به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی همواره از استان های پرآب و پربارش کشور بوده به طوری که طی سال آبی ۹۷ – ۹۸، بیش از ۵۲۰ میلی متر بارش در این استان ثبت شد که سال های پیشتر از آن هم کمی از این سال آبی نداشت.
اما پس از آن، روند نزولی بارش ها در آذربایجان غربی آغاز شد و در سال آبی ۹۸ – ۹۹، این رقم به حدود ۴۲۰ میلی متر رسید و در یک سال، حدود ۱۰۰ میلی متر کاهش بارش ثبت شد.
در حالی که بسیاری از کارشناسان پیش بینی می کردند که سال آبی ۹۹ – ۱۴۰۰ سال پرآب و پربارشی باشد، در این سال میزان بارش ها به کمتر از ۳۰۰ میلی متر رسید و حتی نتوانست به میانگین درازمدت که بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلی متر است، برسد.
این روند کاهشی در سال جاری آبی هم که ۱۴۰۰ – ۱۴۰۱ است، ادامه یافته و امسال هم میزان بارش ها چندان چنگی به دل نمی زند و طبق آخرین آمار، بارش ها در آذربایجان غربی ۲۳۴ میلی متر شده است.
البته شاید به نظر برسد که با توجه به باقی ماندن پنج ماه از سال آبی ( اردیبهشت تا پایان شهریور) این میزان می تواند به بالای ۳۰۰ میلی متر برسد ولی باید توجه داشت که بارش ها در آذربایجان غربی از اوایل خرداد تقریبا قطع شده و این قطعی بارش تا اواخر شهریور ادامه می یابد.
با توجه به این آمار، تنها حدود ۴۰ روز تا پایان فصل بارش در آذربایجان غربی باقی مانده و باید خود را امیدوار به اردیبهشت پربارش بکنیم.
بارشها در آذربایجانغربی ۴.۸ درصد کمتر از سال آبی گذشته
مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی با اشاره به بارش ۲۳۴ میلیمتری از ابتدای مهر تاکنون در استان گفت: این میزان ۴.۸ درصد معادل ۱۲ میلیمتر کمتر از مدت مشابه سال گذشته است.
مهرنگ دوستی رضایی افزود: در مدت مشابه سال آبی گذشته، ۲۴۶ میلیمتر بارش در آذربایجانغربی ثبت شده بود.
وی اضافه کرد: همچنین میزان بارش طی سال آبی جاری (از اول مهر تاکنون) در آذربایجانغربی ۶.۱ درصد کمتر از میانگین بلندمدت برآورد میشود.
وی با اشاره به اینکه در ۲ حوضه دریاچه ارومیه و ارس شاهد کاهش بارش ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته بوده ایم، اظهار کرد: این کاهش در حوضه دریاچه ارومیه حدود نیم درصد و رودخانه ارس ۲۵ درصد بوده است.
مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی ادامه داد: همچنین میزان بارش امسال در حوضه زاب ۷ درصد بیشتر از سال گذشته و متوسط درازمدت است.
دوستی رضایی گفت: طی سال آبی جاری شاهد بارش ۵۴۳ میلی متری در حوضه زاب، ۲۵۱ میلی متری در حوضه دریاچه ارومیه و ۱۵۳ میلی متری در حوضه ارس بوده ایم.
وی در مورد بارش های بهاری از ابتدای فروردین تاکنون اظهار کرد: در این ماه، ۲۰ میلی متر بارش در حوضه زاب، ۱۳.۵ میلی متر در حوضه دریاچه ارومیه و ۱۸.۵ میلی متر در حوضه ارس شاهد بوده ایم که به ترتیب ۷۰، ۶۶ و ۲۱ درصد کمتر از فروردین سال گذشته بوده است.
وی گفت: مجموع بارش های بهاری امسال در آذربایجان غربی هم ۵۷ درصد کمتر از فروردین ۱۴۰۰ برآورد شده است.
علاوه بر وضعیت بارش، وضعیت سدها هم در آذربایجان غربی تعریفی ندارد و طبق اعلام مسوولان آب منطقه ای آذربایجان غربی، ۸ سد از ۱۴ سد استان، کمتر از سال گذشته و فقط سه سد بیشتر از سال گذشته، ذخیره آبی دارند.
