به گزارش ایرنا، تبعات مربوط به اتفاقات بازی تیمهای ملی ایران و لبنان در چارچوب مرحله مقدماتی جام جهانی قطر همچنان ادامه دارد و در این میان فدراسیون فوتبال تلاش می کند به هر نحو ممکن از مسئولیت اتفاقات این بازی شانه خالی کند.
مشهد چگونه میزبان بازی ایران و لبنان شد؟
در همان زمان که شهاب الدین عزیزی خادم ریاست فدراسیون فوتبال را بر عهده داشت تلاشها برای برگزاری دیدار تیم ملی فوتبال ایران مقابل لبنان در شهری به جز تهران آغاز شد. در بیست و چهارم بهمن سال گذشته مجتبی خورشیدی، سرپرست وقت تیم ملی فوتبال در گفت وگویی عنوان کرد که « با توجه به تأکید رئیس فدراسیون راجع به توسعه فوتبال در استانها، این تمایل وجود دارد بازی مقابل لبنان در یکی از شهرهای مشهد، اصفهان، تبریز و اهواز که استانداردهای لازم فیفا را برای برگزاری این دیدار داشته باشند، انجام شود و اگر این اتفاق رخ بدهد، به نظرم میتواند رویداد خوب و خوشایندی برای فوتبال ایران باشد. تیم ملی فوتبال تمام سعی خود را انجام میدهد تا این دو بازی را نیز با پیروزی پشت سر بگذارد و همچنان صدرنشینی خود را حفظ کند.»
تنها ۴ روز پس از این اظهارنظر، عزیزی خادم از ریاست فدراسیون فوتبال عزل و در در ادامه خورشیدی هم از سرپرستی تیم ملی فوتبال کنار گذاشته شد. حمید استیلی تنها چند روز پس از انتصابش به عنوان سرپرست جدید تیم ملی گفت: «صحبتهایی را انجام میدهیم که این بازی شاید در مشهد برگزار شود.»
انتخاب مشهد به عنوان میزبان بازی ایران و لبنان قابل پیشبینی بود؛ چرا که احسان اصولی، عضو هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال، ریاست هیئت فوتبال استان خراسان رضوی را بر عهده دارد. در نوزدهم اسفند سال گذشته اصولی در حاشیه مجمع هیئت فوتبال استان خراسان رضوی در خصوص انتخاب مشهد به عنوان میزبان بازی ایران و لبنان گفت: «موضوع را در هیئترئیسه مطرح کردیم که خوشبختانه مشهد بهعنوان میزبان انتخاب شد.» اصولی حتی پا را فراتر از میزبانی از یک بازی تشریفاتی گذاشت و عنوان کرد: «الان ما درخواست جام ملتهای آسیا را دادهایم یا میزبانی جام باشگاههای آسیا را میتوانیم داشته باشیم، آن ظرفیت باید در عمل دیده شود و معرفی شود و در آن یک رویداد و مسابقهی رسمی و بینالمللی برگزار شود.»
اینکه اصولی تا چه حد در برگزاری بازی ایران و لبنان در مشهد نقش داشته، تا حدود زیادی مشخص است؛ اما در هر شرایطی مشهد یا هر شهری غیر از تهران نمیتوانست میزبان این بازی شود؛ چرا که برخی مسائل مورد توجه فیفا باید مو به مو اجرا شود که انجام این موارد در شهرهایی غیر از تهران تقریبا غیرممکن است.
سردرگمی مسئولان برای حضور تماشاگران در ورزشگاه
تا همین هفته پیش قرار بود بازی ایران و لبنان بدون حضور تماشاگران برگزار شود. در چهارم فروردین امسال مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از برگزاری بدون تماشاگر دیدار تیمهای ایران و لبنان در ورزشگاه امام رضا(ع) خبر داده بود. وی در مصاحبهای گفت: «بنا بر مصوبه ستاد کرونا دیدار ایران و لبنان در چارچوب آخرین هفته از دور مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر بدون حضور تماشاگران در ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد برگزار خواهد شد. در حال حاضر مشهد در وضعیت زرد کرونایی قرار گرفته و بخش مراقبتهای ویژه نسبت به ۲ ماه گذشته در شرایط خوبی قرار دارد اما در طول سه روز گذشته موارد مراجعه سرپایی کرونا در مشهد افزایش پیدا کرده است.»
