بجنورد- ایرنا- خراسان شمالی با داشتن ۷۰ هزار هکتار اراضی زیرکشت بهاره، قطب مهم تولید محصولات این فصل در شمال شرق کشور است اما، کشاورزان این خطه هم اکنون با کمبود کودهای فسفاته و پتاسه مواجه هستند که این امر موجب گلایه‌مندی آنها شده است.

عمده کشت بهاره در این استان مربوط به محصولات پیاز، گوجه فرنگی، انواع سبزی و صیفی، پنبه، ذرت و چغندرقند است که با توجه به شرایط آب و هوایی و مناطق مختلف استان همه ساله از فروردین ماه کشت های بهاره‌ آغاز می شود، اما برخی از زارعان هنوز نتوانسته‌اند سهمیه کودی خود را دریافت کنند و هم اینک معطل این نهاده کشاورزی برای کشت و کار هستند این در حالی است که در پایان اسفند و فروردین امسال تاکنون چند نوبت بارش موثر نیز داشته ایم.

 از ۲۶۱ هزار هکتار اراضی کشاورزی استان ۱۴۷ هزار هکتار دیم و ۱۱۴ هزار آن آبی است.

در حالی زارعان این استان هم اینک از کمبود برخی از نهاده های کودی از جمله کود فسفاته و پتاسه گلایه مند هستند که این دو نوع کود مهم و پایه در بخش کشاورزی در سال گذشته از افزایش قیمت برخوردار بود که کشاورزان به ناچار از آن استفاده نکردند و امسال که قیمت این اقلام ۵۰ درصد کاهش یافت از سوی این قشر استقبال شد اما هم اینک تعلل در تحویل این قشر را بعضا سرگردان کرده است.

آنان روز چهارشنبه به ایرنا گفتند که توزیع دیرهنگام و بعد از موعد این نهاده ها مشکلاتی را برای کشاورزان ایجاد می کند.

یکی از کشاورزان بخش گرمخان از کمبود کود های فسفاته و پتاسه انتقاد کرد و گفت: با توجه به اینکه هم اینک فصل کشت بهاره فرا رسیده است و برای تغذیه اراضی به انواع کود نیاز است اما پس از مراجعه به مراکز نتوانستیم کود مورد نیاز را تهیه کنیم.

بهزاد رمضانی خواستار توجه بیشتر مسوولان مربوط در این حوزه شد و افزود: از مسوولان مربوط می خواهیم که بیشتر نظارت داشته باشند تا نهاده های کشاورزی به دست تولید کننده های واقعی برای افزایش راندمان تولید برسد.

یکی از کشاورزان شهرستان مانه و سملقان نیز گفت: در سال گذشته قیمت کودهای فسفاته و پتاسه از افزایش زیادی برخوردار بود که حتی نتوانستیم اراضی زراعی و باغی خود را کود پاشی کنیم که به نوعی خاک هم اینک از عنصر این عناصر فقیر نیز شده است که در مراجعه برای تحویل کود خود داری شده است.

محمد علی کریمی افزود: با توجه به اینکه قیمت دو نوع کود پتاسه و فسفاته نسبت به سال گذشته کاهش یافته است از سوی کشاورزان استقبال خوبی می شود اما متاسفانه کمیاب شده است.

وی اظهار داشت: با وجود آغاز فصل کاشت تاکنون کشاورزان سهمیه کود و سم بهاره را دریافت نکرده اند، کشاورزان باید کودهای هر فصلی را متناسب با شرایط جوی استفاده کنند  حال آنکه جهاد کشاورزی در ارایه به موقع کود بهاره به کشاورزان تعلل می کند.

وی گفت: کشاورزان انتظار دارند در اسرع وقت نسبت به تهیه و توزیع کود، سم و بذر مورد نیاز در بین آنان اقدام کند. تاخیر در ارایه این خدمات خسارات جبران ناپذیری را به آنان وارد خواهد کرد.

