شیراز - ایرنا- استان فارس با اقلیم چهار فصل آب و هوایی و برخورداری از مواهب طبیعی کم نظیر و چشم اندازهای زیستی منحصر به فرد امسال با کمتر شدن کرونا ، همراه با بارندگی های نسبتا مناسب از طراوات و شادابی طبیعی بیشتری برخوردار شده و در روز طبیعت آماده پذیرایی از میهمانان ومسافران است.

این روز که سیزده بدر نام گرفته و شهروندان برای بهره گیری از مواهب طبیعی به دامان طبیعت روی می آورند می تواند فرصتی برای افزایش فرهنگ دوستی با طبیعت و پاسداشت ارزشهای زیست محیطی باشد ، همان اندازه که می تواند با بی توجهی و کم مهری به زمین ، درخت ، آب و خاک ، به روزی برای آسیب رساندن به این چشم اندازهای طبیعی و زیست محیطی تبدیل شود.

فراوانی آب رودها و چشمه سارها، طراوت هوا و سرزندگی مناطق زیست محیطی فارس همزمان با بهار از ویژگی های چشم اندازهای طبیعی فارس است که میهمانان نوروزی نیز از این مواهب طبیعی بهره می برند.

چشم اندازهای طبیعی و مناطق زیست محیطی فارس بیشتر به صورت تالاب ، دریاچه، جنگل و کوهستان در مناطق مختلف این استان واقع شده اند و کسانی که در روز سیزده بدر به این مناطق می آیند معمولا یک روز در این مناطق هستند.

اقلیم آب و هوایی فارس دو ویژگی کم نظیر دارد که به طور معمول به ندرت می توان این دو ویژگی را در سایر مناطق طبیعی و زیست محیطی کشور پیدا کرد.نخستین ویژگی برخورداری فارس از آب و هوای چهار فصل است یعنی درحالی که می توان در شهرستان های شمالی این استان از تفریح های زمستانی بهره برد در مناطق جنوبی این استان هوا متعادل می شود و تفریحات بهاری و تابستانی رواج می یابد.

دیگر ویژگی اقلیم طبیعی فارس جمع آمدن چند چشم انداز طبیعی همزمان در یک مکان است به گونه ای که می توان همزمان از برکت وجود کوهستان ،جنگل ،تالاب ،دریاچه و چشمه سار برخوردار شد. در حقیقت طبیعت سرشار از طراوت ، نزدیکی برخی از چشم اندازها به مناطق شهری آب فراوان و در مجموع تنوع زیست محیطی بر رونق جاذبه های گردشگری طبیعی فارس افزوده است.

بر اساس آمار اداره کل حفاظت محیط زیست فارس ،هشت منطقه حفاظت شده ،۱۲ منطقه ممنوعه ،دو پارک ملی ،یک پناهگاه حیات وحش ویک منطقه گردشگری در طبیعت فارس شناخته شده که اغلب این مناطق پذیرای میهمانان نوروزی در فصل بهار است.

۱۲ منطقه شکار ممنوع شامل کوه درا، کوه گرم ، مناطق چاه نفتی ، دالان ، پادنا، توت سیاه ، دره باغ ،کوهستان ، مل بلند، کوه هوا، تنگ خور، بیدبیده وخرمنکوه در استان فارس وجود دارد.این چشم اندازهای زیست محیطی در مناطق مختلف فارس واقع شده اما جاذبه های طبیعی شمال فارس که بیشتر در شهرستانهای اقلید، خرم بید، بوانات و آباده قرار دارد به عنوان زیستگاه های ییلاقی این استان معروف است و در این مناطق و حاشیه های آن جمعیت زیادی از مسافران و شهروندان استان فارس روز طبیعت را می گذرانند.