۲ روز بعد و در ششم فروردین، مدیر رسانهای تیم ملی فوتبال اعلام کرد «بازی ایران و لبنان با حضور تماشاگران برگزار میشود.» ابتدا قرار بود تنها به میزان یک سوم گنجایش ورزشگاه امام رضا(ع) بلیت فروخته شود؛ اما در نهایت تصمیم گرفته شد که برای نیمی از گنجایش ورزشگاه بلیت عرضه شود. در نهایت بازی ایران و لبنان با حضور تماشاگران برگزار شد. نکته عجیب اینکه فدراسیون فوتبال هیچ اظهارنظری رسمی در خصوص اینکه بانوان میتوانند این بازی را از نزدیک تماشا کنند یا خیر انجام نداد؛ اما سامانه مربوط به فروش بلیت اجازه خرید بلیت بازی را به بانوان داده بود.
حتی بخشی از سکوهای ورزشگاه امام رضا(ع) هم برای حضور بانوان در نظر گرفته شده بود؛ اما نیروی انتظامی اجازه ورود بانوان را به این ورزشگاه نداد. این اتفاق نشان داد مسئولان فدراسیون فوتبال هیچ هماهنگی با مسئولان استانی برای حضور بانوان در ورزشگاه انجام نداده بودند که در نهایت این موضوع باعث شد بانوان دارای بلیت پشت درهای ورزشگاه امام رضا (ع) بمانند.
فرار مسئولان فدراسیون فوتبال از پاسخگویی
بازی ایران و لبنان به پایان رسید و این درحالیست که هیچ کدام از بانوان دارای بلیت نتوانستند این بازی را از نزدیک تماشا کنند. از طرف دیگر در بین دو نیمه بازی ایران و لبنان درهای ورزشگاه به روی کسانی که بدون بلیت و در بیرون ورزشگاه حضور داشتند باز شد تا هم حقوق تماشاگرانی که بلیت خریداری کرده بودند تضییع شود و هم هرج و مرج زیادی در داخل و خارج ورزشگاه شکل بگیرد. ضمن اینکه در این هرج و مرج به وجود آمده خبری از رعایت شیوه نامه های بهداشتی نبود.
اصولی که پیش از این مدام تیتر رسانهها بود و ادعاهای عجیبی مثل میزبانی از جام ملتهای آسیا یا فینال جام باشگاههای آسیا مطرح میکرد از زمانی که سوت پایان بازی ایران و لبنانزده شد هیچ صحبتی در خصوص اتفاقات تلخی که برای تماشاگران رخ داد انجام نداد تا اینگونه تلاش کند آبها از آسیاب بیفتد. فدراسیون فوتبال در پی این اتفاق بیانیهای صادر کرد. این بیانیه که مشخص نیست توسط چه کسی یا چه کسانی نوشته شده ابهامات مربوط به حواشی تلخ بازی ایران و لبنان را بیشتر کرد. در بیانیه فدراسیون فوتبال تلاش شده این فدراسیون را در اتفاقات بازی ایران و لبنان بدون تقصیر جلوه دهد.
