لندن – ایرنا – افشای ماجرای برگزاری مهمانی در ساختمان نخست وزیری انگلیس در اوج محدودیت‌های کرونایی که از ان به عنوان «پارتی‌گیت» یاد می‌شود باردیگر موجی از اعتراض‌ها در انگلیس و فشارها برای کناره‌گیری بوریس جانسون را در پی داشته و او را به یک قدمی سقوط کشانده است.

به گزارش ایرنا، قریب به اتفاق احزاب سیاسی مخالف دولت انگلیس خواستار برگزاری رای عدم اعتماد و کناره‌گیری جانسون از قدرت هستند.  «اد دیوی» رهبر حزب لیبرال دمکرات امروز (چهارشنبه) در گفت‌وگو با شبکه خبری اسکای از بوریس جانسون خواست که "کار شایسته را انجام دهد و استعفا کند".

وی افزود: نگرانم دولت بحران زده ای داشته باشیم، و آنها از کار خود برای کمک به میلیون ها خانواده و مستمری بگیران غافل می شوند. این سیاستمدار انگلیسی تصریح کرد که دولت جانسون در بحران است زیرا صادق نیست، قانون را زیر پا گذاشته و اقدامات درستی برای کمک به مردم انجام نداده است.

ریچل ریوز وزیر دارایی دولت در سایه نیز عنوان کرد که بوریس جانسون «دیگر اقتدار اخلاقی برای رهبری ندارد و انگلیس سزاوار رهبر بهتری است». او در گفتگو با اسکای نیوز گفت: "ما می خواهیم از شر نخست وزیر خلاص شویم زیرا او دروغ گفته است، او دوباره دروغ گفته است. او لاپوشانی کرده و هرگز مسئولیت حجم صدمه ای را که به مردم وارد کرده برعهده نخواهد گرفت. ریوز افزود؛ وقت آن است که نخست وزیر کار شایسته ای انجام دهند و کنار بایستند.

توجیه به سبک جانسون

«بوریس جانسون» دیروز در گفت‌وگو با همین شبکه تلویزیونی گفت که جریمه پلیس را به دلیل نقض محدودیت‌های کرونایی پرداخت کرده و از ملت انگلیس عذرخواهی می‌کند. نخست وزیر انگلیس در پاسخ به این سوال که آیا به خاطر این جریمه استعفا می‌دهد، گفت: "من می خواهم بتوانم به وظایفی که دارم ادامه دهم و مشکلات کشور را حل کنم." وی با تاکید بر ضرورت عبور از این مقطع افزود؛ کار او خدمت به مردم انگلیس است.

جانسون همچنین با صدور بیانیه‌ای که در تارنمای دولت منتشر شد نوشت: امروز یک جریمه از پلیس در رابطه با رویدادی در خیابان داونینگ در ۱۹ ژوئن ۲۰۲۰ دریافت کردم و اجازه دهید بلافاصله بگویم که جریمه را پرداخت کرده‌ام و یک بار دیگر عذرخواهی کامل می‌کنم.

وی سپس عنوان می خواهم در مورد آنچه در آن تاریخ اتفاق افتاده کاملاً روشن باشم. روز من اندکی بعد از ساعت ۷ صبح شروع شد و ریاست هشت جلسه در دفتر نخست وزیری را بر عهده داشتم، از جمله کمیته تصمیم گیری درباره استراتژی کووید؛ همچنین از مدرسه ای در همل همپستد بازدید کردم که بیش از چهار ساعت مرا از دفتر نخست وزیری بیرون آورد.

جانسون برای تحریک احساسات افکار عمومی عنوان کرد که این تحولات در روزی رخ داد که مصادف با روز تولدش بوده است. او در این باره توضیح داد: کمی بعد از ساعت ۲ بعدازظهر یک گردهمایی مختصری در اتاق کابینه برگزار شد که کمتر از ۱۰ دقیقه طول کشید و طی آن افرادی که با آنها کار می کنم با  ابراز مهربانی، بهترین‌ها را برای من آرزو کردند. اما باید با صراحت بگویم، در آن زمان به ذهنم خطور نکرد که این ممکن است نقض قوانین باشد. وی سپس اذعان کرد: اما مطمئنا پلیس چیز دیگری دریافت کرده است و من کاملاً به نتیجه تحقیقات آنها احترام می گذارم.

جانسون با بیان اینکه عصبانیت مردم را از اینکه او در رعایت قوانین کوتاهی کرده‌ درک می‌کند افزود: با تمام صداقت می‌پذیرم که مردم حق داشتند انتظار بهتری داشته باشند.

وی با این حال عنوان کرد که دولت سرگرم تعهداتی نظیر تقویت اقتصاد کشور و حمایت از اوکراین دربرابر روسیه است. نخست وزیر انگلیس افزود: من این وظیفه را با فروتنی لازم، اما با عزم حداکثری برای انجام وظیفه و بهترین کار برای کشوری که در آن خدمت می کنم، پیش خواهم برد.

این درحالیست که نتایج تازه‌ترین تحقیقات صورت گرفته نشان می‌دهد که بیشتر مردم انگلیس در واکنش به رسوایی پارتی‌گیت خواستار کناره‌گیری جانسون از قدرت هستند.

براساس نظرسنجی انجام گرفته توسط شرکت "یوگاو" (YouGov) یک شرکت افکارسنجی انگلیس) ۵۷ درصد از رای دهندگان معتقد بودند که جانسون باید کناره گیری کند و ۷۵ درصد اعلام کرده اند که او آگاهانه دروغ گفته است. براساس نظرسنجی شرکت ساوانتا کامرس (Savanta ComRes یک شرکت تحقیقاتی مشاوره ای مستقر در لندن) نیز ۶۱ درصد انگلیسی ها خواستار استعفای جانسون شده اند.

تاکنون شماری از اعضای کابینه در دفاع و توجیه تخلف نخست وزیر برآمده‌اند؛ اما گزارش‌ها از بروز شکاف و بی اعتمادی عمیق در داخل حزب حاکم محافظه‌کار نسبت به دولت حکایت دارد. بهمن‌ماه گذشته که ماجرای پارتی‌گیت برای نخستین بار سرباز کرد بیش از ۱۴ تن از هم‌حزبی‌های جانسون خواستار استعفای وی از قدرت شدند. از این تعداد ۹ تن نامه عدم اعتماد خود را تحویل فراکسیون حزب دادند. بر اساس قوانین داخلی حزب محافظه‌کار، اگر ۱۵ درصد از اعضای حزب معادل ۵۴ تن، خواستار انتخابات درون حزبی شوند، بوریس جانسون با رای عدم اعتماد مواجه خواهد شد.

جانسون همان موقع با اذعان به برگزاری مهمانی در زمان محدودیت‌های کرونایی تلاش کرد با عذر خواهی، خود را ازگرداب انتقادها و بحرانی که گریبان‌گیرش شده رها کند و بعد از آن هم بحران اوکراین، ماجرای پارتی‌گیت را به فراموشی سپرد.

اما این روزها «استعفا» دوباره ترجیع بند انتقادهای شمار زیادی از نمایندگان و افکار عمومی شده و باید منتظر ماند و دید که تاکتیک جدید جانسون، ماندگاری او در قدرت را تضمین می‌کند؟

طبق نتایج آخرین نظرسنجی ‌صورت گرفته، لیز تراس وزیر امور خارجه انگلیس در صدر گزینه‌های محتمل برای تصدی سمت نخست وزیری است. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که حتی اگر ماجرای پارتی‌گیت منجر به استعفای جانسون نشود، او حداکثر تا سال اینده میلادی در قدرت نخواهد ماند.