وی با توجه به افزایش هزینه های تولید در بخش کشاورزی گفت: تولید کننده ها در سال های اخیر با افزایش قیمت در مراحل کاشت، داشت و برداشت مواجه شده اند که حتی بعضا در برخی از سال ها هیچ درآمدی عایداشان نشد.

وی افزود: دولت در راستای حمایت از تولید کننده برای برخی از نهاده ها از جمله انواع کود و سم یارانه برای این قشر متحمل می شود اما متاسفانه بعضا برخی از سودجویان مانع رسیدن آن به دست کشاورزان حقیقی می شوند.

کشاورزان این استان خواستار ارایه خدمات به موقع در راستای افزایش راندمان بخش کشاورزی شدند. 

ذخیره دو هزار و ۲۰۰ تن کود پتاسه و فساته 

مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی خراسان شمالی گفت: هم اینک یکهزار و ۲۰۰ تن کود پتاسه و یکهزار تن کود فسفاته در انبارهای استان برای کشت بهاره وجود دارد که کشاورزان نگران تامین آن نباشند.

محسن نظام دوست در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این میزان موجودی این دو کود مهم و اساسی برای کشت بهاره این استان کافی است و کشاورزان طبق لیستی سازمان جهاد کشاورزی به کارگزاری های سطح استان مراجعه کنند.

وی اظهار داشت: کارگزاری ها موظف هستند بر اساس حواله مدیریت های جهاد کشاورزی که برای کشاورز صادر شده است کود مورد نیاز را در اختیار انان قرار دهد.

مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی خراسان شمالی گفت: قیمت کودهای فسفاته و پتاسه در سال جاری بین ۴۰ تا ۴۵ درصد کاهش یافته است که خرید این نوع  کودها در کشت های بهاره ۱۰ برابر شد.

نظام دوست اظهار داشت: از کشاورزان می خواهیم که از این دو کود مهم و پایه در کشت و کار با هدف افزایش تولید و بهره وری و تامین امنیت غذایی استفاده کنند. 

وی گفت: در فروردین سال گذشته کشاورزان این استان ۳۱ تن کود فسفاته در سطح اراضی استفاده کرده بودند که با کاهش قیمت این نوع کود امسال ۳۱۰ تن کود خریداری کردند.

مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی خراسان شمالی اظهار داشت: همچنین کشاورزان در این بازه زمانی ۲۱ تن کود پتاسه خریداری کرده بودند که امسال بیش از ۱۹۰ تن تهیه کرده اند.

وی افزود: در ۲ سال اخیر قیمت کود پتاسه و فسفاته بالا رفته بود که این امر باعث کاهش مصرف این دو کود مهم و پایه در سطح اراضی استان شد که در راستای حمایت از قشر تولید کننده برای امسال قیمت ها کاهش یافته است.

وی اظهار داشت: کیسه ۵۰ کیلویی کود پتاسیم که در دو سال اخیر با قیمت ۵۴۴ هزار تومان به فروش می رسید در سال جاری با قیمت ۲۹۹ هزار تومان از طریق شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.

نظام دوست افزود: همچنین کود فسفاته هم از ۴۲۳ هزار تومان به ۲۵۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته است.

وی گفت: افزایش قیمت این دو کود اساسی و پایه باعث کاهش مصرف آن در سطح اراضی شده بود اما هم اینک با کاهش قیمت خرید از سوی کشاورزان استقبال می شود.

وی افزود: کشاورزی این استان در سرانه کودهای شیمیایی پر مصرف نیست و در حقیقت بهره برداران این خطه نسبت به میانگین کشور کمتر انواع کود استفاده می‌کنند.

مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی خراسان شمالی گفت: سه هزار , ۸۰۰ تن کود اوره برای کشت بهاره بین کشاورزان این استان توزیع شد و هم اینک نیز بیش ازیک تا پایان فروردین وزیع خواهد شد .

وی افزود: علاوه بر موجودی در انبارها سهمیه کود اوره در مجتمع پتروشیمی خراسان نیز وجود دارد که کشاورزان در این خصوص هیچ دغدغه ای نداشته باشند.

 مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی خراسان شمالی گفت: بیشترین کود توزیع شده در بین کشاورزان کود اوره بوده است.
به طور میانگین در آمار پنج ساله این استان سالانه حدود ۳۰ هزار تن انواع کود در اراضی کشاورزی استفاده کرده است که شامل ۷۰ درصد سهمیه ابلاغی از سوی مراکز مربوطه است.

خاک کشاورزی خراسان شمالی از پتاسیم خالی است

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی نیز گفته بود که خاک کشاورزی این استان از پتاسیم خالی است که هم اکنون می‌طلبد بهره‌برداران این نوع کود را جایگزین کنند تا به خاک برگردد.

محمدجواد تشکری اظهار داشت: هم اکنون زمان فصل کود سرک است کشاورزان باید برای تقویت و تغذیه خاک از کود پتاس و سایر کودها استفاده کنند.

وی با بیان اینکه کود پتاس به اندازه کود اوره از اهمیت برخوردار است افزود: کود پتاس به افزایش دانه، کاه و کلش بسیار کمک می کند کشاورزان در ازای مصرف یک کیسه کود پتاس یک تن تنها کاه بیشتر برداشت می کنند.

تشکری با بیان اینکه با اضافه کردن کود پتاس دست کم ۳۰ تا ۴۰ درصد دانه اضافه خواهد شد اظهار داشت: کود پتاس گیاهان را به نسبت به سرما و گرما مقاوم می کند، برگ و شاخه ها را ضخیم تر خواهد کرد به ازای برداشت هر پنج تن گندم نیاز به ۲۰۰ کیلوگرم پتاس برداشت می شود که خاک نمی تواند این میزان را تامین کند.

وی با بیان اینکه کشاورزان دارای اراضی آبی باید به موقع از کود های پتاس و سایر کودها استفاده کنند اظهار داشت: در اراضی دیم نیز کشاورزان باید همزمان با کشت دانه کوددهی نیز داشته باشند.

 معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: حتی باغ داران نیز باید برای تغذیه گیاهی از کود پتاس استفاده کنند که درختان نیز نسبت به خشکی و سرما مقاوم خواهند شد.

تشکری با بیان اینکه با تغذیه درست و به موقع اراضی عملکرد در واحد سطح دو برابر خواهد شد اظهار داشت: دو برابر شدن عملکرد در حالی است که تنها ۲۰ درصد به هزینه های تولید افزوده خواهد شد.

به گزارش ایرنا پتاسیم یکی از ۱۷ عنصر ضروری برای رشد و تولیدمثل در گیاهان است. این عنصر مانند نیتروژن (N) و فسفر (P) جزئی از مواد مغذی‌ اصلی (ماکرو) است.

پتاسیم در گیاهان در تمامی فرآیندهایی که برای حفظ رشد و تولیدمثل گیاه انجام می‌شود، پتاسیم نقش اساسی دارد. کمبود پتاسیم در گیاه موجب کاهش مقاومت گیاه به خشکی، غرق‌آبی و دماهای بالا و پایین می‌شود.

همچنین کمبود پتاسیم موجب کاهش مقاومت گیاه در مقابل آفت‌ها و عوامل بیماری‌زا می‌شود، به‌دلیل اینکه پتاسیم سلامت کلی اندام‌های در حال رشد را بهبود می‌بخشد و از گیاه در مقابل بیماری‌ها محافظت می‌کند، این عنصر به‌عنوان ماده مغذی که کیفیت را حفظ می‌کند شناخته می‌شود. پتاسیم، کیفیت عواملی چون اندازه، شکل، رنگ و قدرت دانه و بذر را تحت تأثیر قرار می‌دهد، همچنین این ماده کیفیت الیاف پنبه را بهبود می‌بخشد. پتاسیم موجب افزایش برداشت محصول می‌شود.

سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است، کل اراضی استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.

 ۴۴ درصد جمعیت ۸۶۳ هزار نفری این استان در نواحی روستایی سکونت دارند.

حدود ۸۲ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این استان مشغول به فعالیت هستند.