مهدی قلعه نو در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا به شعار سال ۱۴۰۱ به نام سال تولید؛ دانش بنیان و اشتغال آفرین اشاره کرد و افزود: هدف ما در مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری این است که ۶ هزار شرکت دانش بنیان و شرکت های خلاق ایرانی توانمند که محصول تولیدی داشته و نیاز به توسعه بازار فروش دارند در حوزه توانمند سازی به بازارهای بین المللی متصل شوند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط خاص ایران در حوزه بین الملل متدها و روش های خاصی و متفاوتی را برای توسعه بازار این شرکت ها انجام می دهیم که از جمله آنها ایجاد کارگزاری، راه اندازی خانه نوآوری در خارج از کشور است که تاکنون توانسته ایم به واسطه آنها بازار خوبی برای محصولات دانش بنیان ایرانی فراهم کنیم.
رییس مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری یکی دیگر از برنامه های این مرکز را همکاری خارجی های داخل کشور است، خارجی هایی که در چارچوب نخبگی می گنجند، برنامه متنوعی برای آنها در نظر گرفته ایم، در این برنامه سعی داریم که نخبگان خارجی به محیط کسب و کار ایرانی علاقه مند شوند و با راه اندازی کسب و کار اشتغال ایجاد کنند و به عبارتی با سرمایه های کوچک و ایده های آنها بتوانیم در داخل کشور جذب کنیم.
قلعه نو همچنین گفت: در این خصوص در نظر داریم همه حمایت هایی که برای شرکت های دانش بنیان و ایرانیان در نظر گرفته شده است، برای آنها نیز ارایه شود و علاوه بر حمایت در حوزه اقامت در زمینه کسب و کاری نبز بتوانیم حمایت کنیم.
وی با یادآوری اینکه این برنامه از سال گذشته شروع شد، تصریح کرد: در حال حاضر هیات مدیره ۶۴ شرکت دانش بنیان فعال در ایران را افراد خارجی تشکیل می دهند، ظرفیت بسیار خوبی در حوزه نخبگان خارجی در ایران وجود دارد که باید از این ظرفیت استفاده کنیم.
رییس مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همچنین درخصوص محدویت هایی که همواره برای خارجیان در کشور برای فعالیت های اقتصادی وجود داشته است، گفت: ما سعی کردیم درخصوص فعالیت این افراد در شرکت های دانش بنیان محدودیت های موجود از قبیل اقامت و غیره را برطرف کنیم، چون این افراد کارآفرین هستند، در حال حاضر شرکتی داریم که توسط کارآفرین افغانستانی اداره می شود و تعداد زیادی از ایرانیان درآن کار می کنند.
قلعه نو تصریح کرد: در دنیا هم رویه به همین شکل است، روادید استارتاپی در سراسر دنیا وجود دارد، کافی است فرد ایده خوبی داشته باشد به راحتی می تواند در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی به راحتی اقامت بگیرد و خدمات دریافت کند.
وی تصریح کرد: مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری این روش را در کشور انجام می دهد، صاحبان ایده، صاحبان سرمایه، صاحبان دانش که علاقمند باشند در محیط ایران کسب و کار جدید ایجاد کنند حتما حمایت می شوند.
قلعه نو، پیش از این نیز به ایرنا از برنامه اعطای روادید علم و فناوری ایران به فناوران صاحبان ایده متقاضی ورود به ایران خبر داده بود. به گفته وی، بر اساس روادید علم و فناوری ایران، صاحبان ایده، صاحبان سرمایه و صاحبان دانش علاقمند راه اندازی کسب و کار جدید در ایران، حمایت می شوند.
وی افزود: فعالیت در این خصوص به تازگی با همکاری وزارت امورخارجه و وزارت کار شروع و موافقت نامه ای در این زمینه امضا شده است. بر اساس این موافقت نامه همکاری، روادید علم و فناوری ایران به کسانی که ایده داشته باشند و فناور باشند، اعطا می شود و می توانند از طریق این ویزا وارد ایران شوند. بر اساس روادید علم و فناوری به افراد سه تا ۶ ماه اجازه ورود داده می شود و سپس بر اساس سیستم اقامتی موجود برای متخصصان و نخبگان خارجی غیرایرانی، اقامت اخذ می شود.
قلعه نو یادآور شد: در صورتی که ایده و موضوع کسب و کار اتباع خارجی تایید شود، آنها وارد سیستم دریافت اقامت ایران می شوند و اقامت می گیرند. تاکنون ایده و شرایط ۲۵ نفر مورد ارزیابی قرار گرفته و تلاش می شود تا این طرح به سرانجام برسد.
وی با تاکید بر اینکه ایده های ارایه شده در حوزه های مختلف صنعتی و از کشورهای همسایه بوده است، افزود: در حال حاضر در مرکز تعاملات بین المللی علاوه بر روادید علم و فناوری، مکانیزم اقامت دادن به خارجیان نیز وجود دارد و خدماتی که به شرکت های دانش بنیان خودمان می دهیم به شرکت های خارجی که چارچوب دانش بنیانی ما را داشته باشند نیز اعطا می شود.