به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری المعلومه، «ایاد علاوی» نخست وزیر اسبق عراق در مصاحبه ای تلویزیونی گفت: با وجود اختلاف نظرم با نوری المالکی، اما وی به طور وسیع پیروز انتخابات پارلمانی شده است و هیچ طرفی نمی تواند المالکی را به حاشیه براند.
علاوی با اشاره بر پافشاری «مقتدا صدر» رهبر جریان صدر عراق بر تشکیل دولت اکثریت خاطرنشان کرد: صدر نمی تواند دولت اکثریت تشکیل دهد و رقبای سیاسی را کنار بزند و طیف های پیروز شده در انتخابات پارلمانی باید توافق کنند و نخست وزیر از جانب جریان صدر انتخاب شود و شورای چارچوب هماهنگی نیز با نامزد معرفی شده برای تصدی این پست موافق باشد.
ایاد علاوی در عین حال نتایج انتخابات پارلمانی اخیر عراق را زیر سوال برد و گفت: نتایج انتخابات اخیر جعلی است و بن بست سیاسی کنونی ناشی از تقلب و دستکاری در آرا به نفع طرف هایی سیاسی است و همه طرف ها مسئول بروز این وضعیت هستند چرا که برگزاری مجدد انتخابات زودهنگام با سازوکارهای شفاف و جدید را برای جلوگیری از وقوع این بحران درخواست نکردند.
علاوی که از شیعیان عراق و سیاستمداری سکولار تلقی می شود، در جوانی عضو حزب بعث بود و در سال ۱۹۷۵ از این حزب جدا شد. وی در سال ۱۹۹۱ جنبش وفاق ملی عراق را تأسیس کرد و تاکنون ریاست آن را برعهده دارد.
این سیاستمدار کهنه کار که کار سیاسی اش دراین سال ها بیشتر با ملی گرایان عراقی، اعم از اهل سنت و شیعه بوده است، بعد از سقوط صدام در 2003 میلادی، در دو انتخابات ۲۰۰۵ و ۲۰۱۰ درٰ رأس ائتلاف العراقیه، رقیب اصلی و جدی نوری المالکی برای تشکیل دولت بود و در انتخابات ۲۰۱۴ در رأس ائتلاف الوطنیه در انتخابات مجلس عراق حضور یافت که موفقیت چندانی نتوانست کسب کند.
عراق درپی اعلام نتایج انتخابات اخیر پارلمانی شاهد اختلاف نظر گروهها و جریان های سیاسی بر سر ماهیت و ساختار تشکیل دولت است.
«محمد الزیادی» عضو ائتلاف «دولت قانون» یکشنبه هفته جاری همزمان با تعیین تاریخ انتخاب رئیس جمهور، از نزدیک شدن دیدگاههای چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه عراق و جریان صدر در خصوص تشکیل دولت خبر داد.
وی در بیانیهای گفت: «مقتدی صدر رهبر جریان صدر، اکنون فرصتی برای یک راه حل سیاسی فراهم کرده است که با ائتلاف توافقی و دولت اکثریت متفاوت است».
الزیادی افزود: «همه به سمت تشکیل دولتی خواهیم رفت که مشارکت همه احزاب و جریانها را در این دولت از طریق مذاکراتی که اکنون در جریان است، تضمین کند».
عضو ائتلاف دولت قانون عراق تأکید کرد: «همه احزاب و جریانهای سیاسی عراق در حال انتخاب رئیس جمهور هستند، نه نخست وزیر و گام دیگر تشکیل بزرگترین فراکسیون پارلمان خواهد بود».
مقتدی صدر رهبر جریان صدر عراق اخیرا در توئیتی نوشت که جریان تحت زعامت خودش در تشکیل دولت دخالت نخواهد کرد، اما به یک سوم ضامن (چارچوب هماهنگی و همپیمانان آن) از ابتدای ماه مبارک رمضان تا نهم شوال فرصت میدهد تا دولت اکثریت را تشکیل دهند.
روز چهارشنبه گذشته، یک بار دیگر با غیبت بیش از ۱۴۰ نماینده پارلمان از شرکت در جلسه، نشست پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور از حد نصاب افتاد و به زمان دیگری موکول شد.