در حالیکه چیزی بیش از یک ماه از اکران فیلم های نوروزی می گذرد اما به دلیل شروع ماه رمضان درصدی افت در فروش فیلمهای سینمایی رخ داد.
رقم کل فروش فیلم های سینمایی تا روز شنبه ۲۷ فروردینماه ۵۰ میلیارد و ۵۴۶ میلیون است؛ رقمی که از فروش بلیت به تنها ۱ میلیون و ۴۹۲ هزارنفر به دست آمده. یادآوری رقم ۸۳ میلیونی جمعیت ایران، شاید بیشتر کمک کند تا متوجه شویم که سینما و اکران سالن نمایش در ایران تا چه اندازه مقبولیت دارد؛ پربیراه نبوده است که کنشگران فرهنگی به خصوص در یک دهه اخیر دائما در مورد کوچک شدن سبد فرهنگی خانوار ایرانی هشدار دادهاند.
بر این اساس می توان به سادگی متوجه شد که این رقم بزرگ ۵۰ میلیاردی عمدتا به دلیل افزایش قیمت بلیت حاصل شده است و نه لزوما افزایش مخاطب سینمارو. از سوی دیگر باید توجه داشت که چیزی نزدیک به نیمی از این رقم فروش صرفا از فروش یک فیلم (سگبند) حاصل شده است و نیم دیگر از فروش شش فیلم.
این موضوع نشان میدهد که برای همین بخش سینمارو هم لزوما سینمای تجاری و آنچه عمدتا از آن تحت عنوان صرف هزینه برای دوساعت خندیدن و نه چیز دیگر یاد می شود، اهمیت دارد.
همه این موارد مسائل و مباحث جامعه شناختی و روانشناختی مهمی هستند که به آرامی و تدریجی در حال تغییر فرهنگ ایرانی هستند و هرکدام می توانند موضوع ضروری پژوهشی جامع باشند.
در این میان نگاهی به ارقام فروش فیلمهای سینمایی اکران نوروزی (با استناد به ارقام اعلام شده از سوی سمفا - سامانه مدیریت فروش و اکران سینما) تصویر و تصوری از ژانرهای مورد علاقه مردم را تسهیل میسازد.
سگ بند؛ همچنان میفروشد و بالا میرود
فیلم سینمایی سگبند از همان روزهای آغازین اکران (به جز چند روز محدودی که در سایه فیلم پرسروصدای موقعیت مهدی) فروش بالایی را تجربه کرد؛ این فیلم در زمانی حدود یک ماهه که به اکران مردمی درآمده موفق شده است تا به بالاترین فروش جدول رسیده و با رقم ۲۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان اختلاف قابل توجهی را با سایر فیلمها در حال اکران به دست آورد.
سگبند در حالی با اختلاف بیش از ۱۲ میلیاردی در مقایسه با فیلم دوم جدول (موقعیت مهدی) قرار دارد که ۳۵ سالن اکران کمتر از این فیلم در اختیار داشته است.
سگبند (یکی از فنون کشتی پهلوانی) اثری کمدی به کارگردانی مهران احمدی با بازی امیر جعفری، بهرام افشاری، مرحوم سیروس گرجستانی، نازنین بیاتی، بهاره کیان افشار است.
مهران احمدی که پیش از این مصادره را به تهیه کنندگی محمدحسین قاسمی ساخته بود، حالا در سگبند این همکاری را دوباره تکرار کرده است.
موقعیت مهدی؛ خداحافظی با جایگاه اول فروش
موقعیت مهدی به رغم اقبال خوب، تبلیغات بسیار و توجهات متعددی که نسبت به آن وجود داشت تاکنون جایگاه دوم فروش را در اختیار داشته است.
این فیلم که در روزهای ابتدایی اکران در آخرین روزهای سال ۱۴۰۰ پرفروش ترین فیلم اکران بود، پس از واگذاری جایگاه اول به فیلم سگبند در سال ۱۴۰۱ همچنان در پله دوم ماند و با فروش روزافزون فیلم سگبند اختلاف بسیاری با رقم فروش این فیلم پیدا کرد.
رقم فروش موقعیت مهدی در شرایطی که بیشترین تعداد سالن اکران را در اختیار داشته (۴۲۸ سالن) تا به امروز (۲۷ فروردینماه ۱۴۰۱) ۸ میلیارد و ۹۵۸ میلیون بوده است.
موقعیت مهدی اولین ساخته هادی حجازیفر در مقام کارگردان است؛ کارگردانی که پیشتر او را به دلیل نقشهای پرشور و فعالش به خصوص در آثار مهدویان میشناسیم؛ البته اولین تجربه حجازیفر در چهلمین جشنواره فیلم فجر تجربهای موفق بود که جوایزی متعددی را برایش به ارمغان آورد.
موقعیت مهدی که نسخهای سریالی را هم در دست ساخت دارد، فیلمی در حوزه دفاع مقدس است و روایتی از ایثار و شهادت حمید و مهدی باکری را در دل خود دارد.
هادی حجازیفر، ژیلا شاهی، وحید حجازیفر و معصومه ربانینیا از جمله بازیگران این فیلم سینمایی هستند.
شادروان؛ قصهای تکراری که خوب میفروشد
شاید کمتر کسی تصور میکرد که یک فیلم معمولی با قصه ای تکراری در مورد فقر و حاشیه نشینی بتواند در جدول فروش با اختلافی نزدیک به فیلم تحسین شده موقعیت مهدی قرار گیرد.
