تهران- ایرنا- در مراسم خاکسپاری و ختم «حمید خوشخوان» پیشکسوت خوشنام داوری، نه تنها هیچیک از مسئولان فدراسیون فوتبال حضور نداشتند، حتی رئیس کمیته داوران و دبیرکل فدراسیون فوتبال هم حضور پیدا نکردند.

در جایی که «داریوش مصطفوی، حسین شمس، علی دوستی‌مهر، نیما نکیسا، هادی دزفولی» و ... در کنار پیشکسوت‌های داوری و «سید مهدی سیدعلی» داور آخرین «شهرآورد پایتخت» حضور داشتند، خبری از بازیکن‌های اسبق استقلال و پرسپولیس که در زمان قضاوت‌های خوشخوان بازی می‌کردند، نبود.

برادران خوشخوان (محمود، حمید و حسین) نقش مهمی در داوری فوتبال کشور داشته‌اند و در مجموع هشت «شهرآورد پایتخت» را به عنوان کمک داور و داور قضاوت کردند.

«محمود خوشخوان» که بهمن‌ماه ۱۳۹۷ درگذشت، دو بار کمک داور «شهرآورد پایتخت» بود. وی که سابقه ۹ سال ریاست کمیته داوران را داشت در «شهرآورد دوازدهم» و آن دیدار ۶ تایی‌ها معروف، کمک داور دوم «نیکولای پترو چیانو» داور رومانیایی بود و بار دوم در «شهرآورد بیستم» که منجر به برتری ۳ بر صفر تاج سابق شد، کمک داور اول «ایش وایلر» داور آلمانی بود.

«حمید خوشخوان» که به‌تازگی فوت کرد یک بار کمک داور و دو بار داور دیدار تیم‌های استقلال و پرسپولیس بود. وی که یکی از معلمان زحمت‌کش و بازنشسته کشور بود، به عنوان ناظر و مدرس داوری در سطح کشور نیز فعالیت می‌کرد. نخستین بار در «شهرآورد ۲۵‌» کمک داور دوم «محمد صالحی» بود که بازی با تساوی یک بر یک به پایان رسید.

حمید خوشخوان که یک داور ملی محسوب می‌شد در «شهرآورد ۲۶» که پرتماشاگرترین نبرد تاریخ تیم‌های استقلال و پرسپولیس بود و ۱۲۰ هزار تماشاگر داشت با قضاوت عالی خود با توجه به باخت یک بر صفر پرسپولیس، بدون هیچ حادثه‌ای بازی را به پایان رساند. او در این دیدار تنها یکبار از کارت زرد استفاده کرد و شاهرخ بیانی تنها اخطاری این مسابقه بود.
 



حمید خوشخوان یک داور ملی محسوب می‌شد که در «شهرآورد ۲۶» پرتماشاگرترین نبرد تاریخ تیم‌های استقلال و پرسپولیس را با ۱۲۰ هزار تماشاگر قضاوت کرد.حمید خوشخوان در یکی از مصاحبه‌های خود در باره این دیدار گفته بود: «همیشه منتظر روزی بودم که قضاوت «شهرآورد» را به من بدهند و بالاخره یک بار در سال ۱۳۶۲ این اتفاق افتاد و من خیلی خوشحال شدم. روز خیلی سختی بود چون مسئولیت سنگینی روی دوشم حس می‌کردم. بیش از ۱۲۰ هزار نفر به ورزشگاه آمده بودند. من سال قبل از این دیدار نیز کمک داوی «شهرآورد» بودم اما سال ۱۳۶۲ نخستین تجربه‌ام به عنوان داور وسط در «شهرآوردها» بود. آن بازی را استقلال با گل «پرویز مظلومی» یک بر صفر برد.  در آن بازی حتی روی پروژکتورها هم تماشاگر نشسته بود. اواخر بازی که می‌خواستیم نورافکن‌ها را روشن کنیم، بازی یک ربع متوقف شد که تماشاگران از روی آن‌ها پایین بیایند. خوشبختانه هیچ مشکلی پیش نیامد. من همیشه سعی می‌کردم که بازی را مدیریت کنم و از دادن کارت زرد زیاد اجتناب می‌کردم. در آن بازی فقط یک اخطار به شاهرخ بیانی دادم. بازیکنان هم مسائل را رعایت می‌کردند. من از قضاوتم در آن بازی راضی بودم چون تماشاگرها هم راضی بودند.»

