یوسف افضلی در گفتوگو با خبرنگار عتبات عالیات در ایرنا، با بیان اینکه صحن حضرت زهرا (س) در ضلع غربی حرم مطهر حضرت علی(علی) در شهر مقدس نجف اشرف با ۲۲۰ هزار متر مربع زیربنا بعد از مسجد الحرام در عربستان، یکی از بزرگترین پروژههای عمرانی در جهان اسلام به شمار میرود، اظهار داشت: این طرح با هدف توسعه حرم مطهر و بهرهمندی هر چه بیشتر زائران به دست متخصصان ایرانی طراحی و ساخته شده است و بر اساس پیش بینیهای انجام گرفته در صورت ادامه روند موجود در ۲۷ تیرماه جاری مصادف با عید غدیر خم افتتاح خواهد شد.
وی با بیان اینکه تا پیش از شیوع بیماری کرونا حدود ۵ هزار نیروی متخصص و غیر ایرانی در طراحی و ساخت مجموعه عتبات مشارکت داشتند، ادامه داد: هم اکنون حدود ۳ هزار نیروی متخصص و ماهر ایرانی عهده دار کار طراحی، ساخت و ترمیم عتبات عالیات در عراق هستند.
معاون فرهنگی و مشارکت های مردمی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات با بیان اینکه در مجموع صحن حضرت زهرا (س) به دو بخش زیارتی و غیرزیارتی تقسیم میشود، اظهار داشت: بخش زیارتی این مجموعه در چهار طبقه به مساحت ۱۰۰ هزار مترمربع مشتمل بر فضاهای عبادتی و زیارتی است که ۵۰ درصد از مساحت صحن را تشکیل میدهد و شامل یک مصلی به همراه خدمات رفاهی از قبیل مهمانسرای زائران و سرویس بهداشتی و غذاخوری خادمان حرم است.
به گفته افضلی بخش غیر زیارتی نیز شامل ساختمان موزه به مساحت ۱۶۵۰۰ متر مربع است که به منظور نگهداری و نمایش آثار تاریخی و عتیقهجات موجود در خزینه حرم مطهر حضرت علی (ع) اختصاص دارد، این بخش نیز در قالب کتابخانه ای در پنج طبقه با گنجایش یک میلیون کتاب و مجهز به کارگاه ترمیم نسخ خطی است.
وی ادامه داد: در این بخش ساختمان اداری به مساحت ۱۰ هزار مترمربع و هتل به مساحت ۱۱هزار متر مربع و سه آمفیتئاتر با گنجایش هر یک ۱۰۰ نفر در نظر گرفته شدهاست. یک شبستان سرپوشیده ۱۰۰ هزار متری به منظور برگزاری دروس حوزوی و سخنرانیهای دینی از دیگر بخشهای این صحن است.
صحن حضرت زهرا (س) با مساحت بیش از ۶۱ هزار متر مربع و زیربنای ۲۲۰ هزار متر مربع بزرگترین پروژه عمرانی جهان اسلام بعد از مسجدالحرام به شمار میرود که در طراحی و ساخت صحن به ویژگیهای معماری اسلامی توجه شده و در آن تجهیزاتی نظیر پلهبرقی و آسانسور برای جابجایی زائران در طبقات و نیز سیستمهای تهویه مطبوع به کار رفته است.
طبقهٔ زیرین پروژه نیز به پارکینگ اختصاص داده شدهاست و جهت تأمین آب در این صحن حدود ۴۰ کیلومتر لولهگذاری و برای تأسیسات برقی نیز ۱۴۰ کیلومتر کابل کشی اجرا شده است.
بیش از ۷۰ درصد محصولات و مصالح استفاده شده در اجرای صحن حضرت زهرا(س) از ایران تهیه و ارسال شده است و در این پروژه عظیم عمرانی هم اکنون مهندسان، هنرمندان معماری و کارگران ایرانی مشغول فعالیت هستند.