در چند سال اخیر علاوه بر شیوع ویروس کرونا و خسارتهای ناشی از آن بر اقتصاد در بخشهای مختلف زندگی مردم، اما صنعت دستی چرم نیز در تولید با هزینه های بیشتر نسبت به گذشته همراه شده است.
گرانی مواد اولیه، خارج شدن صنایعدستی و هنرهای سنتی از سبد خرید خانوارها، افزایش هزینههای تولید و سود ناچیز محصولات باعث شده تا هنرمندان صنایعدستی و هنرهای سنتی با مشکلاتی در حوزه کاری خود دست و پنجه نرم کنند.
گرانی مواد اولیه، تولید محصولات صنایعدستی را با مشکل مواجه کرد
یکی از هنرمندان صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری با هفت سال فعالیت در رشته چرمدوزی گفت: گرانی مواد اولیه، تولید محصولات صنایعدستی را با کاهش تقاضای علاقهمندان مواجه کرده است.
پریسا میرزایی اَرجَنَکی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: پرداخت تسهیلات سرمایه در گردش و کمک به بازاریابی و تبلیغات با هدف افزایش فروش تولیدات میتواند علاوه بر حمایت از هنرمندان در بهبود بازار تولیدات صنایعدستی و هنرهای سنتی مانند محصولات چرومدوزی نقشآفرینی کند.
وی افزود: فعالیت در رشته چرمدوزی و کار چرم دستدوز را شامل دوخت انواع کیفهای دستی و شانهای است که برای تولید آن از تخته کار، سنبه و مُشته قیچی مخصوص چرمدوزی استفاده میشود.
میرزایی مواد اولیه رشته چرمدوزی را شامل چرمهای طبیعی و صنعتی، آستر و لوازم زیرسازی مانند دکمه و انواع یراقآلات اعلام و تصریح کرد: سرمایه اولیه برای آموزش و شروع کار در این رشته صنایعدستی و هنرهای سنتی بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون رسال است که این مبلغ تنها برای شروع کار کفایت میکند و برای ادامه فعالیت به سرمایه بیشتری نیاز دارد.
وی یادآور شد: میزان سرمایه در گردش مورد نیاز برای فعالیت در رشته چرمدوزی به توان افراد در تولید و انواع محصولات مرتبط با این رشته بستگی دارد.
این هنرمند فعال صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری گرانی مواد اولیه را از مهمترین مشکلات هنرمندان این حوزه بهویژه در رشته چرمدوزی دانست و اظهار داشت: مشکل اصلی این بخش وجود واسطهها، دلالها و همچنین خرید مواد اولیه با تغییرات روزانه قیمتها است که مشکلاتی را برای کسب و کارهای کوچک ایجاد میکند.
وی با اشاره به شیوع ویروس کرونا در ۲ سال اخیر گفت: تا پیش از شیوع کرونا، بازار چرمدوزی و صنایع چرم رونق بالایی از لحاظ کمی و کیفی داشت اما با شیوع ویروس کرونا و افزایش قیمتها بسیاری رشتههای صنایعدستی و هنرهای سنتی بهخصوص چرمدوزی با مشکلات و خسارتهای جدی مواجه شد.
میرزایی به تاثیر مستقیم برندسازی در افزایش فروش محصولات صنایعدستی و هنرهای سنتی اشاره و تاکید کرد: در سه سال گذشته با ثبت برند چرمدوزک توانستهام به بازارهای بهتری دست یابم، در حالی که اگر برندسازی نبود در زمان شیوع ویروس کرونا با تعطیلی واحد تولیدی خود مواجه میشدم.
وی افزود: هماکنون علاوه بر فروش حضوری، تولیدات چرمدوزی پس از دریافت سفارش، بهصورت اینترنتی فروخته و به سراسر کشور ارسال میشود.
میرزایی تصریح کرد: امید است بتوان در دوران پساکرونا برای رونق بازار، افزایش تولید محصولات صنایعدستی و هنرهای سنتی، افزایش فروش و تقویت چرخه اقتصادی برنامهریزی و تلاش کرد تا بخشی از خسارتهای وارد شده به هنرمندان این حوزه جبران شود.
فعالیت در هنر چرمدوزی نیازمند جدیت بیشتر است
یکی دیگر از هنرمندان صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: از سالهای قبل با هنر چرمدوزی آشنا شدم و بهصورت تفریحی این کار را بیشتر در زمینه کیفدوزی و مصنوعات چرمی آغاز کردم.
سیده سمیه حسینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به علاقه خود به کار در حوزه طراحی و زنجیره تولید کفشهای چرم دستدوز اشاره و تاکید کرد: برای آغاز این فعالیت بهطور علمی و تخصصی، سه سال پیش از طریق فضای مجازی با یکی از استادان این بخش آشنا و مشغول آموزش بهصورت حرفهای شدم.
وی افزود: هماکنون تمرکز اصلی در حرفه چرمدوزی را روی طراحی و دوخت کفش چرم طبیعی بهصورت کامل دستدوز، نفیس و تهیه شده از مواد اولیه مرغوب بازار گذاشتهام.
حسینی تصریح کرد: در این رشته ابتدا با مفاهیم اولیه کفش آشنا و نقاط اصلی پا مورد بررسی قرار میگیرد و با توجه به مفاهیم طراحی و نقاط حساس پا، طراحی کفش بهصورتی انجام میشود که این نقاط با تنش همراه نباشد.
وی یادآور شد: پس از طراحی براساس تکنیک ویژه، الگوگیری از روی قالب انجام و سپس الگو به روی چرم منتقل میشود.
