به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری رویترز، از سال ۲۰۰۰ دهها دانشمند بین المللی هر سال وارد ایستگاه علوم شمال شرقی روسیه در سیبری می شوند تا درمورد تغییرات اقلیمی در محیط قطب شمال مطالعاتی انجام دهند، اما امسال این اتفاق نیفتاد.
در پی حمله روسیه به اوکراین، موسسه بیوژئوشیمی ماکس پلانک آلمان تامین مالی مورد نیاز برای پرداخت دستمزد پرسنل این ایستگاه تحقیقاتی و حفظ ابزارهایی برای اندازه گیری سرعت آب شدن یخ های قطبی و میزان انتشار گاز متان را قطع کرد.
به گفته پیتر هرگرزبرگ سخنگوی انجمن ماکس پلانک، مسدود شدن این بودجه می تواند به خللی در اندازه گیری های این ایستگاه منجر شود و درک دانشمندان از روند گرم شدن زمین را به خطر اندازد.
به گفته دانشمندان، صدها پروژه مشارکتی بین موسسات روسی و غربی متوقف شده اگر جملگی لغو نشده باشد.
بسیاری از کانال های ارتباطی بسته شده و سفرهای تحقیقاتی به مدت نامعلومی به تعویق افتاده است.
پروژه های متاثر از تعلیق کمک های غرب شامل ساخت تاسیسات تحقیقات در روسیه همچون تاسیساتی است که اروپا ۲۵ میلیون یورو (۲۷.۴ میلیون دلار) برای تامین بودجه آن وعده داده بود.
به گفته دانشمندان، فناوری هایی از این دست، باب انجام نسلی از تحقیقات را می گشاید که می تواند به همه موارد از فیزیک بنیادی گرفته تا تولید مواد جدید، سوخت و دارو کمک کند.
پس از توقف همه سطوح مشارکت اتحادیه اروپا با نهادهای روسی، یک پروژه کمکی دیگر به ارزش ۱۵ میلیون یورو (۱۶.۷ میلیون دلار) برای طراحی مواد کم کربن و فناوری باتری های مورد نیاز برای انتقال انرژی به منظور مقابله با تغییرات اقلیمی نیز متوقف شد.
براساس این گزارش، هنگامی که اتحاد جماهیر شوروی فروپاشید، هزینه های روسیه در زمینه علم کاهش یافت و هزاران دانشمند به خارج از روسیه نقل مکان یا رشته کاری خود را رها کردند.
هر چند تامین مالی روسیه بهبود یافت، اما بسیار کمتر از بودجه غرب است. در سال ۲۰۱۹، روسیه یک درصد از تولید ناخالص داخلی اش را صرف علم و توسعه کرد و حدود ۳۹ میلیارد دلار در بخش ارز و نوسانات قیمت ها اختصاص یافت.
بخش اعظم این مبلغ در زمینه علوم فیزیکی همچون فناوری فضایی و انرژی هسته ای هزینه شده است.
در مقایسه آلمان، ژاپن و آمریکا هر یک تقریبا ۳ درصد از تولید ناخالص داخلی شان را صرف کردند. برای آمریکا این میزان در سال ۲۰۱۹ به ۶۱۲ میلیارد دلار رسید.
با این همه، بخش علوم روسیه به دلیل مشارکت در پروژه هایی با دانشمندان خارجی تقویت شد. به عنوان نمونه روسیه و آمریکا کنسرسیوم بین المللی را هدایت کردند که ایستگاه فضایی بین المللی را در سال ۱۹۹۸ راه اندازی کرد.
رئیس سازمان فضایی روسیه (روسکاسموس) اعلام کرد فعالیت های مشارکتی این سازمان در ایستگاه فضایی تعلیق می شود تا زمانی که تحریم های مرتبط با حمله به اوکراین لغو شود.
در میان فوریت دارترین تلاش های تحقیقاتی به وقفه افتاده، پروژه تحقیق در مورد تغییرات اقلیمی در قطب شمال روسیه است.
این مساله برای دانشمندان نگران کننده است، زیرا گرمایش جهانی، زمین یخ زده را که حدود ۱.۵ تریلیون تن کربن آلی دارد، آب می کند. دو برابر میزانی که امروز در جو وجود دارد.
با ذوب شدن یخ های دائمی، مواد آلی موجود در یخ تجزیه و گازهای گرم کننده زمین همچون متان و دی اکسید کربن بیشتری آزاد می شود. دانشمندان نگرانند که این انتشار منجر به تغییراتی شود که از کنترل خارج گردد.
دانشمندان روسی داده های مربوط به یخ های دائمی را طی سال ها جمع آوری کرده و به اشتراک گذاشته اند، اما محققان غربی مطمئن نیستند که این کانال های ارتباطی همچنان باز بماند.
برخلاف موضع اروپا، دولت آمریکا هیچ دستورالعمل روشنی در زمینه تعامل با نهادهای روسی صادر نکرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به رویترز گفت: ما مردم روسیه را مسئول درگیری نمی دانیم و معتقدیم ادامه تعامل مستقیم با مردم روسیه از جمله در زمینه های علمی و فناوری ضروری است.
حتی اگر روسیه موفق به تکمیل پروژه های عملیاتی شود، مشخص نیست این کار بدون موجود بودن ابزارهای نهادهای غربی برای تجزیه و تحلیل داده ها تا چه حد ارزشمند خواهد بود.
در این میان، الکساندر سرگیو رئیس آکادمی علوم روسیه گفت که بسیاری از دانشمندان روسی از این کشور نقل مکان کرده اند.
اگرچه بودجه خارجی تنها بخش کمی از هزینه های علمی روسیه را در بر می گیرد، اما دانشمندان روسی به این پول برای ادامه پروژه ها وابسته هستند.