عباس چراغ چشم دوشنبه شب در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: خانه مجبول به مالکیت بانک سپه نیازمند تعمیر و بازسازی بود ولی به دلیل اقدام نکردن در این زمینه تخریب شد و در مجموعه پلابچیلون ریزش کرد.
وی با بیان اینکه شهرداری منطقه ۲ دزفول برای رفع خطر و خاکبرداری ریزشهای صورت گرفته اقدام خواهد کرد، ادامه داد: این عملیات با مجوز دستگاه قضایی انجام خواهد شد که امیدواریم فردا مجوز صادر و نسبت به خاکبرداری و رفع خطر این اثر اقدام شود.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول با اشاره به اینکه مسیر به علت ریزش بخشی از این مجموعه مسدود شده است، گفت: این پله تاریخی بهمن ماه ۸۸ با شماره ۲۹۱۷۸ در زمره آثار ملی میراث فرهنگی ثبت شده است.
وی با بیان اینکه اعتبارات میراث فرهنگی با توجه به گستردگی بافت قدیم دزفول جوابگو نیست، افزود: برخی خانههای تاریخی نیازمند مرمت هستند و به علت اینکه مالکان توانایی پرداخت هزینههای مرمت را ندارند در وضعیتی نامناسب به سر میبرند.
چراغ چشم اظهارداشت: بناهای تاریخی و کهن که از خشت و گل ساخته شدهاند نیز مانند سایر بناها عمر مفیدی دارند؛ برخی ۶۰ سال و برخی دیگر مانند پل ساسانی دزفول پس از گذشت یکهزار و ۷۰۰ سال پابرجا هستند.
وی افزود: راه حل احیای بناهایی که عمر مفید آنها تمام شده این است که برای حفظ، نگهداری، مرمت و بهسازی آنها به روز باشیم که لازمه آن داشتن اعتبارات کافی است.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول با بیان اینکه اداره میراث فرهنگی اعتباراتی برای حفظ، احیا و نگهداری این بناها ندارد، گفت: مرمت بناها توسط پیمانکار باید با صرف اعتبار پیگیری و بر این روند نظارت شود حال آنکه اعتبارات میراث فرهنگی ناچیز است و کفاف این هزینهها را نمیدهد.
وی به وجود ۲۴۰ هکتار بافت قدیم در دزفول اشاره کرد و افزود: نیاز است اداره بافت تاریخی توسط شهرداری دزفول راه اندازی شود که این امر در دست اقدام است.
چراغ چشم گفت: ۱۵۳ ساباط در دزفول داشتیم که اکنون تعداد آنها به ۵۳ ساباط رسیده و بقیه تخریب شدهاند در حالی که بافت تاریخی سرمایه ما است و باید با تامین اعتبار صنعت توریست را فعال و اشتغالزایی کنیم.
چراغ چشم از سرمایهگذاران بخش خصوصی خواست درخصوص مرمت بافت قدیم نیز مانند مرمت پل باستانی ورود کنند.
وی همچنین از دولت تقاضا کرد برای جذب توریست همکاری لازم را برای اختصاص اعتبار داشته باشد.
مجموعه تاریخی پله بچیلون دزفول یکی از آثار شاخص و قدیمی این شهر است که ارتفاعات شهر را به رودخانه دز وصل می کند.
با احیای این بنای تاریخی، ورود به یکی از مهمترین مسیرهای گردشگری بافت کهن دزفول شامل گذرهای مهراس، سیوند، هفت پر، صوبیون و سراب تسهیل مییابد.
مجموعه تاریخی پله بچیلون (پلا بچیلون، بندار بچیلون) بنایی قاجاری است که با توجه به اختلاف سطح محله های لوریان و مقدمیان با رودخانه جهت سهولت دسترسی اهالی به ساحل احداث شده است و همچنان نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
این مجموعه تاریخی سال ۹۸ با همکاری سازمان نوسازی شهرداری دزفول مرمت شد.