تهران- ایرنا- مقامات اوکراینی روز ۱۴ فروردین (۳ آوریل) از آزادسازی تمامی مناطق پایتخت، از کنترل نیروهای روسیه خبر دادند. هم‌زمان انتشار تصاویری دلخراش از اجساد غیرنظامیان در خیابان‌های شهر «بوچا»، جهان را بهت‌زده کرد.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، مقامات اوکراینی از آزادسازی ایرپین، بوچا، هوستومل و تمام مناطق اطراف و نزدیک کی‌یف خبر دادند. اما آنچه در این میان خبرساز شد، تصاویر شوکه‌کننده ای بود که از اجساد قربانیان غیرنظامی بوچا که برخی از آنان مسن هم بودند، منتشر شد.

پیشینه خبر

تصاویر منتشر شده از بوچا که منطقه حومه‌ای در شمال شرقی کی‌یف است، ویرانی کامل شهر را نشان می‌دهد. همچنان که یکی از تصاویر مربوط به خیابانی ۳۰۰ متری درست پس از اولین تابلوی شهر بوچاست که حدود ۲۰ جنازه را در کنار خیابان نشان می‌دهد.

آمار و ارقام متفاوتی از شمار غیرنظامیان کشته شده در بوچا در گزارش های مختلف از این رویداد اعلام شده است که خود حاکی از وجود ابهام درباره این فاجعه است؛ فاجعه ای که سازمان ملل و نیز مقامات روسیه از ضرورت انجام تحقیقات مستقل درباره آن سخن گفته اند اما هنوز روند تحقیقات شروع نشده و تا رفع ابهامات موجود، فاصله زیادی باقی است. مقامات محلی شمار قربانیان بوچا را ۳۰۰ تا ۳۵۰ نفر اعلام کرده اند. به گزارش رادیو «فرانس انفو»، «آناتولی فدوروک» شهردار بوچا از شناسایی ۲۸۷ جان‌باخته خبر داده است که در سه گور دسته‌جمعی که دو تا در نزدیکی کلیسای شهر است، به خاک سپرده شده‌اند. اما «آناتولی کوشنیرچوک» کشیش ارتش که وظیفه دفن اجساد را برعهده دارد شمار قربانیان را بیش از ۳۰۰ تن می‌داند. برخی گزارش ها از جمله گزارش خبرگزاری رویترز نیز تعداد کشته شدگان را بیش از ۴۰۰ نفر اعلام کرده ند.

بوچا همانند شهر دیگری «ایرپین» صحنه درگیری های شدیدی میان نیروهای ارتش اوکراین و روسیه بوده است.

کشیش ارتش با بیان اینکه فعلا اولویت تدفین اجساد افتاده در خیابان است، گفت: اجسادی نیز در خرابه خانه‌ها و زیر زمین ها وجود دارد که احتمالا به دلیل پرتاب نارنجک به محل اختفای آنان جان باخته اند.

اهمیت موضوع

انتشار تصاویر بوچا و نیز نخستین اظهارات مقامات اوکراینی در گرفتن انگشت اتهام وقوع جنایت به سمت نیروهای روسیه، واکنش‌های گسترده‌ای را در سطح بین‌المللی در پی داشت. این در حالی که جزئیات این جنایت مشخص نیست، اروپا و آمریکا در یک جبهه وقایع بوچا را «جنایت جنگی» خوانده و به اعمال تحریم‌های بیشتر علیه روسیه وعده دادند.

اتحادیه اروپا در نخستین واکنش از احتمال تصمیم‌گیری برای تحریم‌های بیشتر علیه مسکو خبر داد. شارل میشل رییس شورای اروپا  در صفحه توئیتر خود این مطلب را عنوان کرد و افزود: از تصاویر «جنایات» رخ داده توسط ارتش روسیه در منطقه آزاد شده بوچا متاثر شده است.

«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد وزارت خارجه آمریکا به مستندسازی جنایات نیروهای روسیه در اوکراین کمک خواهد کرد.

وی افزود: از زمان آغاز تهاجم روسیه، ما اعلام کردیم که نیروهای روسیه مرتکب جنایت جنگی شده اند و ما مشغول مستندسازی آنها بوده ایم تا اطلاعات لازم را در اختیار سازمان ها و مقامات مربوطه قرار دهیم.

«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز با جنایت جنگی خواندن آنچه در بوچا رخ داده، اعلام کرد که واشنگتن به زودی تحریم های جدیدی علیه روسیه وضع خواهد کرد.

«بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس در واکنش به مساله بوچا تصریح کرد که لندن برای «گرسنگی دادن به ماشین جنگی پوتین» تحریم‌ها علیه روسیه و حمایت‌های نظامی از اوکراین را افزایش می‌دهد.

وی افزود: بریتانیا در خط مقدم حمایت از تحقیقات دیوان کیفری بین‌المللی در مورد جنایات مرتکب شده در اوکراین بوده و وزیر دادگستری مجوز حمایت مالی اضافی و اعزام بازرسان متخصص را صادر کرده است - تا زمانی که عدالت اجرا نشود آرام نخواهیم گرفت.

