به گزراش ایرنا، یورو نیوز به نقل از آژانس خبری آمریکایی آسوشیتدپرس گفت که بررسی ها بوضوح نشان میدهند که دولت چین «بی سروصدا شبکه ای گسترده از شخصیت های محبوب در شبکه های اجتماعی ایجاد کرده که دیدگاه های حزب کمونیست چین را بصورت غیرمستقیم تبلیغ و میلیون ها کاربر در غرب طوطی وار این ویدئوها و اخبار را لایک می کنند.»
همزمان این حساب های وابسته به پکن، سعی دارند اذهان عمومی شهروندان کشورهای غربی را از انتقادات گسترده بین المللی علیه چین، از جمله نقض گسترده حقوق بشر منحرف کرده و برای پرجمعیت ترین کشور جهان تبلیغ کنند.
پکن همچنین از برخی از خبرنگاران حرفه ای شبکه ها و رسانه های دولتی به عنوان «اینفلوئنسر و یا بلاگر» در شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام و تیک تاک حمایت می کند تا این روزنامه نگاران دقیقا سیاست های مدنظر پکن را در شبکه های اجتماعی تبلیغ کنند.
یکی از مصادیق چنین کاربرانی، ویکا لی، Vica Li، با بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار دنبال کننده در اینستاگرام و فیس بوک و یوتیوب و تیک تاک است.
ویکا لی خود را «وبلاگر زندگی» و «عاشق غذا» معرفی می کند. او می گوید تنها هدفش «تسهیل مسافرت در چین برای گردشگران است.» او ادعا می کند که حسابها و کانال یوتیوب را به تنهایی ایجاد کرده است اما آسوشیتدپرس در تحقیقات و بررسی ها متوجه شده که دست کم ۹ نفر حساب های کاربری «ویکا لی» را در شبکه های اجتماعی و شبکه یوتیوب مدیریت می کنند.
طبق تحقیقات «میبورو»، شرکت آمریکایی که عملیات اطلاعات جعلی نفوذی از خارج را ردیابی می کند، حداقل ۲۰۰ اینفلوئنسر وابسته به دولت چین، دست کم به ۳۸ زبان مختلف روی شبکه های اجتماعی برای این کشور تبلیغ می کنند.
کلینت واتس، رئیس میبورو که مامور سابق اف بی آی، پلیس فدرال ایالات متحده نیز بوده، می گوید: «میتوانید ببینید که چگونه آنها(چینی ها) در تلاش برای نفوذ به هر یک از این کشورها هستند. تجربه ثابت کرده است که اگر مخاطب را برای مدت طولانی با روایتهای تبلیغاتی و حتی جعلی بمباران کنید، مردم به مرور زمان آنها را باور خواهند کرد.»
طبق تحقیقات «میبورو»، شرکت آمریکایی که عملیات اطلاعات جعلی نفوذی از خارج را ردیابی می کند، حداقل ۲۰۰ اینفلوئنسر وابسته به دولت چین، دست کم به ۳۸ زبان مختلف روی شبکه های اجتماعی برای این کشور تبلیغ می کنند.
نمونه دیگری از شخصیت های فعال در شبکه های اجتماعی و یوتیوب وابسته به دولت چین «لی جین جینگ»، Li Jingjing، است. او در شبکه اختصاصی در یوتیوب خود را «اهل سفر، داستان سرا و خبرنگار» می خواند. خانم جینگ بتازگی درشبکه یوتیوبش ویدئوهایی گذاشته تا «روایتی متفاوت از جنگ اوکراین را ارائه دهد.»
تیتر یکی از آخرین ویدئوها این است: «بحران اوکراین: غرب جنگها و ویرانیهایی را که برای خاورمیانه به ارمغان میآورد، نادیده میگیرد.»
او در این ویدئو خبرنگاران آمریکایی مستقر در اوکراین را مسخره و در بخش دیگری «اوکراین را مسئول نسل کشی در شرق» معرفی می کند. جینگ در این ویدئو «ناتو و ایالات متحده را عامل اصلی جنگ اوکراین» می داند.
