به گزارش ایرنا بیشتر خسارتهایی که به طور رسمی گزارش شدهاند در ۴۰ هزار هکتار از باغهای رفسنجان و ۳۶ هزار هکتار از باغهای پسته سیرجان بوده و این در حالیست که مجموع خسارتهای استان، بیشتر گمانهزنی میشود.
دمای هوا طی چند شب اخیر در نقاط مختلف کرمان کاهش محسوس داشت و به منهای پنج درجه نیز در برخی مناطق رسید.
این درحالی بود که برخی کشاورزان و باغداران برای پیشگیری از خسارت سرمازدگی اقدام به آتشزدن لاستیک در باغها کردند که سبب بروز آلودگی شدید و خطرناک میشود به طوری که اخیرا محیط زیست کرمان نیز در این زمینه هشدار داد و اعلام کرد آتش زدن لاستیک کمکی هم به جلوگیری از سرمازدگی نمیکند
آتش زدن لاستیک طب دو روز اخیر علت آلودگی شدید صبحگاهی شهر کرمان اعلام شده و مدیرکل حفاظت محیط زیست کرمان از کشاورزان خواست اگر برای کاهش آسیب به درختان خود تدابیری را به کار می گیرند از سوخت های کم ضررتر استفاده کنند زیرا جهت وزش باد به سمت شهر است و این آلودگی مشکلاتی را برای شهروندان ایجاد می کند.
به گفته مرجان شاکری توصیه اشتباه لاستیک سوزی که دود بسیار آلاینده و سبک همراه با مواد سمی و سرطان زایی چون دی اکسین را به همراه داشته است نه تنها جلو سرمازدگی را نمی گیرد بلکه به دلیل تولید گازهای سمی آلایندگی شدید زیست محیطی اثر سوء بر سلامت دارد.
وی تاکید کرد: این اقدامات همچنین شکایت های شدید آحاد مردم را به همراه داشته که حق هم دارند لذا مقتضی است راهکارهای موثر و منطقی با اثر آلایندگی کمتر از سوی متخصصان و مسئولان متولی قبل از وقوع پیشنهاد شود.
راهکارهای جهاد کشاورزی
به همین منظور خبرنگار ایرنا با مسئولان جهاد کشاورزی مصاحبه کرده است.
مدیر باغبانی جهادکشاورزی استان کرمان با توجه به سرمای فصل بهار و به منظور جلوگیری از بروز خسارت به باغات کشاورزی راهکارهای اصولی برای پیشگیری از سرمازدگی را عنوان کرد.
مهدی لطفعلی زاده روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا گفت: سرمای دیررس بهاره موجب آسیب دیدن جوانههای تازه بیدار شده درختان میوه میشود و در صورت دیررس بودن بیشتر این نوع سرماها، حتی به میوههای تازه تشکیل شده نیز خسارت وارد میکند.
مدیرباغبانی جهادکشاورزی استان کرمان آبیاری باغ، شخم نزدن خاک در زمان گُلدهی و حذف علف های هرز باغات میوه را از راههای پیشگیری از سرمازدگی عنوان کرد.
وی گرم کردن باغ را یکی دیگر از روشهای جلوگیری از سرمازدگی بهاره عنوان کرد و افزود: استفاده از بخاری باغی در قسمتهای مختلف باغ منجر به کاهش خطر سرما زدگی میشود.
مدیر باغبانی جهادکشاورزی استان کرمان ایجاد مه و استفاده از دستگاههای مولد باد را راه دیگر برای کاهش خسارت سرمازدگی برشمرد و افزود: تعدادی از باغداران استان ضمن استفاده از تسهیلات بانکی نسبت به استفاده از دستگاههای مولد باد و کنترل سرمازدگی اقدام کرده اند.
لطفعلی زاده گفت: باغداران برای استاندارد کردن باغ خود و کنترل سرما می توانند از تسهیلات بانکی برای خرید دستگاههای مولد باد اقدام کنند.
وی همچنین به راهکارهای اصولیتر نیز اشاره کرد و افزود: مهمترین راه مقابله با سرمازدگی و کاهش خسارت انتخاب محل احداث باغ در مکان و منطقه مناسب است.
این مسئول استفاده از رقمهای درختان مقاوم به سرما بویژه ارقام دیر گل به جای ارقام بذری را از جمله راههای پیشگیری از سرمازدگی عنوان کرد و گفت: در مناطقی که احتمال خطر سرمای دیر رس بهاره وجود دارد با توجه به تاریخ گلدهی ارقام مختلف یک گونه درختی میتوان از ارقام دیر گل استفاده کرد، زیرا این ارقام با توجه به دیر بازکردن گل کمتر با سرماهای دیررس بهاره مواجه میشوند.
تولید دود سبک کمکی نمیکند
کارشناس مرکز پیشبینی هواشناسی استان کرمان نیز سوزاندن لاستیک برای جلوگیری از سرمازدگی محصولات کشاورزی توسط باغداران را غیراصولی عنوان کرد و گفت: لاستیک به دلیل تولید دود سبک هیچ کمکی به افزایش دمای باغ نمیکند.
مهمترین زمان سرمازدگی
مریم سلاجقه با اشاره به اینکه بیشترین سرمازدگی در ساعات سه و نیم تا چهار بامداد رخ میدهد گفت: آبیاری باغات تا ساعات طلوع آفتاب، ایجاد باد، مه و بالا بردن رطوبت، گرم کردن باغ با بخاری باغی یا استفاده از دود کردن با پوسته استخوانی پسته و پوسته نرم خشکیده سال گذشته از جمله راههای پیشگیری از سرمازدگی باغات کشاورزی به شمار میرود.