«یادم هست که معمولاً بعد بازی‌ها خیلی به داورها اعتراض می‌شد اما بعد از پایان بازی هیچ کسی به من اعتراض نکرد. عقیده دارم داور باید کارت‌هایش را مدیریت کند و هر بازیکنی که خطا کرد به کتاب مراجعه نکند و کارت بدهد!
اخطار و اخراج در اختیار داور است اما داورهای ما از کارت‌های زرد و قرمز زیاد استفاده می‌کنند. داورها باید بازی را مدیریت کنند اما کاری هم نکنند که حق تیمی ضایع شود. متاسفانه برخی داورهای ما با اینکه سال‌های زیادی است قضاوت می‌کنند، کارت‌های زیادی می‌دهند.»

او برای بار دوم در سال ۱۳۶۸ «شهرآورد ۳۱‌» را قضاوت کرد و مسن‌ترین داور تاریخ دیدارهای استقلال - پرسپولیس لقب گرفت. در آن بازی پرسپولیس با تک گل «رضا عابدیان» از سد استقلال گذشت. او در این دیدار به «رحیم یوسفی، مجتبی محرمی و کریم باوی» از پرسپولیس و «مجید نامجومطلق» از استقلال کارت زرد داد. زنده‌یاد حمید خوشخوان در «شهرآورد ۲۶» ۴۵ سال داشت و در «شهرآورد ۳۱» ۵۱ ساله بود.

آن‌ها از این ماجرا بی‌خبر بودند؟
«حسین خوشخوان» رئیس اسبق واحد داوران هیأت فوتبال استان تهران که سابقه قضاوت در «شهرآورد پایتخت» را در کارنامه داوری خود دارد درباره عدم حضور یکی از اعضای فدراسیون فوتبال و رئیس کمیته داوران در مراسم خاکسپاری و ختم حمید خوشخوان به خبرنگار ایرنا گفت: «واقعیت اینکه تا آنجایی که یادم می‌آید در ورزش ما هیچ‌گاه توقع خاصی نداشتیم. خود انسان باید بداند، یعنی شما احساس می‌کنید که آن‌ها از این ماجرا بی‌خبر بودند؟ حالا اگر نیامده‌اند و شرکت نکردند این را باید از خود آن‌ها پرسید.

در گذشته نیز وقتی آن یکی برادرم «محمود» فوت کرد نفراتی مثل «علی خسروی» خیلی زحمت کشیدند، پای کار بودند و همه کارها را انجام دادند. در سر مزار هم دیدید همه همت کردند یک مراسم در خور نام حمید خوشخوان را برگزار کردند.»

وی نخستین‌بار در «شهرآورد ۳۰» کمک داور اول و در «شهرآورد ۳۳» نیز به عنوان کمک اول «هادی دزفولی» بود و سرانجام در «شهرآورد ۳۷» به عنوان داور، دیدار استقلال و پرسپولیس را سوت زد که دو تیم به تساوی بدون گل رسیدند.
وی درباره احترام فدراسیون فوتبال نسبت به پیشکسوتان در این حوزه گفت: «باید نسبت به پیشکسوت‌های خود ادای احترام کنند؛ پیشکسوت‌ها برای این فوتبال زحمت کشیدند اما وقتی نمی‌آیند ما چه کار کنیم؟! آن‌ها می‌فهمند که این جزو وظایف آن‌هاست.»
«خدا سلامت نگه دارد آقای محسن ترکی را؛ در مراسم آن یکی برادرم «محمودخان» دیدیم که با یکی از دوستان خود از شهرستان آمده بود و ساعت ۲ بعدازظهر همان روز هم پرواز داشت؛ این خیلی کار بزرگی بود و ما (خانواده خوشخوان) هیچ‌گاه این لطف او را فراموش نمی‌کنیم. حالا آن‌هایی که در تهران هستند و ادعا دارند و پای کار نیستند چه کار می‌توانیم بکنیم؟»


 


روابط عمومی و دبیرکل فدراسیون فوتبال پاسخگو باشند
«داریوش مصطفوی» که هنوز به عدم شفاف‌سازی عزل «شهاب‌الدین عزیزی‌خادم» توسط هیأت‌رئیسه فدراسیون فوتبال معترض است در حاشیه این مراسم به خبرنگار ایرنا گفت: «متاسفانه این عدم حضور مشکل اصلی محسوب نمی‌شود؛ این درست که باید اصل باشد اما شاید دوست ندارند بیایند، یا نمی‌خواهند بیایند. فدراسیون به عنوان یک مجموعه‌ای که فوتبال زیرنظر آن اداره می‌شود و چون فوتبال همگانی است و مردم به آن علاقه‌مند هستند باید یک حرکتی انجام می‌داد.»