آنچه بیش از پیش باید ازسوی مسافران و میهمانان نوروزی و طبیعت گردان در روز سیزده بدر رعایت شود حفظ بهداشت محیط در این مناطق و پرهیز از آلودگی آب هاست.پراکنده شدن پوست میوه ، ریختن مازاد غذا در زیر درختان و حاشیه آبها ، حرکت غیراصولی موتورسواران ،افروختن آتش در زیر درختان و عدم رعایت دیگر نکات ایمنی و بهداشتی از جمله مواردی است که زیبایی های مناطق طبیعی فارس را خدشه دار می کند.

هر سال اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس،طرح نوروزی حفاظت از تالاب ها ، مواهب طبیعی و مناطق زیست محیطی استان فارس را در این استان اجرا می کند و در قالب اجرای این طرح از شهروندان خواسته می شود که با رعایت موازین زیست محیطی درحفظ طبیعت بکوشند.

توصیه های محیط زیستی روز طبیعت و ۱۳ فروردین
با توجه به فرا رسیدن ۱۳ فرودین "روز طبیعت" مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس طی پیامی نکات مهم محیط زیستی را برای صیانت و حفاظت از طبیعت در این روز  به دوست داران طبیعت توصیه کرد.

حمید ظهرابی ضمن آرزوی اوقاتی خوش و بی خطر همراه با تندرستی برای همه هموطنان شریف گفت: طبق سنت دیرینه ما ایرانیان در روز ۱۳ فروردین تعداد کثیری از مردم به دامان طبیعت پناه می‌برند بنابراین در این روز رسالت ما این است که نه تنها خود نکات ضروری محیط زیستی را  رعایت کنیم بلکه به فرزندان مان نیز بیاموزیم که از انفال الهی که ودیعه ای در دست آنان است حفاظت کنند.

وی خاطر نشان کرد: همه ما در این روز میهمان طبیعت هستیم پس آداب میهمانی رفتن را رعایت کنیم و به طبیعت میزبان مهربان که فرشی از چمن برایمان پهن کرده و درختان را با شکوفه ها آراسته و ما را به موسیقی آوای پرندگان دعوت کرده است احترام بگذاریم.

وی با اشاره به خطر افروختن آتش  در طبیعت، استفاده از اجاق های کپسول گاز کوچک به جای استفاده از چوب و ذغال را توصیه کرده و افزود: یادمان باشد اگر مجبور به برافروختن آتش در طبیعت شدیم حتما به طور کامل آنرا خاموش کنیم.

مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس اضافه کرد: در این روز برخی از افراد نا آگاه از شاخه درختان آویزان می‌شوند و به طبیعت آسیب می‌زنند. در روز طبیعت نباید هیچ شاخه ای شکسته و یا هیچ حیات وحشی آسیب ببیند.

ظهرابی افزود: تا حد ممکن از کیسه های پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف استفاده نکنیم و از رها کردن آنها در طبیعت خودداری کنیم، البته برای جمع آوری زباله ها و پسماندها حتما تعداد مناسب کیسه به همراه داشته باشیم تا علاوه بر زباله های خودمان، پسماندهای رهاشده توسط افراد نا آگاه را نیز جمع آوری و در سطل های مخصوص در اولین مکان ممکن قرار دهیم.

همچنین از ایجاد آلودگی صوتی در طبیعت بپرهیزیم و با توجه به فصل زاد و ولد حیات وحش و همچنین ممنوع  بودن صید و شکار از جدا کردن نوزادان حیات وحش بپرهیزیم و از جمع آوری تخم پرندگان ، جوجه های تازه متولد شده و تخریب آشیانه ها نیز جداً خودداری کنیم.

وی ادامه داد همچنین  ماهی های قرمز از  گونه های غیر بومی هستند و باید از رها کردن آنها در  رودخانه ها و تالاب‌ها جدا اجتناب کنیم و با توجه به فصل تخم ریزی ماهیان از صید هرگونه ماهی در رود خانه ها بپرهیزم.

وی از مردم خواست تا در صورت مشاهده هرگونه تخلف زیست محیطی مراتب را به نزدیکترین اداره محیط زیست در منطقه و یا شماره ۱۵۴۰ اطلاع دهند.
.