در بیانیه فدراسیون فوتبال که بیشتر شبیه یک فرار رو به جلو است آمده: «فروشندگان بلیتهای جعلی مقصرِ اتفاقاتی هستند که در حاشیه دیدار ایران و لبنان رخ داد. متأسفانه برخی افراد سودجو در حاشیه برگزاری این مسابقه اقدام به چاپ و فروش بلیتهای جعلی کردند که با ورود نهادهای مرتبط با متخلفین برخورد لازم صورت پذیرفته با این وجود زنانی که از این مرکز غیرمعتبر بلیت خریده بودند به عدم امکان ورود به ورزشگاه با در دست داشتن بلیتهای خریداریشده جعلی معترض بودند که طبیعی است امکان ورود با استفاده از این بلیتها وجود نداشته است. »
اینکه فدراسیون فوتبال چنین ادعایی کرده چندان با واقعیتها همخوانی ندارد؛ چرا که افراد دارای بلیت که پشت درهای ورزشگاه امام رضا(ع) مانده بودند عنوان میکردند که از سامانه بلیت فروشی متعلق به فدراسیون فوتبال بلیت تهیه کردهاند.
موضع گیری رئیس جمهور و دادستان کل کشور در خصوص اتفاقات بازی
در ادامه موضعگیریها و واکنشها به اتفاقات بازی ایران و لبنان، حجت الاسلام والمسلمین محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور در این خصوص گفت: «اینکه ابتدا بلیت بفروشند و بعد مانع شوند قابل قبول نیست بنابراین این اقدام را به هیچ وجه قابل قبول و تأیید نمیدانم و نه تنها عذرخواهی کافی نیست بلکه باید وجوه دریافتی را به آنها بازگردانند و عذرخواهی جدی کنند. »
دادستان کل کشور در ادامه اظهار داشت: «گزارش این اتفاق به ما رسیده است اما نکتهای که وجود دارد این است که اولاً مسئولان باید تدبیر میکردند اگر جایگاه مناسب برای خانمها بوده و شرایط به گونهای بوده که میتوانستند برای آنها بلیت بفروشند قطعاً باید متناسب با آن، ظرفیت و جایگاه مناسب پیشبینی میکردند و اگر شرایط مهیا نبوده و امکان حضور خانمها در ورزشگاه وجود نداشته از ابتدا باید تدبیر میکردند و بلیت نمیفروختند. »
این اظهارات دادستان کل کشور خط بطلانی بود به ادعاهای فدراسیون فوتبال. اینکه در بیانیه فدراسیون فوتبال حتی کلمهای مبنی بر عذرخواهی نیامده یک رفتار زشت و غیر حرفهای محسوب میشود و چه بسا اینکه اگر اتفاقات تلخ بازی ایران و لبنان در کشورهای دیگر رخ می داد مسئولان فدراسیون فوتبال آن کشورها اقدام به استعفای دسته جمعی میکردند. این اتفاقات آنقدر حاد بود که رئیس جمهور به وزیر کشور ماموریت داد تا فرآیند فروش بلیط، عدم رعایت شیوهنامههای بهداشتی ابلاغی ستاد ملی مقابله با کرونا در رعایت سقف مجاز حضور تماشاچیان در ورزشگاه و نیز تضییع حقوق شهروندانی که برای تماشای مسابقه ایران و لبنان بلیت تهیه کرده بودند را بررسی و گزارش آن را ارائه کند.
سکوت عجیب وزارت ورزش
سکوت وزارت ورزش و موضع منفعلانه این وزارتخانه در خصوص اتفاقات دیدار ایران و لبنان هم تعجب آور است. در شرایطی که رئیس جمهور و دادستان کل کشور نسبت به این اتفاقات واکنش نشان دادند و خواستار رسیدگی شدند وزیر ورزش و جوانان حتی اظهارنظری هم در خصوص این موضوع نکرد. انتظار می رفت حمید سجادی به عنوان متولی ورزش کشور بلافاصله پس از پایان بازی ایران و لبنان به اتفاقات و حواشی این بازی ورود می کرد.