این هنرمند صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: در ادامه مرحله بُرش و دوخت بهصورت دستی انجام و سپس براساس ویژگی و شرایط هر قطعه، تکنیک متفاوتی برای پیادهسازی انجام میشود.
وی گفت: پس از کامل شدن پستایی، عملیات پیشکاری شروع و چرم آماده شده را روی قالب میکشیم و بعد از مراحل پیشکاری، زیره نصب و کفش آماده استفاده میشود.
حسینی شروع بهکار در منزل با تهیه ابزار اولیه و آموزش را از مزیتهای رشته چرمدوزی اعلام و تاکید کرد: چاقوی پیشکاری، میخکش، چکش، گاز کارکشی و گزن برخی از مهمترین ابزار این رشته است.
وی کفش را یکی از ضروریترین نیازهای انسان در حوزه سلامت، پوشش و زیبایی دانست و افزود: با آشنایی کامل از اصول طراحی میتوان هر نوع کفش چرمی براساس سلیقه و نیاز افراد با فرهنگهای متفاوت را طراحی و تولید کرد.
هنرمند صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: تولید کفش چرم تمام دستدوز تهیه شده از مواد مرغوب و طبیعی جزو مهمترین مزیتهای رشته چرمدوزی بهشمار میرود.
وی یادآور شد: کفش چرمی بهواسطه برخورداری رویه، آستر و کفی، که از چرم طبیعی تولید میشود راحتی پا را فراهم میکند و در آن مشکلاتی مانند عرق کردن و بوی بد پا وجود ندارد.
حسینی اظهار داشت: برای تهیه ابزار اولیه مرغوب میتوان با سرمایهای در حدود ۱۰۰ میلیون ریال کار را بهصورت خانگی آغاز و در مراحل بعد آنها را تکمیل کرد.
وی گفت: با پیشرفت در این رشته میبایست ابزار تکمیل و دستگاههای مورد نیاز، تهیه و خریداری شود که هزینههای بالاتری را در برمی گیرد.
هنرمند صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: درخصوص سرمایه در گردش، بنابر نوع کار و امکانات بازار و انجام کار بهصورت خانگی، کارگاهی یا بهصورت توسعه یافته، متفاوت است.
وی افزود: یکی از موارد تاثیرگذار در این هنر، تهیه مواد اولیه مانند قالب و زیره کفش بروز و با کیفیت است که بهصورت سری و عمده ارائه میشود.
حسینی تصریح کرد: همچین تهیه چرم مرغوب برای تولید کفش با قیمت عادلانه، کار دشواری است و یکی دیگر از دغدغههای تولید خانگی، شناسایی بازار هدف بهمنظور معرفی و ارائه محصولات است.
وی یادآور شد: از مسوولان میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی انتظار میرود حمایت مادی و معنوی هنرمندان و معرفی محصول با کیفیت مانند تولیدات (دستدوز و نفیس) در حوزههای مختلف داخلی و خارجی را در دستور کار قرار دهند.
این هنرمند فعال صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: قیمت مواد اولیه در سالهای اخیر رشد چند برابری پیدا و مشکلاتی را برای هنرمندان ایجاد کرده است.
وی گفت: مواد اولیه از نقاط مختلف ایران مانند تبریز، مشهد، شیراز، تهران و شهرهای بزرگ دیگر تهیه میشود.
حسینی تاکید کرد: تولیدات این حرفه با توجه به نیاز مصرفکنندکان به نقاط مختلف ایران ارسال و صادر میشود.
چهارمحال و بختیاری ۱۵۰ هنرمند در رشته چرمدوزی دارد
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: هنرمندان فعال رشته چرمدوزی در استان هماکنون ۱۵۰ نفر است که از این تعداد حدود ۱۰ نفر بهصورت حرفهای و کارگاهی و بقیه بهطور خانگی مشضغول به کار هستند.
اسماعیل رمضانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: گرانی مواد اولیه از مهمترین مشکلات هنرمندان صنایعدستی و هنرهای سنتی از جمله فعالان رشته چرمدوزی است.
وی افزود: تشکیل یک تعاونی و یا جذب سرمایهگذار بهمنظور تامین مواد اولیه مورد نیاز رشتههای صنایعدستی و هنرهای سنتی بهصورت عمده از مراکز تولیدی اصلی و فروش آن به هنرمندان با قیمت پایینتر از بازار میتواند بخشی از این مشکلات را رفع کند.
رمضانی معرفی هنرمندان صنایعدستی و هنرهای سنتی برای بهرهمندی از بیمه تامین اجتماعی را با محدودیتهایی در سطح ملی اعلام و تصریح کرد: هنرمندان فعال استان هماکنون میتوانند از مزیتهای صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان، عشایر بهرهمند شوند.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری افزونبر ۱۲ هزار هنرمند شهری، روستایی و عشایری صنایعدستی و هنرهای سنتی دارد که از این تعداد پنج هزار و ۵۰۰ تا ۶ هزار نفر در فصلهای مخلتف سال فعالیت میکنند.
بافتههای داری مانند فرشبافی، گلیمبافی، جاجیمبافی و قالیبافی، چوخابافی، نمدمالی، کلاهمالی، گیوهدوزی، سرمهدوزی، منبتکاری، سفالگری، خورجینبافی، بافت سیاه چادر، قفلسازی، حجاری (سنگتراشی)، گرهچینی، احجام فلزی، خاتم، چرمدوزی و مشتقات آنها از مهمترین صنایعدستی و هنرهای سنتی شهری، روستایی و عشایری چهارمحال و بختیاری بهشمار میرود.