به گزارش خبرنگار ایرنا، ایرج حیدریان روز سهشنبه در نشست خبری اظهار کرد: متاسفانه ۹۲ درصد منابع آبی استان با راندمان تنها ۳۱ درصد در کشاورزی مصرف میشود.
وی بیان کرد: متاسفاته زمانی که بحث کمبود آب مطرح میشود، همه نگاهها معطوف به آب و فاضلابی است که تنها هفت درصد منابع آبی استان را تامین و صرف مصرف شرب میکند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان خاطرنشان کرد: کاهش ۱۴ نزولات جوی نسبت به دوره بارشی بلند مدت، تغییر اقلیم و افزایش رطوبت و دمای هوا و برداشتها و استفادههای نامتعارف سبب کاهش سطح آب سفرههای زیرزمینی شده است.
حیدریان یادآور شد: هفت هزار و ۲۴۳ لیتر بر ثانیه نیاز آبی استان است که هزار و ۶۷۶ لیتر بر ثانیه کمبود داریم.
وی با بیان این که اقداماتی مانند نصب کنتورهای هوشمند، انسداد چاههای غیرمجاز و اجرای قانون تغییر الگوی کشت، میتواند در جلوگیری از هدر رفت آب موثر باشد، اضافه کرد: در راستای طرح مدیریت قرق چاههای غیرمجاز، براساس هماهنگی انجام شده با شرکت آب منطقهای استان، همه چاههای غیرمجازی که در فاصله ۲ کیلومتری منابع ما احداث شده باشند، مسدود و چنانچه در حال احداث باشتد، تخریب خواهند شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان تاکید کرد: با مالکین و متخلفینی چاههایی که در فاصله ۲ کیلومترمربعی از چاههای تامین کننده آب شرب استان، اضافه برداشتی داشته باشند، برخورد خواهد شد.
وی افزود: پوشش برف از ابتدای سال آبی جاری ۳۰۰ کیلومترمربع بود که در آخر اسفند به ۱۶۱ کیلومترمربع رسید و اکنون با توحه به گرمای هوا، به ۷۲ کیلومترمربع رسیده است.
حیدریان تاکید کرد: با توجه به گرمای هوا، بعید است که برای تامین منابع آب زیرزمینی بتوانیم به این بارش و برف موجود متکی باشیم.
رییس هیات مدیره شرکت آب و فاضلاب گلستان با یادآوری تک منبعی بودن استان برای تامین آب شرب، گفت: تاکنون هیچ سدی با هدف تامین آب شرب در استان بهرهبرداری نشده و اگر سد نرماب تکمیل و مورد بهرهبرداری قرار بگیرد، مشکلی در تانین آب شرب برای ۵۵۰ هزار تفر از ساکنین شرق استان نخواهیم داشت.
حیدریان به تصمیمات اتخاذ شده در کارگروه سازگاری با کمآبی اشاره کرد و افزود: در این کارگروه مصوب شد تا کشاورزان گلستانی در ۱۵ هزار هکتار از اراضی نسقدار استان کشت شالی انجام دهند.
وی درباره ضمانت اجرای این مقدار اراضی و نظارت بر آن گفت: ماموران ماده ۳۹ و نیروهای گشت مسوولیت نظارت را برعهده دارند و گزارش آنها برای محاکم قضایی، مستحکم و دارای وجاهت قانونی است که قبل از سبز شدن محصول، بتوانند جلوی آن را بگیرند.
رییس هیات مدیره شرکت آب و فاضلاب گلستان یادِآور شد: کارشناسان هواشناسی تغییر دمای هوا را بین نیم تا یک درجه پیشبینی کرده بودند که حال این افزایش به ۲ درجه افزایش یافته که همین یک درجه اختلاف تاثیر زیادی بر مصرف دارد.
وی گفت: منابع آب استان ۲ هزار و ۴۸۰ میلیون مترمکعب بود که ۵۰ درصد آن سطحی و ۵۰ درصد آن زیرزمینی است که برابر استانداردهای جهانی باید تا ۶۰ درصد از منابع زیرزمینی استفاده کنیم که متاسفانه مصرف از این منابع ۹۴ درصد است.