مجید امرایی در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا، اظهار داشت: طبق اعلام مبادی رسمی بهداشتی و درمانی بیش از ۵۰ درصد اختلالات و تنش های شدید روانی در بین مردم ایران به علت مسائل و مشکلات اقتصادی است.
وی افزود: این اختلالات روانی منتج از مسائل و مشکلات اقتصادی (که بطور قطع مفاسد اقتصادی در تشدید آنها موثر بوده)، نیازمند پیشگیری و درمان جدی از سوی مبادی قانونی و تلاش های اجتماعی، فرهنگی، هنری، توانبخشی و بازتوانی برای ارتقاء سطح سلامت، دانش و آگاهی جامعه است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: تا سال ۱۳۹۵ افسردگی و اضطراب ۱۴ درصد کل بار بیماری های روانی کشور را به خود اختصاص می داد و بدون شک و بطور طبیعی به دلیل افزایش مشکلات اقتصادی جامعه و تبعات ناشی از پاندمی کووید ۱۹و سویه های متعدد، این آمار اکنون بیش از گذشته است.
وی خاطر نشان کرد: اگر به مشکلات روانی ناشی از فقر اقتصادی مسائل روانی ناشی از اپیدمی کووید ۱۹ را که بیش از دو سال است جامعه جهانی و به تبع آن جامعه ما نیز درگیر آن بوده است را اضافه کنیم عمق فاجعه مشکلات روانی بیشتر مشخص خواهد شد.
نویسنده کتاب دراماتراپی در مسیر تکامل افزود: حدود چهل درصد مردم ایران افسردگی و اضطراب ناشی از مسائل فردی و اجتماعی را تجربه کرده اند و هر ایرانی بطور طبیعی سه اختلال، (افسردگی ، اضطراب و خشم) را با تمام وجود در خود احساس کرده است و نیازمند توجه جدی در امر سلامت روان است.
این استاد دانشگاه افزود: افسردگی و اضطراب در کنار دیگر بیماری های روانی از جمله، اختلالات وسواسی، اختلالات ارتباطی و اختلالات سازگاری این نکته را به ما متذکر می شود که باید بطور جدی در امر پیشگیری، درمان و مراقبت مشکلات روانی جامعه گام برداریم.
به گفته این پژوهشگر بین المللی حوزه هنر درمانی آمارها در سطح کلان نشان می دهد که حدود ۲۳ درصد جمعیت کشور به نوعی دچار اختلالات روانی هستند و حدود ۶۶ تا ۷۵ درصد این افراد برای درمان به روانپزشکان، روانشناسان و متخصصان سلامت روان مراجعه نمیکنند.
امرایی در ادامه افزود: آمارها در سطح کلان یادآور این نکته مهم است که مشکلات روانی اگر مورد توجه جدی قرار نگیرند آسیب های طولانی مدت آن در آینده نه چندان دور در قالب "فرهنگ رفتاری جامعه" تا سالیان سال ادامه خواهد داشت زیرا اگر امر خشنی به رفتار عمومی تبدیل شود خلاصی از آن بسیار سخت خواهد بود زیرا مقاومت جامعه در مواجهه با تغییر رفتار بسیار هزینه بردار و مشکل است.
نویسنده کتاب ده قدم با نمایش درمانی تصریح کرد: با این توصیفات بر ما آشکار خواهد شد که عدم توجه به معیشت و مشکلات اقتصادی یکی از مهمترین مسائل بیماری زای روانی جامعه است و نیازمند توجه جدی به امر معیشت مردم به عنوان سرچشمه اختلالات روانی هستیم تا با ارتقاء سطح معیشتی جامعه و کاهش مشکلات اقتصادی در کنار افزایش خدمات عمومی درمانی و توانبخشی حوزه سلامت نگر مورد توجه قرار گیرد.