«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه نیز در گفت‌وگویی رادیویی واکنش کشورش به حوادث شهر بوچا آغاز دور جدیدی از تحریم‌ها و اقدامات کشورش در مقابل جنایات جنگی است.

وی اعلام کرد: تحریم‌های نفتی علیه روسیه می‌تواند عامل بازدارنده‌ای برای مسکو باشد. مکرون این تحریم‌ها را برای پوتین دردناک توصیف کرد.

«اولاف شولتز» صدراعظم آلمان اعلام کرد که متحدان غربی در روزهای آینده بر سر تحریم‌های بیشتر علیه روسیه به دلیل تهاجم این کشور به اوکراین و بروز جنایت‌ در شهری در نزدیکی کی‌یف توافق خواهند کرد.

«جوسپ بورل» نماینده عالی اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد: بحث در زمینه تحریم‌های جدید به ویژه از سوی آلمان و فرانسه و در پی کشف تعداد زیادی از اجساد غیرنظامیان در نزدیکی کی‌یف به ویژه در بوچا، درخواست شده است.

در همین راستا « جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا خواستار محاکمه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به اتهام جنایت جنگی در بوچا در اوکراین شد و گفت تحریم های بیشتری علیه روسیه وضع خواهد کرد.

با وجود تمام واکنش های شدید و همسو از جانب غرب و آمریکا، روسیه اما قاطعانه اعلام کرده که اتهامات مطرح شده ازجانب غرب مبنی بر دست داشتن نیروهای روسیه در بروز این فاجعه انسانی، کاملا بی اساس است. مسکو چند سند و مدرک ارائه داده تا ثابت کند نقشی در این کشتار نداشته است. روسیه مدعی است نیروهایش پیش از آن که فاجعه بوچا روی دهد، این شهر و مناطق اطراف را ترک کرده بودند .

مقامات روس ادعا می کنند که روایت مقامات و اوکراین و غربی ها از فاجعه بوچا، روایتی گمراه کننده و بدور از واقعیت است.

ارزیابی

این موج محکومیت «جنایت جنگی» عیله مسکو در شرایطی به راه افتاده است که با توجه به ابهام موجود در مورد آنچه در بوچا گذشته است، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل تحقیق مستقل در مورد رویدادهای بوچا را خواستار شد و انجام این تحقیقات را ضروری خواند.

 گوترش در بیانیه‌ای اظهار داشت: عمیقاً از تصاویر غیرنظامیان کشته شده در بوچا دراوکراین شوکه شده‌ام. برای پاسخگو ساختن موثر، انجام یک تحقیق مستقل ضروری است.

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل و نیز سازمان عفو بین الملل نیز «تحقیقات مستقل و مؤثر» در مورد اتهام کشتار غیرنظامیان توسط نیروهای روسیه در شهر بوچا را خواستار شدند.

یک مقام ارشد دفاعی آمریکا نیز اعلام کرد که پنتاگون در موقعیتی قرار ندارد تا به صورت مستقل ادعاهای اوکراینی ها در خصوص جنایت های منتسب به نیروهای روسیه علیه غیرنظامیان در شهر بوچا را تایید کند، اما دلیلی برای رد این ادعاها نیز ندارد.

دیمیتری پولانسکی معاون نماینده روسیه در سازمان ملل خواستار برگزاری نشست شورای امنیت شد و درخواست کرد که این نشست درباره «اقدام تحریک‌آمیز افراط‌ گرایان اوکراینی» در شهر بوچا تشکیل شود.

کاخ کرملین روز دوشنبه اعلام کرد که قاطعانه اتهام دست داشتن در کشتار غیرنظامیان شهر بوچا در اوکراین را رد می کند.

در همین حال وزارت دفاع روسیه دربیانیه ای در این باره اعلام کرد: تمام واحدهای روسیه در روز ۳۰ مارس (۱۰ فروردین)، یک روز پس از مذاکرات رو در رو روسیه و اوکراین در ترکیه، به طور کامل از بوچا خارج شدند. علاوه بر این، در ۳۱ مارس (۱۱ فروردین) آناتولی فدوروک شهردار بوچا در یک پیام ویدئویی تأیید کرده بود که هیچ نظامی روسی در شهر وجود ندارد .

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه دیروز در نشستی خبری گفت: ما تمام تلاش خود را می‌کنیم تا ثابت کنیم اخبار مربوط به اتفاقات بوچا گمراه کننده است.

وی ادامه داد: انگلیس بار دیگر از تلاش برای تشکیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل در مورد بوچا جلوگیری کرد. درخواست دوم روسیه نیز برای تشکیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره اوکراین رد شد.

«آرنو کون» خبرنگار رادیو فرانس انفو حاضر در بوچا در گزارشی تصویری گفت: کسی نمی‌داند غیرنظامیان چه زمانی، چگونه و توسط چه کسانی کشته شده‌اند.

در این شهر چه رخ داده است؟ کسی به درستی نمی‌داند. واقعیت امروز بوچا «ابهام» و آنچه که در این شهر گذشته است «مبهم و نامشخص» است.