کاشان - ایرنا - رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان گفت: شاخص‌های این شهرستان در حوزه‌های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از نیمی از استان‌های کشور بالاتر است.

مهران سرمدیان روز چهارشنبه پس از بازدید از نمایندگی خبرگزاری جمهوری اسلامی در کاشان در گفت‌وگوی تفصیلی با خبرنگار ایرنا با اشاره به وجود ۵۷۰ هکتار بافت تاریخی در این شهرستان اظهار داشت: این بافت تاریخی در کشورمان بی‌نظیر است.

وی افزود: موقعیت کاشان به لحاظ جغرافیایی و قرار گرفتن در مرکز کشور از برخی استان‌های کشور برتر است، چرا که آزادراه امیرکبیر شمال و جنوب کشور را به هم متصل می‌کند.

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان گفت: تاکنون نزدیک به ۲ هزار اثر تاریخی در این شهرستان شناسایی شده که  ۳۳۵ اثر آن در فهرست ملی به ثبت رسیده است.

وی با یادآوری ثبت ملی ۴۰ میراث ناملموس در کاشان افزود: ترکیب‌بند شاعر و مرثیه‌سرای پرآوازه ایران محتشم کاشانی، مهارت دانش تهیه و ساخت کلوچه سنتی کاشان و آیین‌های گلابگیری قمصر و برزک از جمله اثرهای ناملموس میراث فرهنگی در این شهرستان است و تعداد دیگری از اثرهای ناملموس در حال آماده کردن برای ثبت ملی در سال‌جاری هستند.

سرمدیان اضافه کرد: کاشان دارای سه اثر ثبت جهانی شامل یک اثر ملموس مجموعه باغ تاریخی فین و ۲ اثر میراث ناملموس آیین سنتی مذهبی قالیشویان در مشهد اردهال، تنها آیین مذهبی که در کشور به تاریخ شمسی برگزار می‌شود و مهارت بافت فرش کاشان است.

تلاش برای ثبت کاشان به عنوان شهر جهانی نساجی

وی خاطر نشان کرد: کاشان در سال ۱۳۹۷ به عنوان شهر ملی نساجی در کشور شناخته و پرونده این شهرستان به عنوان شهر جهانی نساجی سنتی آماده و به تهران ارسال شد اما با توجه به شیوع ویروس کرونا این مهم میسر نشد که امیدواریم در سال‌جاری با پیگیری‌های مجدد محقق شود.

رییس اداره میراث فرهنگی کاشان گفت: ۸۰۰ خانه قدیمی و تاریخی که قدیمی‌ها فاخر و واجد ارزش ثبت ملی هستند در کاشان وجود دارد و هم اکنون نزدیک به ۲۵۰ باب از این خانه‌ها در حال مرمت و بازسازی برای تبدیل شدن به موزه مطبوعات، اقامتگاه سنتی، میهمان‌پذیر و خانه‌های عکاسی، ورزش و موسیقی است.

واگذاری برخی خانه‌های تاریخی به بخش خصوصی

سرمدیان با اشاره به بهره‌برداری خانه تاریخی فراهتی و واگذاری آن پس از بازسازی و  مرمت به عنوان سرای فراهتی به بخش خصوصی گفت: خانه‌های تاریخی اخباری، شیبانی و حکیم‌باشی نیز پس از مرمت و بازسازی کامل به بخش خصوصی واگذار خواهد شد.

وی ادامه داد: با واگذاری خانه‌های تاریخی به بخش خصوصی نه تنها از تخریب آن جلوگیری بلکه موجب اشتغال‌زایی می‌شود و همچنین ضریب اشغال تخت را نیز افزایش می‌دهد.  

وی با بیان اینکه کاشان دارای ۴۰ اقامتگاه سنتی است، اضافه کرد: اقامتگاه‌های این شهرستان نزدیک به سه هزار تخت دارند.

کاروانسرای گبرآباد نامزد ثبت جهانی

رییس اداره میراث فرهنگی کاشان از ارزیابی و تایید کاروانسرای گبرآباد این شهرستان برای ثبت جهانی خبر داد و اظهار داشت: قرار است پرونده این کاروانسرا تیر ماه امسال با تعداد دیگری از کاروانسراهای کشور به صورت مجموعه‌ای برای ثبت جهانی در یونسکو مطرح شود.

