهم بر سرعت بخشی ساخت واحدهای مسکونی، بالاخره با حضور رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ۱۴۳ واحد مسکونی زلزله‌زده خراسان شمالی در شهرستان های گرمه، جاجرم و مانه و سملقان بهره برداری شد.  

همچنین با حضور رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ۸۰۰ قلم لوازم ضروری که با همت بنیاد مستضفان تامین شده بود، میان زلزله زدگان استان توزیع شد.  

رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در این آیین از پیگیری برای تصویب تسهیلات متمم برای زلزله زدگان خراسان شمالی خبر داد و گفت: تسهیلات متمم برای زلزله زدگان جامانده از دریافت این کمک ها پیگیری می شود و درخواست های انجام شده در این زمینه به مسوولان منعکس می شود.  

اکبر نیکزاد اظهار داشت: حدود ۵۰۰ واحد مسکونی زلزله زده استان از دریافت تسهیلات بازسازی از قلم افتاده،  البته این طبیعی است زیرا در ابتدا، برخی واحدهای خسارت دیده تعمیری تشخیص داده شده بود اما بعد مشخص شد باید مشمول دریافت وام برای بازسازی قرار گیرند.

تکرار حماسه حضور 

مردم خراسان شمالی با خرده فرهنگ های ترک، کرد، تات، بلوچ و ترکمن بار دیگر با در دست داشتن شناسنامه و کارت ملی خود به سرصندوق‌ های رای ۲۸ خرداد ماه ۱۴۰۰ مراجعه کردند و با مشارکت ۶۴ درصدی در انتخابات ریاست جمهوری و مشارکت ۶۳ درصدی در ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر، روستایی و عشایری،  وظیفه دینی و ملی خود را برای ایران قوی و مقتدر بجا آوردند.

اگرچه میزان مشارکت انتخابات۲۸ خردادماه نسبت به دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در خراسان شمالی ۱۶درصد کاهش داشت، ولی این میزان در مقایسه با انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی (دوم اسفند ۹۸) آمار مشارکت رای دهندگان خراسان شمالی حدود هفت درصد افزایش یافت.

خلق این حماسه و مشارکت حداکثری در انتخابات ۱۴۰۰، حاصل همدلی و وحدت در جای جای این استان در شمال شرق کشور بود، ولی در این میان میزان مشارکت های سیاسی در برخی از شهرستان های این استان از مرز ۷۰ درصد نیز گذشت.

خسارت ۹ هزار میلیارد ریالی خشکسالی

خشکسالی و خسارت های سنگین آن در بسیاری از بخش ها بویژه کشاورزی از دیگر حوادث تلخی بود که در سال ۱۴۰۰ گریبانگیر خراسان شمالی شد.

براساس اعلام اداره کل هواشناسی خراسان شمالی،  ۷۸.۹ درصد از پهنه این استان ۲۸ هزار کیلومتر مربعی واقع در شمال شرق کشور درگیر خشکسالی است که شدت آن از خفیف تا بسیار شدید متفاوت است.

خشکسالی در شهرستان های اسفراین، بجنورد و راز و جرگلان بیش از ۹۰ درصد است که شدیدترین میزان خشکسالی را دارند و این میزان مانه و سملقان به عنوان شهرستان کشاورزی استان ۸۳ درصد است.

براساس اعلام مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی، خسارت خشکسالی به بخش های مختلف استان ۹ هزار میلیارد ریال برآورد شده است و از این میزان تنها ٥٠٠ میلیارد ریال اعتبار مربوط به کاهش اثرات خشکسالی برای بخش آب و فاضلاب مصوب شده و مابقی اعتبار مدیریت بحران تاکنون مصوب نشده است.

همچنین خشکسالی و کاهش بارندگی ها خسارت های زیادی به بخش های مختلف از جمله آب، کشاورزی و دامداران وارد کرده است که باید با تامین اعتبار لازم، تسهیلات بانکی کشاورزان خسارت دیده از سیل و خشکسالی در این استان امهال شود.

سفر وزیر کشور و معرفی یازدهمین استاندار خراسان شمالی

پیرو انتصابات سیاسی در بسیاری از نهادهای دولتی از سوی دولت سیزدهم، حدس و گمان های زیادی نیز از آبان ماه ۱۴۰۰ پیرامون استاندار آینده خراسان شمالی بر فضای سیاسی استان چنبره انداخته بود تا اینکه جلسه ۱۵ آذرماه هیات دولت به انتخاب استاندار خراسان شمالی انجامید و پانزدهم آذرماه وزیر کشور برای تودیع و معارفه استانداری خراسان شمالی به این استان سفر کرد.

