به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدعلی زلفیگل در آیین تکریم و معارفه روسای جدید و قدیم پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با تاکید بر توجه به تفاوت دانشگاهها و پژوهشگاهها اظهار داشت: پژوهشگاه ها باید کاری را انجام دهند که دانشگاه ها نمی توانند.
وی ادامه داد: انتظار از پژوهشگاه ها این است که نقش هدایتگری پژوهش را در صنف و رشته خود برعهده گیرند. اگر پژوهشگاه زیست فناوری کمتر از ۱۰۰ عضو هیات علمی دارد، آنها باید پروژه های کلان مرتبط با ماموریت های پژوهشگاه تعریف کنند و هر کدام با تعدادی از اساتید دانشگاه برای اجرای پروژه ها مشارکت کنند.
وزیر علوم اظهار داشت: این به معنای جذب نکردن دانشجویان پسادکتری در دانشگاه ها نیست و اگر قرار است در پژوهشگاه ها دانشجوی پسادکتری و دکتری جذب شود؛ باید با دانشگاه ها متفاوت باشد.
وی توضیح داد: ما نیازمند عالمان عامل هستیم. پژوهشگاه ها نقش هدایتگری را در کل کشور در صنف خود دارند و با این رویکرد به پژوهشگاه ها نگاه می کنیم.
پژوهشگاه ها نیازآفرینی کنند
زلفی گل با تأکید بر تعریف افق های جدید در حوزه نوآوری و فناوری در کشور گفت: یکی از اقدامات پژوهشگاه ها که باید در راس ماموریت های آنها باشد این است که ضمن نیازسنجی و برآورده کردن نیازهای امروز، نیازآفرینی برای آینده داشته باشند و پیش بینی کنند در حوزه مرتبط آنها چه نیازهای جدیدی در آینده ایجاد می شود.
وی در خصوص تحولات دنیای علم و رویکرد ژن درمانی و مولکول درمانی در درمان بیماری ها تصریح کرد: برای رسیدن به این درجه از سطح علمی نیاز به برنامه ریزی است و وزارت علوم با تاسیس معاونت فناوری در این زمینه برنامه ریزی کرده است.
وزیر علوم یادآور شد: برای رسیدن به افق های جدید در علم و فناوری به سه زیرساخت نرم افزاری، سخت افزاری و مغزافزاری نیاز داریم که هر سه در کشور مهیاست.
وی با اشاره به نامگذاری امسال به نام تولید؛ دانشبنیان و اشتغال آفرین گفت: این نامگذاری موقعیت ممتازی در اختیار جامعه فرهیخته قرار داده است که باید آن را قدر بدانیم و از آن در راستای دانش پذیری جامعه استفاده کنیم.
زلفی گل تاکید کرد: همین امر نشان می دهد جامعه پی برده است که اگر بخواهیم مشکل اشتغال را حل کنیم باید به دانش و فناوری متوسل شویم.
وزیر علوم در خصوص رییس جدید این پژوهشگاه نیز گفت: دکتر جواد محمدی، شخصیتی ملی است که این امر می تواند موجب رشد پژوهشگاه شود.
آیین تکریم دکتر مصطفی مطلبی، رییس پیشین و معارفه دکتر جواد محمدی رییس فعلی و پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری امروز (سهشنبه) با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و معاون پژوهشی وزارتخانه در محل این پژوهشگاه برگزار شد.
تعیین اولویت های سه سال آینده پژوهشگاه
رییس جدید پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیستفناوری نیز در این آیین گفت: این پژوهشگاه تنها پژوهشگاه در حوزه زیست فناوری و در سطح ملی است که در حوزه های دامی، پزشکی، صنعتی و ... فعالیت می کند و ۶۴ عضو هیات علمی دارد.
محمدی با اشاره به فعالیت محققان این پژوهشگاه خاطر نشان کرد: تفاهم نامه های خوبی بین پژوهشگاه زیست فناوری و صنعت منعقد شده و تاکنون بیش از ۱۲۰ ثبت اختراع در پژوهشگاه توسط محققان به ثبت رسیده است.محمدی ادامه داد: سعی داریم موضوع تقاضا محوری را در پژوهشگاه مد نظر قرار دهیم و پروژه ها را در این مسیر پیش ببریم.
وی با بیان اینکه اولویت های سه سال آینده را در پژوهشگاه مشخص کرده ایم، گفت: این اولویت ها بر اساس شاخص های صرفه جویی ارزی، وجود نمونه خارجی و پوشش طیف وسیعی از نیاز کشور تعیین شده است.
محمدی افزود: برنامه های پژوهشگاه تا سه سال آینده بر اساس معیار تشویقی تدوین شده و تعاملات بین المللی در این برنامه ها در نظر گرفته شده است.
در ادامه مصطفی مطلبی رییس پیشین پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری اظهار داشت: زیست فناوری یکی از پنج فناوری برتر دنیاست که موجب اشتغال فارغ التحصیلان، خودکفایی و خروج ارز می شود.
وی افزود: رسالت این پژوهشگاه حرکت به سوی رفع نیازها و کمک به خلق ثروت از طریق توسعه پژوهش و فناوری و تلاش برای ارتقای جایگاه پژوهشگاه بوده که در این راستا در سال ۲۰۱۹ با ۴۷ کشور دنیا و سال ۲۰۲۱ با ۲۴ کشور دنیا پروژه های علمی اجرا شد.
مطلبی تصریح کرد: در قالب برنامه ارتقای پنج دانشگاه و پژوهشگاه در تراز بین المللی وابسته به وزارت علوم که پژوهشگاه مهندسی ژنتیک و زیست فناوری هم در آن مشارکت داشته، تعداد پروژه های مشترک با خارج از کشور در سال ۹۹ به ۲۹ پروژه رسید.
وی در مورد میزان جوایز و اعتبارات پژوهشی بین المللی این پژوهشگاه گفت: میزان جوایز و اعتبارات پژوهشی پژوهشگاه به یک میلیون و ۶۵ دلار رسیده و تاکنون ۹ قرارداد فناوری منعقد شده و ۲۹ مورد نیز در خال انعقاد است.
محمدی ( متولد ۱۳۴۸) دارای دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکترای تخصصی در رشته ایمونولوژی پزشکی از دانشگاه کارولینسکا سوئد و عضو هیات علمی دانشگاه تهران است. از سوابق اجرایی وی میتوان مدیرکلی دفتر دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیر هیات عالی جذب اعضای هیات علمی در شورای عالی انقلاب فرهنگی را نام برد.