به گزارش ایرنا، روزه داری مزایای زیادی از جمله کمک به کاهش وزن، سلامت قلب، تقویت حافظه و سیستم ایمنی بدن، حفظ قدرت عضلانی، کاهش سطح چربی خون، کاهش خطر آلزایمر و پارکینسون و افزایش سوخت و ساز بدن دارد که البته تمامی این مزایا تنها در صورت رعایت اصول صحیح تغذیه ای تحقق می یابد.
مدت ساعات روزهداری در سال جاری ۱۵ ساعت است و در این مدت زمان نسبتا طولانی رعایت اصول تغذیه صحیح در وعده سحر و افطار امری لازم و ضروری است.
از همین رو به سراغ پریسا افلاطونی کارشناس تغذیه رفتیم تا در خصوص نکات تغذیه ای ماه مبارک رمضان اطلاعات لازم را کسب کنیم.
ایرنا. در خصوص نقش موثر روزه داری بر سلامت توضیح دهید؟
روزه داری در صورت تغذیه مناسب نقش موثری در سلامتی افراد دارد و در بهبود سطح گلوکز خون، چربی خون، فشار خون، کنترل وزن و همچنین بهبود برخی بیماری ها موثر است.
در زمان روزه داری، فعالیت سلول های دفاعی بدن و همچنین ترشحات مخاطی افزایش پیدا می کند و در نتیجه روزه داری منجر به کاهش پاسخ های التهابی و تنظیم سیستم ایمنی بدن می شود اما تمام این مزایا در گرو تغذیه سالم و توجه به وعده های مناسب غذایی در سحر، افطار و شام است.
ایرنا. منظور از رژیم غذایی صحیح چیست؟
رژیم غذایی صحیح یعنی پرهیز از خوردن بیش از حد برخی غذاها و برعکس خوردن برخی غذاهای مفید در طول روز.
در هنگام روزه داری به جای سه وعده غذای روزانه و ۲ میان وعده، تنها ۲ وعده غذا داریم و لازم است که بدانیم در این ۲ وعده غذا باید چه تغذیه ای داشته باشیم و به هیچ عنوان یکی از وعده ها را حذف نکنیم.
بهترین نوع تغذیه در سحر، تغذیه ای است که در آن میوه و سبزیجات گنجانده شود همچنین مصرف برنج به دلیل هضم دیر آن توصیه می شود.
گوشت، مرغ بدون پوست، ماهی و لبنیات کم چرب منبع بسیار خوبی از پروتئین بوده که در وعده سحری باید مورد توجه قرار گیرد.
از طرفی خوردن بیش از حد افطار نیز توصیه نمی شود، خوردن زیاد افطاری و نداشتن تحرک کافی منجر به بروز برخی اختلالات از جمله معده درد می شود.
ایرنا. توصیه شما در خصوص تغذیه های مناسب افطار و حذف شام چیست؟
تمام نکاتی که در وعده سحر توصیه شده است در هنگام وعده افطار نیز با حجم کمتر توصیه می شود.
معمولا در هنگام افطار، افراد روزه دار تمایل به خوردن غذاهای چرب دارند که به آنها توصیه می کنم مصرف روغن را محدود کرده و به جای سرخ کردن غذاها از روشهای بخارپز کردن، کبابی کردن، آب پز کردن برای پخت و پز استفاده کنند.
ایرنا. بهتر است افطار با چه مواد غذایی شروع شود؟
باز کردن افطار با خوردن آب ولرم یا یک فنجان شیر و عسل، شربت خاکشیر و چای کم رنگ به همراه خرما توصیه می شود.
کنترل اشتها، تنظیم قند خون، برطرف کردن مشکلات معده، جلوگیری از یبوست، تقویت سیستم ایمنی بدن و تامین ویتامین های مورد نیاز بدن از جمله ویتامین های ای،بی،سی و ای از جمله خواص خرما در افطار است.
یکی از ناپرهیزی ها در ایام ماه مبارک رمضان خوردن شام بلافاصله بعد از افطار است در صورتی که خوردن غذا یک تا ۲ ساعت پس از افطار اصلا صحیح نیست.
نکته دیگر در خصوص افطار، مصرف بیش از حد زولبیا و بامیه است. این خوراکی سرشار از شیره و شکر می باشد که مصرف بیش از حد آن باعث چاقی و افزایش قند خون است. این نکته نیز در نظر گرفته شود که وعده افطار سبک باشد تا زود هضم شده و معده برای سحر آماده باشد و از مصرف آب سرد در افطار خودداری شود و در فاصله افطار تا شام، خوب است که دو لیوان آب میل شود، مصرف آلو و انجیر خیس شده به هضم غذا و همچنین جلوگیری از یبوست موثر است.
ایرنا. آیا روزه داری در ضعیف شدن بدن و ابتلا به ویروس کرونا تاثیر دارد؟
روزه داری، نه تنها عارضه ای در افراد سالم ایجاد نمی کند بلکه سب تقویت ایمنی بدن، کاهش پاسخ های التهابی زیان بار و بهبود واکنش بدن در موارد استرس می شود بنابراین کلیه افراد سالم کمتر از ۶۵ سال با رعایت موارد بهداشتی و تغذیه ای می توانند روزه بگیرند.
ایرنا: روزه داری برای مادران باردار و شیرده منعی ندارد؟
در سه ماهه اول بارداری به ویژه هشت هفته اول بارداری که سلول های مغزی جنین در حال شکل گیری است، روزه داری به خصوص در ایامی که ساعات آن طولانی می باشد و به ۱۵ تا ۱۶ ساعت می رسد، ممکن است صدمات جبران ناپذیری به رشد جنین بزند.
در سه ماه سوم بارداری نیز بخش عمده انرژی جنین از قند خون تامین می شود و روزه داری با ایجاد ترکیبات کنونی حاصل از سوخت چربی های بدن برای تامین انرژی می تواند به سیستم عصبی لطمه بزند بنابراین در سه ماه اول و سوم بارداری روزه گرفتن توصیه نمی شود.
در سه ماه دوم بارداری با نظر پزشک و متخصص تغذیه اگر مادر کم وزن نباشد، جنین او با توجه به سن جنینی، رشد خوب و فشار خون طبیعی داشته باشد و کالری و مواد غذایی کافی دریافت نماید، می تواند روزه بگیرد.
در ۶ ماه دوم شیردهی و با شروع تغذیه کمکی و به شرط اینکه مادر شیرده از برنامه صحیح غذایی استفاده کند و منحنی رشد کودک خوب باشد می تواند روزه خود را به جا آورد.
در این دوره رژیم غذایی مادر باید غنی از پروتئین، آهن، کلسیم و انواع ویتامین ها باشد همچنین مصرف اسفناج در ایام ماه مبارک رمضان به تمام گروه های سنی به دلیل ارزش غذایی بالای آن توصیه می شود.