شادروان به لطف نقدهای مثبتی که در حین چهلمین جشنواره فیلم فجر و پس از آن دریافت کرد موفق شد تا در جدول اکران به جایگاه خوبی دست پیدا کند و تا به اینجا ۷ میلیارد و ۶۲۰ میلیون بفروشد.
شادروان اثری است که کارگردانش آن را یک فیلم کمدی نمیداند و آن را فیلمی با رگههای طنز معرفی میکند که مفرح است؛ در نقطه مقابل اما هیات انتخاب و داوران جشنواره چهلم و البته مخاطبان، شادروان را فیلمی کمدی توصیف میکردند.
شادروان دومین اثر حسین نمازی است که فیلمبرداری آن در اطراف تهران انجام شده و ماجرای زندگی یک خانواده حاشیهنشین را روایت میکند.
رضا رویگری، بهرام ابراهیمی، ایمان براتپور، سینا مهراد، گلاره عباسی، نازنین بیاتی از جمله بازیگران این فیلم سینمایی هستند
روز صفر؛ پلۀ چهارم و جایگاهی متزلزل
روز صفر که با توجه به ماهیت و قصهاش پیش بینی می شد جایگاه خوبی در گیشه داشته باشد، در رقابت با سایر آثار تا به امروز در جایگاه چهارم قرار گرفته و به فروش ۵ میلیارد و ۸۸۹ میلیون تومانی دست یافته است.
روز صفر که پس از فیلم خوش ساخت شبی که ماه کامل شد، ساخته شد روایت دیگری از زندگی عبدالمالک ریگی است؛ روایتی دیگر که این بار با درونمایههای اکشن و هیجانی به دستگیری عبدالمالک ریگی و بازگرداندن آن به ایران اشاره دارد.
روز صفر ساخته سعید ملکان فیلمی است که در دوره سی و هشتم جشنواره فیلم فجر اکران شد؛ فیلمی که به لحاظ مضمون (دست گذاشتن بر قصه زندگی و فعالیتهای عبدالمالک ریگی) یادآور فیلم سال گذشتهاش شبی که ماه کامل شد، بود؛ فیلمی که ترکیبی از فضای امنیتی و اکشن را توامان دارد و در همان دوره از جشنواره (۳۸) مورد اقبال قرار گرفت به طوری که یکی از شانسهای احیای گیشه سینماها به شمار میرفت اما فراگیری کرونا اکرانش را به تعویق انداخت.
امیر جدیدی و ساعد سهیلی از بازیگران اصلی این فیلم هستند.
مرد بازنده؛ مهدویان همچنان به دنبال ملکان
محمدحسین مهدویان که آخرین اثرش در شبکه نمایش خانگی زخم کاری با اقبال قابل قبولی مواجه شد و سابقه و تجربه مطلوبی از حضور در ترکیبهای نوروزی را در کارنامه دارد؛ امسال با فیلم مرد بازنده با فضایی جنایی، امنیتی و درام در جدول فروش حضور دارد.
اثر متاخر محمدحسین مهدویان فیلم مردبازنده آنچنان که باید اثر مقبولی نبود و پس از گذشت بیش از یکماه اکران و به رغم برخورداری از ۳۱۶ سالن سینمایی تنها ۴ میلیارد و ۹۴۶ میلیون تومان فروخته است.
همانند سریال زخم کاری، جواد عزتی بازیگر محوری مرد بازنده است و رعنا آزادیور، بابک کریمی، آناهیتا درگاهی، مهدی زمین پرداز از جمله بازیگران آن هستند.
گلبه خودی؛ سینمای همیشه در حاشیۀ کودک و نوجوان
گل به خودی به کارگردانی احمد تجری فیلمی است که برای رده سنی کودک و نوجوان ساخته شده؛ فیلمی با بازیگرانی غیرسلبریتی که از شروع فروش، رده پنجم را در اختیار داشت و همچنان در همان پله پنجم قرار دارد.
گل به خودی موفق شده است تا ۲۷ فروردینماه به فروش ۹۵۳ میلیون تومانی دست پیدا کند. گل به خودی فیلمی به نویسندگی احمد تجری و لاله قهرمانی تهیهکنندگی علی قائم مقامی محصول سال ۱۳۹۹ است که در سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشت.
داستان این فیلم قصه آمال و آرزوهای چند کودک است که در پرورشگاه زندگی می کنند و به کمک چند عروسک وارد ماجراهایی فانتزی و پر استرس می شوند. محمدرضا علی نیا، شقایق فراهانی، نسیم ادبی و علیرضا استادی از جمله بازیگران این فیلم هستند.
قدغن؛ همچنان در قعر جدول
قدغن که در نهایت با تایید سازمان سینمایی به اکران نوروزی رسید، با وجود شروع نمایش از ۱۸ اسفندماه تا به امروز فقط حدود ۶ هزار و ۳۶۴ بلیط فروخته و به فروش ۲۱۷ میلیونی دست پیدا کرده است تا به این ترتیب نامش به عنوان کم تماشاگرترین فیلم اکران نوروزی تاکنون ثبت شود.
قدغن به کارگردانی مجید مافی داستانی اجتماعی با بازی سام درخشانی، ساناز سعیدی، افسانه چهرهآزاد، محمود جعفری، علیرضا استادی، ونوس کانلی، کریم امینی و رزا بیات است.