تهران-ایرنا- رییس پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی گفت: با توجه به توانمندی این دانشگاه در حوزه علوم انسانی و نیاز جامعه، طرح استفاده از خدمات آزمایشگاهی و توسعه شرکت دانش بنیان خدماتی اجرایی می‌شود.

فریبرز مسعودی در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا افزود: پارک‌های علم و فناوری دانشگاهی با پارک‌های دیگر متفاوت است بنابراین این پارک ها باید طبق برنامه‌های خاص و با توجه به توانمندی‌های دانشگاه و نیاز جامعه باهم پیش بروند.

وی ادامه داد: با توجه به جایگاه دانشگاه شهید بهشتی در حوزه علوم انسانی و همچنین خلاقیتی که در  این حوزه وجود دارد، این دانشگاه تصمیم گرفت که یکی از برنامه های اصلی خود را با توجه به نیاز جامعه برای توسعه برنامه های دانش بنیان علوم انسانی اجرایی کند.

 رییس پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی از دیگر برنامه های این مرکز را اجرای برنامه مدونی برای خدمات آزمایشگاهی و ایجاد  شرکت های دانش بنیان خدماتی عنوان کرد و گفت: همواره برنامه این بود که تا آنجا که می شود محصولی در شرکت های دانش بنیان تولید شود. بر همین اساس ارایه خدمات دانش بنیان با توجه به ظرفیت آزمایشگاهی و توان دانشگاه ها بیشتر باید مدنظر قرار بگیرد و شرکت هایی که در این حوزه هستند، می توانند نقش مهمی داشته باشند. به ویژه اگر ما استانداردسازی را هم کنار این موضوع قرار دهیم.

مسعودی افزود: بنابراین ۲ برنامه اصلی پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی تدوین برنامه مدون برای استفاده از خدمات آزمایشگاهی و توسعه شرکت دانش بنیان خدماتی است.

وی با تاکید بر این که تمام دانشگاه ها باید به علوم انسانی توجه ویژه ای داشته باشند، خاطرنشان کرد: باید رویکرد و نگاه خود را نسبت به علوم انسانی تغییر دهیم. نباید در بخش علوم انسانی توقع شرکت‌های مشابه با شرکت های فنی مهندسی داشته باشیم به عنوان مثال در بازی فوتبال یک نفر گل می زند و همه او را می بینند اما یکسری هافبک (بازی کن میانه) هستند که  توپ را به او می دهند، در واقع علوم انسانی نقش هافبک  را دارد.  

رییس پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: شرکتی که تولیدات فنی و قطعه ایجاد می کند باید مدیریت امور مالی ، مشتریان و طرح کسب و کار داشته باشد که همه اینها به علوم انسانی بر می گردد. در واقع علوم انسانی در تمام جاها وجود دارد بنابراین توقع ما از بخش علوم انسانی ایجاد شرکت‌ها نباشد. باید رویکرد خود را در سال جدید نسبت به علوم انسانی عوض کنیم.

مسعودی درباره تحقق شعار سال همچنین گفت: باید در این زمینه برنامه ریزی مدونی داشته باشیم، با توجه به شعار سال باید رویکرد جدیدی را داشته باشیم. توجه به ارایه خدمات شرکت های دانش بنیان و استفاده از توان بالا و مورد نیاز علوم انسانی در جامعه باید در دستور کار قرار گیرد.

وی در باره چالش‌های پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی به ویژه در سال گذشته گفت: کرونا بیشترین تاثیر خود را روی فعالیت  شرکت‌های مستقر در این پارک گذاشت و آنها را دچار مشکلات کرد.

رییس پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی بسیاری از قوانین را از دیگر چالش های پیش رو پارک های علم و فناوری دانست و گفت: این قوانین نیاز به روان سازی دارند. وقتی صحبت از تسهیلات می‌کنیم باید به سمت روان سازی قوانین برویم.

مسعودی افزود: به عنوان مثال در حوزه مالیاتی با توجه به قوانینی که وجود دارد اما عملکردها شفاف نیست و شرکت های مستقر در پارک ها در بخش های مالیاتی دچار مشکلاتی می شوند. باید به این بخش هم که یکی از چالش های جدی در سال گذشته بود توجه خاص شود.

وی ادامه داد: علاوه بر برنامه ریزی هدفمند باید تسهیلات اداری و قوانین را برای شرکت‌های دانش بنیان به طور جدی مورد توجه قرار دهیم چرا که بسیاری از شرکت های دانش بنیان ما فقط دنبال تسهیلات مالی نیستند دنبال حمایت های معنوی و قانونی هم هستند.

رییس پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی  درباره بودجه این پارک هم گفت:  مشکل خاصی در رابطه با میزان بودجه این پارک وجود نداشت اما تحقق آن خیلی انجام نشد در واقع تخصیص آن تا لحظه آخر با مشکل روبرو بود. با ۴۰ درصد از بودجه ای که توانسیتم دریافت کنیم، برنامه ها را اجرا کردیم.

مسعودی یادآور شد: بودجه تصویب شده اگر به موقع پرداخت شود، می توان برنامه ها را براساس همان برنامه ریزی کنیم.

وی درباره صادر محور شدن محصولات دانش بنیان نیز گفت: برای این که صادرات محور شویم نباید دنبال راه حل های مستقیم بگردیم در واقع باید زیرساخت ها آماده باشد. اگر تسهیلات و روندهای اداری و قوانین برای کارکرد و فعالیت شرکت های دانش بنیان روان باشند خود به خود آنها به سمت فعالیت های دانش بنیان برون مرزی پیش می روند که چنین رویکردی به وجود آمده است .

رییس پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی افزود: با توجه به رویکرد فعالیت های برون مرزی و صادرات محور شدن نقش استانداردسازی در تولید خیلی مهم است. باید نظارت خوبی برای این موضوع داشته باشیم و بتوانیم تسهیلاتی را ایجاد کنیم که محصولات ما استاندارد و قابل ارایه در سطح جهانی باشند بنابراین باید  برنامه ریزی مدون و تسهیل سازی روند فعالیت شرکت های دانش بنیان در دستور کار قرار گیرد.