اسلام جاودان خرد روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: یک بهله عقاب صحرایی ۴۰ روز قبل به دلیل بیماری توسط یکی از دوستداران طبیعت به محیط بانان منطقه حفاظت شده خائیز شهرستان کهگیلویه تحویل داده شد.
وی ادامه داد: این گونه عقاب صحرایی پس از یک دوره کامل تیمارداری ۴۰ روزه در منطقه حفاظت شده خائیز رها سازی شد.
جاودان خرد گفت: عقاب صحرایی از گونه های حفاظت شده است که اغلب در ایران بصورت مهاجر دیده می شوند.
وی به پراکنش زیستگاه عقاب صحرایی (اسنپی) اشاره کرد و افزود: پراکنش جهانی این پرنده از مغولستان و روسیه شروع می شود و تا بخش هایی از آفریقای جنوبی ادامه دارد. این گونه تنها در ۴ کشور روسیه ، قزاقستان ، مغولستان و چین لانه سازی و تولید مثل می کند.
وی گفت : با شروع فصل زمستان این پرنده به سمت اکوسیستم های گرمسیری از جمله ایران حرکت و زمستان گذرانی می کند.
جاودان خرد گفت: منطقه حفاظت شده خائیز به دلیل تنوع گونه های جانوری ، مکان مناسبی برای زمستان گذرانی عقاب صحرایی بوده و به همین خاطر شاهد حضور چنین گونه ای در این اکوسیستم ارزشمند هستیم .
- عقاب صحرایی (عقاب استپی) با نام علمی (Aquila nipalensis) یک پرنده شکاری از تیره بازان است. این پرنده در ایران به صورت مهاجر یافت میشود و از پرندگانِ حفاظت شده به طول ۷۵ سانتیمتر است.
پرنده بالغ به رنگ قهوهای تیره، با پوشش متنوع زیر بال، شبیه قسمتهای دیگر بدن یا کمرنگتر از آن دیده میشود. زیر بال یکدست و پرهای پروازی کمرنگ تر یا پررنگ تر از آن و نوارهای تیره پهن در حاشیه انتهایی بالها که حاشیه سرشانه و پیش بال تیره رنگ است دیده میشود.
زیستگاه این پرنده دشتهای باز و خشک، مناطق نیمهبیایانی تا بیابانی و کوهپایههاست. این پرندگان به صورت مهاجر عبوری به صورت دسته جمعی در فصل زمستان از سیبری وارد ایران میشوند.
منطقه حفاظت شده خائیز با وسعت ۳۳هزار و ۳۳۳ هکتار واقع در حوزه استحفاظی شهرستان های گچساران ,کهگیلویه و بهبهان قرار دارد. منطقه ای است تپه ماهوری ,کوهستانی , صخره ای با بارندگی سالانه حداقل ۳۳۱میلی متر و حداکثر ۶۷۱میلی متر و دارای حداقل ارتفاع ۰۶۱متر و حداکثر ۳۳۱۱متر از سطح دریا می باشد .این منطقه در محدوده گرمسیری استان کهگیلویه و بویراحمد واقع است.
گونه های گیاهی منطقه شامل بلوط ،بنه ،کلخنگ، بادام وحشی ،ارژن ،خوشک،زالزالک،گون،گیالس وحشی و گیاهان دارویی و خوراکی اعم از آویشن ،بن سرخ ، تره ،قارچ ، برنجاس ،پونه کوهی ،حلپه ،گل گاو زبان ،کارده و گونه هایی از خانواده گندمیان است.
گونه های جانوری این منطقه شامل کل وبز ، کفتار ، شغال ،کاراکال ،روباه،تشی ،کبک،تیهو،بحری ،دلیجه،خوک وحشی ،خرگوش ،سنجاب ،سمور ،جوجه تیغی ،کبوتر ،عقاب ، شاهین ،انواع گنجشک سانان ،؛خانواده سبز قبا ،دارکوب ،هدهد ،کمرکولی ،بلبل ،انواع مارمولک ، افعی شاخدار ،انواعی از مارها ،کپور .ماهیان از جمله کپور معمولی ،کپور سرگنده ،کپور گوشتخوار و کپور نقره ای است.