لی جین جینگ در تمام ویدئوهایش تلاش دارد تنها «جهان را از دریچه خود» به دیگران نمایش دهد، اما نکته مهمی که این کاربر یوتیوب و اینفلوئنسر با ۲۱ هزار فالوور در یوتیوب نمی گوید این است که وی «خبرنگار شبکه سی جی تی ان»، تلویزیون دولتی چین است.
دیگر اینفلوئنسرهای چینی به امید جذب مخاطب در سراسر جهان، از ایالات متحده گرفته تا مصر و کنیا، از طرحهایی شبیه به لی جین جینگ استفاده میکنند. اغلب آنها را زنان جوانی تشکیل می دهند که خود را «مسافر وماجراجو» مینامند و عکسها و ویدیوهایی را به اشتراک میگذارند که چین را به عنوان مقصدی شگفتانگیز معرفی میکند. پکن بخوبی متوجه شده است که برای نفوذ بیشتر در شبکه های اجتماعی تولید «بانوی تاثیرگذار چینی» بهترین راهی است که باید رفت.
خبرگزاری آسوشیتدپرس ده ها مورد از این کاربران را شناسایی کرده است. این کاربران در مجموع بیش از ۱۰ میلیون فالوور، اغلب در خارج از چین دارند. مطالعات نشان می دهند که اغلب این کاربران کارمندان رسانه های دولتی چین، اغلب روزنامه نگارانی هستند که در سال های اخیر حساب های خود در شبکه های اجتماعی را تغییرداده اند و خود را به عنوان بلاگر و اینفلوئنسر معرفی می کنند.
این کاربران در مجموع بیش از ۱۰ میلیون فالوور، اغلب در خارج از چین دارند. مطالعات نشان می دهند که اغلب این کاربران کارمندان رسانه های دولتی چین، اغلب روزنامه نگارانی هستند که در سال های اخیر حساب های خود در شبکه های اجتماعی را تغییرداده اند و خود را به عنوان بلاگر و اینفلوئنسر معرفی می کنند.
تقریبا همه این کاربران تمرکز خود را روی خارج از چین گذاشته و مردم را تشویق می کنند تا آنها را دنبال کنند. آنها در پست هایی که روزانه منتشر می کنند هیچ اشاره ای به «کارفرمایانشان» نمی کنند. اما آسوشیتدپرس متوجه شده است که تقریبا همه آنها برای «سی جی تی ان، رادیو بین المللی چین و خبرگزاری شینهوا» کار می کنند.
هیچ کدام از کاربرانی که آسوشیتدپرس در این تحقیقات تحت مطالعه قرارداده، به دعوت این آژانس خبری برای مصاحبه پاسخ مثبت نداده اند.
سفارت چین در آمریکا هم در پاسخ به آسوشیتدپرس گفت: «تمام خبرنگاران رسانه های چینی آزاد هستند که به جز کار اصلی، روی شبکه های اجتماعی فعالیتهای مستقل داشته باشند. این فعالیت ها به هیچ وجه به منزله مداخله در امور کشورهای غربی و یا هدایت شده از سوی دولت چین نیست.»
دولتهای مختلف از جمله چین و روسیه مدتهاست که سرمایه گذاری زیادی برای نفوذ در شبکه های اجتماعی اغلب آمریکایی کرده اند.
به عنوان مثال در طول انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در سال ۲۰۱۶ گزارش های متعددی از فعالیت شرکت های روسی وابسته به کاخ کرملین برای تاثیر گذاری در شبکه های اجتماعی از جمله فیس بوک و توییتر در جهت انتخاب دونالد ترامپ منتشر شد.
در پاسخ به این گزارش ها، مدیران فیس بوک و توییتر متعهد شدند که با برچسب زدن روی حساب های جعلی و یا وابسته به دولتهای خارجی مانع از ترویج خبرهای جعلی در دنیای مجازی شوند.
یورو نیوز در پایان افزود: با این حال همچنان شاهدیم که حساب افرادی چون «ویکا لی و لی جین جینگ» از سوی توییتر و فیس بوک چنین برچسب هایی را ندارند و آزادانه در جهت ترویج سیاست های چین کمونیست در شبکه های اجتماعی فعالیت می کنند.