قشم- ایرنا- مدیر آبفای قشم گفت: در بخش روستایی این جزیره روزانه ۱۹ تا ۲۰ هزار متر مکعب آب تولید می‌شود که با توجه به وجود ۳۲ هزار مشترک، حدود ۱۲ هزار متر مکعب کمبود آب وجود دارد.

سلمان افروشه روز چهارشنبه در نشست خبرنگاران با فرماندار و مسوولان اداره‌های آب و برق قشم اظهار داشت: ۸۰ هزار نفر جمعیت روستایی در قالب ۳۲ هزار مشترک زیر پوشش آبفای روستایی هستند.

وی ادامه داد: در بخش شهری ۱۲ هزار مشترک وجود دارد که با توجه به تولید ۶ هزار متر مکعب آب در این بخش، حدود ۵۰ درصد کمبود آب وجود دارد.

مدیر آبفای قشم تصریح کرد: آب درگهان، هلر، مسکن مهر تولا و شهرک سپاه با یک آب شیرینکن آبرسانی می‌شود که ۲۰ کیلومتر خط انتقال آب در این بخش وجود دارد و با توجه به فرسودگی آن امکان قطعی آب زیاد است.

افروشه افزود: در شهر سوزا مشکلی برای آبرسانی به ۲ هزار و ۵۰۰ مشترک وجود ندارد و ۲ هزار متر مکعب با مدیریت مناسب بین مشترکان تقسیم می‌شود.

روستاهای قشم با یک خط انتقال آبرسانی می شود

وی توضیح داد: مشکل کنونی این است که تمام ۶۰ روستای جزیره قشم توسط یک خط انتقال و سایت مپنا آبرسانی می‌شود که در صورت بروز مشکل برای خط انتقال یا آب شیرینکن مپنا، تمام روستاها دچار مشکل می‌شوند.

وی اعلام کرد: یک شکستگی لوله خط انتقال که ممکن است رفع آن ۲۴ ساعت طول بکشد و در نتیجه آبرسانی تا ۷۲ ساعت با تاخیر همراه شود.

مدیر آبفای قشم اظهار داشت: قطع برق آب شیرینکن‌ها و ایستگاه‌های پمپاژ در سال گذشته باعث شد که آبرسانی دچار اختلال شود. همچنین وصل شدن برق و نیز نوسانات برقی باعث ایجاد مشکل و سوختگی قطعات مخلف برقی سایت‌های آب شیرینکن می‌شود که رفع این مشکلات زمان بر است، به طوری که سال گذشته یک مرحله از آب شیرین کن مپنا حدود ۶۰ روز از مدار تولید خارج شد.

وی با اشاره به حجم بالای مطالبات وصول نشده اداره آب شهرستان قشم گفت: حدود ۱۰ میلیارد ریال از فرودگاه قشم مطالبات داشتیم که با پیگیری‌های فراوان چهار میلیارد ریال از آن دریافت شد اما هنوز ۶ میلیارد ریال دیگر باقی مانده است.

افروشه اعلام کرد: همچنین ۱۵ میلیارد ریال مطالبات از مردم داریم که به دلیل مراعات حال مردم، برای وصول مطالبات اعمال قانون انجام نشده است.

مدیر آبفای قشم ادامه داد: همچنین در سال گذشته ۲ روستا و ۲ شهرک آبرسانی شده اما میزان تولیدی آب در جزیره ثابت مانده که خود دلیل دیگری بر کمبودد آب در قشم است.

تقسیم قشم به ۶ منطقه آبرسانی 

وی یادآور شد: برای مدیریت آب قشم، این جزیره به ۶ منطقه کووه‌ای، مپنا، سَلَخ، باسعیدو، تورگان و طبل تقسیم شد تا هر منطقه توسط یک سایت آب‌ شیرینکن آبرسانی شود.

مدیر آبفای قشم افزود: با پی‌گیری‌هایی که انجام شده است مجوز برای ایجاد سه آب شیرینکن در باسعیدو، سَلَخ و تورگان صادر شده که هم اکنون قراردادها منعقد شده است و روند ادامه دارد.

وی گفت: واگذاری زمین دچار مشکلات اداری است که امور اراضی سازمان منطقه آزاد قشم برای تاسیس آب شیرینکن در باسعیدو زمین را واگذار کرده است.

افروشه توضیح داد: سایت قدیمی آب شیرینکن نیز در این روستا وجود دارد که رایزنی برای استفاده از آن برای ایجاد آب شیرین کن ادامه دارد.

وی افزود: برای ایجاد آب شیرینکن تورگان به ۲ هزار متر مربع زمین نیاز است که زمینی که سازمان منطقه آزاد قشم برای این امر در نظر گرفته است به علت دور بودن از دریا و همچنین داشتن ارتفاع  زیاد برای سرمایه‌گذار مقرون به صرفه نیست.

مدیر آبفای قشم اظهار داشت: سازمان منطقه آزاد قشم باید از زمین های پلاک یک و یا حداکثر پلاک ۲ در اختیار سرمایه‌گذار بگذارد اما به دلیل ارزش بالای زمین‌ها در این منطقه از واگذاری زمین مناسب سرباز می‌زند.

وی تصریح کرد: برای آب شیرینکن سلخ در انتهای سال گذشته زمین واگذار و مخزن‌های ۵۰۰ و یکهزار متر مکعبی نصب شده است و پی‌گیری‌ها برای تکمیل این سایت ادامه دارد.

افروشه افزود: با ایجاد این سه آب شیرینکن در مجموع ۱۲ هزار متر مکعب آب تولید می‌شود که در بخش تولید آب مشکلات جزیره قشم رفع می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: خط انتقال آب در شهرستان قشم به طور کلی دچار فرسودگی است که رفع آن یک هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد و برای ایجاد آب پایدار در مدار باید این خط به طور اساسی تعمیر و یا تعویض شود.

هم اکنون ۵۱۶ کیلومتر شبکه آبرسانی روستایی و ۲۹۵ کیلومتر خط انتقال آب روستایی برای آبرسانی به روستاها قشم وجود دارد.