گچساران - ایرنا -  "کاسه بَهره" به معنای دادن بخشی از افطار به همسایه ها از سنت های رایج ماه مبارک رمضان در کهگیلویه و بویراحمد است که نشات گرفته از روح مهربانی و بخشش مداری شهروندان این استان است.

شهروندان خداجو و خونگرم این سرزمین زرخیز که متشکل از اقوام مختلف ایرانی چون ترک ، لر ، کرد، اصفهانی و بندری هستند، همواره در دستگیری از نیازمندان پیش قدم هستند اما در ماه مهمانی خداوند با سنت زیبای "کاسه بهره"  سعی در سهیم کردن همسایه ها در سفره ساده اما پر از صفا و صمیمیت خود دارند.

در این سنت زیبا یکی از اعضای خانواده نزدیکی های غروب آفتاب و صرف افطار مقداری غذاهای محلی چون آش ماست، دنگو، حلوا، آش دوغ، آب‌گوشت، کلگ گوشت و دمپخت گوشتی را برای همسایه ها  می برد.

همسایه ها نیز اگر وضع مالی خوبی داشته باشند ظرف "کاسه بهره"  را خالی برنمی گردانند و آن را از غذا یا خوراکی در دسترس خود پر می کنند.

غذاهای محلی متداول برای بخشش در "کاسه بهره" 

آبگوشت متداول ترین غذای محلی است که در سنت "کاسه بهره" شهروندان برای همسایه های خود می برند که این غذای لذیذ از گوشت و حبوبات درست می شود.

قورمه از دیگر غذاهای محلی است که دادن آن به همسایه ها از قدیم تاکنون متداول بوده است برای تهیه این غذا گوشت گوسفند را از استخوان جدا و با پیه سرخ می کنند.

شله ماسی یا آش ماست دیگر غذای سنتی سفره افطاری در کهگیلویه و بویراحمد است که از گذشته های دور تا کنون به عنوان "کاسه بهره"  به همسایه ها داده می شود از دوغ، برنج، آویشن، پیاز داغ و روغن محلی تهیه می شود.

شله ماشکی که از موادی چون برنج، ماش، انار خشک شده، پیاز داغ و روغن محلی تهیه می شود نیز به عنوان "کاسه بهره" استفاده می شود.

کله ‌جوشک یا کلک سوز که با پیاز، پونه، ادویه و نان محلی تهیه می شود دیگر غذای محلی سفره افطاری است که روزه داران به همسایه های خود می دهند.

آش کارده (هره) برای تهیه‌ این غذا، کارده را که گیاهی گرمسیری با برگ‌های پهن است، خرد می‌کنند و در دوغ ترش می‌خوابانند و بعد از دو روز آب به آن اضافه می‌کنند و پس از جوشیدن، گندم و برنج نیم‌کوب به آن اضافه می‌کنند. 

پلو محلی که از موادی مانند برنج، قارچ و نوع گیاه کوهی به نام لیزک تهیه می شود از دیگر غذاهایی است که در سبد کاسه بهره جای می گیرد.

آیین های سنتی رمضان در کهگیلویه و بویراحمد

آیین های سنتی ماه مبارک رمضان در کهگیلویه و بویراحمد شامل سه بخش استقبال، حین ماه مهمانی خدا و سنت های وداع می شود.

گردگیری از مساجد از مهمترین آیین های پیشواز از ماه مهمانی خدا در کهگیلویه و بویراحمد است.

در این سنت دیرینه زنان و مردان این خطه از یک هفته پیش از شروع ماه مبارک رمضان شروع به پاکیزه کردن مساجد و حسینیه ها خود می کنند.

نگاه کردن در آیینه و فرستادن صلوات یکی دیگر از سنت های دیرینه مردم این استان است که بعد از اعلام رویت هلال ماه رمضان انجام می شود.

مردم کهگیلویه و بویراحمد معتقدند که برای ورود به ماه ضیافت الهی باید دلی چون آیینه صاف و خالی از هر کدورتی داشت.

دادن هدایایی به کودکان و نوجوانان روزه اولی، تشویق آنان به روزهای کله گنجشکی (کله بنگشتی) از رسوم رایج مردم این خطه برای سهیم کردن نسل نوجوان در آیین های ماه مبارک رمضان است.

جمع آوری کمک های مردمی، برپایی محافل ادعیه، ختم قرآن، اطعام نیازمندان و توزیع غداهای نذری از دیگر آیین های مرسوم مردم کهگیلویه و بویراحمد حین ماه صیام است.

روزگاران کهن که امکانات مراکز مذهبی چون مساجد و حسینیه ها اندک بود در این استان معمولا خانواده هایی که توانایی مالی بهتری داشتند پذیرای محافل ماه رمضان در خانه های خود می شدند.

آئین های بدرقه ماه رمضان نیز شامل بازدید از وابستگان و آشنایان و انداختن سفره های بزرگ عید فطر و دادن عیدی به فقیران پایان می شود.

برپایی آیین های وداع با ماه رمضان و جشن و شادی در عید فطر از رسوم مردم این دیار است که در پایان ماه رمضان بیشتر در بقاع متبرکه انجام می شود.

استان کهگیلویه و بویراحمد متشکل از ۹ شهرستان ۱۷ شهر و یک هزار و ۷۰۰ روستا با جمعیت ۷۲۶ هزار نفر در جنوب غربی کشور واقع شده است.

۶شهرستان گچساران، کهگیلویه، بهمئی، چرام، لنده، باشت در بخش گرمسیری استان و دو شهرستان بویراحمد و دنا در بخش سردسیری در دامنه دنا قرار دارند.