به گزارش ایرنا، «نوری المالکی» و «هادی العامری» دو تن از سران سیاسی ائتلاف چارچوب هماهنگی، امروز چهارشنبه در پی ناکامی مجدد ائتلاف سه جانبه بارزانی، صدر و الحلبوسی برای برگزاری جلسه پارلمان، در اظهاراتی جداگانه از وجود طرحی توسط چارچوب هماهنگی برای خروج از بحران خبر دادند.
آنها تاکنون درباره جزییات این طرح توضیح نداده اند و برخی شخصیت های نزدیک به ائتلاف چارچوب هماهنگی به بخش هایی از آن اشاره کرده اند. گفته می شود که ائتلاف چارچوب هماهنگی در انتظار پخته تر شدن طرح و اخذ دیدگاه ها و ملاحظات جریان های متحد این ائتلاف، برای اعلام رسمی آن هستند.
نوری المالکی در توئیتی، امروز چهارشنبه با توجه به رویکرد ائتلاف سه جانبه در تحمیل خواسته های خود بر دیگر جریان های حاضر در پارلمان، این وضعیت را «تهدیدی» برای عراق توصیف کرده است.
به گفته وی، انسجام قوی یک سوم تعیین کننده پارلمان متشکل از «ائتلاف چارچوب هماهنگی» و متحدانش، توانست از برگزاری جلسه امروز پارلمان جلوگیری کند.
وی ادامه داده است که با توجه به اینکه ائتلاف سه جانبه هیچ گونه طرح واقعی برای جلوگیری از فروپاشی روند سیاسی ارائه نداده، ائتلاف چارچوب هماهنگی یک طرح برای خروج از بن بست تهیه کرده است.
به گفته وی، گفت وگو پیرامون این طرح طی امروز و فردا (پنجشنبه) بین نیروهای همپیمان با هدف پخته تر شدن و اعلام آن به دیگر جریان و طیف های سیاسی شروع می شود.
وی افزوده است: «امیدواریم این پیروزی، منجر به حفظ عراق از هرج و مرج و فروپاشی شود، ان شاء الله».
الخزعلی: صحبت از سهم خواهی در پست های دولتی نیست
«شیخ قیس الخزعلی» دبیرکل عصائب اهل الحق و یکی از ارکان ائتلاف چارچوب هماهنگی نیز بعد از برگزار نشدن مجدد جلسه پارلمان برای انتخاب رییس جمهور دلخواه و دولت مطلوب ائتلاف سه جانبه، گفت که هدف ائتلاف چارچوب هماهنگی در این برهه، سهم خواهی از پست های دولتی نیست.
وی تنها شروط ائتلاف چارچوب هماهنگی را نخست، تعیین فراکسیون بزرگ پارلمان و دوم، مشارکت همه فراکسیون های پارلمان در تصمیم گیری ها عنوان کرده است.
به گفته وی، «همه جریان های زیر چتر ائتلاف چارچوب هماهنگی اتفاق نظر بر سر ضرورت تفاهم دارند اما همه آنها میل به مشارکت در تشکیل دولت آتی ندارند».
وی با تاکید بر تفاوت بین دو واژه «توافق» و «اتفاق نظر» اضافه کرد که همه جریان های زیر چتر ائتلاف چارچوب هماهنگی «اتفاق نظر دارند» که باید، نخست، «فراکسیون بزرگ پارلمان» انحصارا از بافت شیعیان شکل بگیرد و دوم اینکه باید «ویژگی های نخست وزیر آتی کاملا تبیین شده باشد».
صدر: توافقی در کار نخواهد بود
در حالی که اعضای ائتلاف چارچوب هماهنگی درصدد پیام های مثبت مبنی بر ضرورت گفت وگو برای حل بحران داخلی و خروج از بن بست هستند، «مقتدا صدر» در پی ناکامی در برگزاری جلسه امروز، در توئیتی گفت که به هیچ وجه حاضر به توافق و برگشت به سازو کارهای توافق برای تشکیل دولت نیست.
گرچه این توئیت صدر را برخی نشانه بن بست جدید بین ائتلاف «سه جانبه» و ائتلاف «چارچوب هماهنگی» می دانند اما صاحب نظران معتقدند که اظهارات رسانه ای متفاوت با آن چیزی است که در پشت پرده رایزنی های سیاسی جریان دارد.
الحاج از طرح جامع قانون مدار گفت
ازاین رو، «کاظم الحاج» کارشناس سیاسی نزدیک به «ائتلاف چارچوب هماهنگی» جزییاتی از طرح ائتلاف چارچوب هماهنگی را برای خروج از بحران منتشر کرده است.
وی گفته است که مهمترین ارکان این طرح شامل، احترام و پایبندی به قانون اساسی ازحیث شکل و محتوا و پایبندی به همه احکام صادره از دستگاه قضایی عراق است.
الحاج افزوده است که پست نخست وزیری، سهم اختصاصی بافت شیعیان است و «انتخاب نامزد نخست وزیری نیز براساس مختصاتی است که برای آن تعریف شده است».
«تعیین یک برنامه واضح دولتی برمبنای توافق با همه جریان های سیاسی حاضر در پارلمان»، چهارمین رکنی است که به اعتقاد الحاج در این طرح مطرح شده است.
وی اضافه کرده است که این طرح دارای ارکان دیگری است که بعد از پخته تر شدن آن در رایزنی با جریان های سیاسی دیگر- به نحوی که حجم هر جریان سیاسی را در پارلمان حفظ کند- اعلام خواهد شد.
وی تاکید کرده است که تاکنون بازخوردها نسبت به طرح ائتلاف چارچوب هماهنگی برای خروج از بن بست سیاسی به ویژه از سوی یکی از طیف های تشکیل دهنده ائتلاف سه جانبه مثبت بوده است.
ائتلاف سه جانبه «بارزانی، صدر و الحلبوسی» امروز بیش از جلسه شنبه گذشته در برگزاری جلسه ویژه انتخاب رییس جمهور ناکام ماند و حضور نمایندگان در پارلمان به شدت در مقایسه با جلسه قبلی ضعیف بود.
در جلسه پیش (روز شنبه) تعداد غایبان در پارلمان عراق بیش از یک سوم ضامن و آمار آن، بین ۱۲۶ تا ۱۳۰ نماینده، متفاوت بود در حالی که تنها به ۱۱۰ نماینده غایب برای تعطیلی جلسه و ساقط شدن آن از رسمیت نیاز داشت. در جلسه امروز، دستکم ۱۴۰ نماینده از حضور در پارلمان خودداری کردند تا یک سوم ضامن قوی تر از همیشه ظاهر شود.
همزمان با جلسه امروز پارلمان، میدان «التحریر» در مرکز بغداد در فاصله چند صد متری از ساختان پارلمان شاهد تجمع مردمی در اعتراض به نامزد حزب مسعود بارزانی برای تصدی پست ریاست جمهوری بود و معترضان، او را چهره ای نزدیک به رژیم صهیونیستی دانستند.
تجمع کنندگان در میدان التحریر بشدت با تصدی چهره های مساله دار برای پستهای کلان کشور بویژه نامزد حزب بارزانی به دلیل نزدیکی و ارتباط با رژیم صهیونیستی مخالفت کردند.