به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، استفاده از وسایل سرمایشی در روزهای گرم پیش رو از عواملی است که علاوه بر افزایش مصرف برق، موجب زیادتر شدن سبد هزینه ای خانوارها می شود.
کارشناسان صنعت برق معتقدند: از ۵۳ هزار مگاوات پیک بار تابستان بیش از ۲۰ هزار مگاوات مربوط به سیستم سرمایشی در بخشهای مختلف بوده که معادل کل مصرف برق ۳ کشور همسایه ایران است!.
حال آنکه در بخش خانگی و حتی سایر بخشها که از وسایل سرمایشی و روشنایی استفاده میکنند، با اندکی توجه و مصرف بهینه میتوان به تأمین برق کشور بهخصوص در اوج بار مصرف کمک شایانی کرد و علاوه بر این مشمول پرداخت هزینههای اضافی در قبض برق نشد.
براین اساس وزارت نیرو بر استفاده درست از وسایل سرمایشی تاکید ویژه دارد.
همانگونه که بارها از سوی مسئولان صنعت برق اعلام شده است، به دلیل فقدان سرمایهگذاریهای لازم در زیرساختهای صنعت برق در سالهای گذشته، ناترازی به مقیاس ۱۷ هزار مگاوات میان عرضه و تقاضای برق به وجود دارد و این خلأ در اوج فصل گرما، بیشتر احساس میشود، محدودیتهایی که در سال گذشته و در اوج گرمای تابستان منجر به خاموشیهای گسترده در کشور شد و در صورت همکاری نکردن همه بخشهای کشور اعم از خانگی، اداری، تجاری و ... میتواند به روزهای گرم تابستان امسال نیز تسری یابد.
بر این اساس شاید بد نباشد که به نحوه صحیح استفاده از لوازم برقی، بهخصوص آن دسته از وسایلی که بخش عمده مصرف برق منازل را به خود اختصاص میدهند، مروری دوباره داشت، چراکه روزمره شدن برخی عادات ممکن است سبب فراموشی اصول و استانداردها استفاده صحیح از امکانات زندگی شود، امکاناتی که به بهای بسیار گزاف از جمله هزینه کرد منابع تجدیدناپذیر انرژی کشور مانند نفت و گاز به دست آمده و بعضاً با سهلانگاری و بیتوجهی هدر رفته و اتلاف میشوند.
کولرآبی یا گازی؟
گرایش به استفاده از کولرهای گازی، اسپلیت و داکت اسپلیتها حتی در مناطق معتدل کشور در سالهای اخیر رو به فزونی است، این در حالی است که کولرهای آبی به لحاظ تولید رطوبت و خنکای مطبوع، صرفه اقتصادی و مصرف متعارفتر انرژی، همچنان بهترین گزینه برای مناطق عادی کشور به شمار میروند، مناطق معتدلی که بیش از ۸۰ درصد مساحت کشور را در بر میگیرد.
حال چگونه میتوان بیشترین بهرهوری را از کولرهای آبی در عین مصرف مطلوب و توام با ایجاد رفاه و آسایش داشت؟.
سرویس منظم و دورهای کولر، شستشو و تعویض بهموقع پوشالهای آن، علاوه بر کاهش مصرف انرژی، باعث افزایش طول عمر دستگاه شده و از نظر اقتصادی نیز بهصرفه است.
در عین حال مهمترین نکته درباره کولرهای آبی که مصرف برق آن را تا بیش از ۵۰ درصد کم کرده و به همان نسبت رقم قبض ما را نیز کاهش میدهد، استفاده از "دور کند" است. شاید فکر کنید که این کار در روزهای خیلی گرم شدنی نیست، اما هر مشکل راهحلی دارد. کافی است یک سایه بان روی کولر نصب کنیم و ضمن عایقبندی مناسب کانالها، از بسته بودن درها و پنجرهها مطمئن شویم تا از ورود هوای گرم به داخل منزل و اتلاف هوای خنک جلوگیری شود.
در هنگام خرید کولرآبی به برچسب مصرف انرژی توجه کنیم و کولر را با توجه به برچسب انرژی، مشخصات فنی و متناسب با نوع نیاز خریداری کنیم.
استفاده همزمان از چند وسیله گرمازا مانند اجاق، سماور، لامپهایی که گرمای زیادی تولید میکنند، موجب بالا رفتن دمای خانه شده و نیاز به استفاده از کولر را افزایش میدهد.
این در حالی است که در مناطق گرمسیر و شرجی کشور که دما و رطوبت بالا است، با توجه به الگوی مصرف برق ویژه این مناطق که در ماههای گرم به ۳ هزار کیلووات ساعت هم میرسد، استفاده از کولرهای گازی توجیهپذیر است. البته بسیاری میپرسند دمای آسایش کولرگازی چه دمایی است که هم خنکی لازم حاصل شود و همچنین کمترین افزایش قبض برق را داشته باشیم.
کارشناسان انرژی دمای آسایش را برای کولرهای گازی ۲۴ تا ۲۶ درجه میدانند.
به اعتقاد آنها سرویس بهموقع کندانسور کولرگازی و شست و شوی مداوم فیلترها و شبکه داخل کولر موجب صرفهجویی ۱۰ تا ۱۵ درصدی برق میشود.
درزگیر مناسب اطراف کولر، قرار نگرفتن در معرض تابش مستقیم خورشید نیز تأثیر زیادی در کاهش مصرف انرژی دارد.
خاموش کردن یک کولرگازی در منزل موجب کاهش ۳۰ درصدی مصرف برق خانوار میشود.