مسببان اتفاقات بازی ایران و لبنان چه کسانی بودند؟
فاجعهای که فدراسیون فوتبال مسبب اصلی آن بود یکی از تاریکترین نقاط تاریخ فوتبال ایران محسوب میشود و از همه بدتر عدم عذرخواهی فدراسیون فوتبال در خصوص این وقایع است. چگونه میشود دادستان کل کشور که هیچ نقشی در برگزاری این بازی نداشت بابت اتفاقات بازی ایران و لبنان از مردم عذرخواهی میکند؛ اما خبری از عذرخواهی رسمی فدراسیون فوتبال نیست؟
خبرنگار ایرنا برای اینکه مسئولان فدراسیون فوتبال هم حق پاسخگویی داشته باشند با تعدادی از اعضای هیئت رئیسه این فدراسیون همچون احمد براتی، احسان اصولی، مهرداد سراجی و بهرام رضاییان تماس گرفت که به جز رضاییان هیچ کدام از آنها به این تماس ها پاسخی ندادند.
عضو هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال: خداراشکر صعود مقتدرانه ای به جام جهانی داشتیم
بهرام رضاییان، عضو هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال در واکنش به حواشی بازی ایران و لبنان و اینکه چرا مشهد به عنوان میزبان این بازی انتخاب شد، به ایرنا گفت: من در مشهد نبودم که ببینم چه اتفاقاتی در این بازی رخ داد. ورزشگاه امام رضا(ع) جزو تاپ ترین ورزشگاه های کشور است. زمانی که ما این شهر را برای میزبانی بازی ایران و لبنان انتخاب کردیم فکر می کردیم به خاطر شرایط کرونا بازی بدون تماشاگر برگزار می شود.
وی در مورد اینکه چرا با وجود فروش بلیت به خانم ها، اجازه حضور آنها در ورزشگاه داده نشد، عنوان کرد: من در جریان این موضوع نیستم.
عضو هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال درباره اینکه این فدراسیون در بیانیه ای که منتشر کرد چرا عذرخواهی نکرد، اظهار داشت: من اطلاعی از بیانیه ندارم و هر زمان که این بیانیه را بخوانم می توانم درباره آن صحبت کنم.
رضاییان در پاسخ به این سوال که اداره فدراسیون فوتبال به صورت سرپرستی چقدر در اتفاقات تلخ مربوط به بازی ایران و لبنان نقش داشته، تصریح کرد: سرپرست فدراسیون نقش رئیس فدراسیون را دارد. در نهایت اینکه امیدوارم همه کمک کنیم این فضا آرام شود. خداراشکر تیم ملی فوتبال صعود مقتدرانه ای به جام جهانی داشت.
عذرخواهی و استعفا، کمترین توقع از هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال
در حال حاضر حتی در هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال هم اختلافات زیادی به چشم میخورد. در این میان مهرداد سراجی، عضو هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال که یکی از بانیان عزل عزیزی خادم از ریاست فدراسیون فوتبال محسوب می شود در توئیتی اصولی را مقصر اتفاقات مشهد معرفی کرده است. او در توئیتی خود نوشته:«در مشهد اصولی ضایع شده». این توئیتی سراجی که مستقیما احسان اصولی را نشان گرفته نشان دهنده اختلافات بین اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال است.
نقش هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال در اتفاقات بازی ایران و لبنان غیرقابل انکار است؛ اما چگونه سراجی هیچ سهمی را در این اتفاقات برای خودش قائل نیست؟ اگر سراجی در هیچ کدام از تصمیمات هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال دخیل نبوده بهتر است همین امروز از سمت خود استعفا کند؛ در غیر این صورت او هم به اندازه سایر اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال مقصر این اتفاقات است.
در روزهایی که فدراسیون فوتبال به معنای واقعی بیدر و پیکر است لازم و ضروری است هیئت رئیسه این فدراسیون در وهله اول بابت اتفاقات بازی ایران و لبنان عذرخواهی و حتی استعفا کنند و در ادامه زمینه را برای برگزاری هر چه سریعتر انتخابات این فدراسیون فراهم کنند.