«در این رابطه باید فقط روابط عمومی و دبیرکل فدراسیون فوتبال پاسخگو باشند. به این مهم هم توجه داشته باشید که هیأت‌ فوتبال استان‌ها مصمم هستند تا رأی کافی را به بازگشت عزیزی‌خادم بدهند. آن‌هایی که او را کنار گذاشتند بیایند شفاف‌سازی کنند و علت کنار گذاشتن عزیزی‌خادم را بگویند. اگر خلاف کرده خلافش را رسانه‌ای کنید تا همه از آن مطلع شوند. اگر یک نفر از او خوشش نمی‌آید، دلیل برکناری که نمی‌شود. متاسفانه نه تنها در فوتبال بلکه امور ورزش ما افرادی قرار گرفته‌اند که حتی ۲ ساعت مدیریت نکرده‌اند.»

باید به پیشکسوت بیشتر رسید و بتوانیم در زمان بازنشستگی‌ به آن‌ها خدمت کنیم. حمید خوشخوان در این اواخر که بیمار بود کمتر کسی به او سر زد.«علت برکناری عزیزی‌خادم از ریاست فدراسیون فوتبال نه تنها برای من بلکه برای هیچکس مشخص نیست و من به عنوان فردی که در این فوتبال خون و دل خوردم تقاضا دارم مدارک تخلف ایشان را به همه نشان دهید. حتی این پرسش امیر قلعه‌نوعی هم بوده که این آقا (عزیزی‌خادم) برای چه برکنار شده است؟! اگر خلاف کرده بگویید ما هم بدانیم. یک ساعته رئیس فدراسیون فوتبال را برکنار می‌کنند و ۲۰ دقیقه‌ای نفر جایگزین او را معرفی می‌کنند و این حرکت در آرشیو تاریخ فوتبال ما به ثبت رسیده است.»


واکنش حسین شمس
«حسین شمش» سرمربی اسبق تیم ملی فوتسال کشورمان نیز در حاشیه مراسم خاکسپاری حمید خوشخوان به خبرنگار ایرنا گفت: «مراسم بسیار خوبی بود؛ فقط باید اظهار تأسف کنیم از اینکه خیلی از کسانی که باید می‌آمدند نیامدند. رئیس کمیته داوران غایب بود از فدراسیون فوتبال هیچکس حضور نداشت اما باید اشاره کرد که هر چه داور خوب در این چند سال اخیر داشتیم از هادی دزفولی بگیر تا داورهای آخرین «شهرآورد پایتخت» یعنی سید مهدی سیدعلی و محمدرضا منصوریان همه حضور داشتند. داورهای جوان بسیاری حضور یافتند. خوشخوان معلم ورزش منطقه ۱۱ بود و بسیاری از همکارانش آمده بودند.

از کمیته ملی المپیک هم باید تشکر کرد که به سرعت کار را انجام دادند تا حمید خوشخوان در کنار برادرش محمود در قطعه نام‌آوران به خاک سپرده شود. باید به پیشکسوت بیشتر رسید و بتوانیم در زمان بازنشستگی‌ به آن‌ها خدمت کنیم. حمید خوشخوان در این اواخر که بیمار بود کمتر کسی به او سر زد.
همانطور که علی خسروی (پیشکسوت داوری)  در مراسم گفت، اگرچه ایشان داور بین‌المللی نبود اما یکی از بهترین داورهایی بود که تاریخ فوتبال ایران به خود دیده است و بزرگ‌ترین رویداد تاریخ فوتبال ایران یعنی شهرآورد استقلال و پرسپولیس را در حضور بیش از ۱۲۰ هزار تماشاگر قضاوت کرد بدون آنکه هیچ مشکلی پیش بیاید و این برای همیشه در تاریخ فوتبال ما ماندگار است.»

«علی دوستی‌مهر» سرمربی اسبق تیم‌های ملی نوجوان و جوانان ایران نیز از عدم حضور فوتبالی‌ها ناراحت بود و ابراز تاسف کرد. وی چون مدت‌هاست از حواشی فوتبال دوری می‌کند تنها به این جمله بسنده کرد و به خبرنگار ایرنا گفت: «من یک معلم هستم و بگذارید به کار معلمی خود بپردازم.»