سرمدیان از اداره اوقاف و امور خیریه و شهرداری‌های کاشان و قمصر در همکاری و آماده‌سازی پرونده کاروانسرای گبرآباد قدردانی کرد.

وی رونمایی از تقویم گردشگری با حضور وزیر میراث فرنگی، صنایع دستی و گردشگری را یادآور شد و افزود: نزدیک به ۹۰ آیین در این تقویم آورده شده است.

به گفته وی، حضور گردشگران در کاشان فقط منحصر به تعطیلات نوروز و یا آیین‌های گل‌چینی و گلابگیری فصل بهار نمی‌شود، بلکه با توجه به برگزاری آیین‌هایی در تابستان، پاییز و حتی زمستان در شهرها و روستاهای این خطه می‌توان گردشگران را جذب کرد.

رییس اداره میراث فرهنگی کاشان با اشاره به وجود آستان مقدس سلطان‌علی‌بن امام محمد باقر (ع) در مشهد اردهال، امامزاده هلال بن علی (ع) آران و بیدگل و امامزاده آقاعلی عباس (ع) در بادرود شهرستان نطنز گفت: برای مشاهده آیین‌های سنتی مذهبی از جمله عزاداری‌ها می‌توان گردشگران مذهبی را به این منطقه هدایت و جذب کرد.

وی خاطر نشان کرد: کاشان از گذشته‌ دور تاکنون مرکز استان نبوده اما به دلیل وجود شاخص‌های منحصر به فرد میراث فرهنگی در این شهرستان، ستاد مرکزی در تهران بر پایه ماده‌های ۵۲ و ۵۳ تفویض اختیار مالی به کاشان داده است، یعنی اعتبارهای ملی جدای از مرکز استان، دریافت و هزینه می‌شود.

تشکیل شورای فنی میراث فرهنگی کاشان برای نخستین بار

سرمدیان با اشاره به تشکیل شورای فنی میراث فرهنگی با ترکیبی از افراد حقیقی و حقوقی در کاشان گفت: این شورا فقط در اداره‌های کل میراث فرهنگی مرکز استان‌ها تشکیل می‌شود اما شورای فنی میراث فرهنگی برای نخستین بار در کاشان تشکیل ‌شده و این روند ادامه دارد.

وی، مرمت چشمه سلیمانیه باغ فین پس از ۴۰ سال، افتتاح آزمایشگاه مرمت، برگزاری آیین خاص علمی برای بزرگداشت میرزا تقی‌خان امیرکبیر با همکاری دانشگاه تربیت مدرس، آیین نکوداشت استاد عباس اعتماد فینی شخصیتی که در محوطه باستانی سیلک با گریشمن همکاری داشته و برگزاری جشن ۸۳ سالگی ثبت باغ فین با حضور تمامی سرپرستان این باغ تاریخی را از دیگر اقدام‌ها در دوران سه و نیم ساله مدیریت خود در اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان عنوان کرد. 

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان با یادآوری برگزاری آیین تجلیل از استاد سیف‌الله امینیان محقق و پژوهشگر کشور در این شهرستان افزود: بخش‌های از فیلم مستند این شخصیت بزرگ فرهنگی ساخته شده است.

کاشان که به دلیل سبقه فرهنگی، مذهبی، اعتقادی و مردمان متدین از دیرباز به دارالمومنین مشهور است، در زمره شهرستان‌های با ظرفیت‌های متعدد در حوزه‌های مختلف و نگاه ویژه حاکمیت به شمار می‌رود.

این خطه با مساحت چهار هزار و ۳۹۲ کیلومتر مترمربع و جمعیت ۳۶۴ هزار و ۴۸۲ نفر بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵، پرجمعیت‌ترین شهرستان اصفهان پس از مرکز این استان و بیست و هشتمین شهر پرجمعیت ایران محسوب می‌شود.

منطقه عالم‌پرور کاشان در فاصله نزدیک به ۲۰۰ کیلومتری شمال اصفهان، به عنوان نخستین تمدن یکجانشینی و شهرنشینی به قدمت محوطه باستانی سیلک با پیشینه‌ بیش از هفت هزار سال به عنوان پایگاه تاریخ تمدن بشری درخشان در حوزه‌های میراث فرهنگی و گردشگری محسوب می‌شود و مجموعه باغ جهانی فین این شهرستان نیز تا پیش از شیوع ویروس کرونا پربازدیدترین مکان تاریخی و گردشگری کشور بوده است.