عضو موسس اتحادیه جهانی دراماتراپی WADTh خاطرنشان کرد: آمارهای سال ۱۳۹۵ نشان می دهد که ۸۲.۷ درصد مردم تهران حداقل یک بار فشار روانی شدید پس از سانحه PTSD را تجربه کرده اند که البته این تجربه در مجردها و زنان به دلیل تنهایی و انزوا و فشارهای ناشی از عدم حمایت خانواده و اجتماع بیشتر بوده است. آمارهای تحقیقی نشان می دهد ۴۵.۶ درصد نگرانی مردم ایران از فشار اقتصادی ناشی از معیشت است. در همین تحقیقات نشان داده شده است که هر یک دلارهزینه برای سلامت روانی مردم چهار دلار صرفه جویی اقتصادی برای کشور به همراه خواهد داشت.
نویسنده کتاب دراماتراپی راهی برای آزاد سازی ذهن افزود: با این توصیفات یک میدان بزرگ اقتصادی در حوزه پیشگیری، درمان و مراقبت روانی جامعه ایران به وجود آمده است که در صورت کم توجهی و سوء استفاده سودجویان اقتصادی و عدم توجه جدی به آن تبعات منفی اجتماعی زیانباری در پی خواهد داشت .
امرایی افزود: توجه جدی به درمان های کمکی چون «آرت تراپی»، «دراماتراپی» و «فیزیکال تراپی» در کنار «درمان های دارویی» و «حمایت های بیمه ای» و «مشاوره ای» و «توانبخشی و بازتوانی» می تواند راه بیماری را به سلامت هدایت کند. و در صورت برنامه ریزی مدون در حوزه سلامت روانی جامعه در کوتاه مدت ثمرات مثبتی در امر سلامت عمومی جامعه به دست خواهد آمد.
امرایی توصیه کرد: تشکیل «مراکز روزانه» و «پاره وقت» در حوزه سلامت روان و هنر درمانی، برای پیشگیری، درمان و مراقبت به همراه خدمات بیمه ای تکمیلی مناسب در حوزه پوشش خدمات سلامت روانی، توجه به مصرف دارو های مکمل آهن و افزایش ویتامین ها در مراکز آموزشی چون مدارس برای دانش آموزان و کادر آموزشی و دانشگاه ها و دانشجویان و اساتید، در کارخانه ها و شرکت ها برای کادر اداری و کارگری در کنار خدمات روانشناسی، مشاوره و روانپزشکی می تواند از افزایش این آمارهای تکان دهنده جلوگیری کند.
این استاد دانشگاه گفت: گسترش مراکز خدمات خصوصی در رده های سنی کودک و نوجوان، میانسالان و بزرگسالان در حوزه درمان های کمکی با ارتقاء سطح مهارتی و ارتباطی جامعه می تواند راه بهبود سلامت عمومی جامعه را هموار سازد.
نویسنده کتاب دراماتراپی و تئوری نقش ها تصریح کرد: بی گمان توجه به حوزه های درمان کمکی چون دراماتراپی، آرت تراپی، فیزیکال تراپی و یوگای شادی و خنده و طراحی سفرهای کم هزینه سیاحتی و تفریحی کوتاه مدت برای کاهش فشار های روانی می تواند در امر بهبود سلامت روان جامعه موثر باشد که امید است با اقبال برنامه ریزان حوزه مدیریتی مواجه شود.
وی افزود: به نظر می رسد می توان با تشکیل کارگروه های تخصصی با ترکیبی از متخصصان حوزه هنر، بهداست و درمان، برنامه ریزی شهری و دیگر مراکز مرتبط در این مسیر گام برداشت.
به گفته این نویسنده و روزنامه نگار، وزارت بهداشت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم تحقیقات و فن آوری و شهرداری ها در این مسیر پیشگام خواهند بود تا با به کارگیری متخصصان هرحوزه خدمات متناسب با مسائل اختلالی مراجعان خود را در مراکز روانپزشکی و کلینیک های توانبخشی و بازتوانی و مراکز روزانه و پاره وقت و مراکز دراماتراپی و آرت تراپی و فیزیکال تراپی در اولویت برنامه ها قرار دهند.
وی افزود: فراموش نکنیم که پیشگیری یکی از ویژگی های مهم جامعه توسعه یافته است، سلامت جسمی و روانی گام نخست سلامت اجتماعی و ارتباطی است "افکار سالم در بدن های سالم پرورش می یابد.