ذخیره آب سدهای آذربایجانغربی همچنان ۳ درصد کمتر از پارسال
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی گفت: حجم آب پشت سدهای استان طبق آخرین پایش به یک میلیارد و ۳۶۰ میلیون مترمکعب رسیده که ۴۲ میلیون مترمکعب و سه درصد کمتر از زمان مشابه سال گذشته است.
مجید دستگاهی افزود: هم اینک سدهای بوکان، مهاباد، آغ چای و شهرچای ارومیه که چهار سد بزرگ استان را شامل می شوند، به ترتیب ۷۰۹، ۱۸۳، ۱۳۸ و ۸۱ میلیون مترمکعب آب دارند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر، آب پشت هشت سد در آذربایجان غربی کمتر از سال گذشته بوده و سه سد بیشتر از پارسال است.
معاون شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی ادامه داد: این هشت سد که کمتر از پارسال آب دارند شامل آغ چای چایپاره، شهرچای ارومیه، ساروق تکاب، زولا و دریک سلماس، شهید قنبری و بارون ماکو و سیلوه پیرانشهر است.
دستگاهی اظهار کرد: از این سدها، سد بارون ماکو با کاهش ۵۸ درصدی و آغ چای چایپاره با کاهش ۵۰ میلیون مترمکعبی، بیشترین میزان کاهش حجم آب را به خود اختصاص داده اند.
وی گفت: البته سدهای بوکان و مهاباد در جنوب آذربایجان غربی با افزایش آب ۱۰۸ و ۲۳ میلیون مترمکعبی بخش مهمی از کم آبی سدهای شمال استان را جبران کرده اند که البته این ۲ بخش از نظر منابع آبی هیچ ارتباطی با هم ندارند و فقط در آمار استانی، لحاظ می شوند.
صحه گذاشتن معاون استاندار آذربایجانغربی بر کمآبی در استان
معاون امور عمرانی استانداری آذربایجان غربی هم در این خصوص با اشاره به اینکه استان با وجود بارش های خوب زمستانی، همچنان با کم آبی روبروست و هنوز این مشکل برطرف نشده، گفت: ناچار هستیم تا کشاورزی استان را به سمت الگوی کشت کم آب طلب سوق دهیم و این امر باید از هم اکنون برنامه ریزی شود.
یاسر رهبردین افزود: به طور ویژه در جنوب استان و حوزه سد بوکان باید کشت چغندرقند ممنوع و آب فقط برای گندم، کلزا و غلات مصرف شود.
وی اضافه کرد: ما از طریق قطع برق، کنترل های لازم را در خصوص مصرف آب در بخش کشاورزی در این منطقه اعمال می کنیم.
معاون عمرانی استانداری آذربایجان غربی بیان کرد: فقط باید برای حفظ باغات موجود تلاش شود و توسعه باغ ها نیز باید از دستور کار خارج شود.
رهبردین با اشاره به اینکه باید برای استفاده بهینه از آب در آذربایجان غربی سرمایه گذاری اساسی صورت گیرد، ادامه داد: ۱۳ روش تامین اعتبار در این خصوص وجود دارد ولی مدیران فقط به اعتبارات استانی توجه دارند و ۱۲ روش دیگر را رها کرده اند.
وی با بیان اینکه در شرایط حدی آب و هوایی هستیم، گفت: امسال هم احتمال خشکسالی داریم و باید اقدامات مناسب این وضعیت را در دستور کار قرار دهیم و پیگیر دریافت اعتبارات ویژه در این خصوص از مرکز نیز باشیم.
وی گفت: یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در استان با بخش کشاورزی در ارتباط هستند و معیشت آنها از این طریق تامین می شود که این آمار، نشان دهنده لزوم برنامه ریزی دقیق در این حوزه است.
با توجه به آمار و ارقام ارائه شده و همچنین سخنان معاون عمرانی استاندار آذربایجان غربی، باید ضمن توجه به محصولات کم آب بر توسط کشاورزان و مسوولان حوزه کشاورزی، مدیران حوزه تامین آب هم باید برای تامین پایدار در این بخش، برنامه ریزی کنند، بخصوص اینکه در سال های آینده هم نباید انتظار بارش های قابل توجه را داشت.
البته تنها نقطه امیدوارکننده در خصوص تامین آب در ماه های آینده، بارش برف مناسب در زمستان امسال به ویژه در ارتفاعات است که ذوب شدن آنها می تواند حداقل خرداد و تیر خوبی را برای استان رقم بزند، به شرط اینکه این برف ها به صورت سیلابی وارد حوضه نشوند.