مریم خلیفهسلطانی روز سهشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: سال گذشته ۲۵ مورد اهدای عضو از افراد مرگ مغزی با اخذ رضایت از خانواده های آنها در استان اصفهان انجام و در مجموع، ۶۹ عضو از آنها بهمنظور پیوند به بیماران نیازمند، برداشت شد.
وی با اشاره به اینکه اعضای بدن اهدا شده از افراد مرگ مغزی در سال گذشته شامل یک قلب، ۴۴ کلیه و ۲۴ کبد بود، خاطرنشان کرد: پارسال اعضای کبد اهدا شده برای پیوند به بیماران به شیراز ارسال می شد.
وی با بیان اینکه تعداد موارد اهدای عضو از افراد مرگ مغزی در استان اصفهان در سال ۹۹ معادل ۱۷ نفر بود، اظهار داشت: اهدای عضو در ۲ سال گذشته به شدت تحت تاثیر شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا قرار گرفت و نسبت به دوران قبل از کرونا، کاهش یافت.
خلیفه سلطانی با اشاره به اینکه تعداد موارد اهدای عضو از افراد مرگ مغزی در استان اصفهان در سال های قبل از کرونا حدود ۴۰ تا ۵۰ نفر بود، تصریح کرد: برخی از افراد مرگ مغزی در ۲ سال گذشته به ویروس کرونا آلوده بودند به همین دلیل امکان برداشت عضو از آنها وجود نداشت.
وی با بیان اینکه کار اهدای عضو در چند ماه نخست سال ۹۹ و پس از شیوع کرونا در استان اصفهان متوقف شد تا شیوهنامه های آن بر اساس شرایط ناشی از همهگیری بیماری کووید-۱۹ ابلاغ شود، اضافه کرد: پس از ابلاغ شیوهنامه های جدید، کار اهدای عضو از سر گرفته شد و آمار آن در سال گذشته نسبت به ۹۹ مقداری بهبود یافت.
خلیفه سلطانی ادامه داد: سال گذشته اهدای عضو از افراد مرگ مغزی در استان اصفهان از افراد ۶ تا ۵۵ ساله صورت گرفت و بیشتر این افراد بدلیل تصادفات رانندگی و حوادث دچار مرگ مغزی شده بودند.
۶۰ تا ۷۰ درصد خانوادهها برای اهدای عضو رضایت میدهند
مسوول واحد فراهمآوری اعضای پیوندی مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) اصفهان با بیان اینکه در استان بین ۶۰ تا ۷۰ درصد خانواده های افراد مرگ مغزی برای اهدای عضو رضایت می دهند، تاکید کرد: ما انتظار داریم که این شاخص بهبود یابد.
وی افزود: میزان رضایت دادن خانواده ها برای اهدای عضو از افراد مرگ مغزی در ۲ سال گذشته با وجود اقدامات و فرهنگسازی های انجام شده، آنطور که انتظار می رفت افزایش نیافت.
خلیفه سلطانی با تاکید بر اینکه ترویج فرهنگ اهدای عضو در بین خانواده ها نیاز به اقدامات بیشتر، تعاملات بین بخشی و تصمیم گیری های استانی و کشوری دارد، تصریح کرد: روش هایی مانند نصب پوستر به تنهایی پاسخگو نیست و باید از روش های جدید برای فرهنگ سازی در این زمینه استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: بطور معمول ۳۰ درصد از افراد مرگ مغزی اهدا کننده عضو، دارای کارت اهدای عضو هستند یا از قبل به خانواده خود اعلام کردند که خواهان اهدای اعضای بدن خود هستند.
به گفته وی، تاکنون موردی وجود نداشته است که فرد دچار مرگ مغزی دارای کارت اهدای عضو باشد یا از قبل تمایل خود را برای این کار اعلام کرده باشد اما خانواده او برای اهدای عضو رضایت ندهند.
خلیفه سلطانی درباره جایگاه اصفهان در میان سایر استان ها در زمینه اهدای عضو، تاکید کرد: جایگاه استان بسیار به ارتقا نیاز دارد.
اعضای قابل اهدای از فرد مرگ مغزی شامل قلب، ریهها، کبد، رودهها، لوزالمعده(پانکراس) و کلیههاست؛ علاوه براین، برخی از بافتهای بدن از جمله پوست، قرنیه، تاندون، غضروف، استخوان و دریچه قلب نیز قابل پیوند است.
شاخص اهدای عضو(PMP) شامل تعداد اهدای عضو در یک میلیون نفر جمعیت است؛ این رقم در کشور اسپانیا به عنوان پیشتاز اهدای عضو در جهان ۴۶ است.
شیوع بیماری کرونا از اواخر سال ۹۸، آمار اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی در استان اصفهان را کاهش داد؛ تعداد بیماران مرگ مغزی که اهدای عضو از آنها صورت گرفت در سال های ۹۷ و ۹۸ معادل ۴۹ و ۴۲ نفر بود که در سال ۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب به ۱۷ و ۲۵ نفر رسید.