به گزارش ایرنا ، سانا مارین نخست وزیر فنلاند با بیان این که موضوع پیوستن کشورش در پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو ) در هفتههای آینده در پارلمان این کشور به رای و بحث گذاشته می شود، در عین حال در کنفرانس مطبوعاتی با همتای سوئدی گفت: دیدگاههای مختلفی در مورد درخواست عضویت وجود دارد و هلسینکی باید وضعیت را دقیق تحلیل و بررسی کند.
وی به جنگ روسیه و اوکراین اشاره کرد و افزود: ما مرز طولانی با روسیه داریم و وقتی وضعیت فعلی را میبینیم به این فکر میکنیم که نمیخواهیم این اتفاق برای فنلاند رخ دهد.
دویچه وله به نقل از شبکه یک تلویزیون آلمان در این گزارش می گوید که تا پیش از جنگ در اوکراین فنلاند نمیخواست همسایهاش روسیه را عصبانی کند و همیشه در نقش پل ارتباطی میان شرق و غرب در صحنه سیاست جهانی حضور داشت.
این نقش را فنلاند در نشست ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا در هلسینکی در سال ۲۰۱۸ بر عهده داشت. اما در سالهای اخیر سوئد و فنلاند به ناتو نزدیکتر شدند. اواخر مارس ۲۰۲۲ این دو کشور در رزمایش بزرگ ناتو در نروژ شرکت کردند.
در فنلاند نگرانی فزایندهای وجود دارد که این کشور به دلیل داشتن ۱۳۰۰ کیلومتر مرز با روسیه بسیار آسیبپذیر است. هر دو کشور اکنون به این نتیجه رسیده اند که بدون عضویت در ناتو نمیتوان در شرایط اضطراری روی حمایت کامل نظامی سایر کشورهای غربی حساب کرد.
مخالفت حزب چپ فنلاند
در آغاز ژانویه سال جاری تنها ۳۰ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجیهای فنلاند موافق پیوستن به ناتو بودند. اما در پایان ماه مارس، یعنی بعد از حمله روسیه به اوکراین، بیش از ۶۰ درصد موافق پیوستن کشورشان به ناتو بودند و این تمایل همواره بیشتر میشود.
"حزب مرکز"، دومین حزب بزرگ حاکم این کشور پس از مدتها مخالفت با عضویت در ناتو، راه را برای این اقدام هموار کرد. سانا مارین، نخستوزیر وابسته به حزب سوسیال دموکرات و همچنین حزب سبز نیز میخواهند در هفتههای آینده نظر خود را ابراز کنند.
ساولی نینیستو، رئیس جمهور فنلاند گفته است قصد دارد تصمیم در مورد پیوستن کشورش به ناتو را به پارلمان واگذار کند و روی موافقت اکثریت نمایندگان حساب میکند.
اما حزب چپ که در دولت نیز حضور دارد با عضویت کشورش در ناتو مخالفت میکند.
کاتیا هانینن، نماینده پارلمان از حزب چپ به ایستگاه رادیویی Yle فنلاند گفت: «استقلال نظامی فنلاند به عنوان میانجی بحران نقش مهمی به فنلاند داده است. ما برای دفاع از کشور خود بسیار آماده هستیم و ارتش کارآمد خود را داریم.»
تمایل سوئدیها در پیوستن به ناتو
در سوئد هم بسیاری از مردم به طور سنتی به استقلال نظامی خود افتخار میکنند. این کشور بیش از ۲۰۰ سال است که مستقیماً در جنگی درگیر نبوده است. این بیطرفی به سوئد کمک کرده تا از جنگهای جهانی قرن بیستم در امان باشد.
با این حال اغلب سوئدیها هم خواستار پیوستن به ناتو هستند. در یک نظرسنجی که اندکی پس از شروع جنگ اوکراین در این کشور انجام گرفت تقریباً نیمی شرکت کنندگان موافق پیوستن کشورشان به ناتو بودند و کمی بیش از یک چهارم به وضوح با آن مخالف بودند.
اما اوضاع سیاسی تا حدودی در سوئد پیچیدهتر بوده و قرار است در پائیز امسال انتخابات پارلمانی برگزار شود و موضوع پیوستن به ناتو در هفتههای اخیر به طور فزایندهای به یک موضوع کارزار انتخاباتی تبدیل شده است.
حزب سوسیال دموکرات حاکم ماگدالنا اندرسون، نخستوزیر سوئد به طور سنتی با عضویت کشورش در ناتو مخالف است اما احزاب مخالف دولت با آغاز کارزار انتخاباتی از این موضوع برای فشار بر دولت استفاده میکنند.
اولف کریسترسون، رهبر اپوزیسیون سوئد وعده داده است که در صورت پیروزی در انتخابات عضویت در ناتو را تقاضا خواهد کرد.
نگرانی فنلاند و سوئد از واکنش روسیه
پیوستن فنلاند و سوئد برای دو کشور اما بیخطر نخواهد بود. روسیه بارها مخالفت خود را با عضویت این کشورها در ناتو اعلام کرده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اخیرا گفت که عضویت فنلاند و سوئد در ناتو می تواند باعث بی ثباتی در اروپا شود. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در اواخر فوریه تهدید کرده بود که پیوستن این دو کشور به ناتو "عواقب نظامی و سیاسی جدی" خواهد داشت.