وزیر کشور در مراسم معارفه استاندار خراسان شمالی با اشاره به سفر سال ۱۳۹۱ مقام معظم رهبری به خراسان شمالی، این استان را به عنوان پرچمدار سبک زندگی ایرانی اسلامی دانست و بیان کرد که نظریه سبک زندگی ایرانی و اسلامی برای اولین بار در خراسان شمالی توسط مقام معظم رهبری ارائه شد و اکنون این استان باید پرچمدار این سبک زندگی باشد و باید به مباحث فرهنگی و اجتماعی بیشتر توجه کند.

وی خواستار رسیدگی به آسیب های اجتماعی شد و  بیان کرد که اگر نرخ طلاق، کمبود فرزندآوری، اعتیاد و مفاسد اخلاقی را بررسی کنیم می توانیم به این نوع از سبک زندگی دست یابیم 

احمد وحیدی در ادامه تعدد اقوام، زمین و هوا ظرفیت بزرگی برای خراسان شمالی دانست و خواستار شکوفا شدن دیگر ظرفیت های بالقوه استان همانند کشاورزی و گردشگری شد.

عقب راندن کرونا با پیشروی واکسیناسیون

سال ۱۴۰۰ نیز همانند سال ۹۹ با خبرها و گزارش های روزانه کرونایی می گذشت، سالی که خراسان شمالی سه موج کرونای انگلیسی، دلتا و اومیکرون را در آن تجربه کرد.  

مجموع قربانیان کرونا در خراسان شمالی طی سال طبق آمارهای رسمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی به ۲ هزار و ۱۸۵ نفر می رسد که بیشتر این تعداد در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ با عنوان روزهای سیاه و تلخ کرونایی سپری شد و نیمه دوم تیرماه بود که رسما اعلام شد که کرونای شیوع یافته در خراسان شمالی از نوع دلتاست.

بعد از آن مرداد و شهریورماه بستری ها و مرگ‌های کرونایی روندی افزایشی و بی سابقه پیدا کرد و در این روزها غالب شهرستان‌های استان در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفت و رکورد بستری روزانه بیماران کرونایی در برخی شهرستان‌ها شکسته شد.

از سوی دیگر خراسان شمالی یکی از معدود استان‌هایی بود که در دوران کرونا با توجه به ضعف زیرساخت های درمانی فشاری بیشتر از ظرفیت را متحمل شد.

اما در نیمه دوم پارسال عمده روزهای آن با ثبات وضعیت کرونایی و آمارهای کم مربوط به کرونا سپری شد به گونه ای که با اقدام جهادی دولت در تولید واکسن داخلی و ا اضافه شدن محموله‌های واکسن کرونا، روند تزریق واکسن کرونا در استان شتاب بیشتری گرفت و با وجود اینکه بهمن ماه این استان وارد موج ششم با سویه امیکرون شد ولی دیگر خبری از روزهای سخت و تلخ کرونایی نبود.

گرچه در این موج نیز شاهد افزایشی چهار برابری مراجعات برای نمونه گیری ها و مثبت اعلام شدن بیش از ۵۰ درصد از این نمونه ها نیز بودیم ولی با همت دولت سیزدهم در تولید داخلی واکسن و واردات واکسن شاهد تسریع در واکسیناسیون عمومی نیز بودیم، به گونه ای که پارسال ۹۶ درصد جمعیت بالای ۱۲ سال استان در نوبت اول، ۸۶ درصد در نوبت دوم و ۵۰ درصد نیز در نوبت سوم واکسن کرونا را دریافت کردند.

خسارت بیش از ۴ هزار میلیاردی سرما به کشاورزی

در آخرین روزهای پایانی سال بود که خراسان شمالی آخرین سرمای سال ۱۴۰۰ را نیز چشید و براساس اعلام رییس سازمان جهادکشاورزی استان،  بارش برف و سرمای ۲۶ اسفند ماه سال گذشته چهار هزار و ۵۹۸ میلیارد ریال به بخش‌های کشاورزی استان خسارت زد.

 همچنین فعالان در بخش تولید مرغداری، زنبور عسل، گلخانه داران سبزی و صیفی و دامداران نیز از ناحیه سرما خسارت دیدند.

این سرما و برف اواخر سال گذشته به درختان میوه های هسته دار از جمله زردآلو، بادام، انواع آلو و هلو خسارت وارد کرد و خسارت وارده بیشتر در شهرستان های شیروان، جاجرم، مانه و سملقان، بجنورد، اسفراین، فاروج و راز و جرگلان بوده است.

استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است.